Keresés

Részletes keresés

C.Tibor Creative Commons License 2016.07.20 0 1 18094

Tisztelt Fórumozók!

 

Szeretnék megoszteni veletek egy szösszenetet.

A sógornőm a Budapest Főváros Kormányhivatalában dolgozik a Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályon, a Váradi utcában, ahol a rokkantsági és rehebilitációs ellátásokról szóló határozatokat készítik.

Természetesen név nélkül, de mesélt egy-két olyan sztorit, hogy az állam leesett.

Van olyan aki 30.000.-Ft rokkantsági ellátást kap havonta és abból kénytelem megélni.

Van aki a nyomoult havi 60 ezer forintos ellátására 6 hónapot vár, hogy végre megkapja, mert előtte csak előleget kapott.

Vannak olyan ügyek, amelyek "soron kívüliséget élveznek" és kb. mindent el kell dobni az ügyintézőnek és az xy ember ügyét azonnal el kell bírálni...... és már küldeni is a Nyufig-nak folyósításra.....

Visszatérve az összegekre.... itt is vannak szélsőségek.... Van aki (C2-es katégóriás, 40-es férfi) megkapja a maximum összegű rokkantsági ellátást (141.750.-Ft), illetve mellé 55.000.-Ft özvegyi nyugdíjat (hozzátartozói nyugellátás), ami összesen akárhogy is számolom majd' 200 ezer forint..... ugyanis a törvény ezt megengedi...  ............

 

csakvirág Creative Commons License 2016.07.20 0 4 18093

Kedves Betegtársam, Kati!

 

Ne keseredj el, ez ilyen hosszú gipszrögzítés után, sajnos, de természetes.

Amit tudok tanácsolni.

Legelsőként, bízz a gyógytornászban s amit Ő tornáztat a kezeden, azt csináld naponta többször, otthon is.

 

Aztán. Engedj egy lavórba, kis kádba, mindegy...vizet, ami olyan kellemes hőmérsékletű a kezednek. Abban mozgasd az ujjaidat, csuklódat, karodat, amit a gyógytornász enged már! Vízben, terhelés nélkül, mindig sokkal fájdalommentesebb a mozgatás. Ahol be van keményedve, ott óvatosan masszírozd a csomót.

Lehet venni a patikában, kimondottan izomlazító kenőcsöt, azzal szintén naponta többször masszírozd be.

Időt kell ennek adni, a gipsz alatt elsorvad az izom stb...

Nekem xx, rengeteg, kézműtétem volt, hol tűződrótokkal tele, hol fémmel, 4-5 hét magas gipsz, utána 4-5 hét kisgipsz.... Hidd el, átérzem a helyzetedet, ezért bíztatlak, h. ne ess kétségbe, türelem....idő kell, mire a szövetek, izmok, minden regenerálódik.

Kitartást Kedves Kati, majd írj mit mondott a gyógytornász.?

 

Szeretettel és szép napot kívánva

 

csakvirág

csakvirág Creative Commons License 2016.07.20 0 3 18092

Kedves Ildó!

 

Sajnos azt nem tudom, h. a 2x-i, 3x-i és így tovább....azoknál, mi a pontos eljárás most. Csak úgy, mint Te, én is olvastam többször itt a fórumon, h. előre kérik a nyomtatványok kitöltését. Akik nem elsőre mennek, Náluk is.

Sztm. az a legbiztosabb, ha az NRSZH-hoz betelefonálsz és megkérdezed.

 

Budapest Főváros Kormányhivatala
Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztály
Levelezési cím: 1081 Budapest, Fiumei út 19/a.
Igazgatóság és ügyfélszolgálat: 1035 Budapest, Váradi utca 15.

(Kerekesszékkel közlekedő ügyfeleink részére a 1146 Budapest Thököly út 82. szám alatt biztosítunk ügyfélszolgálatot.)
Tel: +36-1-896-0423
E-mail: ando.sarolta@rszsz.nrszh.hu

 

Én két alkalommal is, a legalul látható email címre írtam,-és kaptam segítséget egy nagyon kedves Hölgytől! :)

 

Szép napot kívánok neked és minden Sorstársunknak :)

 

csakvirág

ildó66 Creative Commons License 2016.07.20 0 3 18091

Én is hasonló helyzetben vagyok, mint Te. Rokkantsági ellátott vagyok és sajnos 10 éve özvegy. Mivel 40 évesen lettem özvegy -38 évesen rokkantnyugdíjas - ezért nálam is a NYUFI kezdeményezi a felülvizsgálatot.

