Keresés

Részletes keresés

Baracilin Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77625

Vadkörte készül?:)

Előzmény: golyós (77616)
jancsusz Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77624
Köszi mindenkinek...avagy Csoki bácsisan :bite danke!
Előzmény: Baracilin (77623)
Baracilin Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77623

Sima papír megfelelő..

ragasztó:

tartós, de vízzel könnyen leszedhető ha szükséges

Előzmény: jancsusz (77613)
Prophet09 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77622

Szia!

 

Én egy fénymásolósnál nyomtattattam ki a cimkéimet, a sima A4-nél nehezebb papírra, talán 150g/m2(ez is volt az oka hogy odamentem). Ragasztani vettem sima ragasztó stiftet a spárban, eddig még tart! :)

 

Ezt pedig a naspolya témához(talán nem haragszanak meg érte):

 

Előzmény: jancsusz (77613)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77621

...köszi...nem is tudtam, hogy ez ilyen "csodanövény", érdemes még kiskertbe is ültetni...

Előzmény: #Falcon# (77619)
curlie Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77620

Engem érdekelne kökény és csipke... tudnál segíteni?

 

Egyébként hol van az a felénk?

 

 

Előzmény: #Falcon# (77619)
#Falcon# Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77619

A fekete berkenyéből nagyon finom pálinkát lehet csinálni, ha van rá lehetőséged ne hagyd ki. Házit még nem ittam, de két fajta "hivatalosat" (Szigetköz Lelke és Gyulai) már igen, nagyon intenzív marcipános, mandulás illata és íze van. Nekem a berkenye pálinkák közül eddig a fekete berkenye ízlett a legjobban. Jövőre tervezek 1-2 fát ültetni a hétvégi  telekre, azt olvastam, hogy igénytelen és a bogyósokhoz képest elég jó a terméshozam. Úgy tdudom, hogy vadon is előfordul. Felénk akik rendelésre hoznak mindenféle vadon termő bogyós gyümölcsöket (100-200Ft/kg körüli áron a galagonya, madárberkenye, csipke, kökény, borzag stb.), csak azért nem hoznak fekete berkenyét mert messzebbre kellett volna menniük, ezért nem éri meg nekik. A lelőhelyet persze ennek ellenére nem árulják el...

 

Itt van még néhány cikk a termesztésről:


Hogyan termesszünk fekete berkenyét?

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/bogyosok/fekete-berkenye-termesztesenek-lepesei/2371/

 

Fekete berkenye / Arónia − amit a csodabogyóról tudni érdemes...

http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1139105

 

Fekete Berkenye - Csodabogyó

http://cserkert.hu/hirek/hir/145

Előzmény: rézműves1 (77546)
csep-el Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77618

Nekünk 1 birsalma fa van beoltva eggyik fele birs a másik naspolya. Dálután néztem még nagyon kemény.Nem sok pálinka lesz belőle,ha lesz 1 liter én már boldog leszek. De itt jön a kérdés,hogy a szottyot kinyomom a hélyábol,és ugy cefrézzem,vagy mehet egybe minden.És cukrot tegyek bele,ha igen mennyit? Mindent olvastam már róla,hogy jellegtelen izű,meg ,hogy csak beágyazva jó...stb.Nem dicsérték agyba főbe,de én azért megkóstolnám.

 BJ

Előzmény: golyós (77616)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77617

...lásd Etes-i pálinkafőzde...ott nem csak a Pistórius tányért hűtik vízzel, de még a sisak tetejére is vizet vezetnek...

Előzmény: leparlo02 (77593)
golyós Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77616

Vagy 15 éve ittam naspolya pálinkát, (akkor még nem főztem)..... Fenomenális volt!!!!...  Kb. 2 éve ültettem 2 bokrot. Már alig várom, hogy cefrézhessem. Úgy tervezem, hogy magozni fogom, a teljes, szottyósra érett állapotában.

üdv.g.

Előzmény: csep-el (77606)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77615

Lehet kapni olyan lapot aminek az egyik fele öntapadós, erre tudsz nyomtatni, majd lehuzod a hátoldalát és ragaszthatod is fel.

Előzmény: jancsusz (77613)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77614

...én most csinálom az enyémet, az új főzőhöz (a kisebbhez még nem használtam)...

...mivel ez egy vízhűtéses deflegmátor, (erősítő feltétnek is hívják) gondolom, hogy az ízeket és az aromákat is jobban koncentrálja a finomításnál...Magyarországon a kisüsti rendszerű főzdékben használják előszeretettel, főleg a Ruszkai-ék által készített főző és finomító üstöknél...

Előzmény: leparlo02 (77593)
jancsusz Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77613
Jólét!
Aki csinál magának saját cimkés üveget az milyen papírra nyomja a cimkét?Jó lehet a sima a4 papír is?Ja és a ragasztó milyen ajánlott hogy maholnap ne váljon le?
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77612

...nahiszen, már puskázol is???...(erre való ez a Fórum)...ÜGYES, biztosan jó lesz, csak a motor

miatt aggódom kicsit...biztosan erős, meg jó áttételű, de ezek a szervó motorok (ülésmozgató, ablakemelő) stb., szakaszos üzemre készültek, pár másodperc időre...nem tudom, hogy a folyamatos üzemet hogyan fogja bírni, mert azokban a fogaskerekek is sokszor elég hitvány műanyagból vannak...az ablaktörlő (főleg az első) meg egész álló nap is elmegy...

