Igen elméletileg hasznos lenne, de azt ne felejtsétek el, ha a visszavezetendő hűtővíz már 65 fokos, akkor az üstben lévő cefre is már 80-90. Akkor mit melegítesz rajta?
1./ Hűtenéd, tartósan gátolnád az "üzemi fokra" hevülést.
Egyébként az nem kondenzvíz hanem hűtővíz ami a csőben lévő forró gőzt hűti. A hűtőspirálban kondenzálódik az üstből kiáramlő gőz amit már pálinkának hívunk.
1./ A hőtőből kifolyó kondenz vízzel, ha kőrbevenném az üstöt, akkor hűteném, vagy rásegítenék a fűtésre. (A kondenzvíz 65-fokos )
2./ Folyamatos főzöcskézéskor a kondenzvizet, olyan módon kialakított spirállal mint egy merülőforraló, belevezetni a következő, lepárlandó anyagba, hogy a felmelegítés rövidebb ideíg tartsék és érthetően, kevesebb energiát használjunk el.
Igazából a hordó tetejére azt a sárgaréz közcsavart, meg azt az alátétet. Rézpálcás keményforrasz nem fogta oda a saválló alátétet. (kicsit össze is barmoltuk, csiszolhatom le)
A keverőlapátöt is egy 10-es belső átmérőjű közcsavarba tettem, azt megfogta rendesen a réz keményforrasztás.
Meg majd a páracsövet is azzal szeretném, egyenlőre még szigetelőszalaggal van összerakva, mert még "hangolom"", ahogy Feribá mondta. :) Érden.
Hát igen az enyém nem lesz olyan praktikus, mint a tiéd. Nekem a hordó tetejére kell tennem és a keverőlapát is bent marad mosásnál. Lassan ha kész a duplafalúsítás már olyan nehéz lesz, hogy hamar elmegy a kedvem a kézi borogatástól. Úgyhogy lassan kezdhetem is a guruló- billenő állványt hegeszteni.
...igen, ez egy sima Leibig-hűtő, itt a páracsövet veszi körül az áramló hűtővíz és mivel vörösrézből van elég jó a hatásfoka...ezt szokták ahol kicsi a hely távtartóval (a belső csőre) spirálisan megtekerni és akkor kevesebb helyet foglal...bármilyen párát hűt, páleszt is...
Igen amiatt én is aggódom, hogy a huzamosabb üzem mellett nem lesz hosszúéletű a motor. Most járattam egy ideig terhelés nélkül, még csak nem is melegszik. Meglátjuk...
Más: Létezik, hogy nyolc nap alatt kierjedt a birsem?? Pektinboltót és fajélesztőt is adtam hozzá amikor ledaráltam és hordóba tettem, most meg közvetlenül a felszíne fölött sem alszik már el a gyufa.
A banánt néhány nappal előtte cefréztem, és az még erjed.
HA a birs cefrézését úgy csinálnám, hogy lefagyasztom. Az nem befolyásolná az ízét rossz irányba? Talán így lenne a legkissebb fizikai munka a cefrézés. Vagy jobb a fözés? Illetve a nyersen darálás? Ezek közűl a módszerek közűl melyik adja a jobb izű pálinkát?
Minden esetre kipróbálom,lesz amilyen lesz,ugy is elfog fogyni bár milyenre sikerül! Ma délelőtt a birset darálom,ezt sem csináltam még,de erről viszont olvastam.Sajnos husdarálon,mert csak az van,meg 7 vödör birs.
Persze ez szubjektív, hogy kinek mi izlik, de vagyunk páran akik szeretik a vad ízeket! Én igen:))))
Ittam nagyon jó naspolyát, csak annyit tudok róla mondani, olyan volt, mint ha beleharaptam volna egy vödör naspolyába! A fagyasztószekrény a barátod;)