Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75940

...tényleg "fullos" ez a mentődoboz, de Snapszival szólva lehet, hogy nem igazán jól fog működni...

...az utolsó rekesznek is ereszd le a kifolyócsövet az aljára, mert ez a fránya kozmaolaj, nem úgy

"műkszik", mint a rendes olaj...az elv jó egy szennyvíz derítő aknának, de az alszesz nem egészen olyan, mert ha felülről csorog bele, egy része visszaoldódhat az olajnak...a másik, hogy talán jobb, ha egy kicsit mélyebb  a doboz...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75874)
pasig Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75939

Sziasztok!

Egy kérdés:Ilyen főzőkkel lehet egyáltalán pálinkát főzni, vagy csak inkább dísz?Tutira leég benne a cefre?

vf1 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 75938

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
vf1 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75937

Hekkeld, én fűrészeltem.

Előzmény: vasbicikli (75933)
Ladybee Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75936

Én annakidején egy vascsővel kitágítottam a garatot, nem az alma miatt, hanem, hogy a kukoricaszárat ne egyenként kelljen a gépbe nyomni. Így a gyomokat is könnyebben benyomom, az alma is magától bepottyan.

Előzmény: vasbicikli (75933)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75935

A gyümölcsben a keményítő cukorrá alakul az utóérés során.

Előzmény: vasbicikli (75933)
franyo01 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75934

Szia!

Ha beleönti a 4kg-ot utólag mikor már lezajlott az erjedés, akkor mi történik? Én is pont így vagyok, hogy kb 10 kg körtém lesz még, de az erjedés már lassan befejeződik. Tudom össze kell gyűjteni, le is lehet fagyasztani, és egybe elkezdeni a cefrézést külön, majd utánna ösze lehet önteni, és egybe kifőzni. Csak érdekel, ha beleburítom a gyümölcsöt a már kész cefrébe, akkor az elerjed még?

Előzmény: barkócza (75892)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75933

Téli körte cefrézésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni a pálinkatudós uraktól.

Jelen állapotában olyan kemény a körtém, hogy a föld behorpad alatta, amikor leesik a fáról, de 1 hónap múlva (remélem) szép sárga, szaftos lesz.

Na és itt jön a kérdés: utóérés közben képződik-e cukor a körtében, vagy most is ugyanannyi van benne, csak azért nem érdemes ilyen állapotban nekiesni, mert nagyon munkás.

(aromák nyilván képződnek benne, ha a nyers állapotban való ízlelésből indulok ki, szóval mindenképp megvárom, hogy beérjen, csak kíváncsi vagyok).

 

Egy kicsit a körtéhez kapcsolódik a másik kérdésem is.

Aki komposztaprítóval darál, az át szokta alakítani a garatot? Az enyémen kb 3x15 cm az etető nyílás, ami nem igazán kompatibilis a körték többségével, szóval vagy előaprítok (amihez nincs sok kedvem, mert ha már gépesítek...), vagy meghekkelem a gépet.

deszegregator Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75932

Igen, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ritkán van dolgom öregebb cefrékkel, azoknál problémásabb a kozmaolaj...45 - 50 közé azt is opálmentesen kihígitottam. Nem öntögetek semmit, ha végeztem a főzéssel akkor szedem le a kozmaolajat szalvét

ával...Annyit módosítottam a natúr módszerhez képest, hogy egy  tölcsérbe csorog az anyag, ami csőben folytatódik , és mindig a vödör alján áramlik fel a cuccos, nem kavarodik a folyadék felszín. Ez nélkülözhető, amúgy is jó volt, de azért ennyire meg kell adni a módját! A lényeg, hogy főzés végén ott úszkál a kitáblásodott kozmaolaj.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75910)
köműves Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75931

Ez tök szép így leírva!Én többször próbáltam soha nem jött össze!Akinek van több cefréje és kedve próbálja már ki mer vannak kétségeim!

Előzmény: csalitos (75924)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75930

sajnos ioncserélőm nincs. lehűtöttem átszűrtem vattán 3x. de gondolom az nem segít az ecetesedésen. remélem azért az idő segít neki. ilyen ecetes cucc után mivel tudom kitiszítani a spirált és a csövet, hogy ne oldjon ki belőle a pálinka több rezet?

Előzmény: deszegregator (75896)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75929

Persze, kétszer főztem, és az alszeszből nem szoktam elvenni semmit, esetleg ha nagyon rezes(kékes zöldes-eddig egyszer volt rá példa-) akkor azt öntöm ki. különben semmit nem öntök ki belőle.

Előzmény: sogi01 (75890)
csalitos Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75928

   Az elv jó. Kivitelezés egy kissé... khmm. Jóval (2x- 2,5x) mélyebb legyen.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75893)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75927

Majd most kiderül, mag nélkül főzettem, nekem így mag nélkül ez lesz az első..