...a sárgaréz fitting miatt meg ne aggódj, oly kicsik, hogy semmi gondot nem okoznak...látnád egyik-másik "bóti-keverős" főzőt, a hatalmas sárgaréz fogaskerekekkel, meg tartókkal...nem is értem, hogyan engedélyeztette...

...én még a belső tartót is lelakkozom...          ...csak így tovább...

Előzmény: Csakaházi (77601)
norris53 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77611

Az ilyen leégésnek csak annyi -hogy lesz egy ihatatlan pálinkád !

Úgy is mondhatnám ez "égés" :-)

Mindíg oka van annak ha le ég egy cefre - ha megfejted az okát akkor legközeleb nem ég le ! Ha nem megy segítenek a kollágák !

 Pálinkás jó estét :-)

Előzmény: Bugsyy (77610)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77610

Sikerült belenénzem az üstbe. Eléggé leégett az alja. Ez befolyásolhatta a főzési időt is? Ilyen leégésnek milyen következményei lehetnek?

Előzmény: Bugsyy (77595)
hal65 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77609

12000 körül szokták vesztegetni.

Előzmény: pálinkás-doszi (77607)
vf1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77608

Az kocsmától függ....

Előzmény: pálinkás-doszi (77607)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77607

Szép napot urak!

Kérdésem lenne hogy a csapolt sörös hordó az hány literes? És mi pénz ellenében tudom megvenni a kocsmástól? 

Alkalmas az ilyen hordó, üstnek és egyben alszesz lefőzéséhez?

Üdv.

csep-el Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77606

Üdvözlök mindenkit!

 Egy kérdésem lenne ha szabad.?  Naspolyából lehet-e vagy szoktak-e pálinkát főzni? Ha szoktak akkor hogy kell előkésziteni cefrézésre,és mire kell ügyelni?

 A válaszokat előre is köszönöm!

 BJ

vf1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77605
hal65 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77604

Igen Feribá.

Téged akartalak "megszólaltatni" :)

Előzmény: Feriba51 (77596)
Bugsyy Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77603

Üdv, Foxrudi!

 

Ha rosszul fogalmaztam, és esetleg megsértettelek/megbántottalak, NE haragudj! Nem volt bennem egy csepp rossz indulat sem!!! Végtelenül hálás vagyok Neked ill a Fórumtársaknak is, hogy ennyi jó tanáccsal láttok el!

Előzmény: foxrudi (77599)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77602
Néhai fateromnak volt hasonlóan vékony hűtőspirál a tákolt főzőhöz. Tt sem lehetett döngetni, mert kifujta a gőzt egyből. Hidd el a fő probléma a vékony hűtő cső!!! Ehhez a kaliberhez, még egy kukta is necces lenne, nem egy 100 lityis böszmeteg:)))
Előzmény: Bugsyy (77589)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77601

Na én közben lepuskáztam Rézműves mestertől a keverőt. :) Igaz én egy darabból vágtam ki ugyanúgy a hordó levágott pereméből, és a tengely is egy darabból lesz 10-es köracélból, némi -sajnos- sárgaréz fitting alkalmazásával. Nem a képen látható gumitömítéssel lesz, hanem inkább leforrasztom a hordóra.

Szereztem egy baromi erős ülésmozgató motort, olyan áttétele van, hogy kézzel nem lehet lefogni, és szerencsére sokkal lassabban is forog, mint egy ablaktörlő motor (és kisebb is). Remélem beválik. Most próbálok konzolt készíteni a motornak...

 

 

  

 

 

Feriba51 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77600

Helló Buqsyy!

 

A páracső az az egyenes rész, ami összeköti az üstöt a hűtővel. Még az a rész is hozzátartozik, ami kijön az üstből. Na, ez a rész jobb volna, ha emelkedne egy picit és vastagabb lenne. A hűtő bemenetelnél már le lehet szűkíteni.

Az a megtörés az első kanyarban nagyon sokat rontott!!!!!! Bizonyosan nyomás alatt dolgoztál. Ha nincs leégés, akkor talán e miatt gőzölt is(?????)

Jó nedűt!!!!!

Előzmény: Bugsyy (77594)
foxrudi Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77599

Nem nézlek hülyének! 

-A páracsö,az üsttől a hűtőig tart!

-A kondenzáló spirál elterjedt neve, hűtő spirál!

-Az átfolyós rendszert úgy értettem,ahogyan kell!Alul van egy hideg betáp,fölül a meleg eltáv.Így folyamatosan hidegen lehet tartani a hűtődet.

-Igaz nem néztem át tüzetesen a berendezésed,de te sem feltételezz rosszat azonnal a másikról.

 

Előzmény: Bugsyy (77594)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77598
A hiba a következő! A hűtő hordó mérete kielégítő, de a csőkígyó keresztmetszete nagyon kicsi!!! Ezáltal nagy a gőz áramlási sebessége, a 3 méteren nem tud lehülni, még ha jégbe lenne akkor sem. Legalább 18-as cső kellene min. 4 méter! Meg nagyobb páracső is!
Előzmény: Bugsyy (77595)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77597

a kondenzáló spirál van a hordóban, a páracső az üstöt köti össze a spirállal.

Előzmény: Bugsyy (77594)
Feriba51 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 77596

Szia hal65!

 

"A képeidet elnézve, az aparátod alkalmas szeszkinyerésre.

Ha a páracsöved nem lefele állna, hanem emelkedne, még finom pálinka főzésére is.

(ezzel majd nyilván vitatkoznak többen :))"

 

A második mondatban nincs állítmány, de nem értek egyet a gondolattal sem:-))))

Ha lenne állítmány, a két mondat ellentmondásos lenne.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: hal65 (77592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!