Keresés

Részletes keresés

bilca Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5316

Nannaa szlovák farkaskái egy gondolatot ébresztettek bennem, lehet, hogy tök hülyeség:

Mintha a magyar szegényesebben tudna becézni. A farkas példáját nézve nekem csak farkaska, farkasocska jut az eszembe. (jezős szerkezetet - kisfarkas, kölyökfarkas és ezek becézését nem számítom ide.)

Mi van ha a Vargát becézték? Vargácska, Vargicska, Vargicskovicska, Vicska, Vicsko

Agyrém?

 

Előzmény: curlie (5315)
curlie Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5315
Szervusztok!

Örülök, hogy kissé megmozgattam a fantáziátokat.

Akik még nem tudják... a Vicskó ragadványnév a rákospalotai (ma Bp. XV. ker.) Varga családok egyik megkülönböztetését célozza. Sajnos igazából nem tudható (vagy legalábbis én még nem jöttem rá), hogy egy ős Varga család különbőző ágainak vagy egy máshonnan beelepült család megkülönböztetésére alakult-e ki. A rákospalotai (református) anyakönyveket az 1700-as évek elején kezdték el vezetni, de aztán 1720 és 1760 között vagy nem vezették vagy "csak" eltűntek. A Vicskó név ezután jelent meg...

Tudomásom szerint Nógrádból telepedtek be Vargáék ill. nagyon sok palotai család. A szlovák nyelvvel való kapcsolat onnan jöhet, hogy az 1700-as évek vége felé tót evangélikusakat telepítettek Palotára. Szóval - vélhetően - a Vicskó névnek semmi köze semmilyen szláv szóhoz.

Azt, hogy a Vicskó esetleg huncutot jelenthet egy palotai Vicskó-sarjtól hallottam (igyekszem feltérképezni a famíliát és időnként találkozom új emberekkel..). Lehet igaz, lehet hamis a hír.

Üdv.: curlie
Előzmény: milyennincs (5306)
nannaa Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5314
Jé, télleg ly-t irtam! Nahát... bocs, de közben szlovákul irok egy szakdolgozatot, ami aztán jócskán be tud kavarni a magyar helyesirásban. Igy pár nap küszködése után, azért ennél szebb dolgokat is csináltam, csak azokat észrevettem, mielőtt elküldtem volna a hozzászólást. Még ä-t is irtam, meg valahol a t után ý-t is:-)))
Előzmény: bilca (5312)
nannaa Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5313

Ebben nem kételkedem:-)

 

De ha már úgyis a bőség zavara áll fenn, miért ne toldhatnám meg mégeggyel?:-))))

Előzmény: bilca (5312)
bilca Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5312

Igen, lehet. Viszont a Farkas a magyarban, Vlcsek és módozatai a szlovákban, nagyon elterjedt és gyakori, régi családneveket produkált a  szláv nyelvterületen.

Persze a gyakoriság nem érv - mint tudjuk - csak valószínűbb, mint a szemhéj.

 

 

Előzmény: nannaa (5311)
nannaa Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5311
Igen, ez nekem is eszembe jutott, amikor emlitetted a vlk-ot. Viszont akkor bővül a kör, ugyanis ilyen alapon szóba jöhet még a viecsko is, amiből szintén könnyen tud a magyar vicskot csinálni. Bár mondjuk kissé magyarázatra szorulna, hogy a viecsko-szemhélyből hogyan lehet ragadványnév, de ha figyelembe vesszük, hogy milyen műveletekkel áll kapcsolatban a szemhély, kissé megtekerve akár lehet is. Mit tudom én, mondjuk, sokat pislogott az illető, vagy sokat kacsingatott... vagy valami ilyesmi... Az emberek a ragadványnevekkel kapcsolatban télleg nagyon leleményesek. Sok kacifántos ragadványnevet ismerek.  
Előzmény: bilca (5310)
bilca Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5310

Pont erre gondoltam!

