Azt kellene pontosítani, mit szeretnél mérni s miből?! Az általad feltett termék nem alkalmas "szeszfok" mérésre, csak szárazanyag tartalom meghatározásra.
Szilikon gumi helyett jobb a szilikon paszta (fogpasztaszerű tubusban árulják). Egyszer felkened, mint az agyagot s aztán évekig megmarad. Tulajdonképpen szilikon gumi lesz belőle, csak annyi a különbség, hogy minden formahibát kitölt. Aztán pedig megoldod, hogy mindig ugyanabban a pozícióban teszed fel a fedőt.
A múlt héten raktam fel képeket az enyémről, azon látni a golyóscsapot ami főzés közben egy picit nyitva van, az olaj tágulása miatt. Kiöntésnél figyelni kell acsap elzárására, azért van rajta apillanatszorító hogy figyelmeztessen.
Ha már így belemerültünk a RAT DESTILATION stílusba, /most találtam ki na milyen? / a páracsövem és a hűtőm egy 28-as négy méteres rézcsó négy méter kétcolos vascső burkolatban megy a hűtővíz. A fotót megpróbálom feltölteni.
Sőt, miután szereztél egy ekkora gumit, a legegyszerűbben úgy lehetne leszorítani, hogy az üst két füle alá betolsz egy zártszelvényt melynek a közepét kifúrod, hegesztesz rá egy anyát és egy menetes szár végére t alakban szintén hegesztesz egy darab vasat ami a tekerő lesz, a menetes szár aljára meg egy nagyobb alátet ami a tál tetejének feszülve szorul le.
Hát szerintem a gumi összeégne, nem tartana semmit. A tetőnek kb. 1 cm-es pereme van, ha szorosan rányomom az üstre illeszkedik. De ugye nem tömít. Csiriz nagyon jól tömít, de elcsúnyítja, mert nem lehet levakarni, illetve nagyon macerás. Az agyaggal úgy szoktam, hogy mikor vége a főzésnek, leveszem a páracsövet és 1-2 liter vizet öntök át a hűtőből a fedélre. Várok fél percet, és a fogantyújánál fogva simán lejön, de még az agyag is, könnyen elmosom. A burítás két emberes, de ha nincs senki éppen, akkor kimerem belőle a talicskába.A föld örül neki, végülis csak a cukrot- alkoholt veszem ki belőle, az összes tápanyag benne marad. Jobban tetszik a kukta-söröshordó, mert annak csak egy kattintás a fedele.:-) Bár lehet, hogy ha valami leégne benne kicsit, akkor viszont macerásabb kisúrolni, mint az üstömet, ezt nem tudom.
Egyszerű, az biztos. Kivéve a tetőt, az a lelke. Egy rézművessel készíttettem még tizenévesen. Kb. Második éve használom intenzíven. Cak az agyagozás,,,azt nem szeretem benne. Meg lehetne egy picit nagyobb is...:-) De végülis együtt lehet vele élni.
Ez egy hat literes kukta, van nagyobb is. Na azt nem tudom, hogy az ürtartalommal csak a magasság változik e vagy az átmérő is, de szerintem csak magasabb, mert a tetőt akkor csak egy méretben kell gyártani.
A duplafalúsítás ötletet köszönöm, átgondolom. És ha 2/3-áig csinálom, akkor teljesen fel lehet önteni olajjal és egy csővel tágulási teret hagyva nyitottan lehet hagyni? A keverőt már megterveztem, de mivel a közepén nem tudod bedugni, ferdén fog menni és keverni. Úgy is jó?
Szerintem a duplikálást csináld meg az üst 2/3-áig,ha csak az alján lesz olaj nagyon sokáig kell fűteni,még egy keverő sem ártana mert akkor még gyorsabb a felfűtés, egyébként nagyon jó ötlet ez a kuktás megoldás, lehet hogy lemásolom. Létezik ez nagyobb átmérővel is?Még egy dolog ha megcsinálod kiöntősre, nem kell még egy ember az ürítéshez.
Holnapra a szivárgó műanyag hordót lecseréli egy vízszerelő egy jó állapotú 200 literes üzemanyagos vas hordóra. Az a tervem, hogy teszek bele trisót, és az passziválja a rozsdát, így nem fog kilyukadni évek alatt sem a fém hordó, A hűtő spirált meg tisztán tartja a vízkőtől. (a képeken még új volt, jelenleg fekete színű a spirál). Agyaggal tömítem, ez az egyetlen hibája, ami nem tetszik benne. Ma kipróbáltam csirizzel, igaz megfog minden szivárgást, de szinte lemoshatatlan. Érdekes volt, amikor főzés vége felé 80 fokot mutatott a réz fedőn a mérő, olyan volt, mintha verne a szíve, lélegezne, fel-le mozgott főzés közben a tető 1-2 mm-t, de a csiriz tartotta rugalmasan, nem engedte el a gőzt. Viszont lemosni nem nagyon lehet. Szóval maradok az agyagnál, bár nem szeretem, de az legalább egyből lejön vízzel.
Nem tudom merre laksz, én a XI. ker.-ben vettem ilyet a páracső és a hőmérő is ilyenbe csatlakozik. A keresőben rá tudsz keresni 'saválló fitting' néven.
Én nem fogok leeresztő csapot tenni. Még meleg állapotban a negyven liter moslékot egyedül vittem és borítottam ki a nagyját, ami bennemaradt már könnyen meg lehet emelni. A trafóolajjal is csak három-négy kilóval lesz nehezebb. De majd ketten a párommal, vagy fiammal kiborítjuk.
A katlan egy kicsit viharvert de úgy is minden évben át kell tapasztani. Eddig sár és "fáradt" cefre vagy moslék keverékkel tapasztottam, de idén a masszívabb tehéntrágya plusz sár keverékkel dolgozom :)
Az én főzőm egy hagyományos tapasztott katlanba épített bár nem réz hanem saválló. és nem mutat ilyen jól. Tegnap meszeltem ki a "főzdét" holnap kezdem az idei szilvát főzni.