Mivel a megözvegyülésem időpontjában én már rokkant voltam ezért a soros vizsgálat -  ami napra pontos - eredménye a mérvadó.

Tapasztalatom szerint így együtt a két ellátás elbírálását még szigorúbban veszik. Az utolsó felülvizsgálaton engem is visszasoroltak olyan %-al amire nem kaptam az özvegyi nyugdíjat, sőt, a korábbi ellátásom töredékét. Fellebbeztem, a II. fok kedvezően döntött, igy ismét feléledt a jogosultságom.

13 éves kora óta egyedül nevelem (sőt, a férjem előtte 9 évig súlyos beteg volt) felsőoktatásban tanuló fiamat. Tudom miről beszélsz kedves sorstársam....

 

Előzmény: szomorú58 (18084)
Sorstárs56 Creative Commons License 2016.07.20 0 3 18090

Kedves Csakvirág, Betegtársaim!

Letelt a hat hét, és végre megszabadultam a  törött kezemről a gipsztől. Örömöm nem egészen teljes, mert elég csúnyán néz ki a karom. Deformált, és dagadt lett, ráadásul eléggé megkeményedett azon a helyen, ahol a nyiroködéma volt. Most megyek a gyógytornászhoz, remélem tud majd velem valamit kezdeni. Szemészeten is voltam, nincs zöldhályog a szememen, ennek örülök. Kezdődő szürkehályog van, meg persze a magas vérnyomásnak a következményei nagyon látszódnak. I-II grade. Annyit mondott, hogy egyenlőre nincs teendő, de szedjed szemvédő vitaminokat. 
Kívánok mindenkinek szép, és fájdalommentes napot!

Kati

 

Előzmény: csakvirág (17679)
ildó66 Creative Commons License 2016.07.20 0 3 18089

Kedves "csakvirág"

 

Nagyon köszönöm a segítségedet és a biztatást!

Én 2013-ban voltam felülvizsgálaton. Valami miatt nálam hagyták az idézést, igy aztán most megnéztem. Abban az volt,hogy az idézéssel együtt megküldött  Nyilatkozatot, a háziorvos Beutalóját vigyem magammal a felülvizsgálatra, tehát nem kérték előre visszaküldeni. Most több esetben olvastam arról amit Te is írsz - a visszaküldést. Épp" ezért kérdeztem rá. Lehet,hogy másabb az eljárás az első kérelemnél és másabb a felülvizsgálatnál?

Előzmény: csakvirág (18086)
Sorstárs56 Creative Commons License 2016.07.20 0 2 18088

Kedves Szomorú 58!

Én ugyanebben a helyzetben vagyok. Azzal a különbséggel, hogy még jelenleg kapom az ideiglenes özvegyi nyugdíjat szeptember 5-ig. De már hívtak június 23-án felülvizsgálatra, és igen nálam is a Nyufig kezdeményezte. Most várom a határozatot. Pozitív a véleményem a vizsgálatról. Nálam 3-an voltak a szobában, de a 3-ik személy egy szót sem szólt, csak nézett és mosolygott. Jelenleg 42 %-on B2-es besoroláson vagyok. A doktornő annyit mondott, hogy ennek a vizsgálatnak az eredménye lesz a mérvadó, annak ellenére, hogy a soros felülvizsgálatról a határozatom 2017. júniusig szól. Amint megkapom a határozatot, megírom az eredményt.

