Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184783

Vége az ársapkás időszaknak!

Ez azt jelenti, van normális gázpalck is most már?

Mi az ára? Olcsóbb vagy drágább lett? Nézte esetleg valaki ma?

IsKol Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184782

És ha ráborult a diana a kovászra akkor mehettek a szomszédba kérni ;-)  

 

Kovászt kenyérhez és dianát a nyavalyákra is, hogy legyen.  

Előzmény: öreg_néne_b (184781)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 3 184781

Ezeréves módszer: 
A szárított kovászt kis liszttel és langyos vízzel feláztatják. Adnak hozzá lisztet és vizet, előtésztát készítenek. Adnak hozzá lisztet és vizet, kenyértésztát készítenek. Egy részét vékonyra nyújtják és kiszárítják, ez lesz a következő kovász. És ezt így működött évszázadokon át, nem árultak a boltban élesztőt (meg leginkább bolt sem volt, vásárba jártak).

Előzmény: IsKol (184780)
IsKol Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184780

Úgy legyen! ;-)

Előzmény: öreg_néne_b (184779)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184779

Más okból nem rakjuk hetekig a hordót, de simán kierjed az utolsó adag is.

Előzmény: IsKol (184778)
IsKol Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184778

Amikor elérte a növekedési fázist maximumát és átlép a stagnáló fázisba akkor etetheted bármivel sőt itt már az alkoholtűrés is "megosztotta" a kultúrát.

Persze ez egy "sarzsra" (zárt rendszerre) igaz.

 

Egy "nyitott" rendszerben - mikor naponta pakolod a gyümölcsöt a cefrébe - simán eltudom képzelni pl. 3-4 napon keresztüli "etetést" egy hűvösebb helyen és működik de mivel nem csak cukor, hanem oldott oxigén is kell a növekedéshez ezért egy idő után csak átlép a stacioner fázisba, ahol a legtöbb sejtszám ami folyamatosan csökken a cukor átalakítása során. 

 

És vége ugyanaz ...

Előzmény: öreg_néne_b (184777)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 2 184777

Az erjedés vége után, jóval később pusztul el, amikor már régóta nincs mit ennie,

Előzmény: IsKol (184776)
IsKol Creative Commons License 2023.08.01 -1 0 184776

Pedig az az "adag" élesztőd elpusztul (seprőnek is hívják a borászkodók)

Előzmény: öreg_néne_b (184775)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 2 184775

Ha ez így lenne, kihalt volna az élesztő a Földről. De szerencsére nem így van. Nem is tudom, honnan vetted ezt...

Megveszed a kocka élesztőt, hazaviszed és amint cukorhoz jut, beindul. Sőt, a zacskós szárított élesztő is...

Előzmény: IsKol (184774)
IsKol Creative Commons License 2023.08.01 -2 0 184774

Az élesztőgombák életciklusai (fázisai) nem indulnak/kezdődnek újra:

-Inkubáció

-növekedés

- stacionárius

- regresszió

 

 

akár teljesen lezajlott akár nem az erjedés.

Előzmény: beetee (184771)
Koszti92 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184773

Üdv! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a cseresznye pálinka 1 év pihentetés után miért lett szörnyű karcos ízű?

Karácsonykor még kellemes illat, íz párosult hozzá, mostanra meg megiszod és összehúzza a fintort az arcodon.

 

Pincébe volt tárolva állítva,  fél literes üvegbe 3/4-ig töltve.

 

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184772

Az ajánlás szerint fajélesztőt használunk, az erjedés elejétől a végéig ugyanaz dolgozik benne.

Előzmény: beetee (184771)
beetee Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184771

Még teljes forrásban lévő, tehát aktív élesztőkultúrát tartalmazó cefrébe, ha teszel új gyümölcspürét, akkor az kb. élesztőtáp, tehát arra is rákapnak a gombákok.

Persze ha közben leállt már az erjedés és elhalt a kultúra, akkor az alkoholos közegben nem, vagy nehezen indul be.

Meg ott van, hogy az erjedés során nem mindig egy gombafaj dolgozik. Lehet valamelyik előbb megadja magát és átadja a terepet a többinek. Az új körülmények között meg ha csak bizonyos erjesztő kultúrák lesznek aktívak, akkor igen, "félremehet" az erjesztés. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184770

Ha az éppen tobzódó rengeteg élesztőhöz adsz még cukrot tartalmazó anyagot, ugyan miért indulna nehezen az erjedés? :o

Előzmény: obsitos3 (184769)
obsitos3 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 184769

Viszont ha háromnegyed hordónyi majdnem készre kiforrt cefréhez teszel egy vödörnyi friss gyümölcsöt,nagy az esélye,hogy vagy egyáltalán nem,vagy csak lassan,hibákkal indul meg az erjedés.

