A cefre általában a tetejéről kezd ecetesedni. Ha nem keverted még bele az ecetet, akkor próbáld meg lemerni az ecetes réteget, és utáni azonnal főzni. Esetleg főzés előtt egy kis meszet is kaphat. Az ecetesedés elkerüléséhez jól el kell zárni a levegőtől a cefrét, és nem szabad, hogy a cefre fölött túl sok levegő maradjon.
Háát igen, 50 fok felett a nyers pálinka amolyan uniformizált, szerintem úgy jártál, hogy eljött az igazság pillanata, tehát eltelt pár hét, hónap amikor is a pálesz megmutatja az igazi arcát! Jó előpárlatos volt az, csak nyersen még nem adta úgy ki mint érlelődve...Szellőztesd , talán jobb lesz.
Alaposan előkészített felület, és megfelelő minőségű forrasztás, és nem is gondolnád mennyire strapabíró! Persze lehet merevíteni lemezekkel ahogy rézmíves képén is látható , de anélkül is jó lesz az.
Igen, van ilyen. A barátod nem hazudott. Az egyes illatos gyümölcsökből készült pálinkák némelyike (őszibarack, eper) hosszabb-rövidebb idő után elvesztik az aromájukat. Jellegtelen, a pálinkára nem jellemző ízek keletkeznek. Volt már személyes tapasztalatom, hogy a frissen főzött pálinka nagyon finom ize pár hónap alatt semmivé lett.
Sziasztok! Kicsivel több, mint 2 hetes almacefrém elkezdett ecetesedni. Hogyan tudom a folyamatot megfordítani? Mit tegyek hozzà ? Nem akarnàm kiönteni.
( a megadott linkeken sajnos nem talàltam semmit)
Köszönöm
Szereztem egy főzőt, 110 literes üsttel. Viszont a gondom az, hogy kicsi hozzá a PB gázégő. Tudnaátok ajánlani vkit, aki készít még ilyeneket? Esztergom térségbe kellene. :) Köszönöm előre is!
Technokolszag nem nagyon keletkezhet a pálinkában álltjában. Ha technokolszagú, akkor az a főzéskor is ott volt, csak a kóstoló van más-más passzban, és hol erre, hol arra érzékeny. A technokolszag a megecetesedett cefre következménye.
Mondjuk elvben, ha sok acetaldehid volt a pálinkában eredetileg, az idővel ecetsavvá oxidálódhat, ami az alkohollal etil-acetátot fog képezni. De a sok aldehid is rossz ízt ad, föl kell, hogy tűnjön.
Az a baj hogy nem -csak- az olaj mennyiségét számoltad ki rosszul, hanem a külső borítás méretét túloztad el nagyon. Úgy nézem a képen, hogy még a mérőóra szintje sem ér az üst aljáig.
Szóval ahogy írták, sajnos flex, le kell vágnod belőle, mert alul bőven elég öt centi olajréteg is (neked meg van vagy húsz).
...úgy van, ahogy mondod...azt hiszem egy dugóba illesztett hőmérője van ott és ez egyben, a biztonsági szelep is...habár a barátom, már évek óta "fórumosan" cefréz és neki nem ugrik fel