Én is így szoktam, azzal a különbséggel, hogy azért 3-4x biztos lefejtem, mire a palackba kerül. Ha meg van elég helyem és edényem (pl. 25 l-es vagy akós üvegballon) akkor a fejtések után még fél-1 évig állni hagyom és úgy megy a palackba. Így olyan kristálytiszta tud maradni évek múlva is mintha rendesen szűrve lett volna. Persze mindig nem sikerül, és relatíve sokat kell vele "bajlódni", de ha van egy jó koma aki segít a kóstolgatásban akkor nem olyan unalmas..:) Biztos egyszerűbb lenne jó sok kénnel, de azt mindenképp el akarom kerülni, hogy bármennyire is érződjön a boron, uh inkább fejtegetek.
Ha vetsz egy pillantást a címsorra, akkor már tudhatod is, hogy Szekszárdi Borvidék. :-)
Egyébként én a szomszédban lakom, és nagyjából stimmel is az ott leírt állapot (ha már a virágzást emelted ki - nálam most 53 csemege fajta van, amennyire ennyiből meg lehet átlagolni, azt mondanám, hogy kb. a fővirágzás idejét éljük, nagy szórással).
A gombákról annyit, hogy nálam sincs semmilyen tünet, igaz ugyan, a csapadékos időszakban (közv. utána?) kapott némi permetet, hogy megelőzzem a kialakulást.
Fejtve volt 1x a dúrva seprőről, 1x a finom seprőről. (durva: november, finom: karácsony után)
Ez még csak szárny próbálgatás, nem volt bemérve semmi, de érzik, hogy nagyon savas. Egyelőre maradékcukor és extrakttartalom mérését azt se tudom itt a környéken hol végzik... De majd ennek is utánajárok, addig is várom a tippeket, főleg házilag is elérhető teszterekről. Szabad kénsav és savtartalom mérésre vannak ilyen megvásárolható labor cuccok (rambo blogján láttam), de extrakttartalom és maradékcukor tartalom méréséről nem sok fogalmam van.
A bor kapott 2x egy gyenge kénezést. Derítve volt a finom seprő lefejtése előtt, bár nem sikerült túl jól, mert hideg volt... Üvegben érleltem, szerencse hogy nem hordóban, mert az ajándék hordók közül eddig 1 van ami jó, a többi csak dísz...
Idén magában a szőlőben sok mindent másképp csinálok, de a bornál is a fejtések idejét szeretném kitolni és finom seprőn érlelni pár hónapig. Pár évig csak tanulok, próbálkozok, hogy mire élesben csinálom, ne tegyek olyat, amit ép elméjű borász nem tenne. No meg persze a sokat emlegetett kézművesség lebeg a szemem előtt. Bio nem lesz, de az időjáráshoz mérten a lehető legkevesebb permetezést szeretném alkalmazni. Van szarvasmarhánk, így az induló trágyázással sem lesz gond..
Idővel szeretnék majd egy saját pincét felhúzni (vagy leásni xd) és 2-3 Ha-on gazdálkodni. Nem célom hogy tokaj vagy somló vagy bármely nagy borvidék konkurenciája legyek, csak azt akarom megmutatni, hogy itt is lehet ám hozzáadott cukor és műtrágya mentes bort csinálni ami azért nem 200 ft-os tescos kategória.
Ha nincs elkerítve és ember se jár arra megfontolandó, hogy elművelsz belőle vagy akár pusztíthat arra egy nagy vihar is ami "véletlenül" kidönti a veled szomszédos sorokat.
Ez az írás mely táj alapján készült? Itt már hetekkel ezelőtt szóba került hogy mennyire virágzik a szőlő. Már nekem is levirágzott a rizling, már kis bogyós állapotú. 1x permeteztem felszívódóval, még virágzás előtt. (meg a lemosó + egy rovar elleni) Azóta semmi. Most a nagy hőség sztem nem kedvez a gombáknak sem... Megkapálom az alját és kész, de azért figyelem, ha kell közbelépek. (A barack nem úszta meg ennyivel, azok sajna tafrinásodtak...)
