Keresés

Részletes keresés

Dzsudimano Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2686

Sziasztok!Ma csináltam több módosítást a fejen annak érdekében ,hogy a búzaramatyot minnnél könnyebben és jobban eltudjam tüzelni.Már a fejletakarás is segített amit Totya1983 tapasztalatára építve próbáltam ki ,de a letakarás utáni részen továbbra is megmaradt az a jelenség ami ennek a tüzelőnek a nehéz eltüzelhetőségét okozza.Ezt a jelenséget elősször még a tavasszal tapasztaltam mikor tisztán búza ramattyal akartam fűteni.Begyujtás után egy ideig szépen ég az anyag azután a fej szélein az anyag kb.1cm szélességben kiég ezután az égés lelassul a fej közepén meg is szünik a széleken is inkább csak ízzik!Agyaltam mit lehetne csinálni,hogy magában is eltüzelhető legyen ez az anyag is!Megpróbáltam 2 doldot:1.A fej szélleire kézzel tüzelőt szórtam az égés ez után a fej teljes felületén beindult.2.A fejben levő anyagot piszkavassal kicsit a fej széleire húztam az égés ezek után is helyreált!Ezek után biztos lehettem a hiba okában:A búzaramaty elég vegyes összetételű van benne lisztszerű por ami persze nehéz és pihe könnyű léha.Miután a széleken a könnyű összetevő kiég aztán a levegő a keletkezett kb1cm-es résen felhasználatlanul elillan ezt még az is segíti hogy az anyag eleve hajlamos kicsit összeállni a fejben!Elősször tisztán mechanikus megoldásban gondolkodtam:a csigatengely végébe akartam egy tengelyt tenni ami öntvény bütykökkel mozgatta volna az anyagot a fejben.Azután rájöttem hogy ez nem lenne jó mert csak az eggyik oldalra terelné az anyagot!Tegnap gondoltam eggyet a fel két oldalára 1-1 samott tégla csíkot tettem úgy hogy 2oldalt a kazán oldalához ér így stabílan áll.Ez kb.2-2cm szélesen takarja a fej 2 oldalát.Ez azt eredményezte hogy a 2oldalt elszökő levegőt vissza terelte a tüzelőre legalábbis részben ,jobb lett az égés  de túl sok levegőt igényelt.Ma reggel kivettem a fejet a kazánból tavasz óta nem volt kivéve.A fej közepére is fúrtam még 2 sor furatot így az aktív részen nagyjából egyenlően helyezkednek el a furatok ,kivéve a belső részt ahol inkább már csak hamu van.A csiga tengely csövébe egy bordás hüvelyt heggesztettem amibe egy bordás végű tengelyt tettem a tengelyt a fej belső végén persze megtámasztottam egy 10mm vastag lemezből képeztem ki a csapágyazását úgy hogy ez a lemez a fej végének a felső részén  kb 5cm -es peremet képpez ez is segíti hogy kicsit növelje a fej áthalladási ellenálását és jobb kitöltődést segít elő!A tengelyen 5cm-ként 1-1 4cm hosszú betonacél darabot heggesztettem egy mástól 90 fokban eltolva.Ez kicsit mozgatja az anyagot a fejben és segíti a megfelelő elhellyezkedését.Az eredmény reményen felüli az anyag amivel eddig sokat kínlódtam most gond nélkül eltüzelhető!Persze ha megrostáltam volna akkor külön külön eltüzelhető lett volna a lisztszerű rész és a léha is,na de nem adtam ilyen könnyen fel és ha nem is könnyen ,de sikerült!Üdv.

Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2685

Értem. Itt bent a melóhelyemen olyanok vannak, amik csak két sima lapból állnak, némi dombornyomással. Azt hittem, ilyen van braca-nak is. Kíváncsian várom, milyen szelepek vannak beépítve...

Előzmény: pingi1 (2684)
pingi1 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2684

A két lap között trapézlemez bordázat van ami nagymértékben megnöveli a fűtőfelületet.

Előzmény: Totya3 (2682)
pingi1 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2683

valószínű szelep lessz, mert gázfűtésre 80/70 vizre ezt tesznek be a szerelők a cirkóhoz hogy ne legyen nagyobb a hőlépcső. Nekem is alapból ezt adták az üzletben kérdés nélkül utólag vittem vissza kicseréltetni őket.