A magyar ember a vlčko-ból nagyon hamar vicsko-t mond. Nem így van? Ez lehetett nagyon régen is.

Előzmény: nannaa (5309)
nannaa Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5309

Hogy kicsit még megkavarjam a dolgot ezzel a farkassal...

 

lehet kicsinyiteni ilyen formákban: vlček, vlčko, vlčisko, vlčiatko...

 

Előzmény: scasc (5307)
bilca Creative Commons License 2007.11.06 0 0 5308
Lehet,de becézve lehet-e vlčko ?
Előzmény: scasc (5307)
scasc Creative Commons License 2007.11.06 0 0 5307
A vlk-(farkas)-nak mintha vlček lenne a kicsinyített alakja?
Előzmény: bilca (5305)
milyennincs Creative Commons License 2007.11.06 0 0 5306

A bőség zavara :) , de 'hihető' a kiváró, késlekedő emberre ragasztott marker is.

Van a lovin egy mondás, hogy "ha egy évjáratban sok jó ló van, az mind rossz".

Curlie írhatnál az 1760-as előfordulás körülményeiről (hol? meg amit érdemesnek tartasz:) most hogy 'válogatni lehet' :)), akár itt, akár odaát.

és a másik kérdésem is fennáll még. Ki mondta, mire alapozva, hogy huncut (rokon?, nyelvész? stb)

Előzmény: bilca (5305)
bilca Creative Commons License 2007.11.06 0 0 5305

Kedves Nannaa!

A nagyokat (Milyennincs) idézve:

„mondhatnám dúskálunk a lehetőségek között”

Ennyiből lehetne vinkó, amely szerintem azért közel sem lőre (savanyú, silány bor), hanem inkább a bor (vino) becézett, egyben (le)kicsinyített alakja, vagy farkaska (vlk, wilk, nem tudom, hogy becézik, de nem a kölyökre gondolok), vagy borovicska/boro-vicsko származék is. :))))

 

bilca

Előzmény: nannaa (5304)
nannaa Creative Commons License 2007.11.06 0 0 5304

A Vicsko névvel kapcsolatban megint belekotyognák egy kicsit, de szokásomhoz hiven, megint laikusként:-)

 

Az alakja valóban tipikus szlávos, ahol a "- ko" akár kicsinyitőképző is lehet. Nem lehet ez kapcsolatban a vyčká - olv.: vicská szóval? Ez amúgy kivár, megvár jelentésű. Ebből nekem akár lehettségesnek is tűnik, hogy a vicská - kivár, megvár szóból alakulhatott egy vicsko, becézett kiváró, megváró alak...

 

Pl. Jojká (jajgat) - jojko (kicsinyitőképzős v. becézett jajgató, valójában jajgatócska)

 

 

    

 

  

milyennincs Creative Commons License 2007.11.05 0 0 5303

Kedves curlie!

 

Az orr és a huncutság kapcsolatát keressük.

Az LvT által ránk hagyott 1707 hozzászólásban - túl azon, hogy szerinte - "tipikus szlovák-ukrán alakú szóról van szó. Alakpja a szlk. vika ~ or.-ukr. вика 'bükköny' (< lat. vicia)) lehet, melynek ez a -ko kicsinyítő képzős származéka" van két figyelemreméltó mondat: "Az orrhoz úgy jöhet ide esetleg, hogy egyes bükköny- és rokon lednekfajok termése borsóalakú (ilyen pl. maga a csicseriborsó). Ez utalhat az orr alakjára, az azon lévő esetleges dudorra, szemölcsre.

A lednek és a bükköny is pillangós virágú, nem csak a termése, hanem a virág alakja is képzelettársításra sarkall. Mindkét szócikknek csak lengyel változata van (groszek, és wyka !!!) szlovák nincs, a  wyka oldalán van egy rajz is, az alapján nem csak a borsó alak, meg a virágzat formája, hanem harmadikként a hüvelyes termés is beléphet, mint 'ragadványnévképző'. mondhatnám dúskálunk a lehetőségek között

De mi alapján jutottál "olyan információ birtokába, hogy talán huncutot jelent"(ene) (5216 és 5294)?