Szvsz ész nélkül szórni most felesleges. pedig volt egy hideg, esős időszak, akkor itthol se voltam, de szerencsére megúsztam. Csak nem rossz dolog az alacsony kordon, mert sokkal kevesebb permetezéssel megtudom oldani, mint a fejművelésűeket.
A néró nagyon szereti a homokos talajt,korán érik és a szem töpped ha sokáig a tőkén hagyod.Amit nem szeretek a néróban hogy virágzásban valamikor leszárad a virágkezdemény de ezt már más is tapasztalta itt a fórumon.Érdemes telepiteni homokra .Eszter szőlőm csak egy pár tőke van ,korán érik szép nagy fürtöket hoz minden évben ,ellenálló fajta és bőven terem.A bora könnyed, elegáns, kissé fűszeres ízvilágú, finom illatú, színanyagban gazdag száraz vörösbor.
Állítólag a legkiemelkedőbb gyógybor a Néró szőlőből nyerhető. Kutatások igazolják a szőlő magas resveratrol tartalmát, amely a keringési betegségekre is kedvező hatást gyakorol. Érdemes hozzá turán ,vagy medoc -noirt ,medina szőlőt telepiteni.
De a fekete rizlinggel is jól harmonizál.Általában fejművelést alkalmazom ,de most próbálkozom a a kordonnal .
Ez milyen művelés mód? Bornak vagy étkezésre használod a nérót és az esztert? Ha bornak, akkor külön vagy együtt és milyen? Érdemes foglalkozni vele? Amúgy én csaholyi vagyok, doboson vannak rokonok, szoktunk ritkán arra járni.
Sikerült hozzájutnom egy szép és elég nagy szőlőhöz, de sajnos a szomszédban egy elhagyott szőlő van, ami gondolom tenyésztelepe lesz a különböző betegségeknek. Nagyon befolyásolja ez az én szőlőmet? Gondolom sokkal jobban oda kell majd figyelnem rá.
Homoktalajokon (úgy rémlik azon gazdálkodsz) azért elég jól mozog a tápanyag. A sekélyen bedolgozott trágyának biztosan nagyobb hatása lehetett itt, mint egy kötöttebb talajon.
Azért kérdeztem, mert nagy reményekkel telepítettem 3 éve gyökeres vesszővel, vagyis már ha úgy vesszük 4 éves. Tavaly hozott 25 tő összesen 1 fürtöt, az szép és jó volt.
Most már nem 1 lesz, de nem is olyan túl sok, kb. olyan 10-15 a 25 tőkén.
Ezt keveslem. De szépek a vesszők és eszméletlen zöld a levelek színe.
Értem én, de én egyik növényzetnél se szeretem ész nélkül nyomatni nitrogénnel. :) Tavaly a szőlő kapott trágyát és egy kis lomb trágyát is. A trágya sztem nem sokat ért, mert felszíni volt... A lombtrágya segített kondícióban tartani a szőlőt, bár meglátszik a tavalyi túl terhelés.. Na dehát a hibájából tanul legjobban az ember.
8% egyáltalán nem kevés szőlőre, nomeg ez a növény nem lucerna, hogy zöld tömeget növeljünk nyakló nélkül :)
Egyébként a Zöldpajzsot nem mint (vagy nem elsősorban) nitrogénforrást célszerű használni, arra vannak célszerűbb szerek, már ha tényleg erre van szükség; ennek a szernek elsősorban az immunerősítő és regeneráló tulajdonsága a vonzó, meg hogy csökkenthető általa az egyéb növényvédő szeres terhelés. Én ezt próbálom kihasználni.
Conegliano /adriana/Igen volt de 2 éve ki fagyott ,nagyon korán érő a csaba gyöngye előtt érik ,töppedésre hajlamos ,édes érzékeny a szürke rothadásra ,védett helyre kell ültetni,mert a fagyra érzékeny.Fura nagy levele van.