Sziasztok! Korábban írtam, hogy duplafalúsítom az üstöt. Hőközlőnek jó az étolaj? (talán az a legolcsóbb). Milyen gyakran kell cserélni? Kell a köpenyre valamilyen szelep? (gondolom kell, mivel mikor mosom el az üstöt, a hirtelen hűtéstől vákum keletkekzik és összehúzza a köpenyt. Rosszül gondolom?)
Elnézést a kérdezősködésért, de ha egyszer időt és pénzt áldozok bele, akkor legyen jó...
Finom ez a galagonya pálinka? Folyton arról beszéltek, kiváncsi lettem!:) Van galagonya felénk bőven, sose gondoltam volna rá, hogy pálinkát csináljak belőle. Kezdek elbizonytalanodni!:) Tényleg finom vagy csak kuriozum?
15kg gyalog bodza >és15kg galagonya (mag nélkül) cukor nélkül cefrézve ! A technikai feltételek adottak a kifőzéséhez is !(15kg galagonya =50 l cefre )
Nekünk is 50 literes olajos duplafalú üstünk van, hígítani nem szoktuk, de a főzés végére eléggé besűrüsödik. A cefrét pektinbontóval kezeljük eléggé homogén.
Nyugodtan főzheted víz nélkül, de hígíthatsz is rajta, úgy 1/3-al.
Nekem is van 10 liter selyemalma egy demizsonban, igaz nálunk 18 éves koromban jutott eszébe az apámnak, hogy rakjon el a lagzira :). Végül is... már az is 12 éves :D... de asszem arra lakodalomra lehet még várni :).
Nekem is ez a véleményem. Ami ízlik az az etalon. Ez így van. Hangulatfüggő is lehet. Megmondom őszintén nekem a... (nem tudom itt lehet e márkákat írogatni, meg neveket, persze nem reklám célból, de ahogy elnézem nemnagyon :D..) az alsópolcos 1700 Ft-os aszútörköly jobban ízlik, mint a felsőpolcos 5000 Ft+ -os felfelé enyhén szélesedő üvegben kapható bodza :). Bár bodzából is ittam már olyat, ami levett a lábamról. Ráadásul házit, amit virágzatból főztek!
Én a Mátra alján lakom egy faluban, és nálunk mindig az volt a jó pálinka, ami azért iható volt, és jól be lehetett tőle rúgni. Talán a mai fiatalabb negyvenes, harmicas korosztály az akiknek már számít a prémium minőség is. Az öregek nemnagyon foglalkoztak erre ezzel. 1-2 kivételtől eltekintve. Nekünk is voltak olyan cefréink... mindentbele, egész nyáron, ősszel főzés. De tényleg, ahogy a kabaréban van... amit össze lehetett gereblyézni az udvaron az bene volt a hordóban :D. NAMEG... ha sok pálinkát akart valaki, akkor televágták cukorral, ha kevesebbet (ezt CSAK azért, mert nem volt elég pénze főzetni, vagy már közelített a limithez, és nem volt másnevére íratni) cukker nélkül, vagy kevéssel. Nekem idén sikerült először elérnem azt, hogy a 250 liter sárgabarack cefréhez összesen 4.5 kiló cukrot adjunk... ha apámon múlt volna, 10 kiló alatt nem áll meg :D. És igaz, h csak 24 liter szesz lett, de valami csodás. Sajnos sokat kellett várni, nem tudtunk időben főzetni, mert újították az üstöt, meg az egész berendezést. A szilva még mindig áll, de az meg azért, mert csak az októberi fizetésből tudjuk finanszírozni... ennyi. Az olyan 350 liter, 6-7 kiló cukorral.
De annó nagyapámék a törkölyt úgy csinálták, hogy szüretkor a kisotúlt törkölyt nagy cementkádakba rakták, tettek hozá cukrot is, letapasztották sárral, raktak rá egy vastag gumifedőt, hogy ne ázzon, azt csucsu. Február/márciusban bontották ki, azán úgy tolták a főzdébe, ott felöntötték vízzel, aztán alágyújtottak :).