Előzmény: Totya3 (2682)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2682

Közben ezt találtam:

http://www.radiatoraruhaz.hu/index.php?page=RID3898_1141044&advert=no

Kár, hogy nem írják mitől ilyen jó hatékonyságúak.

Viszont akkor nem értem. hogy miért kell 60°C, mikor ezt írják:

"A radiátor méretéhez viszonyított kiemelkedő hőleadás, energiatakarékos, alacsony vízhőmérsékletű fűtést is lehetővé tesz, akár kondenzációs üzemű kazánnal is."

Hacsak tényleg nem az 50%-os szelep. Akkor érthető lenne a magas vízhőfok, miután visszakering a fele.. 

Előzmény: Totya3 (2681)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2681

Szia! Neked is BUÉK! Azt kérdezném, hogy akkor ezek szerint nem lehet simán felülettel összehasonlítást tenni a régi lemezradiátorokkal? A lapradiátoroknak van valami felületnövelő megoldásuk?

Előzmény: pingi1 (2679)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2680

Szia! Köszönöm! A betömörödés minden anyagnál előfordulhat. Nedvesebb fűrészpor hajlamosabb rá, és azok az anyagok, amik sok lisztszerű port tartalmaznak. Nekem egy 750W-os motor van bekötve 230V-ra indító és üzemi kondival. Így kb. 600W-os max. 1440 fordulata az áttétel után 90ford/perc, ami kicsit sok, de így is bírja, ha a csiga benyúlik a fejbe, ameddig lehet. Nagyobb végáttétellel akár egy 500W-os motor is elbírja. Ahhoz képest kell nagyobb motor, mint ami az első csigát tekeri, mert az csak 160W-os.

 

Igen a 15kg, az pont egy 80literes(megtömve) zsák. Ebből naponta kettő kell. Ezen még lehet faragni, legjobb esetben a felére. Kérdés, hogy a szükséges saválló anyagok és a ventilátor ára mikorra térülne meg, ha most kb. 15ezer körül jön ki egy hónap az én tüzelőanyagár lehetőségeimmel. Gyanús, hogy ez ~7 ezresével jó pár év lenne, már ha valóban a felére le lehetne még szorítani a fogyasztást!

 

Addig is kiderül, ha valami gond lenne a fejemmel, mert kevesebb mint egy hónap az még nem sokat jelent! Mindenesetre nem látok hibára utaló jeleket, remélem nem is lesznek! Jó tanulást és egy kalappal majd!

Előzmény: dobó27 (2678)
pingi1 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2679

Elöször is mindenkinek boldog újévet.

 

Braca átnéztem a radiátoraid mérete jó sőt tulméretesek is, ha DK22- esek!!!!! Ezekkel nincs baj ami probléma lehet még a radiátor szelepek vannak 50%-os szelepek ami annyit jelent csak a fele vízmenyiséget engedik be a rdiátorba a többit visszaforgatja. ez általában rá van írva a szelep hátsó lapján" 50%- 50 " ilyet keress ha nincs rajta semmi akkor 100% -os.

Előzmény: braca (2656)
dobó27 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2678

Gratulálok!

Írtad hogy a behordócsiga végénél be tud tömörödni az anyag a könyöknél.

Ez fűrészporra és maglihára is igaz?

Van egy frankó hajtóművem +motorom 3f N=1440 S=1100W szerintem ennek bírnia kellene!

Ez a 15 kg üzemanyag mennyi térfogatu 1 zsák talán?

Ebből már nincs mit lefaragni ideje más projekt után nézned!:-)

Szakdolgozatírás és nyelvvizsga miatt idén már biztos nem fogok bele de nyáron lesszrá időm és a jövő szezont egy ilyen fejjel akarom kezdeni.

Addig is tartsátok életben a fórumot .

Fűtésszámla mentes boldog új évet kívánok minden lelkes építő fejlesztő embernek!

 

Előzmény: Totya3 (2677)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2677

Üdvözöllek a topicban, jó látni, hogy gyarapodunk! Szerintem az elképzelésed alapjaiban hibátlan. A kazánod pontosabban milyen? Befér a hamuajtón keresztül egy fej? Milyen ajtóméretei vannak? A kazán alja miből van? Másodlagos hamuzónyílást ki lehet alakítani? Azért kérdem, mert írtad, hogy kicsi a helyed, ahogy nekem is, ezért a fejet nem tudom kihúzni a hamuzáshoz, ezért kellett egy új hamuajtót készítenem a kazán aljának átalakításával. Egyébként is kényelmesebb, mert menet közben is lehet hamuzni.

