Egyébként a legtöbb gazda boltban üvegeket is árulnak (legalábbis itt Pesten). De ital diszkontokban 40/db áron adják (veszik vissza) a két dekás, csavaros kupakos szeszes üvegeket. (Igaz, hogy mosogatni kell.)
Legtöbbször én is onnan szerzek. (Vagy "kocsmáros" ismerősöktől 1/2 literest.)
Ma voltam a vásárban, és beeszélgettem egy gázégő árussal, akinek a precíz cuccaira már régebben felfigyeltem.
Volt nála a hagyományos gázégő típusból, és a kazánokban üzemelő égősorokból is:
A pálinkafőzésre terelve a szót elmondta, hogy gyártott már valakinek égőt, illetve tud készíteni, összefűzni bármilyen teljesítményűt palackos és vezetékes gázra is.
Ha valakit érdekel, eltudom küldeni emilcímét és telefonszámát is.
Az én szülőfalumban a régi csavaros káposztáshordók már tönkre mentek. Újabban ezzel a módszerrel savanyítják a káposztát: Egy műanyag hordó, benne egy új fóliazsák, bele a káposzta és ahogy fogy úgy kötik el. Sőt csak becsavarják a fóliát és rátesznek egy követ.
Közben ott vannak a Norris által emlegetett előnyök is.
Nem "ördögtől való " az ötlet ! Egy új zsák tiszta , fertőzéstől mente idegen gombacsírák sincsenek rajta bajt nem okozhat .. ha pl zegzugos fül kiképzés van a hordóba ott elég nehéz kimosni -ha meg karcos öreg a hordó még kényesebb - vannak kényes cefrék -pl körte ! > Új sérülés mentes zsák hasznos lehet :-))))))
Közbevetőleg: egy beszélgetésen hallottam,hogy szaktársunk fóliazsákot tett ahordóba majd a cefrét a zsákba öntötte. Kiforrás után ha nem főzte azonnal azsák száját bekötötte