Keresés

Részletes keresés

deszegregator Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76305

Ügyes! Ráadásul egy igazán elérhető projekt, hiszen fűnyírója szinte mindenkinek van! Ha ez valóban jól működik komoly dícséretet érdemlő. A nagyobb arányú, tölcsérszerű, folyamatos adagolás nem oldható meg? Megöli ha sok kerül bele? Persze a garat kiképzésen múlik, hiszen meg lehet oldani, hogy felenként, negyedenként papázza az almafélét, és a garatkiképzés lehetővé tegyen egy megfelelő adagolást....E tekintetben n incs tapasztalatod?

Előzmény: nyikj (76269)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76304

Olyan, mint a politika, meg a foci: mindenki ért hozzá :-)))

Előzmény: Piszra (76303)
Piszra Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76303

Ja és egy "csúcs" véleményt kihagytam a felsorolások közzül:

A közelmúltban délután gondosan mosogattam el a főzetés után a cefrés hordóimat (kb 3 óra pancsolás-sikálás)

Hozzámszólnak:

-"Minek mosod ki? Ragd el úgy ahogy van a jövő évi cefrének ad egy kis zamatot!!!"????????????????????????????????

Erre mit lehet mondani???

Reakcióm:

"Bölcs mosollyal tűrd ha bántanak.................................

 

Üdv..
Piszra

 

Előzmény: Piszra (76301)
Piszra Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76302

Bocsánat! Erre a hsz-re ment volna az előző:

Bonneville Donnerheim    válasz | megnéz | könyvjelző     2012.09.29 19:41:22 © (76282)

Előzmény: Piszra (76301)
Piszra Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76301

Nem saját főzésű szilvás jó estét Mindenkinek!

 

Ehhez csak annyit hogy:

Ahogy korábbi hsz-eimből kiderül egyenlőre csak bérfőzetem a cefréimet (remélem nem sokáig lesz így).

De mióta cefréimet az itt tanultak alapján próbálom készíteni hihetetlen "családi viták" vannak. Persze nem komoly, de ami észosztást kapok az családtól:

- "Minek mosod meg???? Legyen egy kis föld íze is!!" (komoly)

- "Miért válogatod? Kiforja majd az!!"

- " Miért aprítod össze? Majd szétrohad! "

-" Mit raksz bele? (élesztő, pektinbontó) Minek az, így is elég adlékanyagot eszünk!!"

- "Ne zárd le had szellőzön "

- " Miért főzeted olyan hamar???(2 hét) Had érjenek össze az ízek!"(szerintük 2 év)

- A végeredmény kóstolásánál: " Hány fokos??? Én: 47! Válasz: " 50 alatt semmit nem ér,meg érzem rajta az adalékot, élesztőt!"

 

Mondjátok meg!  Imádom a családomat,de pálinkában nem fogunk egyet érteni! Ez biztos. Próbáltam elmagyarázni a cefrézés fontosságát (amit itt tanultam és nekem bevált,mert hiába bérfőzetek, mióta az itt szerzett tapasztalatok alapján cefrézek szerintem érzékelhető a javulás a pálinkáimban) Szegény Nagyapámtól (Isten nyugosztalja) nagyon sok bölcs dolgot tanultam az élettel és a munkával kapcsolatban,de a pálinkafőzést nem Tőle fogom tanulni.

 

Röviden:

Ezen hsz-em lényege, hogy (szinte) lehetetlen meggyőzni az embereket ezzel kapcsolatban! Továbbá nem sztárolom a saját cefréimet,mert még van hova fejlődnöm,de igyekszem.............

 

Pozitívum: Én is a savanyú, disznóvágásos "pályinkán" nőttem fel, de mégis van esély a változásra.............................

 

Elnézést a helyesírási hibákért, de így szombat este (finom pálinkákat kóstolva) nincs kedvem visszaolvasni. ...:-D

Üdv.:

Piszra

 

porgolo Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76300
Hol szoktatok fozetni?
Előzmény: Bonneville Donnerheim (76282)
Cipurró Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76299

A bornál ezt dekantálásnak hívják.A régebbi boroknál szokták,egy speckó üveg van hozzá,ami egy elcseszett vázához hasonlít.Levegőztetik,oxidálják a bort.

Előzmény: Bonneville Donnerheim (76277)
jagi26 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76298

Sziasztok! Korábban írtam, hogy duplafalúsítom az üstöt. Hőközlőnek jó az étolaj? (talán az a legolcsóbb). Milyen gyakran kell cserélni? Kell a köpenyre valamilyen szelep? (gondolom kell, mivel mikor mosom el az üstöt, a hirtelen hűtéstől vákum keletkekzik és összehúzza a köpenyt. Rosszül gondolom?)

