Az idő nagyon sok, mivel 26%-nál leálltál...ez nagy hiba volt, csomó szeszt bennehagytál a cefrében.
Megtöltés:
Én mindent csurig töltök (ha vanannyi cefrém), de nekem elég magas a sisak, van hová felhabzania a cefrének ha úgyadódik. Biztos hogy nem a feltöltetlen rész miatt jött ilyen lassan.
Milyen üstöd van?Dupla vagy szimpla falú? Ha duplafalú akkor kevés menet van a hordóban, és a gőz értékes nedű volt ami elszökött...rakjál bele hosszabb spirált.
Ha szimpla, akkor mégegy kérdés: Biztos hogygőz volt és nemacefre odaégéséből származó füst? (ha takarítod el a berendezést ugyis meglátod odaégett e)
Én ugy rakom alá a fát, hogy kb ceruzabél vastagon egyenletesen fojjon ki a párlat.
Közel ilyen arányú apparáttal dolgozom én is...a hűtő mérete elég kellhogy legyen.
"4, Mekkora lángot érdemes használnom, mivel ha túlzottan erős volt, a párlat mellett gőz is jött ki a csövön."
Ne viccelj, gőznek nem szabad jönni! Azért van a hűtő! Vagy túlmelegedett a vized, vagy valami nagyon el van méretezve. Milyen hosszú cső van a hűtődben? Cseréltél főzés közben hűtővizet? Nekem 20 l cefre / 30 l-es hűtőhordó arányok mellett kb. 50-60 l meleg vizem képződik egy főzés alatt. Szakaszosan cserélem, amikor már a víz felső 1/3 része meleg (a legtetejét nem állja a kezem), akkor nyomok be alulról annyi hideget, hogy a meleg kicserélődjön (pálinkás napokon ezt használom fürdővíznek ;)).
A láng akkora legyen (mint azt sokszor leírták), hogy kb 1 óra alatt forrjon fel a cefre, és +2 óra alatt kész kell lennie a főzésnek.
Most jöttem be életem első alszesz főzéséből. Van egy 100 literes üstöm, amiben 60 liter cefre volt. 120-as a hűtőhordó. 21:00-kor indult meg, 58 fokon, és 26 fokon zártam le 3:10-kor. A lejött alszesz mindössze 8 liter lett eddig! Lenne néhány kérdésem:
1, Mi lehet az oka, hogy ilyen hosszú idő kellett hozzá?
2, 100 l-s üsthöz jó a 120-as hordó hűtőnek
3, Az üstöt mennyire kell/érdemes megtölteni. (A fel nem töltött 40 literes rész miatt jöhetett ilyen lassan?)
4, Mekkora lángot érdemes használnom, mivel ha túlzottan erős volt, a párlat mellett gőz is jött ki a csövön. (Ez a le nem csapódott alszesz lehetett, ami gőz formájában távozott?)
Értem, csak azt hittem, h ez az üstben is feltámaszkodik valami perselyre, v valami más dologra.
Én az enyémre alul egy "perselyt" az üstbe és felül pedig szintén egy másik perselyszerűséget akarok a sisakba majd építeni, azért gondoltam, h a Tied is ilyesmi.
De később jobban megnézve láttam, h ez más lesz.
Az enyém csak egy egyszerű kivehető kézi keverő lesz, nem ilyen komoly motoros cucc! :-)
...1.5-mm vastag kemény sárgaréz lemez az alaplap, amire felfogattam és két hajlított 5-ös rozsdamentes pálca rögzíti a lefogató karimához...ezekre menetet vágtam, hogy a magasságot
lehessen állítani.........
.........nagyon stabilan forog,
de majd a terhelés alatt válik el a "szar a májtól", ahogy mondani szokták...
...a helyzet adja a hasonló megoldást, mert végül én is ilyet csináltam, csak nem csőből, hanem
egy 18mm-es rézrúdból (miből-másból?) kiesztergáltam, mert abba így még pont befért a 10-es cróva-fej...csak előtte még jót szívtam, mert menetet vágtam bele, hogy majd csak rátekerem...
...de az a menet kiszakadt az első meghúzásnál a rézből és így én is az anya mellett döntöttem...
...csak én nem átfúrtam, hanem kireszeltem átellenben a két palástot, mint régen a kurbli volt, mert a csapot én a tengely végébe beragasztottam menet rötzítővel...így simán csak ráhelyezem, meg leveszem a leszorító karimával együtt és nem kell szerelni semmit...
Ja még azt hozzá kell fűznom hogy látszik az egyik fotón a 6-os anya. Az ott egy befenekelt csődarab amibe készült egy furat aminek az átmérője csak egy kicsit kissebb mint a ricnis tengely átmérője,így az anya tökéletesen felpréseli a helyére.