Köszönöm a gyors választ! Akkor nincs probléma! :) Én megkóstoltam a párát, de nem ecetízű volt, hanem savanyú. Gondolom az csak az alkoholtól van... Vagyis remélem. Bízom benne hogy a hosszú hétvégén cseppfolyósítani tudom... :)
Legegyszerűbb tengelykapcsoló amit láttam az egy szövetbetétes tömlő ( pl gázcső), a motorra awab bilincsel a tengelyre meg egy sasszeggel( vagy csappal ) rögzítve.
...a tengely egy 12mm-es rozsdamentes csőben forog, alul és fölül sima sárgaréz csapágyakban...
...ez a "tönkcső" hasonló, mint a motorcsónakban a propeller tengelye...nálam nem a sisakban van rögzítve, hanem az üstfedőbe van ferdén beforrasztva és így a hajtómű a sisak mögé kerül...
...így kinézetre is jobb és a motor sem kell, hogy egybe legyen a tengellyel...az áttétel kimenetét egy kis alaplappal, a lefogató karimához erősítem és amikor szétszedem, a karimával együtt lejön a motor is...igaz a tengelykapcsolóval megkínlódtam, mert nem akartam valami nagy bumszlit odatenni, meg egyszerű is legyen és amikor a karimát egy mozdulattal a helyére teszem, már kapcsolódjon is...nem egyszerű, de annak látszik...szigetelni ennél a megoldásnál nem kell, mert a cső vége mindíg lenn van a cefrébe...
Nem vélemény,de van ebben főzőben valahol réz,vagy savallo?
Mindenesetre ha mar ennyi ideje bevált,és jó is a nedű bizonyíték, hogy nem csak a
réz a lényeg!Jo csurgatast!
Az alkoholtartalmat a gyümölcs még cefre korában szerzi meg a benne lévő cukorból. Esetedben ez nem történt meg, tehát valószínűleg még nem "forrta" ki magát, azaz nem erjedt ki.
Az enyém is hasonló és szintén több mint 30 éves. Én annyit "újítottam", hogy a lezárást nem a kanna füllel csinálom, hanem 2 gumipókkal és plusz súlyokkal, ha kellenek. Ez így mindjárt biztonsági szelep is dugulás esetére. Sajnos idén már sikerült működésre bírni a "szelepet", kicsit túlpakoltam a rendszert.
Ha már aromatorony, akkor az enyémet én is megmutatom. Hétvégén 51L szilvacefrét főztem ki, a finomítás aromatornyon keresztül történ. A különbséget ízre nem nagyon vettem észre, mert nem volt sok szilvám, de nekem ez tűnt fel, hogy tisztább a párlat.
Hamarosan főzőm a 150L szőlőt is amit kb 2hete böngésztem a faluba a szüret után.