Keresés

Részletes keresés

driller32 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20743

Bocsánat félreértettelek. Jelenleg csömör (csömöri út legvége) határában fúrok...

 

köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20742

a szentedrei úttól a dunafelé 8-10-12m mély kis kutak vannak és kavics a vízadó réteg nem túl vastag de jó a nagy kavicsok után jön az agyag.

ha pesten van dolgod hívjál fel

Előzmény: driller32 (20741)
driller32 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20741

Budapest 3.ker

köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20740

holvagy helyileg?

Előzmény: driller32 (20739)
driller32 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20739

Kedves köszőrűs XXI che!

 

Először is köszönöm a válaszodat. Igyekszem nem gombokért vállalni a munkát, sőt eddig szerintem eléggé normális áron vállaltam el ahogy hallo és informálódom. Pont ezért mert előre gondolván ha gáz van és kell valakit hívnom akkor ne legyen gond. (az előző szakmámban is így volt)

 

Sajnos nincs nagy ismeretségem ezen a téren aki van csak agyagot vállal.

 

Most pedig pont úgy jártam, hogy onnan nem messze fúrtunk régebben (pár utcával odébb) homok agyag és gyönyörűen ment. Pont ezért voltam magabiztos ennél a munkánál is mert gondoltam nem lehet nagy külömbség 1 kilóméterrel odébb...

 

Az informálódás pedig szintén úgy megy, hogy egy két ismerőst hívok, ide írok itt eléggé sokat segítettek már vagy a szokásos, hogy a szomszédban van e kút. Itt ki is merült a tudományom...

 

Még egyszer köszönöm a válaszod!

 

Üdv: driller32

köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20738

vízadó lehet ott a homok és az a pár centi kavics, na az dölt össze mert vizes. ahoz kellene a cső, hogy mint egy zsaluzat megtartja az omlást és te meg egy iszapolóval növelnéd a mélységet az az a vízoszlop hosszát, ideálisabb lenne kavicsban megállni mert azt könnyebb szűrni és a vizet is jobban adja. ha nincs kavics akkor sok, az az hosszú szűrő kell a homokba és körbe kell kavicsolni rendesen. a betemetést arra értettem hogymint nálunk ahol csak kavics van szinte , hogy vissza temeted.

a kavicsos vízadó rétegben, ha egyáltalán tudsz egy métert bele iszapolni kár hoszabb szűrőt tenni mint amilyen vastag a jó réteg, mert meggyűlhet a bajod a homokkal.

Egyébként merre felé van ez?

Pesten a 18.-ker környékén sok ilyen  van, hogy kevés ki vékony vízadó réteg, de ha becsövezed (készre csinálod a kutat) kevés a vízhozam. Na ezeken a helyeken a 160-as vagy nagyobb csővel le szokás menni az agyagig és ki öblítéssel ki egyébb módon átfúrja az agyagot.

Előzmény: Zsal (20734)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20737

Zsal   driller32

Hali

 

Az iszapoló az a kavics vagy homokszedő azt kell egy csőben le fel mozgatni és kiszedi a cuccot a cső meg megy lefelé. ha nem akkor kicsit segíteni kell neki mozgatni ide oda pl.

Most az összes szárazfúrási szerszámot és annak használatát nem kezdeném itt sorolni.

 

Driller szaki keres egy ilyen fúróst és tanuld meg amit csinál. Másrészről ha kis géped van akkor a kavicsfúrást öblítve felejtsd el mert nem fog menni. köpeny cső iszapoló. Vagy add át a munkát valakinek és nézz körül munkavállalás előtt, hogy neked az adott hely pálya vagy nem pálya.

 

Azért is gáz, hogy sokan gombokért vállalnak munkát, és ráadásul sokan meg sem tudják csinálni mert a vége úgyis az, hogy jön valaki és megcsinálja rendes piaci áron ami vélhetően nem a 4-5  ezres méter áron.( innentől elég rossz száj íze van a dolgoknak) Viszont minden látványos le/fel vonulás nélkül csak szólna az illető egy másiknak, hogy gyere csináld meg nekem nem megy. Persze azé a pénz aki megcsinálja a kutat. legközelebb meg lehet hogy fordítva kell a segítség de egyforma árfekvéssel ez még csak problémát sem jelentene. A megrendelő csak kapna egy jó kutat és kész aki meg felkészületlen az itt fizeti meg a tanulópénzt de tanul is valamit és talán nincs felsülés legközelebb.

