A néró nagyon szereti a homokos talajt,korán érik és a szem töpped ha sokáig a tőkén hagyod.Amit nem szeretek a néróban hogy virágzásban valamikor leszárad a virágkezdemény de ezt már más is tapasztalta itt a fórumon.Érdemes telepiteni homokra .Eszter szőlőm csak egy pár tőke van ,korán érik szép nagy fürtöket hoz minden évben ,ellenálló fajta és bőven terem.A bora könnyed, elegáns, kissé fűszeres ízvilágú, finom illatú, színanyagban gazdag száraz vörösbor.
Állítólag a legkiemelkedőbb gyógybor a Néró szőlőből nyerhető. Kutatások igazolják a szőlő magas resveratrol tartalmát, amely a keringési betegségekre is kedvező hatást gyakorol. Érdemes hozzá turán ,vagy medoc -noirt ,medina szőlőt telepiteni.
De a fekete rizlinggel is jól harmonizál.Általában fejművelést alkalmazom ,de most próbálkozom a a kordonnal .
Ez milyen művelés mód? Bornak vagy étkezésre használod a nérót és az esztert? Ha bornak, akkor külön vagy együtt és milyen? Érdemes foglalkozni vele? Amúgy én csaholyi vagyok, doboson vannak rokonok, szoktunk ritkán arra járni.
Sikerült hozzájutnom egy szép és elég nagy szőlőhöz, de sajnos a szomszédban egy elhagyott szőlő van, ami gondolom tenyésztelepe lesz a különböző betegségeknek. Nagyon befolyásolja ez az én szőlőmet? Gondolom sokkal jobban oda kell majd figyelnem rá.
Homoktalajokon (úgy rémlik azon gazdálkodsz) azért elég jól mozog a tápanyag. A sekélyen bedolgozott trágyának biztosan nagyobb hatása lehetett itt, mint egy kötöttebb talajon.
Azért kérdeztem, mert nagy reményekkel telepítettem 3 éve gyökeres vesszővel, vagyis már ha úgy vesszük 4 éves. Tavaly hozott 25 tő összesen 1 fürtöt, az szép és jó volt.
Most már nem 1 lesz, de nem is olyan túl sok, kb. olyan 10-15 a 25 tőkén.
Ezt keveslem. De szépek a vesszők és eszméletlen zöld a levelek színe.
Értem én, de én egyik növényzetnél se szeretem ész nélkül nyomatni nitrogénnel. :) Tavaly a szőlő kapott trágyát és egy kis lomb trágyát is. A trágya sztem nem sokat ért, mert felszíni volt... A lombtrágya segített kondícióban tartani a szőlőt, bár meglátszik a tavalyi túl terhelés.. Na dehát a hibájából tanul legjobban az ember.
8% egyáltalán nem kevés szőlőre, nomeg ez a növény nem lucerna, hogy zöld tömeget növeljünk nyakló nélkül :)
Egyébként a Zöldpajzsot nem mint (vagy nem elsősorban) nitrogénforrást célszerű használni, arra vannak célszerűbb szerek, már ha tényleg erre van szükség; ennek a szernek elsősorban az immunerősítő és regeneráló tulajdonsága a vonzó, meg hogy csökkenthető általa az egyéb növényvédő szeres terhelés. Én ezt próbálom kihasználni.
Conegliano /adriana/Igen volt de 2 éve ki fagyott ,nagyon korán érő a csaba gyöngye előtt érik ,töppedésre hajlamos ,édes érzékeny a szürke rothadásra ,védett helyre kell ültetni,mert a fagyra érzékeny.Fura nagy levele van.
hát nem tudom mennyire híg a szabályozás a politkához nem értek :P de ez a régi magyar szőlőfajták ötlet tetszik... szeretnék én is egy fajtagyűjteményt...fajtánként 1-2 tőkét.... Bakó már van ,legalábbis én annak azonositottam be, a szomszéd szernit Százsoros(ami ha jóltudom francia eredetű)...ha találok képet róla rakok fel. Még mindig nem vagyok biztos a fajtájában, de lehet majd te megtudod mondani...
a fekete rizling nekem is újdonság volt, de idén Bátorkeszin(Bátorové kosihy-Felvidék) volt szerencsém vele találkozni..de ott se nagyon elterjedt, mert csak 1 pincénél kóstoltam..
Igen ott van, de ez a szőlő csak itt van pár faluban. Mivel a Nyírcsaholy pár 100 éve tóth telepesek népesítették be, így gondolom onnan jött a szőlő is... Csak úgy hasukra ütve nem hívják már több mint 100 éve fekete rizlingnek...
A fordítás elég nyers az tény.
Amúgy a borászatot (ha majd összejön) nem ez a szőlő fogja képezni. Mindenképpen régi magyar fajták felé kacsintgatok. Ez a rizling csak itthon a kertben lesz pár tőke, mert finom roze van belőle, nyáron jól esik egy kemény nap után...
A Fekete rizling / Meunier/ származik a családi szőlők Burgundia és termesztik évszázadok Württembergben. A korai érés a szőlő teszi, hogy kevésbé igényes, mint a helyzetét és Trollinger Lemberger. Fényes piros, pályázat teljessége és tökéletes harmónia a fő oka a népszerűség a Fekete rizling bor. Mégis az ő tulajdonságai különösen vissza a fényt, amikor a pörköltek - mint például a Wild Duck - utoljára. Itt tudja emelni a jellegzetes íz a hús és a szósz durchbratenem vörös bor, vörös bor, ecet és a vért a Entenkarkasse az igazi öröm.
Tépni semmiképpen ne tépd, vágni is csak akkor ha már nincs hova vezetni. Minél erősebb és vastagabb a vessző, annál több tápanyagot tud elraktározni, nem fagy el olyan könnyen. Ha visszavágod már most, hónaljhajtásokat fog hozni de nagyon.
Telepítettem néhány asztali fajtát három éve, jövőre szeretném széthúzni a két meghagyott hajtást. A 3 éves tőkék hajtásai viszont nagyon hosszúak. Mit csináljak velük, tépjem vissza őket, vagy hagyjam őket bármilyen hosszúságra nőni?