Üdv. Sorstárs56

Előzmény: szomorú58 (18087)
szomorú58 Creative Commons License 2016.07.20 0 2 18087

Kedves mithogyan! Igen ezt a vizsgálatot a NYUFIG kezdeményezte, hogy tényleg megváltozott munkaképességű vagyok-e, mert csak abban az esetben kapom, ha 50%, vagy annak alatti az egészségi állapotom. Komplex vizsgálat volt, vagyis olyan mint bármikor amikor bizottság elé kellett mennem,igaz csak az orvos és egy nő volt bent. Az orvos ott diktálta neki milyen százalék ez és ez a betegség.nemigazán értettem, mert gyorsan mondta.Nagyon kedvesek voltak,és ilyen alaposan még egyszer sem vizsgáltak. Nem kérdezte, hogy milyen gyógyszereket szedek, viszont kérdezett olyan dolgokról, amiről eddig egyik doki sem, pedig a papírjaimat mindig vittem az egészet. Olyan dolgokra is rákérdezett a doki,amire eddig sosem, pedig nem vittem, csak tényleg az utolsó egy év papírjait. Ezért csodálkozom, hogy ilyen esetben nem nézik az eddigi besorolásomat, mert biztos hogy minden ott volt a gépben, mert a régebbi dolgokra is rákérdezett, tehát mindent látott ami eddig történt velem. Nem kellett mennem aztán sehova, az orvos nagyon kedvesen annyit mondott mikor végzett velem, hogy asszonyom végeztünk elmehet haza. Azért nem értem ezt az egész eljárást.Ha legközelebb mennem kell adjam be ezt a határozatot is mikor beszedik a papirokat?

csakvirág Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18086

Kedves Ildó66!

 

Én a magam esetét tudom leírni, ami első fv. volt.

 

2016. Beadtam a háziorvos által írt nyomtatványt, tehát elindítottam a mkk.-űek elbírálásához az ügyemet. Rá 3 hétre kaptam meg, amit Te írtál, 2 nyomtatványt. Kitöltöttem, v.küldtem.

Erre 7 hétre volt a fv.-om. A fv.-ra való behívót 2 héttel a megjelenés időpontja előtt kaptam meg.

Mindez Pest megye, fv., Bp. Thököly u.

 

Én azt javasolnám Neked, h. néhány napra nyugodtan utazz el a Rokonokhoz, Családhoz.:)

 

Ha az idő alatt megkapod a nyomtatványokat, akkor legfeljebb azzal a néhány nappal, amivel később küldöd vissza, annyival hívnak késve soros vizsgálatodra! :)

 

Szép estét kívánok Neked és Minden Sorstársamnak! :)

 

csakvirág

 

mithogyan Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18085

Kedves Szomorú58!

 

Szeretném megkérdezni, hogy a Nyufig az úgynevezett komplex felülvizsgálatot kérte-e? Konkrétan orvosszakértői vizsgálaton voltál, ugyanolyanon, mint a korábbi felülvizsgálatok? Kellett menned foglalkoztatási és rehabilitációs szakértőhöz is?

 

Csak azért értetlenkedek, mert ezzel a 43 %-os egészségi állapottal (57 % ÖEK), minimum C1 rehabilitációs ellátásba (31-50 % közötti egészségi állapot tartós foglalkoztatási rehabilitációt igényel), de ha foglalkoztatási rehabilitáció nem javasolt, akkor C2 (ugyanúgy 31-50 % közötti egészségi állapotnál) rokkantsági ellátásba kellett volna sorolni. 

 

Elmondásod alapján a Nyufig-ot csak az egészségi állapot érdekelte az özvegyi nyugdíj miatt, de ha behívnak sorosra mindenképpen vidd magaddal ezt a minősítést, remélhetőleg sokat nyom a latba és korrigálják visszamenőleg is az ellátásod.

 

 

 

 

Előzmény: szomorú58 (18084)
szomorú58 Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18084

Kedves fórum társaim! Az én felállásom, a következő. 2013 november 22.-vel B1 kategória 41% rehab ellátott. Fellebeztem, lett 43%, a kategória maradt. 2015 március 24, állapot roszabodásra beadtam a kérelmem,maradtam a régi ellátásban, és kategóriában. Kértem a nyugdijfolyósítótól az özvegyi nyugdíj megállapítását. (már 4.éve próbálkozom) betegségeimre való tekintettel. Idén március 17.-én kérte a nyufig az orvosi vizsgálatot, mely szerint most már 57% -ban vagyok megváltozott munkaképességű 43%-ban egészséges, viszont a besorolásomhoz nem nyúltak, maradt minden a régiben,az-az időpontot a nyugdijfolyósító állapított meg, mely szerint 3-évre megkaptam. 2019 március 17,-ig kapom, az özvegyit. Viszont nem tudom, hogy ha most novemberben lejár az első időpontom milyen elbírálást kaphatok! Elvehetik fél év után, vagy rokkant ellátottá minősítenek. Van aki hasonló helyzetben van? Teljesen tanácstalan vagyok. Most leszek 58-éves,és 6-éve lesz decemberben, hogy elvesztettem a férjemet. Még él velem egy nappalin tanuló gyermekem, aki most kezdi az egyetemet. Tudtok nekem valami tanácsot adni, hogy mitévő legyek? ÉVI