 

Jó tervezést, amiben tudunk, segítünk, természetesen!

Előzmény: murmucbacsi (2675)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2676

Szia! Jól drukkoltál, köszönöm, mert ma reggel 12óra után 1zsák nyers fűrészport tudtam utánatölteni(15kg)! Ez eddig a rekordom és maximálisan meg vagyok elégedve! :)

A lakásban 23,6°C, a Víz 47°C, a füst 100°C a kilépő füstcsonkban, a kinti hőfok 0°C körüli, szélcsend. Délután teszek fel grafikont.

 

Ettől kevesebbet csak a kazán átalakításával, teszem azt egy saválló kondenzációs füsthőcserélő toldattal lehetne elérni szerintem. Ekkor a kilépő füst 50°C alá is mehetne és a vizet öntögetni kéne valószínű! Sok hő van a gőzben. A huzat pótlására meg ventilátor kéne. Na meglátom ér-e ennyit az átalakítás, valószínűleg nem!

További szép napot!

Előzmény: dobó27 (2674)
murmucbacsi Creative Commons License 2012.01.02 0 0 2675

Sziasztok, gázszámlamentes Boldog Új Évet Mindenkinek!

 

Végigolvastam a topikot, most emésztem az infókat.

Az idén szeretnék egy égőfejet építeni én is.

 

Jelenleg egy 33 kW-os Ferroli vegyes öv. kazánnal fűtök, javarészt fával.

A rendszert én építettem a régi gázfűtés mellé, 1500 literes puffer is tartozik hozzá.

Ugyan olyan komfortos mint a gáz, kivéve, hogy a fél életemet a kazánházban töltöm, mert a fát sűrűn kell utána töltögetni, ha már az első adag leégett.

A kazán elsősorban szénre készült, kicsi a tűztere.

 

Ezért gondoltam másfajta tüzelési mód kipróbálására, no meg a füst megszüntetése miatt is, a szomszédok nem kis örömére. :-)

Kétcsigás rendszerben gondolkodom, az égőfejet egy rövid csiga etetné, a kazánház külső falánál elhelyezett napi (heti) tartályból

pedig a falon át egy másik csiga hozná be a fűtöanyagot. Tartályt a kazánházban nem tudok elhelyezni, mert rossz az elrendezése,

a puffer sok helyet foglal.

 

Tüzelőanyag remélhetőleg lesz, terményszárító, malom van elérhető közelségben.

 

Magamról annyit, hogy gyenge- és erősáramú végzettségem van, elektromos, vezérlési és villanymotor problémákban remélhetőleg tudok segíteni.

 

Jó éjt!

murmuc

dobó27 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2674

Nagyon drukkolok az új fejhez!

Remélem kedevezőek lesznek a fogyasztási adatok.

A kéményben lehet lerakódás de azt ki lehet takarítani időnként.

Nállam a kémény öntisztító!

Beborítok egy zsák lihát és ha nagyon lefolyik akkor kezd gázosodni és egy kissebb robbanással gyullad be na ez karbantartja a kéményt az tuti!

Idén szezon előtt felmentem kitakarítani a padlásra de szinte semmi piszok nem volt a 10 méteres kéményből nem sok piszkot tudtam kiszedni.

Szerintem nem lessz baj a 100 fokos hővel csak próbaüzemek után is ellenőrízni kell egy párszor a lerakódásokat nedvesedéseket.

 

Előzmény: Totya3 (2673)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2673

Szép lassan lemerészkedtem 100°C füsthőfokig. 105°C, 49°C vizet eredményezett, de a szoba nem állt meg 24 alatt. 100°C, 47°C-ot okoz, és talán megállt a szobahőfok is. A kazán tűzterét holnap megmérem, de biztosan 200°C feletti. Nyers és nedves fűrészporral fűtök, de sehol nincs vizesedés, talán lent a hamutérben egy kicsi. A tálcák csont szárazak.