Előzmény: curlie (5301)
bilca Creative Commons License 2007.11.05 0 0 5302
Úgy érzem nagyképűnek tűnt a kijelentésem, hogy és a mai értelmezés kialakulásában benne van a 18-20. század német-magyar történelme”. Nem akartam eltéríteni a topikot ezért nem részleteztem. Néhány gondolatomat – nem vitázva, csak megosztva – azért leírom:

Halász Imrétől azért idéztem bismarcki német-osztrák- magyar védszövetség kialakulásának háttér epizódjából, mert maga a szerző is feltételezte, hogy „a német kancellár nyilván nem tudta, hogy az a dal, melyre célzott, több mint ötven év előtt keletkezett és egyáltalán nem a német nemzetet, mint ilyet, hanem az abszolút osztrák uralom joggal ellenszenves közegeit vette célba. Annak a dalnak húzatása jókedvű, korhely cimborák körében valamikor régen csakugyan divatos volt. Ma már aligha fordul elő.”

Még el is hinnénk, ha a történelem rá nem cáfolt volna.

Idézve az 1921-22-es évek hangulatát (nyugat-magyarországi felkelés) gróf Bánffy Miklós külügyminiszter szavaival:

„nem valamelyik győző országnak kellett átadnunk Sopront és vidékét, hanem Ausztriának. Volt ebben valami szörnyen lealázó és valami pokoli gúny. Századokon át küzdött a magyarság, hogy hazáját megvédje Ausztria ellen. És most, mikor az Entente széjjeltöri az osztrák birodalmat, akkor kívánja tőlünk, hogy a megmaradt Ausztriának mi adjunk át olyan földet, ami mindig a mienk volt.”

Hát ez elég nagy huncutság volt…………….:(((((((

Elnézést kérek mindazoktól, akik úgy gondolják, hogy itt a nyelvi topikban politizálok. A szándékom csak az volt, hogy a huncut szó huncutságára hívjam fel a figyelmet. Ezért nem tetszik, hogy az egyébként bájos, kedves Vicsko nevet a huncuttal hozzák összefüggésbe, különösen, ha a név már a 18. században megjelent.

Bilca

Előzmény: milyennincs (5300)
curlie Creative Commons License 2007.11.05 0 0 5301
Úgy látom kisebb vihart kavartam...

"Kérdés, mikor keletkezett a ragadványnév..." - az 1760-as években jelent meg először. Az nem derült ki, hogy egy frissen betelepedett családról van-e szó vagy egy meglévő helyi család egyik ágáról.

Üdv.: curlie
Előzmény: milyennincs (5300)
milyennincs Creative Commons License 2007.11.05 0 0 5300

"Nem adtál egyenes választ Curlienek, hogy a huncut etimológiája zsákutca..."

Nem adtam, mert szerintem nem zsákutca. Az én fülemben a huncut nem annyira rossz értelemmel él, mint amennyire beleillik az elébb felsorolt 'szóba jöhető...minden más' egyikeként, vicces, mókás, ha tetszik, aranyos. Elfogadva persze, hogy EREDETILEG pejoratív értelmű (volt)

Kérdés, mikor keletkezett a ragadványnév, ha már "a mai értelmezés kialakulásában benne van a 18-20. század teljes német-magyar történelme" :) (már az elején, a küzdelmes időszakban, vagy a vége felé, a meg(ki)egyezés után?)

Az orr és a huncut viszonya továbbra is megfoghatatlan számomra, nyelvész, nyelvjárást ismerő egyén kellene.

Előzmény: bilca (5299)
bilca Creative Commons License 2007.10.30 0 0 5299
Kedves milyennics!