pásztorkutyaterel Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18083

Nagyon köszönöm szépen a segítségedet !

Előzmény: words about future (18077)
ildó66 Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18082

Már annyi  jótanácsot kaptam az oldalon, most ismét segítséget szeretnék kérni.

Szeptember első felében kell mennem felülvizsgálatra. Ez nálam biztos nem fog késni mert özvegyi nyugdíjat is kapok és a NYUFI szorgalmazza a felülvizsgálatot. Tudom,hogy előtte kiküldenek egy nyomtatványt amit kitöltve vissza kell küldeni. Ezt mennyivel szokták az idézés/felülvizsgálat előtt megtenni?Vagy az idézéssel együtt küldik ki?

A családomat szeretném meglátogatni pár napra augusztusban. Ki sem merek mozdulni mert hátha pont akkor jön az értesítés..Köszönöm, ha válaszoltok!

mi lesz velünk Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18081

Kedves hagyma boly ,  ibi43 !

 

Köszönöm az Ápolási díjjal kapcsolatos válaszokat !

Valamiért nekem úgy rémlett ,hogy anno amikor intéztük kérték a

Háziorvosi Javaslaton és a Fogyatékossági Határozaton túl azt is

,hogy milyen megváltozott képességű a minősítés.

Sőt még mint ha vagyoni helyzetet is vizsgáltak volna.

2014-ben volt.

De remélem ,hogy rosszul emlékszem és köszi a segítőkészségeteket!

 

 

 

mithogyan Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18080

Természetesen így értettem én is, sőt a Szakértő Asszony honlapján is olvastam régebben, hogy a korábbi ÖEK 50-69 % III. csop. rokkantsági megfelelője a C2  

 

...és ennek a "csoportnak" nem jár utazási.

 

Előzmény: Törölt nick (18066)
hagyma boly Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18079

 Kedves  mi lesz velünk!

 

 

forrás:

1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

 

 

Ápolási díj

40. §257 Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

41. §258 (1)259 Ápolási díjra jogosult a hozzátartozó [Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pont], ha állandó és tartós gondozásra szoruló260

a) súlyosan fogyatékos, vagy

b) tartósan beteg 18 év alatti

személy gondozását, ápolását végzi.

(2)261 Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási díj.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazása során

a) súlyosan fogyatékos személy az, akinek

aa) segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik, vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik, és ezért kizárólag tapintó - halló - életmód folytatására képes,

ab) hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére és spontán elsajátítására segédeszközzel sem képes és halláskárosodása miatt a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,

ac) értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű, továbbá aki IQ értékétől függetlenül a személyiség egészét érintő (pervazív) fejlődési zavarban szenved, és az autonómiai tesztek alapján állapota súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (BNO szerinti besorolása: F84.0-F84.9),

ad) mozgásszervi károsodása, illetőleg funkciózavara olyan mértékű, hogy helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, vagy állapota miatt helyváltoztatásra még segédeszközzel sem képes, vagy végtaghiánya miatt önmaga ellátására nem képes

és állandó ápolásra, gondozásra szorul;

b)262 tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(4)-(5)263

42. § (1)264 Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha

a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, óvodai elhelyezésben vagy gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve, ha

aa) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

ab) az óvoda vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg,

ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,

b) rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, ide nem értve a (4) bekezdés szerinti esetet, valamint azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységéből adódó biztosítási jogviszony alapján - keresőképtelenné válása esetén - folyósítanak,

c) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja.

(2)265 Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d)266 az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) az (1) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be,

f)267 azt az ápolást végző személy kérte,

g)268 az ápolást végző személy az ápolási díjra való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatára irányuló, a 25. § (4)-(6) bekezdése szerinti eljárást akadályozza.

