A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Melyek a legjobb kávék? Ez nagyon szubjektív , mert mindenkinek más ízlik. Fontos pl. az is, hogy milyen módszerrel készíted?!
A lényeg, hogy minden kávékészítési módszerrel messze a legjobb eredményt lehet elérni, ha nem bolti kávét veszel, hanem frissen pörkölt szemes kávét és Te magad darálod frissen.
És végezetül hazai kávépörkölők a teljesség igénye nélkül:
Olvasgattam a fórumot, s láttam korábban egy SID fórumtárs által belinkelt - talán pont egy San Marco gépnek - bojlerét, ami teljesen fekete szutyok volt, ezért gondoltam, hogy a bojlert érdemes lenne kitisztítani.
(Sajnos gondolom itt az nem működik, mint ami az automatáknál, hogy citromsavat teszünka vízbe, s ezt forgatja át a gép, mert itt ugye nincs hova betenni....)
Amikor felfűt, hallok olyan hangot, mint mikor a vízforraló elkezdi forralni a vizet. Bekapcsolás után a nyomásmérő felmegy sárgáig, ott szisszen egyet, s talán visszamegy zöld zónába. Legközlebb nézem majd a pontos percet, hogy ez mennyi idő. // Látjátok, erre nem is gondoltam, hogy a gép többi egységének is át kell melegednie. Köszi ezeket a hasznos infókat is//.
Ezt egyébként bonyolult cserélni? Én alulról cserélném, benyúlva egy kisebb, vékony fejű csavarhúzóval, de egyelőre nem merem, amig nem láttam róla videót vagy valami irodalmat, esetleg, ha Ti is megerősítetetek ebben.
Ha tíz perc alatt felfűt, az arra utal, hogy nincs nagyon elvízkövesedve.
Az előttem hozzászólóhoz csatlakozva, mire jó kv jön le rajta, az min,. 1 óra.Hamarabb is lehet jót főzni, de akkor folyatni kell a karokon a vizet, mintha kv-t főznél, után várni egy kicsit, 1-2 perc .
10 perc után amit hallasz szisszenést , az a biztonsági szelep a gép tetején , a kazánon.
Folyamatosan jó kv , kb 1-1, 5 óra. Ott minőségi az ugrás. Előtte is jó, de utána más.
Ami nálam bejött, igaz kv-tól is függ, 8.gr kvminimum, 25 mp. főzési idő , presszós csésze szűk fele.
Én pár évig használtam itthon egy vendéglátóipari gépet, nem La San Marco volt, de a tiédhez hasonló korú, és szintén vízhálózatos. Az első 10 perc arra elég, hogy a bojler elérje a beállított hőmérsékletet/nyomást, de utána kell még újabb 30-40 perc mire az egész gép hőstabil lesz (a bojleren kívül a főzőfej és a szűrőtartó kar is átforrósodik).
Nagyobb áramfogyasztást én akkor tapasztaltam, amikor kísérletképpen folyamatosan bekapcsolva hagytam, ha csak naponta kétszer kapcsoltam be, akkor nem láttam különbséget a villanyszámlán. Ellenben az is igaz, hogy azt a helyiséget, ahol egy ilyen állandóan be van kapcsolva, nem nagyon kell külön fűteni.
Végül azért szereltem le, mert a napi 2-3 eszpresszóhoz tök fölösleges, de akkor is jó muri volt ezt használni.
A teljes szétszedés valószínűleg jó ötlet, de nem árt érteni hozzá: én felújítottként vettem, úgyhogy csak a kötelező tisztításokat végeztem el rajta (mint a videóban, amit belinkeltél), illetve a vízlágyítót regeneráltam.
Állítólag rendszeresen volt szervizelve, de a belseje az nagyon durván koszos, így a szerviz a belső tisztítására biztos nem terjedt ki. Nem folyik sehol, de mivel étteremben volt, el tudod képzelni... Kívülről is a zsírt mostam róla egy ideig.
Sajnos sokat nem tudok róla, mert 1 évig volt az étteremben, ahonnan elhoztam. 1995-ös a gép, a réz mindenhol ugyanolyan színű, talán az egyik szelep új, az feltűnt.
Regenerálásról sem tudok sokat, mert akitől vettem, elmondása szerinta KV szervizes hozta, beüzemelte, ez volt 1 éve.
Én igazából megvárom, amig felfűti megát, akkor szisszen egyet, aztán készítem a kávét. Ez úgy 10 perc szokott lenni...ezek szerint nem várok eleget.
Ha majd szétszedem, küldök képeket!
Minden tapasztalatot, tanácsot szívesen veszek, én még nagyon nagyon nagyon kezdő vagyok, így nem is sértődöm meg, ha valamiért letoltok!
Én ma üzemeltem be, megdöbbentően más egy automata kávéfőzőhöz képest is az íze a kávénak, s igazából 10 perc alatt felfűti magát.
Amit tervezek még, az a bojler kitisztítása, ezt gondolom csak úgy lehet, ha szétszedem, amit sajnálok, mert sehol nem folyik semmi, de láttam már, hogy tud egy ilyen kinézni belülről.
Vagy tök felesleges, Ti mit mondtok?
Ez már belső kompresszoros, amiket néztem 85-ös száriából azok külsősek voltak. Én olyannal is megelégedtem volna, de feleségem azt mondta, hogy ilyen archaikus gépeket haza ne hozzak. A 95-ös sem egy mai design, de a piros szín feldobja, meg már egész formás kis entitás.
Kaptam hozzá vízlágyítót, arra is ráférne egy regenerálás, meg egy San Marco örlőt is, SM90/A-s a típusa, ha jól írom, az viszont nagyon pofás állapotban van.
Tapasztalatom még nincs de nekem van egy La San Marco 85-12-2 es gépem Még nem próbáltam ki de amint lesz rá időm beüzemelem. Sajnos a csepptálca és a felső nagy saválló tálca hiányzik.Külső szivattyúja nincs igy nem-tudom hogy anélkül használható-e.Ami érdekessége van hogy lpg ill pb gázról is üzemeltethető.
Egy 95-ös típus már otthon várja nyugdíjas (és megújult) éveit nálam :)
Vendéglátós helyiségben volt, iszonyat dzsuva, de most már fénylik szegény. Vízlágyítóval és természetesen San Marco örlővel.
Szeretném majd újrafújni a piros részeket is, (gazából csak a két alsó oldallemezt kell), de színkódot még nem találtam, lehet, h elviszem egy autófesték boltba egy lemezét, hogy ahhoz hozzánézzünk egyet.
Milyen jellegű karbantartást érdemes megcsinálni rajta? Ahogy néztem a belsejét, vízfolyásnak nyoma nincsen, kávét szépen lefőzi, idegen hangja nincsen.
Azt nem értettem még, hogy a tiszítási üzemmód hogy van, mert akitől vettem, mondta, hogy port kell tenni a kosárba, behelyezni egy vak lemezt (kaptam), s elindítani a tisztást. Tud valaki erről valamit, esetleg egy videó?
Szerintem tőled van a már meglévő is, bár nem emlékszem milyen csatornán beszéltünk annó. Ha így van, akkor múltkor írtad, hogy csak rövidebb van annál, mint ami nekem kellene, nem tudom, hogy ez változott-e azóta.
Az alut rosszul írtam, rozsdamentesról van szó. 50x50x110 (108 ha nagyon pontos akarok lenni). Igazából ez nem pid-nek kell, hanem más elektronikának, így nem lenne akkora gond a más hossz, de a másik (pid) alá kerül, így jobban nézne ki ha ugyan akkora lenne.