Bizonyára értetlen voltam:((((

A huncut kilóg a többi – rokon értelmű – szavak sorából (jelentésköréből). Legalább is én úgy érzem, és ezt akartam kifejezni, amikor Neked válaszoltam és nem Curlienek, aki kifejezetten a huncut jelentésére kérdezett rá!

Ezt igazolják azok az előzmények, amikre utaltál. Nem adtál egyenes választ Curlienek, hogy a huncut etimológiája zsákutca. Minden más ’hetyke, kackiás; dévaj,  csintalan, eleven, pajkos; kotnyeles, pimasz; vakmerő, merész – stb. szóba jöhet, de a huncut NEM. Ez egy eredetileg pejoratív értelmű szó volt és a mai értelmezés kialakulásában benne van a 18-20. század teljes német-magyar történelme :P (Tudom, hogy tudod :)))))

Ezért javasoltam, hogy a Vicskoval kapcsolatban ne menjünk le a gyökerekig.....

 

bilca

 

Előzmény: milyennincs (5298)
milyennincs Creative Commons License 2007.10.29 0 0 5298

Kedves bilca !

 

Tisztában vagyok a huncut etimológiájával, elsősorban azért, mert tanuja voltam, miként bontott ki anno LvT a Szólások eredete topikban .

Szintúgy azzal a jelentéskörrel ami a keck ’hetyke, kackiás; dévaj, huncut; csintalan, eleven, pajkos; kotnyeles, pimasz; vakmerő, merész’ kapcsán merült fel a Szavak eredetében.

Illetve azzal, miként jelenthet vidékenként egy-egy szó árnyalatában mást-mást, s kap hangsúlyt ekként, esetekben önálló jelentést ragadványnevekben.

 

Curlie kérdése az, hogy van-e a huncutnak olyan jelentése, ami az ő Vicsko ragadványnevéhez köthető, különös tekintettel a 1707 hsz-ben (LvT) vázoltakra.

Előzmény: bilca (5297)
bilca Creative Commons License 2007.10.29 0 0 5297

"Én a huncut és a fitos között érzek átmenetet..."

Én meg óvatosabban bánnék a huncuttal :)))

A huncfut eredeti jelentése – Hunds fott – gazember. Igaz ez mára megváltozott, és írása, ejtése huncut lett. (Diplomatikusan finomult, én – mai értelmezésben - csalárdot, hamisat értek alatta.)

Egy szakdolgozatban http://nevarchivum.klte.hu/szleng/szakdolg/leknerzs.doc tovább megy a szerző:

hunczfut – kurva

Egy Bismarck idézet:

Hisz még nyugodt időkben is nem egy magyar azt a dalt húzatja magának a cigánnyal, hogy »Jaj de huncfut a német!«

Megállj, német, majd megbánod,

Hogy a magyart egzeválod,

Bőrödből csinálok dudát,

Azon fújom azt a nótát,

Mégis huncfut a német!

Halász Imre:

„A magyarban ez a szó furfangos, ravasz rókát jelent, a német eredeti szó értelme: gazember.”

http://epa.oszk.hu/00000/00022/00114/03625.htm

Semmiképpen nem piszkálnám a gyökereket……..

 

Előzmény: milyennincs (5296)
milyennincs Creative Commons License 2007.10.28 0 0 5296

Kedves curlie!

 

Anno LvT az orrhoz kötődően, mint ragadványnév ill. fitos jelentés környékén feltételezett megoldást itt a topikban. Én a huncut és a fitos között érzek átmenetet, amennyiben a pisze és a csibész közöttivel párhuzamba állítható. Kérdés mi köze (van-e) a fitosnak a piszéhez?

Előzmény: curlie (5294)
Kis Ádám Creative Commons License 2007.10.27 0 0 5295
Igazad van, nem figyeltem.
Előzmény: Törölt nick (5292)
curlie Creative Commons License 2007.10.27 0 0 5294
T. Topiclakók! - újra megpróbálom....