(3)269 Az ápolt személy halála esetén az ápolási díj folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

(3a)270 A (2) bekezdés f) pontja szerinti esetben az ápolási díjra való jogosultságot a kérelemben megjelölt időponttól, vagy - időpont megjelölésének hiányában - a kérelem benyújtását követő hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

(4)271 A 41. § (1) bekezdés a) pontja szerinti, valamint a kiemelt ápolási díjra való jogosultság továbbra is fennáll, ha az ápolási díjban részesülő személy

a) a Tny. szerint saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, rokkantsági ellátásban, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 33. § (1) bekezdése alapján, a törvény erejénél fogva rehabilitációs ellátásban részesül,

b) az a) pont szerinti ellátásra való jogosultság keletkezését megelőző napon a 41. § (1) bekezdés a) pontja szerinti vagy kiemelt ápolási díjra volt jogosult, és

c) az a) pont szerinti ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző húsz éven belül a 41. § (1) bekezdés a) pontja szerinti vagy a kiemelt ápolási díjra való jogosultsága legalább tíz évig fennállt.

(5)272 A (4) bekezdés alkalmazása során a 41. § (1) bekezdés a) pontja szerinti, valamint kiemelt ápolási díjra való jogosultság időtartamát össze kell számítani.

43. §273 A járási hivatal - kérelemre - kiemelt ápolási díjra való jogosultságot állapít meg annak a személynek, aki

a)274 komplex minősítés alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 3. § (2) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti minősítési kategóriába sorolt hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, vagy

b) olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják.

43/A. §275 (1)276 A járási hivatal a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző, de a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek meg nem felelő személy kérelmére emelt összegű ápolási díjat állapít meg.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során fokozott ápolást igénylő az a személy, aki mások személyes segítsége nélkül önállóan nem képes

a) étkezni, vagy

b) tisztálkodni, vagy

c) öltözködni, vagy

d) illemhelyet használni, vagy

e) lakáson belül - segédeszköz igénybevételével sem - közlekedni,

feltéve, hogy esetében az a)-e) pontokban foglaltak közül legalább három egyidejűleg fennáll.

(3)277 A járási hivatal a (2) bekezdésben foglalt feltételek fennállásáról a módszertani feladatokat ellátó szerv által kijelölt szakértő szakvéleménye alapján dönt. A szakvéleményben meg kell jelölni annak hatályát, amely azonban nem haladhatja meg a tíz évet.

(4)278 Az ápolási díjról döntést hozó szerv a (3) bekezdés szerinti szakértőnek a szakvélemény elkészítéséért díjat fizet. A díjazás összegét az éves központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.279

(5)280 Fellebbezési eljárás során a hatóság a (3) bekezdés szerinti szakvélemény felülvizsgálatáról - annak hiánya esetén új szakvélemény elkészítéséről - a szociális hatóság által külön jogszabály szerint kijelölt szakértő útján gondoskodik.

43/B. §281 Ha a kérelem benyújtásakor igazolják, hogy az ápolt személy a komplex minősítés elvégzésére és annak eredményéről hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárást megindította, úgy az eljáró hatóság felfüggeszti a kiemelt ápolási díj megállapítására irányuló eljárást a komplex minősítés eredményéről kiállított hatósági bizonyítvány benyújtásáig.

43/C. §282 A kiemelt ápolási díj és az emelt összegű ápolási díj megállapítása során a 41. §-ban és a 42. §-ban foglaltakat alkalmazni kell.

43/D. §283 (1) Az ápolási díj iránti kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványon az ápolási díj megállapítása egyidejűleg több jogcímen is kérhető.

(2) Ha az igénylő a kiemelt ápolási díj mellett egyidejűleg az alapösszegű vagy az emelt összegű ápolási díj megállapítása iránt is kérelmet nyújt be, először a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeit kell vizsgálni.