Elnézést a kérdezősködésért, de ha egyszer időt és pénzt áldozok bele, akkor legyen jó...

 

Üdv.: Jagi

godlock Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76297

Ez okos találmány jövőre én is megcsinálom ;), grat hozzá.

Előzmény: nyikj (76269)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76296

akkor ok!

Előzmény: miccimacci30 (76289)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76295

...ahogy Feribá51 is mondta, nem kell betoldani semmit, mert elég az a 3m 15-ös cső...a sisakból

meg minek jösz felfelé??...van plusz maradék csöved??...a 15-ös viszont páracsőnek elég vékonyka, legalább 22-esre válaszd...

Előzmény: franyo01 (76265)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76294

sogi1979kukacgémailpontcom

Előzmény: nyikj (76290)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76293

ok a többit emailen

 

Előzmény: nyikj (76290)
foxrudi Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76292

Remélem bírja,eddig nincs vele gond,125-ös a fordulata csak.

Előzmény: miccimacci30 (76289)
Ferco55 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76291

Biztam benned ! Köszönöm segitő válaszod.

 

Üdv . Ferco55

Előzmény: vf1 (76283)
nyikj Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76290

A daráló 10 000Ft.

Előzmény: sogi01 (76271)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76289

Rudi, nem veri el a csapágyat az a hosszú tengely?

Előzmény: foxrudi (76275)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76288

Jogos, nem gondoltam végig a dolgot. Kösz a levezetést, egy kicsit majd elmélkedem a fázisdiagramon :) 

Előzmény: barkócza (76254)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76287

Finom ez a galagonya pálinka? Folyton arról beszéltek, kiváncsi lettem!:) Van galagonya felénk bőven, sose gondoltam volna rá, hogy pálinkát csináljak belőle. Kezdek elbizonytalanodni!:) Tényleg finom vagy csak kuriozum?

Előzmény: norris53 (76286)
norris53 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76286

Pálinkás jó estét !

 15kg gyalog bodza >és15kg galagonya (mag nélkül) cukor nélkül cefrézve ! A technikai feltételek adottak a kifőzéséhez is !(15kg galagonya =50 l cefre )

Tesztnek szánom -kihozatal, íz, illat szempotjából ! :-)

Előzmény: snapszmester (75818)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76285

Jó estét, jó kortyolást!

Nekem is eredményes darálós napom volt ma.

 

Adva van feladat

 

Ezzel kéne kezdeni valamit

 

Itt nem fog beférni egy alma, de sajnálom szétfűrészelni szegényt...

 

Hmm, talán ez?

 

Óóó igen, pont belemegy!

 

 

 

Kiválóan teljesített!

 

Bujukcekmece, körte ügyben betetted a bogarat a fülembe. Rám is vár 40-50 kilónyi betonkörte, lehet hogy nem kéne megvárnom az utóérést?

 

Előzmény: bujukcekmece (76267)
vf1 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76284

Azért igyekezz, nehogy megromoljon.....:)))

Előzmény: Bonneville Donnerheim (76282)
vf1 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76283

Nekünk is 50 literes olajos duplafalú üstünk van, hígítani nem szoktuk, de a főzés végére eléggé besűrüsödik. A cefrét pektinbontóval kezeljük eléggé homogén.

Nyugodtan főzheted víz nélkül, de hígíthatsz is rajta, úgy 1/3-al.

Habzani nem habzik.

Előzmény: Ferco55 (76276)
Bonneville Donnerheim Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76282

Nekem is van 10 liter selyemalma egy demizsonban, igaz nálunk 18 éves koromban jutott eszébe az apámnak, hogy rakjon el a lagzira :). Végül is... már az is 12 éves :D... de asszem arra lakodalomra lehet még várni :).

Előzmény: Cernunnos, (76278)
Bonneville Donnerheim Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76281

Nekem is ez a véleményem. Ami ízlik az az etalon. Ez így van. Hangulatfüggő is lehet. Megmondom őszintén nekem a... (nem tudom itt lehet e márkákat írogatni, meg neveket, persze nem reklám célból, de ahogy elnézem nemnagyon :D..) az alsópolcos 1700 Ft-os aszútörköly jobban ízlik, mint a felsőpolcos 5000 Ft+ -os felfelé enyhén szélesedő üvegben kapható bodza :). Bár bodzából is ittam már olyat, ami levett a lábamról. Ráadásul házit, amit virágzatból főztek!

