A mai nap során már félig meddig elkészült az üveg tartó állványzatom... (csiszolás, festés, lakkozás van hátra). Kérdésem lenne. Az állványon fektetve lennének az üvegek vízszintes helyzetben. Van csavaros és parafa dugós(többször használható, fekete "kalapos" dugó) változat is az üvegek között. A parafa dugót kikezdi a pálinka? Jól zár az ilyesmi?
Hőközlőnek nem javasolok semmilyen éghető folyadékot, ugyanis ha véletlenül kilukad a köpeny, akor aztán lehet hívni a tűzoltókat. Én vizet használok, a víztér zárt, kb 1/3-áig van töltve vízzel és van egy 2 bár-os lefuvószelep.(Még soha nem fújt le)
Na szépek vagytok :-) Az öregeket basztatjátok ? Hát akkor most mit csináljak maholnap 60 leszek és még savazok is :-)Nem életkor függő a jelenség hanem ... hajlandó e arra az illető, hogy ha jobbat lát hall érez ne csak kételkedjen hanem sajátmaga is kipróbálja !
Legnagyobb eredményeim a témában, hogy apósom 1-2 éve nem tesz a cefrébe cukrot és idén felhívott cefrézéskor, mert kérdése volt. Talán élesztőt is haznált
Vkörténél jól beválik a szár-próba, ha különösebb erőlködés nélkül kijön a szára. Ekkor még éppen sárga, semmiképp sem szotyós. Olyan, ahogy szívesen megennéd...
Szerintem ennek nem sok értelme van, hogy a páracsövet már az elején leszűkíted 28-ról 15-re. Akkor majdnem ugyan az, mintha az egész 15-ös lenne. Szűkíteni a páracső lefele, a hűtő felé menő szakaszon optimálisabb. Inkább szerezz a 70 cm-es darabhoz még egy keveset!
Hát igen... kinek hogy... nekem sincs ellenemre a gyengébb minőség, csak rendesen legyen lepárolva.
Itthon még manapság sem foglalkozunk a darálással (negyedébe vágjuk az almát, körtét), de a barackot, szilvát keverőszárral pépesítem, már a hordóban. Nameg a magozás... Idén veszett jó baracktermés lett, a fa kb 40 éves, aprószemű, mézédes parasztbarackot terem, permetet életében nem látott. A szilvával is szerencsénk volt, az is permetmentes, sok sok kilométerrre a legközelebbi főúttól, erdőszélen szinte vadon terem bokrokon, félfákon. Mindössze annyi velük a gond, hogy eléggé kiszámíthatatlan. Utóljára 3 éve volt ilyen jó a szilve, de lehet régebben. Tavaly semmi, 2010-ben meg a sok eső miatt féléretten rárohadt.
Ja, magozás... szóvel ezek kisszeműek, és nekem minimum 300 liternyi anyagot össze kell gyújtenem, hogy az 500-as üstbe rendesen lehessen főzni. Mire azt a mennyiséget kimagozom letelik az életem. Úgy szoktam, hogy beleszedem a hordóba, és mikor 3/4-ig van nekiugrok a keverőszárral, felöntöm vízzel, meg egy kevés cukorral, és a forrás után, mikor képződik a bunda a tetején - miel azt úgyis megszoktam kavargatni 1-2 naponta, akkor hónaljig be a hordóba, és marokkal szedem ki az apró magokat, mivel azok lesüllyednek. 3-4-5 maréknyi szokott benne maradni, de arról meg leöntjük a lét a főzés előtt. Szóval mag egyáltalán nem kerül az üstbe, és viszonylag kevés az a mennyiség, ami benne marad főzésig.
Töltök pár fotót az idei alapanyagról :).
Egyik kollégámnak mutattam a telefonomban ezt a képet... 'aszongya mi ez ÁFONYA?? Ja mondom az.. ráadásul a törpök szedték Aprajafalva mellett a gátnál :D...
Én Apcon lakom. Hatvantól Északra, a 21-es úttól nem messze. Itt helyben van a főzde. Abban a házban csinálják az anyagot már kb az 1800-as évek eleje óta, de valószínűleg korábban is :D. Fél úton van a templom és folyó között. 500 literes az üst, és egész korrekt párlatok szoktak kiszivárogni onnan.
Csak úgy minden él nélkül > ma reggelre vastag bundát nevelt a tegnap cefrézett galagonya , lenyomkodva látható a CO2 intenzív távozása !