Korábban (hsz. 1705-1707-1710) már volt szó családom ragadványneve, a Vicsko szóról szó.

Most olyan információ birtokába jutottam, hogy az talán huncutot jelenthet... vajon összekapcsolható ez a két szó valahogy nyelvészetileg?

Válaszotokat előre is megköszönöm.

Üdv.: curlie
Előzmény: curlie (5216)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.27 0 0 5293
Előzmény: Törölt nick (5292)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.27 0 0 5292

"a szefárdok."

 

A szefárdok zsidók.

 

kevered a szintókkal.

Előzmény: Kis Ádám (5289)
bilca Creative Commons License 2007.10.26 0 0 5291
Körülnéztem egy kicsit a neten ebben a témában és egy számomra érdekes hasonlóságot találtam a „Bilece” helységnévvel kapcsolatban. Túl azon, hogy Törökországban van Bilece, Urfa (geographical location: Sanliurfa, Turkey), létezik egy nagyobb török város Bilecik, (Alternates names : Agrilium - Belocome - Bilejik –Latitude : 40.146, Longitude : 29.980), ahol az Oszmán birodalom megszületett. (Bilecik is the provincial capital of Turkey's Bilecik Province. Along with its districts, it is the birthplace of the Osmanlı dynasty, whose members founded the Ottoman Empire.)

„Oszmán és nemzetsége (1281 ? -1326) történeti mondáik szerint a Kayi nevű oguz törzshöz tartozott, amely nomád pásztortörzs volt. Buzgó hitharcosok lévén hatalmi területüket gyors ütemben növelték, Karacahisar, Inegöl, Bilecik, Yenisehir után 1326-ban meghódítják a Márvány-tenger közelében fekvő bizánci várost, Bursát.”

 

Ugyanakkor, Bileca Bosznia-Hercegovinában:

Prvi pomen Bilece kao naseljenog mejsta susrecemo u dokumentima Dubrovackog arhiva iz 1286 godine, kada se pominje pod nazivom BILECHIA. Takode u istim izvorima i pod istima nazivom Bileca se pominje i u XIV vijeku kao važna raskrsnica puteva na srednjevjekovnom karavanskom putu. Ami azt jelenti röviden, hogy Bilecéről írásos említés van már 1286-ban.

 

A bukovinai Bilca-ról, a kárpátaljai Bilke-ről már szóltam.

 

Bilek: oszmán-törökül: csukló, ököl

Beli – törökül: hágó, szoros

Szláv nyelvekben: beli, belij – fehér

 

Milyen szláv - török – magyar kapcsolat lehet e névhasonlatosságok között – ha egyáltalán van?

Előzmény: milyennincs (5199)
Kis Ádám Creative Commons License 2007.10.26 0 0 5290
Senki nem harapott rá.
Előzmény: Törölt nick (5288)
Kis Ádám Creative Commons License 2007.10.26 0 0 5289

Nem igazán értem a felvetést.

 

Hogy a Rozner gyakori név-e a cigányok között, azt nem tudom. Viszont egyrészt vannak olyan cigányok, akik Nyugat-Európából települtek főképp a Balkánra, a szefárdok. Másrészt vannak német nevű cigányok is, a szintók vagy szintuk, például Snétberger Ferenc.

Előzmény: magn cum (5287)
magn cum Creative Commons License 2007.10.25 0 0 5287
a Rozner cigány név?mármint gyakori,hogy cigányoknál fordul elő,révén nyugat-európából jöttek ide ezen cigányok?
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.24 0 0 5286

"A Gyurcsány név pedig a György képzett alakja és akár magyarban, akár szlávban létrejöhetett."

 

Gyurcsány = Gyurcsinából való valaki (főnév)

Gyurcsánszky = Gyurcsinai (melléknév)

 

És ez áll az összes szlovák -ány végződésű névre. (lehet "-án", vagy "-ány" is)

Előzmény: Kvász Ivor (5283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!