43/E. §284 Ha az ápolási díjban részesülő személy az ápolási díjra való jogosultság fennállása alatt az ápolási díj más jogcímen történő megállapítása iránt nyújt be kérelmet, és a kérelem alapján az ápolási díj az új jogcímen megállapítható, a korábbi jogcímen megállapított ellátást az új jogcímen megállapított ellátásra való jogosultság kezdő időpontját megelőző napon meg kell szüntetni. A visszamenőleges időszakra járó összeget úgy kell meghatározni, hogy a visszamenőleges időszakra járó ellátás bruttó összegéből le kell vonni az azonos időszakra kifizetett, a korábbi jogcímen megállapított ápolási díj bruttó összegét.

44. § (1)285 Az ápolási díj havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg286

a) 100%-a a 41. § (1) bekezdésében meghatározott esetben,

b) 180%-a a kiemelt ápolási díj esetében,

c) 150%-a az emelt összegű ápolási díj esetében.

(2)287 Az ápolási díj havi összege a más rendszeres pénzellátásban - ide nem értve a 42. § (4) bekezdés a) pontja szerinti rendszeres pénzellátásokat, ha a 42. § (4) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak - részesülő jogosult esetén az (1) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.

(3)288 Az ápolási díj folyósításának időtartama szolgálati időre jogosít. Az ápolási díjban részesülő személy - ide nem értve a Tbj. 26. §-a alapján nyugdíjjárulék fizetésére nem kötelezett személyt - az ellátás után nyugdíjjárulék vagy magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj fizetésére kötelezett.

 

 

Előzmény: mi lesz velünk (18075)
words about future Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18078

Tekints el a vétett helyesírási hibától (kis kezdőbetű, ráadásul a megszólítást is elírtam), valószínűleg a sietség az oka.

Előzmény: words about future (18077)
words about future Creative Commons License 2016.07.19 0 3 18077

kedves Pásztorkutyaelterel!

 

A sima rehabellátottaknál a lejárati időpont előtt két hónappal (esetedben amennyiben 2016. november végén beadod, valószínűsíthetően 2017. jan. végén behívnak) javasolják az NRSZH ügyintézői a felülvizsgálati kérelem beadását.

 

 


A baleseti járadékkal kapcsolatban segíthetnek az alábbi linkek:

 

http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/39/NYBIZ00012

 

http://www.mixin.hu/magyarorszag/baleseti-jaradek-mikor-jar-mennyi-az-osszege

 

https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/ügyintézési-tájékoztatók/111-baleseti-nyugellátás/959-az-országos-nyugdíjbiztosítási-főigazgatóság-tájékoztatója-a-baleseti-járadékra-jogosultságról.html

 

 

 

Előzmény: pásztorkutyaterel (18064)
ibi43 Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18076

Nem kell feltétlenül rokkantsági ellátottnak lenmie,  ha már például öregségi nyugdíjas és kora, ambullánslapok, zárójelentésekkel bizonyítható önellátó képességének hiánya.

Viszont ha attól fiatalabb a beteg, csak kér valamilyen iratot az önkormányzat, hogy alátámassza, miért is fizet ápolási díjat. Véleményem szerint ilyenkor szükséges egy orvosszakértői felülvizsgálat.

Előzmény: mi lesz velünk (18075)
mi lesz velünk Creative Commons License 2016.07.19 0 1 18075

Kedves Fórumtársak !

 

Szeretném megkérdezni,tudja valaki,hogy az 

 

Áplási díj igényléshez ,

 

az ápoltnak rokkantsági ellátottnak kell lennie?

Mert a háziorvos kiállítja a javaslatot,de Ő nem az NRSZH véleménya alapján.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 1 18074

Csak azt tudom ismételni , hogy a volt III. csop. rokk. nyugdíj , hogy ma egy konkrét esetben éppen mi , azt az új komplex elvégzése nélkül szerintem képtelenség megmondani . Általánosítani meg mindenkire érvényesen nem lehet .

Előzmény: Törölt nick (18070)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 1 18073

Nem biztos , hogy az ő konkrét esete is C2 kategóriának felelne meg most . Nem véletlenül nem írnak az " átfordító " határozatra kategóriát . Ő véleményem szerint , az érvényes jogszabály szerint azért nem kap utazásit mert 2011. 12. 31 -n nem töltötte be az 57. életévét és nem I-II. csop. rokkant nyugdíjas volt .