 

Előzmény: Piszra (75830)
juhaszp20 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75926

A családot összeszedve (6fő) hétvégén szüreteltük a galagonyát. 6óra alatt sikerült 22 kg szár és levélmentes termést összehozni. Rengeteg vizet felvesz, így lett 60 l cefrém belőle.

Előzmény: pálinkás-doszi (75921)
norris53 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75925

Teljesen egyet értek veled > tavaj decemberben is tele volt még a galagonya bokor nagy része de kicsi volt a kihozatal idén szeptember végére le hullott a lombja na ennél tovább nem érdemes rajt hagyni !

A gyalog bodza nálunk mostanra érett igazán jó jó van pár aszott szem is de atöbbsége tökéletes ! Ma szedtem :-)

Előzmény: Baracilin (75916)
csalitos Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75924

   Ime! Már 1940 óta ismerik a cukrokból kierjeszthető alkohol mennyiségét.

 

               Erjedés, erjesztô szervezetek, erjesztô enzimek, erjedési iparok

                                                 dr. Vásony Lajos

(A kémia és vívmányai, II. rész, Kir. Magy. Természettudományi Társulat, Budapest, 1940.)



100 g szôlôcukorból                     elméletileg   61.20 cm3,      gyakorlatilag     56-58 cm3
100 g nád- vagy malátacukorból            "        64.33 cm3,               "             59-61 cm3
100 g keményítôbôl                              "        67.90 cm3,               "             60-66 cm3
alkohol nyerhető.

    És így gyakorlatilag megvan az 1 liter 50 %-os párlat.

Előzmény: köműves (75870)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75923

Ha van fagyasztó kapacitásod, akkor áthidalható a probléma.

Előzmény: pálinkás-doszi (75921)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75922

Szia barkócza !!

 

A szotyósításról érdeklődnék, tegnap szedtem vackort amit kiválogatva,kitisztítva mandarinos ládákba raktam továbbérésre. A kérdés jó ez így hogy ládában érlelem, és a napra tegyem vagy árnyékba, vagy hogy érleljem?A birs is kezd potyogni ennek az utóérlelését hogy csináljam ?

 

Üdvözlégy !!

Előzmény: barkócza (75886)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75921

Na, jó pár oldal vissza olvasás és nyomonkövetés után infórmálódtam! :D

A környéken jópár bokor van. Körülbelül 20 kilót tudnék össze szedni első látásra... De kitudja még hol bukkanok galagonyára.

Csak egy gond van, a főzés... Még nincs terveb se saját főző, így ilyen kis tételt sehol se főznek ki. Rádaásul ismerős sincs a környéken aki háztájékon kis üstel főzöcskézne... 

Pedig az alapanyag megvan, de sajnos így nem állok neki.

Üdv.

Előzmény: barkócza (75918)
gergerg Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75920

Van egy pár hordó vegyes gyümölcs cefrém, ami úgy gondoltam már rég kiforrott. Láthatóan nyugalomban volt. Volt némi (kb 20l) hely a hordóban, és maradt ki törkölyöm, gondoltam beledobom. Erre ma eszeveszett forrásba kezdett. Lehet hogy ki sem volt rendeszen forrva, és a törköly indította be?

bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75919

A pillanatragasztót a víz is oldja!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75859)
barkócza Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75918

Keress vissza, elég részletesen írtunk mostanában galagonyáról.

Előzmény: pálinkás-doszi (75914)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75917

Simán lehet, vagy geistesítéssel s akkor nem kell a cefrézéssel kínlódni. 100 l ipari szesz 20 kg gyümölcs, beágyaz majd lefőz. Olcsó oszt jó. A lelkesebbek almából csinálnak jellegtelen szeszt s abból lesz az olcsó málna pl.

 

De én továbbra is azt kérdezem, ha magad innád, hogy minek?! Csak jót szabad.

 

CT

Előzmény: juhaszp20 (75909)
Baracilin Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75916

ez a "mikor" szedhető eléggé terület és időjárás függő...errefelé már több bokron alig van levél, a gyalogbodza meg már leérett...tavaj ilyenkor még tele volt vele minden

Előzmény: norris53 (75913)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75915

köszi. én úgy gondoltam hogy mikor egy kicsit ha megcsípi a hideg, máskülönben nem szedik mert ez a telken van és ott több száz kiló van most

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: norris53 (75913)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75914

Szép estét!

Milyen a galagonya cefre kihozatala? 100 liter cefre/? Mire kell odafigyelni a cefrézésénél? Esetleg egyéb tapasztalatok.. :D

Üdv.

Előzmény: norris53 (75913)
norris53 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75913

Most de ha nincs veszélyben (mások szedik le ) akkkor még várj egy kicsit !

Én is ezután fogom szedni -van aki már issza -s van aki ..........:-)

Előzmény: jhjenő (75911)
Baracilin Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75912

Nekem pár napja erjed :)
A pektinbontó áldásos hatása ennél a gyümölcsnél látszik a legszembetűnőbben.

Előzmény: jhjenő (75911)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.24 0 0 75911

Sziasztok

MIKOR KELL SZEDNI A GALAGONYÁT ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!