Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76388

Vagy inkább gyakorlatiasabb mértékegységben kérdezem, hogy az üveg magasságának kb. hanyadrészéig kell/szokás/érdemes rakni az aszalt gyümölcsöt?

Előzmény: vasbicikli (76387)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76387

Kösz, ez pont jókor jött, a család követeli, hogy ne csak a hardcore pálinkaivóknak legyen már jó :)

A fél zacsi aszalt gyümölcs dekában kb mennyi?

Hány fokosra szokás engedni az ágyasnak valót?

Előzmény: franyo01 (76377)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76386

Ha már a kérdéseknél tartunk felmerült bennem korábban, hogy az elég rosszul kinéző bérmagozott baracknak mi lett a folytatása.

Találkoztam vele a badacsonyi főzdében, már színtelen folyadék formájában. Nem kóstoltam sofőrségem átkaként, de állítólag remek és sok pálinka lett belőle. Csak úgy, mint a rúút kicskacsából...

 

Tanulság számomra, hogy ne ítéljek elsőre.

 

CT

Előzmény: CefreTársaság (72630)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76385

Szia Miklós1!

 

Ne haragudj, nem volt szándékos! A technikai részleteket nem néz(t)em át tüzetesen s így átsiklottam a kérdéseiden.

 

A killer hatást már előttem említette 1-2x egy kedves hozzászóló, fel is kapták rá a fejüket néhányan, viccet sejve mögötte.

Én a túlsúlyban lévő élesztők robbanásszerű szaporodása és ezáltal a "fertőző" ágensek visszaszorítása, elpusztítása és felhasználása -mint tápanyag- kapcsán gondoltam itt rá. Azonban mivel a borélesztők jelentős része bír ezzel a tulajdonsággal (s én azt használok), itt ez is benne van a folyamatban.

 

Egyébként a killer hatást főleg a S. cervisiae törzsben vizsgálták, de egyéb fajélesztőkben és természetes körülmények között is megtalálható fenotipusos tulajdonság.

Lényege, hogy megjelenik egy különböző hatásmechanizmusú toxin, amely a rezisztens fajokat megkímélve, minden más v. azonos nemzetségbe tartozó élesztőt (szuper killer esetén baktériumot, penészt, stb.) elpusztít. Célzott starter kittekkel kísérleteznek - GMO-sokkal is- a bor-, sör- és sütőiparban. Párban alkalmazva a killer és a "munkát végző " rezisztens élesztőket olyan kombinációt hoznak létre, ami megfelelő mennyiségben, stabilan biztosítja a kívánatos anyagcsere melléktermékeket, még változó összetételű alapanyag mellett is.

 

A záptojás szag kérdésében lehet, hogy igazad van, nem tudom.

Erről szintén volt szó korábban is s nem olvastam rá megfelelő megyarázatot. Szakkönyvek a túlzott mennyiségű élesztőhöz kötik ennek a szagnak a megjelenését. A körte esetében Lallyzime SC-t használtam s ez elég magas dózissal van előírva.

A körte állagából adódóan manuálisan, keverőlapáttal nem tudtam megfelelően eldolgozni a 400 l-es tartályban a cefrét az élesztővel és második napra megjelent ez a szag. A cefre felső rétegében az elégtelen keverés miatt azt gondolom jelentős mértékben feldúsult az egyébként is aránytalanul sok élesztő. Ekkor beszereztem egy megfelelő méretű habarcskeverőt és sikerült eloszlatni a T.társaságot. Ezzel oxigént is vittem be, ami a keverésből adódó "átoltással" jó futósra edzette a körtét. A szag eltűnt.

 

 

Üdv,

 

CT

Előzmény: Miklós1 (76369)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76384

Szia, kóstoltam. Milyen fajta? Mirabolán?

Előzmény: sogi01 (76374)
Thomas a g Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76383

Jó reggelt!

Hogy nektek micsoda szép dolgaitok vannak!

 

Na elindult a műhelybe a szamovár..A keverőre a konstrukció a Vasbicigli képén látható módszer lesz.Azonban nem hagy nyugodni az üst  magassága.Kb duplája az átmérőnek,plussz a kupola.Így olyan 30l névleges plussz 8l kupola.Attól félek,hogy nagyon habzani fog a cefre főzéskor a nem ideális üstforma miatt.Mármint h a keverés nem biztos hogy elegendő lesz az egyenletes fűtéshez.(lehet csak para,és a gyakorlat mást mutat majd)A kupola zárása a vízzel felengedett peremes lesz. kérdésem is lenne itt.:

Nem lesz e kicsi a 8l bogrács(kb.:20cm mély)kupolának,illetve a 30l névl.be mehet-e 20l (ill,2/3rész)cefre.

A másik kérdés:A kupola keveréskor nem mozdul el?Elég a gumipók?

A felhabzásból eredhet robbanás,amitől félek,ez ellen elég védekezés a kupola nem fix rögzítése,vagy szelep beépítését javasoljátok?

 

Jó csorgatást!

rézműves1 Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76382

...egy kép az "életből"......mindenkinek kívánok hasonlót...

rézműves1 Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76381

...pályinkás jó reggelt...

vf1 Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76380

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
vf1 Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76379

Egyet értek!

Előzmény: vinik táltos (76378)
vinik táltos Creative Commons License 2012.10.01 0 0 76378

Törkölygyilkos! (D)

Előzmény: franyo01 (76377)
franyo01 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76377

Szia!

Én elsősorban törköly pálinkából szoktam "ágyas" pálinkát készíteni. Azért nem mézesnek hívom, mert nem szeretem ha túlzottan mézes, azaz nagyon édes.