Beadagolás kb. 4 percenként van és 1-2sec-ig tart. A füsthőfok tartásához a ventilátor minimum körül megy, alig forog. A láng nagyon kicsi, alig ég, de szemre szép színű és nincs elégetlen anyag a fejen kívül. Ez valószínű azért van, mert amikor elkezd elfogyni az éghető rész a venti rákapcsol és ilyenkor kicsit intenzívebb a láng. 

Mindent összevetve, minden várakozásomat felülmúlta az új fej. Még a fogyasztást kell megnéznem, holnap reggel kiderül. Jó éjt mindenkinek!

Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2672

A kémény vákuum szabályzására gondolsz? Most nem hiszem, hogy jelentősen. Nálad most nagyobbak a problémák. Ezek a finomításokkor jöhetnek majd elő. Nekem is az okozta a legnagyobb javulást, amikor a hamuzó ajtóba tettem le a fejet...

Előzmény: braca (2669)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2671

Na ezt nem tudom mennyi lehet, de meg fogom mérni.

 

Üdv

Előzmény: Süsü1983 (2670)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2670

Anyagmennyiség: g/ betolás.  Betolások száma óránként. Fűtőanyag fűtőértéke. Elméleti teljesítmény. Ez a legegyszerűbb.

Nekem gyári csigám van. Azt vettem észre hogy a forgásiránnyal megegyező oldalra többet szállít. Ezt már több csigánál is tapasztaltam. Szerintem nem okoz gondot. Talán azzal lehetne kiküszöbölni, hogy a csiga fégére egy akkora átmérőjű tányért tennénk mint a csigalevél átmérője. Lehet hogy ekkor meg a két szélére tolná ki a csiga az anyagot. 

Előzmény: braca (2664)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2669

 

Erre a típusra tudomásom szerint nem lehet.

A huzat szabályozás mennyire segít az én esetemben, gondolok a te megoldásodra?

Előzmény: Totya3 (2668)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2668

Jut eszembe, nem lehet ezekre a lapradiátorokra további lapokat szerelni utólag?

Előzmény: braca (2666)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2667

A meló se kicsi, de ha magad csinálod, nem számít, viszont nem olcsó az anyag. Ez sokkal kellemetlenebb.

Azért egy szakértőtől is kérj tanácsot, számításokat, mielőtt cserére szánod el magad, bár nem hiszem, hogy mást mondana. Én csak az arányokból tudok kiindulni és abból amit tapasztalok a jelenleg nálam jól működő rendszer esetében. Nem hiszem, hogy tévednénk.

A csigáról közben írtam...

Előzmény: braca (2666)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2666

Szia!

Bocs, mm-be értendőek és két soros. Igen, erre én is gondoltam, hogy kicsik, de a fűtésszerelő ezt ajánlotta. 

Elsősorban megemelem a kazánt, ha jó az égőfej és még mindig magas a füstgáz hőmérséklete, jöhet a radiátor csere, ami szintúgy nem kis meló.

A csiga egyenletlen adagolásáról mi a véleményed?

Előzmény: Totya3 (2663)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2665

Nekem is lüktetve szállít, ez szerintem azért van, mert nincs tele a cső és az utolsó csigavég nem egyenletesen tolja az anyagot maga előtt. Ezzel nem nagyon lehet mit csinálni azt hiszem...

Előzmény: braca (2664)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2664

Az anyag mennyiségen mit értesz súlyt?

A csiga percenként 25-öt fordul a külső köpeny 110-es a csiga 70-es, mert eredetileg aprítékhoz készült. A fejen van előmelegitő szakasz le is van fedve ez szépen működik is.

Lenne egy kérdésem lehet, "hogy hülyeség" a csigán azt vettem észre,  hogy nem egyenletesen jön belőle az anyag, én arra gondoltam  mivel kézzel vágtam körbe a csigát nem egyenletes az átmérője és ezért van ez a jelenség?

 

Előzmény: Süsü1983 (2661)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2663

Bevallom nem tudom, hogy a lapradátoroknak mekkora a felületük, de 1500/600 ha mm-ben van kifejezve, akkor kicsinek tűnik 20m2-re. Nekem 25m2 nappaliban egy 35 tagos lemezradiátor van, 22*60cm-es tagokkal. A teljes hossz 170cm. Ha két lap van a radiátoron, akkor 15*6*2=180, míg nálam, 2,2*6*35=462. Persze nehéz olyat ajánlani, hogy nagyobb felületű radiátorok kellenének, de ha a "hibát" keressük, akkor lehet, hogy ez lesz a baj. A 60-70°C nálam 30°C szobát eredményezne ilyen időben. Nem jó, ha magas vízhőfokot kell tartani, mert nagy a veszteség.