Előzmény: ibi43 (18071)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18072

Semmilyen kategóriába nem lettél besorolva , mert nem voltál komplex vizsgálaton és friss papírok alapján sem minősítettek újra komplexen . Csak úgy konkrét új minősítés nélkül beraktak egy nagy kalapba a rokkant ellátottak közé . Nincs új kategóriád .  Az utazásiba meg ne éld bele magad , mert nem jár .

Előzmény: Törölt nick (18069)
ibi43 Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18071

Kedves Rokkant! 

Ha téged 2011. dec.31-el rehabilitációs ellátottá soroltak, akkor valószínűleg jobb esetben előtte lll. csoportos , 67%-os rokkant voltál 2007- ben, amikor véglegesítettek.

Ezt most felül vizsgálat nélkül átfordították rokkantsági ellátássá, ami C2 besorolásnak felel meg

Ebben az esetben nem jár utazási.

Előzmény: Törölt nick (18070)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 0 18070

 

                           Ági1955 !

 

Az előző bejegyzésemben pontosan erre akartam reagálni! Én is korábban a  III. csoportban voltam, de az ma mi ?

 

Sok az eltérés és ezek mind azt szolgálják, hogy bizonyos kedvezmények kiadása alól kibújjon a kormány.

Régen volt utazásim, most viszont kérdéses. Arra tippelek, hogy nem lesz !

Előzmény: Törölt nick (18066)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 0 18069

 

 

                 Ági1955 !

 

Elolvastam természetesen azt is amit Florian57  írt christice80  nak !  " milyen kategóriában van a mamája ?  "

 

  Akkor most kérdezném másképpen ! Honnan tudhatom meg azt, hogy ÉN  milyen kategóriába lettem besorolva ?

 

Ez így, ahogy van,  úgy értem a kapott levelemben erre semmilyen utalás nincs.  Amikor véglegesítettek 2007-ben, az akkori leszázalékolási "értékek"

is megváltoztak.  Most már magam sem tudom, hogy mi, vagy ki vagyok.

Ha esetleg kapnék utazásit ? Azt pl. mikor kellene kapnom ?  Még ebben az évben, vagy csak jövőre ?

 

                       Köszönettel       :           rokkant2016

Előzmény: Törölt nick (18068)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18068

Kérlek , Florian - t is olvasd figyelmesen végig újra , mert félre értetted .

Előzmény: Törölt nick (18065)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18067

Szerintem nem lesz karikás utazási igazolványod .

Előzmény: Törölt nick (18065)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 2 18066

Pontosíthatlak egy picit ? Abban a bizonyos határozatban nincs kategóriába való átsorolás , ez esetben nincs hivatalosan ilyen fajta megfeleltetés . Csupán annyi , hogy a rehab. ellátást , azonos összegben rokkant ellátásként folyósítják tovább .              ( A volt III. csop. rokk. nyugd. mostani kategória megfelelője elméletben a C2 lenne , ha a mostani értékelési szabályok nem térnének el jó néhány esetben jelentősen  a régitől , de hát eltérnek . )

Előzmény: mithogyan (18063)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.19 0 0 18065

 

A   """"18034""""  beírásomra a válaszokat köszönettel megkaptam !

A dolognak az a szépséghibája, hogy a két válasz ellentmond egymásnak.       Florian57    válaszában az áll, hogy valószínű engem (felülvizsgálat nélkül)

   " D " illetve "  E  "  csoportba soroltak és az utazási igazolvány a  "  C2   " kategóriásoknak jár csak.

  christice80   azt írja, hogy az ő édesanyja megkapta az utazási igazolványt.

 

Én figyelmesen végigolvastam a kapott HATÁROZATOMAT  és abban semmilyen  kategóriát nem említ az ügyintéző.

A vastagbetűvel írt bekezdésben annyi van, hogy  a REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSOMAT.......ROKKANTSÁGI ELLÁTÁSKÉNT   folyósítják tovább.

A fene sem tud eligazodni ezen !

A válaszokat köszönöm. Félre ne értsétek, de én a hivatali eljárást nem értem ! Tudom, hogy mindenki a legjobb tudásával és tapasztalatával akar segíteni, de vannak ilyen esetek is, mint az enyém.

 

     Továbbra sem tudom, hogy lesz-e utazási igazolványom, vagy sem ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!