 

Az a tapasztalat, hogy vannak nagy, és kis gépes szakik száraz és öblítése szakik , kézi erővel, kis géppel, nagygéppel. Van aki csak mély kutat fúr, van aki csak kicsit, van aki kavicsban, van aki agyagban, van aki mindenben. És megy a cserebere kinek mi áll jól, ki kivel mennyire van olyan jó viszonyban, hogy a nevét adja a másra bízott munkához „esetleg  esetenként’  stb…

 

Na a lényeg legalább azt jó lenne felmérni, hogy egy adott helyen megtudod-e fúrni vagy sem.

 

üdv

driller32 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20736

Tisztelt kollégák!



Kb 1 éve kezdtem a szakmát, tehát eléggé az elején tartok a dolgoknak. Sajnos nem volt lehetőségem kútfúró mester mellett dolgozni bár nagyon szerettem volna. Viszont egy kedves kolléga elvitt párszor magával és tudtam egy két alap dolgot tanulni tőle, bár "sajnos" rázós nehéz helyzetek nem voltak e rövid idő alatt amit sikerült mellette eltöltenem, szinte csak agyagba fúrtunk. Szóval szert tettem egy kis gépre és belevágtam.



Tehát rátérnék a lényegre. Van egy visszatérő problémám mégpedig a kavics. Egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele. Kaptam pár tanácsot, de nem működtek. Most ott tartok, hogy megpróbálom cementtejezni ahogy azt a drága de legalább szar okj-s tanfolyamon "tanították". Szeretnék tőletek segítséget kérni ebben, hogy mit tudok kezdeni ezzel a problémával. Van ilyen hogy kavicsszedő? Az iszappal lenne baj? (Eléggé taknyosra kevertem ). 


Mint előttem köszörűs XXI che kolléga is megírta nekem nagyon fontos, hogy az ügyfelem elégedett legyen és ne az maradjon meg benne, hogy feltúrták a kertjét és ott hagyták a szarban. Sose volt ilyen a hozzáállásom ezután sem szeretnék változtatni rajta. Szeretném a jó fúrósok táborát gyarapítani és hogy a jó maradjon meg az emberekben.



Mit tanácsoltok? Kérem azok ne írjanak akik most azt monjdák hogy hadjam abba meg ilyenek mert szeretem ezt a szakmát.

 

Nagyon hálás lennék egy használható tanácsért!



Köszönettel: driller32

Zsal Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20735

Jajj és mégvalami? A betemetésen a szűrkavicsozást értetted ugye?

Előzmény: Zsal (20734)
Zsal Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20734

Szia! 

 

Köszönöm a választ de lenne pár kérdésem.

 

Kavicsos rész 5 méter körül volt de max 30centi, 7 és fél méternél szürke agyagos réteg van jelenleg. Megjegyzem két és fél métertől kínlódunk az agyaggal...

 

Elnézést a kérdésért de mi az az iszapoló? Sajnos nem vagyok jártas a kútfúrási eszközökben...

 

Másodszor pedig, miért csak az alsó egy métert szűrőzzem? Nem lenne jobb a vízoszlop egész magasságában?

 

Harmadszor mi az, hogy összeborult a vízadó réteg???

Előzmény: köszörűs XXI Che (20732)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20733

össze borúlt a vízadóréteg semmi gond

Előzmény: Zsal (20731)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20732

vegyél 160-as műanyag csövet, köss egy sodronyt vagy egy erős kötelet az első cső tokja alá, engedd le told a tokokkal úgy, hogy a kiálló prem szélét levágod. szerezz egy iszapolót azzal szedd a homokot. amikor elértél a kavicsba minimum 1m-t akkor a 125mm csövet le tudod tenni és az első 1m- ill amennyi kavicsba tudtál menni annyi szűrő legyen elöl. így helyezd le dugózott véggel majd húzd ki a 160-as csovet, temesd be a 125-öst, szivattyúzz és boldogság.

Előzmény: Zsal (20731)
Zsal Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20731

Üdv mindenkinek!

