Ha pontosan szerettél volna fogalmazni, akkor így kellett volna írnod: "Te hozzáadott cukor ellenes vagy..." a másik fele, meg úgy hülyeség, ahogy van :)
De akkor pl a főzdék, hogyan készítik a galagonyájukat? mert ha tesz bele cukrot, már nem adhatja el pálinka név alatt.
Ezt azért mondod mert nem cefréztél még galagonyát :-)
Te cukor ellenes vagy ha lehetne még a gyümölcsökben lévő cukorból is vennél ki ha lehetne > hogy hátha jobb íze lesz :-)
Galagonya ugyan rendelkezik cukortartalommal -de az erős hígítás miatt nagyon le csökken mind a cukor mind a savtartalma !!!!!- azért ha meg kóstolom a te galagonyapálinkád akkor beszélgetünk újra erről :-)
Felforraljuk az alkoholos elegyet. A felszálló párákat hideg vízzel hűtjük hogy az gőzök vissza áramoljanak. Ne változzon az összetétel. Mérjük a hőfokot és ha már nem emelkedik az a forráspont. Adott forrásponthoz tartozik egy alkohol százalék.
A gyári készüléken a hőmérő skála nem hőfok hanem alkohol százalék.
Én mikor beállítom a fogyasztási alkoholfokát, utána még egy-két hónapig üvegballonban tárolom az egészet. Próbálom akkorában, hogy kb 70-80%-ig töltse meg. Lazán van ledugózva. Majd utána lepalackozom. Aztán úgy nyílnak ki a palackok, ahogy igény van rá :)
Sziasztok! "Unalmas óráimban" elgondolkodtam, hogy hogyan is működik a maligán fokoló. Megnéztem hafőzőét és a videót is, de nem jöttem rá, hogy miért ilyen bonyolult. Nem csak simán fel kell forralni az alkohol tartalmú italt és a forráspont adja a szesztartalmat? Vagy itt valahogy a gőz bejut a nagy hengerbe és csak annak a hőmérsékletét méri? Lehet magánba is válaszolni, ha mások ismerik a működését, ne zavarjuk a topikot. Szájbarágósan kellene elmagyarázni!! :)
A másik ilyen elgondolásom a söröshordó befenekelésével kapcsolatos. Idáig azt olvastam, hogy vízzel/gőzzel fűtenek. Mi lenne, ha olajjal töltené fel az ember (vagyis én), és lenne egy tágulási tartály? Kicsit bonyolultabb, de aki fél a robbanástól, az is bátran használhatná!
Szeretném megköszönni mindenkinek aki ellátott tanácsokkal a cefrézéshez!Lefőzettem,és olyan 12%-ot adott szílvából,úgyhogy elégedett vagyok.A "pihentetésről" szeretnék még kérdezni.Hogyan,mennyi ideig kell pihentetni a páleszt?
Milyen igazad van! Még szerencse, hogy valaki figyel ilyen banális elírásokra. A sárgadinnyét akartam valami módon belekeverni, de végül is én keveredtem bele, mint majom a házicérnába. Burgonyafélék: paprika, paradicsom, krumpli (magyarul burgonya... :-) ), padlizsán (tojásgyümölcs)... Jééé, van egy gyümölcs is köztük....
Tehát, akkor helyesbitve lett, de a párlat az fujjj...
Biztos nem sok, de szerintem annál nagyobb az értéke! Ha meg felturbózzuk valamivel, akkor persze növelhető a kihozatal, csak ott már nem kizárólag a gyümölcs fog szerepet játszani.
Galagonyából még nem csináltam, csak bodzából, és annak is igen kevés a kihozatala a "klasszikus" gyümölcsökhoz (pl. szilva, barack) viszonyítva. De ez véleményem szerint egyáltalán nem baj. Ha egy adott gyümölcs ennyit ad, akkor ennyit ad. Értésesebb lesz a párlat, főleg ha még azt is nézzük, hogy a szedésével, feldolgozásával is általában jóval több a macera.
A haver valószínűleg nem sokmindent tartott be abból az írott és íratlan szabályokból, amiben tudatva vagyon, hogyan cefrézzünk. Sz@rból meg várat építeni nem lehet.
„Azt is írták, hogy a paradicsom nem csupán zöldség, hanem gyümölcs is,”
A növények húsos terméseit csak és kizárólag a fogyasztási módjuk szerint bontjuk „gyümölcsre” és „zöldségre”, tehát nem tudományos, hanem kulturális szempontok alapján. Szeszcsináláskor meg éppen tökmindegy, hogy hogyan szokás megenni:)
Bonyolításnak! Az okoskodásod jó. Első rekesz mely egy fallal el van választva a második kisebb rekesztől. Célja, hogy itt válljon ki a kozmásolaj, ami a víz tetején kicsapódik (kitáblásodik). A fal alján egy kis résen átfolyik a folyadék a második rekeszbe. (Lényeg, hogy alul) A második rekeszből kifolyik a lé a gyűjtőbe. (Lényeg, hogy felül, mert a folyadékszíntet meg kell tartani). Az átfolyások akár cső, vagy résnyi keresztmetszeten történnek, teljesen mindegy. A foton lévő szerkezeted működik. (Kezdetleges ugyan, de az egyszerűség adja a nagyszerűségét)
Minden jót.
Józsipapa
Ui: Mechanikus szűrőket is szoktak közbeiktatni, de fölösleges, nem sok haszna van!
Hát persze hogy érdekes! Mert a keményítő átalakuk cukorrá, vagy valami enzimmel az ember átalakitja. (lásd a szőlővenyige nem fagy mag télen az átalakult keményitő miatt) Vagy a svédek, mikor a faforgácsból állitják elő a szeszt. Nálunk miért kell a paradicsom meg a tök (mert ugy e a paradicsom a kabakosok családjába tartozik, mint a tök is), mikor a finobaknál finomabb gyümölcs a rendelkezésünkre áll. Csak le kell hajolni érte. Volt szerencsém megkóstolni a paradicsomból készült förmedvényt. Hát... soha többet! Maradok a szilvánál!