1L pálinkához kb 5-6 teáskanálnyi mézet szoktam tenni, és hozzá aszalt gyümölcsöket amit bármelyik élelmiszer boltban kapsz. kb fél zacsival szoktam beletenni. 3-4 hétig naponta 1x megforgatod, és utánna egész kellemes ízeket fedezhetsz fel.

Készítettem már citromos pálinkát is, abba aszalt gyümölcs helyett 2 egész citromot felszeleteltem, belegyömöszöltem az üvegbe, majd abba is kevés mézet rektam és szintén 3-4 hétig hagyni érlelni. ;) Ajánlom még a diópálinkát az is finom bár én még nem készítettem, de ahhoz május-június körül kell a diót leszedni zölden.

Előzmény: pálinkás-doszi (76370)
franyo01 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76376

Köszönöm mindenkinek ki válaszolt:) a segítőkész válaszokat.

 

Üdv.: Fecó

Előzmény: rézműves1 (76338)
Babar66 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76375

A "Bondexes" szilikonragasztóval (a némettel) szerintem is jobban jársz, ahogy Fire is írta.

Az FBS nekem mindig levált de ez a drágább még mindig bírja. (Második szezon.)

Üdv! 

Előzmény: Baracilin (76368)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76374

Szia Zsuzska!

Kóstóltad a szilvámat???

Előzmény: zsuzska60 (76371)
firekiller Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76373

Szegfűszeg, fahéj, vanilia, boróka bogyó, aszalt gyümölcsök......

Ha ízesíted a mézest, akkor csak kevesebb mézet  rakjál bele mert csömör lesz.

Én 1 literbe rakok 1 dl mézet sima mézesnél.

Előzmény: pálinkás-doszi (76370)
firekiller Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76372

Szia Baracilin!

Bondex-nél kapsz speciális szilikon ragasztót.http://www.bondex.hu/szragasztok.html

Az FBS vagy a sziloplaszt is picit "megfogja" a szilikon tömítést de nem az igazi.

Próbáld ki azért az FBS-t mert a szilikon ragasztó eléggé drága .

 

Üdv

 

Fire

Előzmény: Baracilin (76358)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76371

szegfűbors, fahéj

Előzmény: pálinkás-doszi (76370)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76370

Szép estét urak!

Kérdésem lenne hogy mézespálinkába kellemes íz végett milyen egyéb dolgokat érdemes rakni? Értem ez alatt fahéj, mazsola...

Aki tapasztalt ilyen ízesítés végett az kérem ossza meg velem!

Üdv.

Miklós1 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76369

A 76226 és a 75715 hsz.ban már kérdeztem tőled ugyanazt, de nem vetted észre:  Mi az a killer hatás? Jól értem, záptojás szagot mulasztottál el oxigénbevitellel? Ennek mi a magyarázata?

Előzmény: CefreTársaság (76366)
Baracilin Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76368

Köszönöm! Holnap remélem tudok szerezni:)

Előzmény: vf1 (76367)
vf1 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76367

Bárhol lehet kapni, kemikál obi, stb..

 


Előzmény: Baracilin (76365)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76366

Sziasztok!

 

Elkészült a bodzánk is a muskotályos szőlő után.

Bizonytalanságban voltam eddig, hogy szeretem-e azt a poloska szagú nedűt, de ma este fixáltam, hogy igen.

Kb. 130 liter adott 4,2 hlf pálinkát, úgyhogy a kihozatalra sem volt panaszom. Elvitték a bércefre részét is, kíváncsi leszek ott milyen eredmény, íz kerül elő.

 

A jövő héten meg lesz az alma cefrézés is, már ott pihen a hűtőházban. Nincs benne starking, amit kicsit sajnálok, mert a tavalyi remek lett, de talán ezek a zalai sárga és kásás fajták is kezelhetők lesznek.

 

Aztán a rettegett birs jön, bár kicsit koppantam, mert siófokon elfagyott, így a beszerzése egyenlőre bizonytalan. De lesz helyette meggy, ha minden kötél szakad.

 

 

Üdv,

 

CT

Baracilin Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76365

Már nem vagyok ott :( Tudnál róla képet küldeni esetleg pontosneve? Élelmiszer ipari célrais jó?

Köszi a sgítséget:)

Előzmény: rézműves1 (76360)
gombászok Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76364

Ahogy gondolod!

Előzmény: pálinkás-doszi (76363)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76363

Nem azért lenne az alványon, hogy érjen a pálinka! Pontosabban a garázsban lenne az állványzat. És ha télen kiröffenünk egy főzőcskére, akkor onnan szépen lehet válogatni... 

De ha valóban nem ennyire biztos akkor a dugós üvegeknek lesz egy dőlt tartó és meg is van oldva a dolog..

Üdv.

Előzmény: gombászok (76340)
spermadon Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76362

Jó OK kicsit megkavarodtam. :)

Előzmény: rézműves1 (76357)
gombászok Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76361

Légy szíves, ne izgasd fel a Tisztelt Házifőző Társaságot ilyen talicskás áfonya fotókkal! De akkor se, ha nem áfonya, hanem kökény! Hajlandók vagyunk elállni kártérítési követeléseinktől, amennyiben megosztod velük a hatékony begyűjtési módszeredet!!

Előzmény: Bonneville Donnerheim (76323)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76360

...van egy FBS-nevű ragasztó, olyan mint egy tubus fogkrém...nagyjából 500-ft körül van, de ha elhozod én megragasztom, most Pesten vagy???...

Előzmény: Baracilin (76358)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 76359

...ezzel NAGYON egyetértek...elvégre mi vagyunk a NAGY-generáció!!!...

Előzmény: Feriba51 (76352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!