Nekem már nyíladozik a szemem pár éve a cefrékkel, meg pálinkákkal kapcsolatban, és én is attól fogva szerettem meg a pálinkát, mióta megkóstoltam az első prémium minőségűt. Mondjuk én is jobban szeretem a házit, a bérfőzöttet, mint a boltit. Nekem azok gyengék :).. de komolyan. Meg az itthonit tudom, hogy miből készült, még ha minden vacak van benne akkor is :).
A nép szokás szerint ha születik egy gyerek akkor szoktak elrani az eskövöre 10-20litert.
Arra gondoltam talán a molekulák egyeletesebben eloszlank hosszú idő alatt, így egységesebb benyomást tesz az érlelt pálesz, nem tudom csak ötlet!:) Szellőztetés az oxigén miatt kell azt hiszem.
Köszi Cernunnos! Reméljük a legjobbakat :). Hogy mi történik a páleszben az évek alatt? Mi az érés? Fogalmam sincs. Talán simulnak egymáshoz a molekulák... változnak a kötések? Passz. Nekem is az volt a legöregebb. Meg tavaly voltam a Felvidéken egy motoros buliban, és egyik ismerős hölgyemény nagyfaterja pont azelőtt nemrég hunyt el, aztán ők megtalálták az öreg rejtegetett piáit a pincében. Hát hozott belőle. A cimke alapján legalább 20-25 éves volt az ital (régi "Fütyülős" üvegben volt), sima csavaros kupakkal lezárva. Ízre szilva. De még milyen finom! Egy élmény volt belőle inni. Hát ezért is éri meg rakosgatni néha. Aznap este szóba került az öreg párszor, meg hogy milyen jót tett velünk. Egyébként ott is volt vagy 20 liternyi szesz :).
Egyébként hallottam már olyanról is, hogy szellőztetik a pálinkát.. állítólag attól is símul és finomodik.
Az almacefre főzésével kapcsolatban lenne pár kérdésem, illetve tanácsotokra , segitségetekre , lenne szükségem . Kérdésem, milyen sürü lehet a cefre, amit berakok az üstbe ?, mert jelenleg, kb tejföl sürüségű. Az üstöm 50 l es, olajos duplafalú. Mivel ez életem első almacefre főzése , igy nincs tapasztalatom , vele kapcsolatban . Nemtudom , hogy mennyire kell hignak lenni , a cefrének , nemtudom mennyire habzik ?. Akinek már van tapasztalata, kérem segitsen , hogy sikerüljön, elfogadható párlatot produkálnom.
A dugulásra jobb mert az üstben mér és a dugulás fölötte keletkezik, általában a kilépő csőben. A reakciója itt gyors. A fűtéskiesésre igazad van mert én is párlatot mérem a hűtő után.
Nekem a két legfontosabb a cefre és a párlat mérése. Persze a digitális rendszerrel, grafikonnal. :-)
Egy elektromos fűnyíró alját lezártam egy sík lappal. Ez lehet fémlemez vagy fa rajztábla. Ennek távolsága a forgó késtől kb. 4mm. Ebbe a lemezbe készítettem 100mm átmérőjű lyukat gyümölcs bemenetnek. Merőlegesen a lyukra rögzítettem 20cm hosszú PVC lefolyó csődarabot-adagoló nyílásnak. A fűnyíró fűkidobó nyílásával lefelé rá van téve munka közben agy műanyag ládára-ebbe gyűlik a leveses apríték.
/A fűnyíró alját ki kell takarítani a fűnyírás maradékától- tiszta legyen./ Hogy még véletlenül sem lehessen kézzel az adagoló csőbe nyúlni, egy 45 fokos könyökkel meg van hosszabbítva.
Amilyen gyorsan tudom beledobálni a gyümölcsöt, olyan gyorsan nyeli és 1mm vastag szeletekre vágva gyüjti a ládába.
A fűnyíró továbbra is használható fűnyíróként, ha leveszem a csavar rögzítésű záró lemezt. Én egy kiöregedett fűnyírót használok erre.
Mióta megvan az ötlet és az átalakítás azóta a szomszédaim sem hajlandók a korábbi öreg kézihajtású répaszeletelőmet használni alma aprításra. Ha valakit érdekel azt eladom.