 

Én a Mátra alján lakom egy faluban, és nálunk mindig az volt a jó pálinka, ami azért iható volt, és jól be lehetett tőle rúgni. Talán a mai fiatalabb negyvenes, harmicas korosztály az akiknek már számít a prémium minőség is. Az öregek nemnagyon foglalkoztak erre ezzel. 1-2 kivételtől eltekintve. Nekünk is voltak olyan cefréink... mindentbele, egész nyáron, ősszel főzés. De tényleg, ahogy a kabaréban van... amit össze lehetett gereblyézni az udvaron az bene volt a hordóban :D. NAMEG... ha sok pálinkát akart valaki, akkor televágták cukorral, ha kevesebbet (ezt CSAK azért, mert nem volt elég pénze főzetni, vagy már közelített a limithez, és nem volt másnevére íratni) cukker nélkül, vagy kevéssel. Nekem idén sikerült először elérnem azt, hogy a 250 liter sárgabarack cefréhez összesen 4.5 kiló cukrot adjunk... ha apámon múlt volna, 10 kiló alatt nem áll meg :D. És igaz, h csak 24 liter szesz lett, de valami csodás. Sajnos sokat kellett várni, nem tudtunk időben főzetni, mert újították az üstöt, meg az egész berendezést. A szilva még mindig áll, de az meg azért, mert csak az októberi fizetésből tudjuk finanszírozni... ennyi. Az olyan 350 liter, 6-7 kiló cukorral.

 

De annó nagyapámék a törkölyt úgy csinálták, hogy szüretkor a kisotúlt törkölyt nagy cementkádakba rakták, tettek hozá cukrot is, letapasztották sárral, raktak rá egy vastag gumifedőt, hogy ne ázzon, azt csucsu. Február/márciusban bontották ki, azán úgy tolták a főzdébe, ott felöntötték vízzel, aztán alágyújtottak :).

 

Nekem már nyíladozik a szemem pár éve a cefrékkel, meg pálinkákkal kapcsolatban, és én is attól fogva szerettem meg a pálinkát, mióta megkóstoltam az első prémium minőségűt. Mondjuk én is jobban szeretem a házit, a bérfőzöttet, mint a boltit. Nekem azok gyengék :).. de komolyan. Meg az itthonit tudom, hogy miből készült, még ha minden vacak van benne akkor is :).

Előzmény: albinolynx88 (76260)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76280

Addigra rég megiszod:D

Előzmény: bujukcekmece (76279)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76279

Egy jó pálinka kizárt, hogy megérjen 20 évet:))))

Előzmény: Cernunnos, (76278)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76278

Szerencsés fickó...:)

 

A nép szokás szerint ha születik egy gyerek akkor szoktak elrani az eskövöre 10-20litert.

 

Arra gondoltam talán a molekulák egyeletesebben eloszlank hosszú idő alatt, így egységesebb benyomást tesz az érlelt pálesz, nem tudom csak ötlet!:) Szellőztetés az oxigén miatt kell azt hiszem.

 

 

Előzmény: Bonneville Donnerheim (76277)
Bonneville Donnerheim Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76277

Köszi Cernunnos! Reméljük a legjobbakat :). Hogy mi történik a páleszben az évek alatt? Mi az érés? Fogalmam sincs. Talán simulnak egymáshoz a molekulák... változnak a kötések? Passz. Nekem is az volt a legöregebb. Meg tavaly voltam a Felvidéken egy motoros buliban, és egyik ismerős hölgyemény nagyfaterja pont azelőtt nemrég hunyt el, aztán ők megtalálták az öreg rejtegetett piáit a pincében. Hát hozott belőle. A cimke alapján legalább 20-25 éves volt az ital (régi "Fütyülős" üvegben volt), sima csavaros kupakkal lezárva. Ízre szilva. De még milyen finom! Egy élmény volt belőle inni. Hát ezért is éri meg rakosgatni néha. Aznap este szóba került az öreg párszor, meg hogy milyen jót tett velünk. Egyébként ott is volt vagy 20 liternyi szesz :).

 

Egyébként hallottam már olyanról is, hogy szellőztetik a pálinkát.. állítólag attól is símul és finomodik.

Előzmény: Cernunnos, (76233)
Ferco55 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 76276

Szépjóestét mindenkinek.

 

Az almacefre főzésével kapcsolatban lenne pár kérdésem, illetve tanácsotokra , segitségetekre , lenne szükségem . Kérdésem, milyen sürü lehet a cefre, amit berakok az üstbe ?, mert jelenleg, kb tejföl sürüségű. Az üstöm 50 l es, olajos duplafalú. Mivel ez életem első almacefre főzése , igy nincs tapasztalatom , vele kapcsolatban . Nemtudom , hogy mennyire kell hignak lenni , a cefrének , nemtudom mennyire habzik ?. Akinek már van tapasztalata, kérem segitsen , hogy sikerüljön, elfogadható párlatot produkálnom.

Segitségeteket előre is köszönöm !!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!