...tényleg "fullos" ez a mentődoboz, de Snapszival szólva lehet, hogy nem igazán jól fog működni...
...az utolsó rekesznek is ereszd le a kifolyócsövet az aljára, mert ez a fránya kozmaolaj, nem úgy
"műkszik", mint a rendes olaj...az elv jó egy szennyvíz derítő aknának, de az alszesz nem egészen olyan, mert ha felülről csorog bele, egy része visszaoldódhat az olajnak...a másik, hogy talán jobb, ha egy kicsit mélyebb a doboz...
Én annakidején egy vascsővel kitágítottam a garatot, nem az alma miatt, hanem, hogy a kukoricaszárat ne egyenként kelljen a gépbe nyomni. Így a gyomokat is könnyebben benyomom, az alma is magától bepottyan.
Ha beleönti a 4kg-ot utólag mikor már lezajlott az erjedés, akkor mi történik? Én is pont így vagyok, hogy kb 10 kg körtém lesz még, de az erjedés már lassan befejeződik. Tudom össze kell gyűjteni, le is lehet fagyasztani, és egybe elkezdeni a cefrézést külön, majd utánna ösze lehet önteni, és egybe kifőzni. Csak érdekel, ha beleburítom a gyümölcsöt a már kész cefrébe, akkor az elerjed még?
Téli körte cefrézésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni a pálinkatudós uraktól.
Jelen állapotában olyan kemény a körtém, hogy a föld behorpad alatta, amikor leesik a fáról, de 1 hónap múlva (remélem) szép sárga, szaftos lesz.
Na és itt jön a kérdés: utóérés közben képződik-e cukor a körtében, vagy most is ugyanannyi van benne, csak azért nem érdemes ilyen állapotban nekiesni, mert nagyon munkás.
(aromák nyilván képződnek benne, ha a nyers állapotban való ízlelésből indulok ki, szóval mindenképp megvárom, hogy beérjen, csak kíváncsi vagyok).
Egy kicsit a körtéhez kapcsolódik a másik kérdésem is.
Aki komposztaprítóval darál, az át szokta alakítani a garatot? Az enyémen kb 3x15 cm az etető nyílás, ami nem igazán kompatibilis a körték többségével, szóval vagy előaprítok (amihez nincs sok kedvem, mert ha már gépesítek...), vagy meghekkelem a gépet.
Igen, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ritkán van dolgom öregebb cefrékkel, azoknál problémásabb a kozmaolaj...45 - 50 közé azt is opálmentesen kihígitottam. Nem öntögetek semmit, ha végeztem a főzéssel akkor szedem le a kozmaolajat szalvét
ával...Annyit módosítottam a natúr módszerhez képest, hogy egy tölcsérbe csorog az anyag, ami csőben folytatódik , és mindig a vödör alján áramlik fel a cuccos, nem kavarodik a folyadék felszín. Ez nélkülözhető, amúgy is jó volt, de azért ennyire meg kell adni a módját! A lényeg, hogy főzés végén ott úszkál a kitáblásodott kozmaolaj.
sajnos ioncserélőm nincs. lehűtöttem átszűrtem vattán 3x. de gondolom az nem segít az ecetesedésen. remélem azért az idő segít neki. ilyen ecetes cucc után mivel tudom kitiszítani a spirált és a csövet, hogy ne oldjon ki belőle a pálinka több rezet?
Persze, kétszer főztem, és az alszeszből nem szoktam elvenni semmit, esetleg ha nagyon rezes(kékes zöldes-eddig egyszer volt rá példa-) akkor azt öntöm ki. különben semmit nem öntök ki belőle.
A családot összeszedve (6fő) hétvégén szüreteltük a galagonyát. 6óra alatt sikerült 22 kg szár és levélmentes termést összehozni. Rengeteg vizet felvesz, így lett 60 l cefrém belőle.
Teljesen egyet értek veled > tavaj decemberben is tele volt még a galagonya bokor nagy része de kicsi volt a kihozatal idén szeptember végére le hullott a lombja na ennél tovább nem érdemes rajt hagyni !
A gyalog bodza nálunk mostanra érett igazán jó jó van pár aszott szem is de atöbbsége tökéletes ! Ma szedtem :-)
A szotyósításról érdeklődnék, tegnap szedtem vackort amit kiválogatva,kitisztítva mandarinos ládákba raktam továbbérésre. A kérdés jó ez így hogy ládában érlelem, és a napra tegyem vagy árnyékba, vagy hogy érleljem?A birs is kezd potyogni ennek az utóérlelését hogy csináljam ?
Na, jó pár oldal vissza olvasás és nyomonkövetés után infórmálódtam! :D
A környéken jópár bokor van. Körülbelül 20 kilót tudnék össze szedni első látásra... De kitudja még hol bukkanok galagonyára.
Csak egy gond van, a főzés... Még nincs terveb se saját főző, így ilyen kis tételt sehol se főznek ki. Rádaásul ismerős sincs a környéken aki háztájékon kis üstel főzöcskézne...
Pedig az alapanyag megvan, de sajnos így nem állok neki.
Van egy pár hordó vegyes gyümölcs cefrém, ami úgy gondoltam már rég kiforrott. Láthatóan nyugalomban volt. Volt némi (kb 20l) hely a hordóban, és maradt ki törkölyöm, gondoltam beledobom. Erre ma eszeveszett forrásba kezdett. Lehet hogy ki sem volt rendeszen forrva, és a törköly indította be?
Simán lehet, vagy geistesítéssel s akkor nem kell a cefrézéssel kínlódni. 100 l ipari szesz 20 kg gyümölcs, beágyaz majd lefőz. Olcsó oszt jó. A lelkesebbek almából csinálnak jellegtelen szeszt s abból lesz az olcsó málna pl.
De én továbbra is azt kérdezem, ha magad innád, hogy minek?! Csak jót szabad.
ez a "mikor" szedhető eléggé terület és időjárás függő...errefelé már több bokron alig van levél, a gyalogbodza meg már leérett...tavaj ilyenkor még tele volt vele minden