Ha a két fal között víz lesz akkor 0,5 bár nyomásnál üzemszerűen sosem lesz több !
A biztonsági szelep ha lehet legyen 0,5 ha nincs akkor 1,5 nél semmi kép se legyen nagyobb !
Ha olaj lesz közte akkor nem kell semmilyen ! Azért azt sem kell teljesen le zárni kis tömítetlenséget kel hagyni pl a feltöltö nyílás nál nem teszel tömitésr !
Szia! Oksa, köszi! Felkentem a cuccost, csak a 200 fokig hőálló verziót tudtam beszerezni. Fbs a neve. Valami 900 ft volt, remélem nem baltáztam el, holnap kiderül. Az egész tubus kellett rá, nagy a felület, de ha valahol esetleg pici hiba lesz a zsír végett, akkor kell vennem még egyet, nagyon tuti az anyag. Holnap már tesztelhetem is.
Okés. Fokolóm már megvan nekem is, csak csövet nem vettem hozzá, mert műanyagbol volt, kicsit silánynak tűnt a minősége, valamint epruvettát akarok inkább, na meg árba a műanyag cső annyiba kerül, mint a fokoló:) Bort szoktunk itthon fokolni, ahhoz rendes üvegcső van, ha jól tudom az 1 literes, de az kicsit más témakör. A 28 as cső már nekem is megvan, és a felső "szoknya" része is, csak össze kell feorrasztani, és kell még a be- és kivezető cső. Az ürtartalom volt csak kérdőjeles számomra idáig, de akkor megcsinálom úgy ahogyan írtad.
Olyan magas legyen az edényben a folyadékoszlop, hogy ne érjen le a fokoló az aljáig bármennyit is mutasson. Tehát ha eqruvettát csinálsz, legyen olyan hosszú csőből amiből annyit lóg ki a fokoló vége, hogy ki tudd venni onnan, de érjen a legmagasabb fokig 95-100.
Van fent vagy három centi üres csővég ahol már skála.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a pálinka fokolásánál megvan-e adva, hogy mekkora mennyiségű pálinkát kell fokolni? Hallottam olyat hogy 1 dl-t szoktak (kell) de a böngészőbe nagyon nem találtam erről semmit. Epruvettát akarok majd készíteni és ahhoz kellene.
A linkelt műszer tényleg egy alkoholtartalomra kalibrált refraktométer, de a házifőző gyakorlatban szerintem nincs rá igazán szükség. Előnye, hogy pár csepp folyadékból is tud mérni (pl. kis előpárlat-frakciók), de abból adódóan, hogy a mérendő pár csepp egy vékony film formájában kerül a két prizma közé, a párolgási veszteség mérési pontatlanságot okozhat. Amellett 10X annyiba kerül, mint a hagyományos, sűrűségmérésen alapuló fokoló. Mondjuk az utóbbihoz szükség van legalább 1 dl pálinkára, de nem hiszem, hogy a fórumtagok számára ez korlátozó tényező lenne :)
Szép napot urak.
Fügét fogok cefrézni. Kérdésem lenne, hogy a cefréjével hogyan kell törődni? Jó levet ereszt? Kell-e vizet hozzá adni? Kihozatala 100 liter cefréből?
Oksa, ha egy napot várni kell vele, akkor ma kimegyek, aztán megcsinálom. Ma úgysem tudok főzni, csak estére lesz kész az új hűtőm, mert másik tömítés kell hozzá. Hűű, remélem beválik a dolog. Sokkal spécibb lenne a berendezés.
Szia Feribá! Ez jól hangzik, megpróbálok venni szilikonpasztát az Obi-ban ma. Egyformán feltenni sima ügy, a réztetőnek van egy kis füle, azt az üst füléhez szoktam beállítani mindig. Szóval ráteszem a fedőt az üstre, és körbenyomom szilikonpasztával. De ha a rézre rátapad, akkor a zománcozott üstre is, vagy nem? Az üstöt körbe étolajozzam be? Akkor talán nem ragadna rá az üstre, csak a réztetőre.
Szia! Vastagfalú a vashordó, nem vékony. Nem tudom hány mm-es lehet a vastagsága, de úgy 2 mm-t saccolok és nagyon jó állapotban is van, kívülről szép zöld a színe, belül minimális vékony oxidréteg. Szóval ahogy mondod, biztosan bírná így is pár évig. A 120 literes műanyaghordó valóban kicsi ehhez a főzőhöz, vége felé mindig kevergetni kell. Egy nap egy adagot szoktam vele főzni, 2 adagot egymás után, már nem bírt el a hűtő vízcsere nélkül. Finomításkor pedig, ami 5 óra szokott lenni, a fél hordó tartalmát ki kellett cserélnem menet közben.. A 200 literes már frankó lesz hozzá szerintem. A benne lévő rézspirál elvileg lúgosítja a vizet, lehet az is elég lesz a vasoxid passziválásához, ezt így nem tudnám megmondani.