Én egy fénymásolósnál nyomtattattam ki a cimkéimet, a sima A4-nél nehezebb papírra, talán 150g/m2(ez is volt az oka hogy odamentem). Ragasztani vettem sima ragasztó stiftet a spárban, eddig még tart! :)
Ezt pedig a naspolya témához(talán nem haragszanak meg érte):
A fekete berkenyéből nagyon finom pálinkát lehet csinálni, ha van rá lehetőséged ne hagyd ki. Házit még nem ittam, de két fajta "hivatalosat" (Szigetköz Lelke és Gyulai) már igen, nagyon intenzív marcipános, mandulás illata és íze van. Nekem a berkenye pálinkák közül eddig a fekete berkenye ízlett a legjobban. Jövőre tervezek 1-2 fát ültetni a hétvégi telekre, azt olvastam, hogy igénytelen és a bogyósokhoz képest elég jó a terméshozam. Úgy tdudom, hogy vadon is előfordul. Felénk akik rendelésre hoznak mindenféle vadon termő bogyós gyümölcsöket (100-200Ft/kg körüli áron a galagonya, madárberkenye, csipke, kökény, borzag stb.), csak azért nem hoznak fekete berkenyét mert messzebbre kellett volna menniük, ezért nem éri meg nekik. A lelőhelyet persze ennek ellenére nem árulják el...
Nekünk 1 birsalma fa van beoltva eggyik fele birs a másik naspolya. Dálután néztem még nagyon kemény.Nem sok pálinka lesz belőle,ha lesz 1 liter én már boldog leszek. De itt jön a kérdés,hogy a szottyot kinyomom a hélyábol,és ugy cefrézzem,vagy mehet egybe minden.És cukrot tegyek bele,ha igen mennyit? Mindent olvastam már róla,hogy jellegtelen izű,meg ,hogy csak beágyazva jó...stb.Nem dicsérték agyba főbe,de én azért megkóstolnám.
Vagy 15 éve ittam naspolya pálinkát, (akkor még nem főztem)..... Fenomenális volt!!!!... Kb. 2 éve ültettem 2 bokrot. Már alig várom, hogy cefrézhessem. Úgy tervezem, hogy magozni fogom, a teljes, szottyósra érett állapotában.
...én most csinálom az enyémet, az új főzőhöz (a kisebbhez még nem használtam)...
...mivel ez egy vízhűtéses deflegmátor, (erősítő feltétnek is hívják) gondolom, hogy az ízeket és az aromákat is jobban koncentrálja a finomításnál...Magyarországon a kisüsti rendszerű főzdékben használják előszeretettel, főleg a Ruszkai-ék által készített főző és finomító üstöknél...
Jólét!
Aki csinál magának saját cimkés üveget az milyen papírra nyomja a cimkét?Jó lehet a sima a4 papír is?Ja és a ragasztó milyen ajánlott hogy maholnap ne váljon le?
...nahiszen, már puskázol is???...(erre való ez a Fórum)...ÜGYES, biztosan jó lesz, csak a motor
miatt aggódom kicsit...biztosan erős, meg jó áttételű, de ezek a szervó motorok (ülésmozgató, ablakemelő) stb., szakaszos üzemre készültek, pár másodperc időre...nem tudom, hogy a folyamatos üzemet hogyan fogja bírni, mert azokban a fogaskerekek is sokszor elég hitvány műanyagból vannak...az ablaktörlő (főleg az első) meg egész álló nap is elmegy...
...a sárgaréz fitting miatt meg ne aggódj, oly kicsik, hogy semmi gondot nem okoznak...látnád egyik-másik "bóti-keverős" főzőt, a hatalmas sárgaréz fogaskerekekkel, meg tartókkal...nem is értem, hogyan engedélyeztette...
...én még a belső tartót is lelakkozom... ...csak így tovább...
Egy kérdésem lenne ha szabad.? Naspolyából lehet-e vagy szoktak-e pálinkát főzni? Ha szoktak akkor hogy kell előkésziteni cefrézésre,és mire kell ügyelni?
Ha rosszul fogalmaztam, és esetleg megsértettelek/megbántottalak, NE haragudj! Nem volt bennem egy csepp rossz indulat sem!!! Végtelenül hálás vagyok Neked ill a Fórumtársaknak is, hogy ennyi jó tanáccsal láttok el!
Néhai fateromnak volt hasonlóan vékony hűtőspirál a tákolt főzőhöz. Tt sem lehetett döngetni, mert kifujta a gőzt egyből. Hidd el a fő probléma a vékony hűtő cső!!! Ehhez a kaliberhez, még egy kukta is necces lenne, nem egy 100 lityis böszmeteg:)))
Na én közben lepuskáztam Rézműves mestertől a keverőt. :) Igaz én egy darabból vágtam ki ugyanúgy a hordó levágott pereméből, és a tengely is egy darabból lesz 10-es köracélból, némi -sajnos- sárgaréz fitting alkalmazásával. Nem a képen látható gumitömítéssel lesz, hanem inkább leforrasztom a hordóra.
Szereztem egy baromi erős ülésmozgató motort, olyan áttétele van, hogy kézzel nem lehet lefogni, és szerencsére sokkal lassabban is forog, mint egy ablaktörlő motor (és kisebb is). Remélem beválik. Most próbálok konzolt készíteni a motornak...
A páracső az az egyenes rész, ami összeköti az üstöt a hűtővel. Még az a rész is hozzátartozik, ami kijön az üstből. Na, ez a rész jobb volna, ha emelkedne egy picit és vastagabb lenne. A hűtő bemenetelnél már le lehet szűkíteni.
Az a megtörés az első kanyarban nagyon sokat rontott!!!!!! Bizonyosan nyomás alatt dolgoztál. Ha nincs leégés, akkor talán e miatt gőzölt is(?????)
A hiba a következő! A hűtő hordó mérete kielégítő, de a csőkígyó keresztmetszete nagyon kicsi!!! Ezáltal nagy a gőz áramlási sebessége, a 3 méteren nem tud lehülni, még ha jégbe lenne akkor sem. Legalább 18-as cső kellene min. 4 méter! Meg nagyobb páracső is!