 

Segítséget szeretnék kérni. Édesapámmal fúrtunk egy kutat spirálfúróval, a kút átmérője 210mm. Tegnapig minden okés volt, a kút mélysége 7,5 méter volt, a vízszint a talajtól 3 méter 30cm volt, azaz több mint 4 méteres vízoszlop. Az utolsó fúrásoknál furcsa volt, hogy az utolsó 1.5-2 méteren csak nehezen ment le a fúró, kicsit rá kellet nehezkedni. A fúró folyós homokot hozott fel.

 

Ma fúrás előtt rámértem a kút mélységére és a függősúly csak 4 méter 80 centire ment le! Természetesen a függősúly is folyós homokot mutatott. Ráengedtük a fúrot és pár forgatással elértük a 7.5 métert. De minden egyes fúrásnál úgy kellett beletuszkolni a fúrót, az utolsó 3 méteren.

 

A kutat locsolásra szeretném használni, ezért le szeretném csövezni 125mm-es béléscsővel. A kérdésem, hogyan tudjuk ezt a folyós homokot kiszedni a kút aljából, és a 125-ös csövet letenni? Mert gondolom a homok most folyamatosan vissza fog nekem folyni...

 

Köszönettel: Zsal

köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20730

Lali!  Üdv

 

Csak halkan a fikázással ,mert még azt találják gondolni a kedves fórum olvasók, hogy kárörvendő irígy  f@szikkal van tele a szakma. Meg esik, hogy valaki spórolni akar a tulajnak, mert nincs annyi pénze, hogy rendesen minden hibalehetőséget maximálisan kikerülve fúrasson egy kutat

.

Tudok én is olyan Pilisborosjenői 50m-es kútról ami sohasem volt jó és a szakma egyik nagymenője fúrta. Biztosan meg van az oka annak is, pedig az még ki is lett fizetve de nem lett jobb.

Ezt meg írtad ki sem fizették. A fickó aki fúrta hamar fel adta tisztítani kellene azt a kutat folyamatos szivattyúzással és " X "idő múlva kitisztulna. De hát az ő pénze bánja.

 

Azt nem értem, hogy egy" rossz " zavaros vizet adó ki nem fizetett kútra miért és mennyiért rendelnek meg egy kamerázást? Csak, hogy lássa amit egyébként is tud.

Ha ez a kamerázás jó fizet akkor elkezdem én is hiszen sokkal egyszerűbb így pénzt keresni, jól ledöngölöm az előttem ott dolgozót, megtömöm a zsebem aztán viszlát.

 

 

Szóval szerintem nincs olyan szaki aki születése pillanatától, tökéletes makulátlan kutakat fúr hiba nélkül, és mindenesetben jól átgondolt tervszerű tökéletes munkát végezve, az előre nem látható akadályokat pedig könnyedén elegáns megoldásokkal kerüli ki a megrendelők legnagyobb örömére.

 

Meg izzadja itt mindenki a magáét, még,ha segítenek is egymásnak a szakik, de, ha megy a gáncsoskodás mert már van egy szaros okj-bizi például,(amire persze én is olyan büszke vagyok mint a kitud többet a Szovjetunióról versenyen nyert oklevélre, de ha így szabályos akkor így szabályos) és eleve gáncsolom a nem szimpatikus  csávókat, mert vagy nincs a fórumon évek óta mint én és ezért csak kókler lehet, vagy vékonycsöves és azért, vagy nincsen rajta sapka, akkor nem.

 

Aki tud fúrni az tud fúrni és itt marad a piacon, mert egyre jobb az élet, aki nem tud fúrni az meg elvégezhet bármilyen iskolát akkor sem fog jól fúrni,és mint ilyen kimorzsolódik a szakmából. Ráadásul nem elég jól fúrni jól is kell gazdálkodni, komunikálni stb...

90%-ban autódidakta fúrósok vannak itt akik vagy lepapírozták időközben a tevékenységüket vagy majd csak fogják. Nem egymást kellene bántani, hanem a megrendelőknek kellene tudatosabb vásárlóknak lenniük,(nem okoskodónak :) ) és csak azt fizessék ki ami működik.  Egyből kirostálodna a szakmából aki nem jól dolgozik. De ne fikázzuk egymást ország világ elött!