Előzmény: öreg_néne_b (184767)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184768

Én nem tudom csak gondolom hogy egy kis víz segít ilyenkor.

Előzmény: IsKol (184766)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184767

Ebből a szempontból bármeddig lehetne rakni a hordót, mert akárhány részletben rakod, ugyanannyi a végső koncentráció.

Előzmény: IsKol (184766)
IsKol Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184766

Ha elér egy bizonyos alkohol koncentrációt az erjedés akkor az "kinyírja" az erjesztő gombák aktivitását, szóval ezért nem szerencsés több napon keresztül cefrézni...

Előzmény: vizus (184763)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184765

Ez meglepő, mert a glicerin a szappankészítés mellékterméke, akkor is keletkezik, ha nem akarják. Amikor a szappan kiválik a léből, a maradék jórészt glicerinoldat.

Előzmény: Jolida (184762)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184764

Hát ezt nem gondoltam volna hogy a nitroglicerinnél kötünk ki.😂

Előzmény: Jolida (184762)
vizus Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184763

Átnéztem jónéhány pálinkafőző oldalt, egyik sem említi, hogy a már erjedésnek indult anyag megakasztaná az erjedést. Egy helyen azt olvastam, hogy az új hordóba érdemes adni egy kis régi cefrét, hogy beindítsa az erjedést.

Előzmény: öreg_néne_b (184761)
Jolida Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184762

Remélhetően nem glicerintől (ami édesnek tűnik).

 

http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Fermenta.htm

 

"A folyamat az elméletinél lényegesen bonyolultabb, több lépésben megy végbe. A közbenső termékek között szerepel az acetaldehid nevű vegyület is. Ha az erjedő folyadékba nátrium-szulfitot tesznek, az acetaldehidet leköti, minek következménye, hogy lényegesen több glicerin keletkezik az erjedésnél, mint közönségesen. A világháború folyamán ezt az elvet a gyakorlatban is használták glicerin termelésre, nitro-glicerin gyártáshoz."

Előzmény: zsorsz (184757)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184761

Tényleg érdemes inkább több kisebb tételben erjeszteni, mint nagy hordót rakni akár hetekig.
De amit írt, az hülyeség. :(

Előzmény: vizus (184760)
vizus Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184760

" az erjesztő tartályba mindig csak annyi anyagot tegyünk, amit egyszerre feldolgoztunk!
A következő napi feldolgozások új edénybe kerüljenek, mert a már erjedésnek indult anyag az új gyümölccsel nem kezd el újra erjedni, tehát az utólagosan belekerült anyagból a cukor nem alakul át alkohollá!!!!!
" https://www.acsaiszeszfozde.wlap.hu/hu/acsaiszeszfozde/cefre-keszites/

 

Ezek szerint a negyven literes gyűjtőedényből csak az első vödörnyi erjed alkohollá? Kis kertben ténylég érdemes naponta új és új vödörbe szedni, abban kezdeni az erjesztést?

zsorsz Creative Commons License 2023.07.31 0 0 184759

Nincs info.

Előzmény: Jolida (184758)
Jolida Creative Commons License 2023.07.30 0 0 184758

Mennyi volt 1q-ra vetítve az alszesz mennyisége és szeszfoka, és a végső kihozatal?

Előzmény: zsorsz (184757)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.30 0 0 184757

Ezt mondtam neki én is hogy a cukor nem desztillál át, nem értem mitől lett édes?

Előzmény: öreg_néne_b (184756)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.30 0 0 184756

A cukor nem desztillál át, mindegy, mennyi cukor maradt a cefrében (ha maradt egyáltalán).
Ha édesnek érzi, az valami mástól lehet.

Előzmény: zsorsz (184753)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.30 0 0 184755

Gondolom leállt a forrás a sok alkohol miatt és maradt cukor.

Előzmény: Figyelget (184754)
Figyelget Creative Commons License 2023.07.30 0 1 184754

Meginni.  Biztos szereti az édességet, ha már cukroz ennyire.....

(Ha nem forrt ki, hogy lett lefőzve?)

 

Előzmény: zsorsz (184753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!