 

De első körben a kazánt éremes a szerint átalakítani, ahogy írtad. Én is külön hamuzót készítetem alulra, nem mondom szép kis meló! Jó munkát!

Előzmény: braca (2656)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2662

A venti 180w 175-ös átmérőjű.

Minimális elégetlen anyag van a hamutérben.

A lyukak száma ha jól emlékszem 60db 5-ös furat, a láng világos sárga enyhe kékes beütéssel a kazán illetve a kémény nem füstöl

Előzmény: Süsü1983 (2660)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2661

 Időegységenként mennyi anyag megy a fejbe? Mekkora a fordulata a csigádnak és mekkora az átmérője? Nagyon jó a szotyiocsúd amivel fűtessz! Láttam a képeket! Jó súlya van az ilyennek. Időalapú vezérlésnél lehet fokozni az égés hatékonyságát , a lángképet szebbé tenni azzal ha többször keveset adagolsz be. Ha a lángkép nem folyamatos és a kéményen le lehet követni mikor adagol a kazán, akkor a teljesítmény a beadagolt anyagmennyiséghez képest sem lessz jó.  Nem látok a fejen olyan előmelegítő szakaszt ahol nincsnek furatok. Ez sokat segít szintén, mondjuk ilyen kis fejnél nemigen kell 5cm-nél furatmentes szakasz. Ezt a szakaszt le lehet takarni egy laposvassal úgy még jobb. A likak betömeszelésére kipufogó tömítő pasztát használonk. Praktikus és ha nem jön be hamar eltávolítható.

Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2660

Jónak tűnik. Az össz lyukszámot kicsit keveslem a fejen. Igaz a venti szívó oldalán is hasonló mennyiségú lyukat látok. Mekkora a ventid? Ez egy kis fej. Lehet ennyi is elég.  Lángkép milyen? Hamutérbe kerül e eleégetetlen anyag? Füstöl-e a kazán?

Előzmény: braca (2659)
braca Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2659

Szia!

Hétvégén ki fogom probálni aj avaslatod, jól látod az ajtó irányába megy a füst.

Én is gondoltam egy dologra, meg emelem a kazánt 50cm-rel  kivágom az alját a hamuzó ajtót, körbe borítom lemezzel, a megemelt részt és így jóhelyen lesz a fej is, és lesz hamutér is.

Igaz ez elég hosszadalmas munka lesz, de remélem, hogy jó lesz?!

Szerinted a képek alapján milyen az égetőm?

Előzmény: Süsü1983 (2657)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2658

Kicsit még sok az anyagfogyasztásod. 30-40 kg-ból meg kéne álljon szotyi ocsúból ekkora lakásnál. Nálam fogy a lakás felé (130 nm szigeteletlen parasztház, álmennyezet, új nyílászárok, régi lemezradik.) 2:1 arányú kukorica léha szotyi ocsú keverékéből 40 kg köül naponta. A kazán megy folyamatosan 120-150 °C fokos füsttel és 55 °C körüli vízzel. Ha nem takarítom ki a kazánt alaposan 3-4 napig, akkor magasabb füst mellett tudok hasonló vízet csinálni. Mondjuk a fűtőanyag minősége sem állandó (kukorica léha).

Előzmény: braca (2651)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 2657

Szervusz!

Gondoltam egy merészet. Ha már a fej nem megy be alulra, akkor a kijövő lángokat lehetne egy fejet letakaró L-alakú terelőlappal letakarni úgy hogy  a lángok a hamutér felé induljanak el. Ez a lefelé fordító rész lehetne csak lefelé nyitott. Ha jól látom a kazánodban a füst áramlása az ajtó felé indul?! Ezzel lehet baj, mert a fej alsó része töltené be a lángtörő szerepet, ami ha fémből van akkor azt nem fogja szeretni. Azért mondom ezt az ötletet, mert a kazán nagyobb hányadát lehetne bevonni a hőcserébe. Persze fenntartásokkal kell kezelni az ötletet. Egy próbát, megér ga van a közelben olyan lemezdarab amit nem sajnálsz. Ha jó, akkor a fejet egy samot tokkal meg lehet védeni.

Előzmény: braca (2651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!