 

Inkább az árat nem kellene senkinek letörni, és ha egy kút nem sikerül akkor is megcsinálni egy másik kollégával, hogy a megrendelőnek ne rossz emlékei legyenek a kútfúrókkal.  A pénz legyen azé aki megtermelte, és nem utolsó sorban rossz kútra ne fizessen senki egy fillért sem.

 

Szóval kedves  Lali nem akarok megint itt vitatkozni, de látom, hogy nagyon magaslóról írogatsz itt sokaknak és szerényebb faszi voltál még pár éve. Még komáztam is amiket írtál. Na de most sem az a cél, hogy haragudjunk egymásra igaz-e? Erre jó ez a fórum, többek között, mindenki elmondhatja a véleményét.

A mindenki az nagyon fontos!

Csak azért mondom ezt itt a végén, mert vissza olvasva egy kicsit nagyképüre sikeredett ez az írásom(is) pedig nagyon nem akartam.

 

 

Üdv

 

Nem titok nekem az ilyen írásaim sokkal többet hoznak a konyhára mint bármelyik hírdetés J

 

www.kut.guth1640.hu

kútmester Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20729

A kútfúrás egy szakma amit holtig kell tanulni, a magfúró és magszedő pedig egy trükkös eszköz. Ha itt a fórumon kérdezed ezt, akkor ezt te valószínüleg sosem fogod használni, innen megérteni sem tudnád.

Előzmény: István2025 (20727)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20728

Üdv

 

Hát nem volt az a nagyon olcsó mert 10 lett volna métere de nagyon okosan nem fizette ki a tulaj mert az öntözőrendszeres nem volt hajlandó elfogadni a produkált vízminőséget. Geofizikát fel sem ajánlotta a tulajnak hanem garantált 25 litert percenként tisztán.  Még 1 napi üllepedés után is koszos volt a víz azért nem túl szép a video, de a lényeg látszik. Megkérdeztem a fúrási átmérőt és a betöltött kavics mennyiségét és annyira nem volt képben kókler zsolti hogy amit "behazudott" az kb a kút alsó harmadáig lehetett elég. Tehát kiszámolni se tudta mennyit kellett volna belerakni. A szép az egészben az hogy két "alkalmazottal" képesítés nélkül végzik áldásos tevékenységüket Pomázon és környékén.

Előzmény: kútmester (20725)
István2025 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20727

Tisztelettel megkérdezem:  A háromélű vidialapkás, a dobfúró, a görgősfúró működési mechanizmusát ugy ahogy de vélelmezem, hogy értem. Na de a magfúrónál, annak értelmezésénél gondjaim vannak. Odáig még csak megértem, hogy egy úgynevezett magot fúr, gondolom hasonlóan mint a villanyszerelők dobozfúrója. Igen ám de mivel itt függőleges minden, ráadásul  méterekre mélyen, hogyan hozom/hozza a magot a felszínre ?  Netalán üresben fel és görgőssel vissza és széjjel aprítom/marom  de akkor viszont minek a magfúró ? Netalán az ilyen esetekben használatos magfúró valami trükkös felépítésű ?

csöves77 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20726

de ennyi réselt csővel már túl olcsó sem lehet.

Előzmény: kútmester (20725)
kútmester Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20725

Lalibátyó

 

Ennyi telt a kútfúrómestertől, valószínűleg a tulaj pénztárcája sem igényelt geofizikai mérést. Ilyen egy ócsó kút!

Előzmény: Törölt nick (20724)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20724
bohrer Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20723

Kétlem hogy ilyen kis házi építésű géppel tonnákkal tudnánk terhelni a görgősfúrót, oda marha masszív szerkezet kellene, és azt már csak egy ZIL vagy hasonló méretű tehergépkocsi tudja mozgatni, mellesleg ilyen talpnyomáshoz a 3KW talán kevés.

Előzmény: Freddy4 (20720)
termálbuvár Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20722

Freddy4

:)

Előzmény: termálbuvár (20721)
termálbuvár Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20721

Mint freddy4 kolléga is leírta görgősre lenne szükség és elég komoly öblítésre mert ha nem hordja ki az iszap a fúradékot akkor amint magállítód a szivattyút nagy valószínűséggel bukóra szalad a dolog.a ki nem hordott törmelék visszahullik a fúróra és beragad.Sajnos én már találkoztam ezzel a dologgal perig egy gyári gépem van.

menyi a maximális terhelhetősége a gépnek?milyen mélyre szeretnél lejutni?

