Remélem, hogy jó lesz, mert ennyi munka után nagyon sajnálnám. :)
Lenne még egy olyan problémám, hogy ma beállított egy kollégám még 4 kiló galagonyával, hogy besegít. Ezt már nem akarom beletenni az előző cefrébe, arra gondoltam, hogy külön cefrézem és az erjedés felénél - kísérleti céllal - teszek hozzá 1l tiszta szeszt. Vagyis mivel a gyógyszertárba azt az infót kaptam, hogy 8000,- egy liter ezért ezt elvetettem. Inkább megpróbálom vodkával. Vagy tudnál javasolni valami kísérleti megoldást? Persze külön főzném.
Elég, ha főzés előtt higítod. Az alma a legrohadtabb cefre leégés szempontjából, inkább higítsd túl, minhogy leégjen.
Ha megkevered a cefrét, akkor látod, hogy van egy lekváros állaga. Ráadásul, ahogy megkevered, akkor egy kicsit mintha meghígulna, majd kis állás után visszasűrűsödik. Addig kell higítani, amíg ez az enyhe lekváros jelleg, és a keverés utáni visszasűrűsödés el nem múlik. Utána odafigyelve főzd, inkább kisebb adagokban, nehogy az egészet odaégesd.
Most vissza olvastam a kísérletemet, 350 gramm cukorból lett 900 ml 25%-osom, ebből Brandy módszerrel, 280 ml 46-48%-os italom. Pálinka-módszerrel egész biztosan meg lett volna a 350ml 46%-os.
Szia! Én csináltam, a számok pontosak. Kukorica-cukor cefrém pont ennyit hozott. A kukorica nem játszott be a dolgokba, az csak az élesztőnek volt tápanyagforrás, meg az ízek miatt.(kukoricában nincs cukor, csak keményítő)
Az almacefrém, ami még nincs készen, eléggé sürü lett. Mi az az időpont, fázis, amikor még higithatom vizzel? Egyébként kb. milyen sürüségüre kell higitani, hogy lehetőleg ne égjen le?
A 3 liter 26%-os alszesz nagyon-nagyon kevés 30 liter szilvacefrére, ott valami generál probláma lehet. Vagy nagyon éretlen volt a gyümölcs, vagy az erjedés ment valahogy félre.
A csersznyémnél ugyanezt tapasztaltam amit te, de most valamivel több mint két hónappal a főzés után teljesen eltűnt belőle a csípősség. Ugyan tapasztalatlan vagyok még, de szerintem nem kell lefőzni mégegyszer, idővel meg fog szűnni. (Amúgy 30 liter cefréből 3 liter alszesz nem kevés?)
Sziasztok! Tegnap kifőztem a szilvát. Kis mennyiségről volt szó, kb 30 liter cefre amiből 3 liter 26 fokos alszeszt nyertem. Ebből a 3 literből 0,6 deci előpárlatot vettem el, 1,2 liter 70 fokos középpárlatot fogtam fel. Ma kóstoltam (47 fokosra higítottam), enyhén csípős ízt éreztem a nyelvemen. Lehetséges lenne, hogy ez csak a pálinka "frissessége" miatt van, vagy kevés előpárlatot vettem el? Levegőztetni mindenképp fogom 2-3 hónapig, de nem tudom, hogy a pihentetett pálinkának is meg lesz-e ez a csípős jellege.
Mit gondoltok, a levegőztetés teljesen megoldja a problémát, vagy inkább főzzem le úrja?
Ha az újra lefőzés mellett érveltek, akkor a kész pálinkát ugyanúgy vissza kell fokolni 25 fokra és előpárlatot, utópárlatot kell elválasztani? Mert akkor az mennyiségbeli veszteséget okozna sajnos...
Engem nem kell meg győznöd > aki meg az ellenkezőjét állítja úgy sem hisz nekünk - legfeljeb ha becsapom önmagát is pecsapja mert ő is a kevés cukor hozzáadásával készült pálinkámat favorizálta :-)
Én Vilmosból csináltam tesztet cukor nélkül ,két kiló cukorral és 4kiló cukorral!Nos a sárgadinnyés szenvedésem óta tudom,hogy csak legenda az 1kg cukor 7deci szesz!
Mennyiségileg elenyésző különbség volt a cukor nélküli és a 4 kiló cukros között!Aki kóstolta mindenkinek az ízlett legjobban amiben a legtöbb cukor volt!
Azt én nem tudom. De ahogy mondod. Minden idetévedő komolytalan úgy kezdi, hogy dinnye, tök, uborka, kukorica,... banán, aztán dinnye, tök, uborka..... stb. Ráadásul, még rögvest, azonnal, mert megsértődök.... Lehet, hogy ez olyan mint az "árvák könnye", lényeg, hogy hülyitsen?