Ha másnál nem így van akkor valamit nem jól csinált :-)
Válasz > valakinek ? A galagonya pálinka nem csak különleges de valóban ízletes pálinka ! ( a természetben ahány bokor annyi fajta -magról kel és mind egy egy keresztezés áldozata mert idegen beporzást szenved ezért a sárgától a mély bordóig változik - íz és cukortartalom szintén -érés idő azért nem ennyire szét húzott ) Ha normális az időjárás akkor e szedési idő az első fagyok után optimális -extrém eset az idei mert sok helyen már nincs levele !
Igazából mondhatni úgy van kb 70 cm 28-as csövem, és 5m-15-ös csövem, ebből 3 métert tekertem le a hűtőnek, és a maradék 2 méterrel akarom összekötni a fedőt és a hűtőt, valamint a 28 as csövet gondoltam a fedőből kifelé, de akkor átvariálom úgy hogy a 28-as csővel indulok már a hűtő felé, és nem felfelé. felfelé kb 15cm-t megyek a 28-assal, majd leszűkítem 15-re ami megy majd a hűtőhöz. Ez a módosított tervem jelenleg, ám elfogadom a segítőkész válaszokat, tanácsokat, és egyben köszönöm is előre ;) :)
Valóban így van! Az éretlen birs jellegtelen, egy barátom télig érleli, mire becefrézi. Az almám nekem is a pincében pihen. Az utóérlelés fontos és szükséges, de annak ideje gyümölcsfüggő. Ez a betonkörte, 1-2 naposan brutális illatokkal rendelkezik, a kocsiban utaztatva olyan érzés, mintha elposszant volna egy üveg körtepálinka a csomagtartóban:). A tüskekörte 1-2 naposan jellegtelen, szagtalan. Szotyósítás során felelszabadulnak az ízek illatok. Az ominózus betonkörte, nem szottyad, illatot veszít, ize kevésbé körtéssé válik, bár édesebbnek tűnik.
Igen, attól függ, hogy milyen %-ra gondolsz. Ott a pára tömegszázaléka szerepel, én meg a lecsapott pára térfogatszázalékát írtam. Azaz, hogy az adott pára milyen töménységű pálinkának felel meg. Csak elfelejtettem odaírni. :)
Ez velem is így van! Az öregek megköveznek a módszereimért... ez alatt értem: pektin, élesztő, aprítás... és sorolhatnám. Teljesen egyetértek a leírtakkal. Sajnos az öregek maradnak a régi "bevált" módszereknél.
Én is sajnos csak bérfőzni tudom. De a főzdébe állandóan mondják, hogy ilyen meg olyan cefréket hoznak... Tényleg amit talál az udvarban. Fa ágastul benne a cseresznye... Mire odaviszik már elecetesedett az egész.
De igazából a bántásaikat meg se hallom.. :D, elöttem csak a cél lebeg: a finom szesz. Ők meg ígyák a jó kis kaparós löttyüket.. :D
Tegnap szedtem legalább 100 kg nagyrészt szottyos vadkörtét, ledaráltam áttörtem festékkeverővel kapott pektinbontót, élesztőtés 3% napfényt. Nagyon száraznak találom,tehetek bele vizet?
Általad készített cefrét,és az Ő elméletük szerint készített cefrét főzz (főzess) le egyazon gyümiből,várj min. 3 hónapot,és kóstoltass NÉMÁN,majd fedd föl a titkot!!!
Ezt a répadarálót motorizáltam, egy 60 W-os (!!!) villany motor hajtja, robikapa hajtómű a lehajtása, zsír működik de teherrel nem bír azért elindulni! Érdemes megoldani , számtalan variáció létezhet az áttétel megoldására.
Rendesen fáj, ha egy nem kellően utóérlelt birset kénytelen vagyok becefrézni , hogy megmentsem a további rohadástól, kimentve az ép részeket! Egy utóérlelt birs illatban , zamatban felér egy félvödörnyi kényszer feldolgozott szarral. A vilmosnál szintén nem tudom alátámasztani a tézisedet, én sem várom meg hogy szottyós legyen, de illatos, zömében sárga , tehát semmiképpen nem azonnali feldolgozás. Mellesleg utóérlelni szokás a profiktól a sufnituningosokig mindenkinél. A többi körténél nincs sok tapasztalatom, tehát miért ne hinném el az állításodat , ráadásul a körtefélék hazájában élsz!