Előzmény: István2025 (20717)
Freddy4 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20720

A vidialapkás háromélű fúrófejed alkalmatlan a mészköves rétegek fúrására, mert az

a lágyabb rétegekre lett kitalálva. Köves, sziklás talajokra a görgősfúró és a magfú -

ró a megoldás. A görgősfúrók forgatási igénye kb. 60 - 100 f./perc, megfelelő terhe -

lés (súly) mellett. Nagyobb fordulattal is mennek de a csapágyazása  "nem szereti."

 

Meg ugye megfelelő fúróiszap, iszapszivattyú is kell, a nagyobb fajsúlyú felfúrt kőzet

szemcsék felszinre juttatása végett. Ráadásúl sok -sok tapasztalat is kell, kellene,

hosszabb távon pedig a sikertelen próbálkozások miatt  "után"  valamelyik kútfúrós iskola, illetve OKJ -és tanfolyam sikeres elvégzése. Mellékelek pár db. görgősfúrót is !

 

                    

 

Előzmény: István2025 (20717)
mlas45 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20719

Lehet ugyan frekiváltóval felezni a kb. 300 fordulatot, de jobban járnál még egy áttétellel (2:1), mert akkor elérnéd a kívánt fordulatszámot, és a forgatónyomatékod (ami fontos) a duplájára nőne.

Előzmény: István2025 (20717)
Giovanny75 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20718
Az még "kicsit" gyors lesz szerintem! :)
Olyan 150 fordulat lenne az ideális és még az sem mindig. Azt még kéne tudni csökkenteni!
Esetedben frekvenciaváltóval.
Előzmény: István2025 (20717)
István2025 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 20717

Köszöntöm a hivatásos kútfúrókat, valamint a ma még csak barkácsolgató lukfúrókat és mindazokat akik érdeklődést mutatnak az ilyen  tevékenység  iránt !   Előrebocsájtom, hogy kútfúrást élőben még csak távolról, időnként videón és fényképeken láttam, valamint bele-bele olvasgattam ezen topik kommentjeibe, de mindezek ellenére számomra egy kellemes kihívásnak tekintem, hogy a rendelkezésemre álló anyagok/eszközök/szerszámok segítségével összehozzak egy kezdetleges függőleges földfúrót. Céltudatosan nem kútfúrónak nevezve mert a kútfúrás mint olyan már a mesterségek egyike mely számos elméleti tudásra, de legfőképpen gyakorlati tapasztalatokra épülő tevékenység. Tehát egyenlőre csak lukfúrás a tét.  Szívesen fogadnám, ha a gyakorlati tapasztalatok alapján valaki úgy jó közelítéssel véleményezné az alábbi részletkérdésemet:   Adott egy háromélű lépcsős fúrófej (videabetétekkel) mely kb. 145 mm-es lukfúrásra képes. A meghajás erőforrása pedig egy 3 KW-os  960 f/min -os villanymotor melynek fordulatát viszonylag egyszerűen, fogaskerék áttétellel,  harmadolni tudnám. Kérdésem arra irányul, hogy pl. átlagos mészköves talajban, vízöblítéssel, figyelmes/gondos un. előtolással ez a fordulatszám még belefér-e az egyébként kívánatosnak mondható intervallumba ?

köszörűs XXI Che Creative Commons License 2013.09.19 0 0 20716

Csinos, kvalifikált, nagy tapasztalattal rendelkező, 40 év alatti, nemdohányzó, kútfúró hölgyeket keresek meghatározatlan ideig szóló munkavállalói szerződéssel....... 

 

csak vicc

nehogy nehogy

Előzmény: Törölt nick (20715)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 20715

No és hogy a kútfúró hölgyeknek is legyen egy kis látnivaló :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 20714

Nocsak nocsak ! Micsoda izgalmakat tud gerjeszteni egy sziklahasadék!  Remélem azért annyira nem "éhes" a csapat hogy egy női kerékpárra is ráizguljon :)

 

 

 

Urak !

Részemről már akár pénteken is indulhat a mutatvány, mert szabad vagyok :)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!