Keresés

Részletes keresés

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 729

A kagylósakat is a a kínai piacról szereztem, 380 Ft - os áron :)) Ezek amúgy jégkockakészítők, és olyan nagyobbacskák, kisebb gyerek maroknyi darabkák.

 

Tényleg nem ismerek lehetetlent! :))) Csak mostmár vennem kellene egy szappangyárat, vagy létrehoznom, mert anyira szeretem csinálni, hogy elmondhatatlan. Pedig van annyi hobbym, mint a frász. A történetemhez az is hozzátartozik, hogy gyerekkoromban is gyűjtöttem a szappanokat, a lányom is már pár éve, és mindig is szerettem volna magam készíteni. :) Most jött el az ideje.

 

De ezek a nagyobb kockák, tömbök, olyan fura deja vu érzést váltanak ki belőlem, mikor az anyukák, nagymamák, az amúgy sem kicsi tenyerükben egy nagyobbacska szappannal egy pici gyereket mosdatnak... :)) nagy... kocka... tégla szappan, alig fér el a kezükben... :)))

 

Hmmm. :)

Előzmény: tildi36 (726)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 728

Mire kiléptem volna, megint küldtél képeket. Hát ezek is de tünemények! :) Ezek a kis kalapok, meg a tengeri herkentyűk! Az utóbbiakhoz milyen forma kell? Elképzelni sem tudom!

 

Előzmény: zsuzsu1218 (722)
tildi36 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 727

Most látom a halas szappant, ez valami gyönyörű!!! Még a végén szappant fogok tőled rendelni :D :)))

Előzmény: zsuzsu1218 (722)
tildi36 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 726

Gyönyörű szappankák!!!

 

Illóolajokat hol találsz (kelet varázsa és tsai :))

 

A formáid is eszméletlen jók....a 3D kagylósok is nagyon kiváltképp, ilyet hol szereztél? Szerintem te nem ismersz lehetetlent... :D

Egyébként nekem is a tömbszappan a szívem csücske, az annyira retro :)

Előzmény: zsuzsu1218 (722)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 725

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget! Mióta regisztráltam, szinte folyamatosan itt ülök és olvasok, nézegetek, keresgélek. ...és csodálom a kis műveiteket. Mutogatom a családomnak! :)

Most már  szép szappanos álmokat kívánok mindenkinek!

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 724

és én csak 34 % os folyadékaránnyal dolgozom. Mindegyiknél

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 723

nem szárítgattam és képzeld mégis viszonylag keményke, de ez is kecsketejjel készült.

Előzmény: tildi36 (721)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 722

Na már megint!

 

Azt akartam még írni, hogy az olívásom, amiról áradoztam reggel, hogy klassz kamillaillatú, képzeljétek el, hogy a kisebb műanyag "flakonokba" töltöttnek kamilla illata van, ami szeletelve itt alagút formájú. de a tömbbe meg kelet-varázs illatú lett. Azt sokkal később vettem csak ki, jól fel is melegedett és nem is volt olyan könnyű kiszedni, annyira odatapadt a láda falához.

 

Mindkét illót használtam, és nagyon alaposan elkevertem benne, ez tuti és mégis :)))

 

Na szóval ezeket követtem el az elmúlt héten, amitől totál kifogyott a spajzban minden olaj és szappanba való "zsiradék" :))

 

 

Ez az olívás:

 

   

 

 

Ez itt egy nagymamásra vett figura, nagyon tetszik, ez is kecsketejes, mint a többi és marcipán illóval illatosítottam és fürjtojásos.

Tetszik ez a nagy mamás tömb forma, ez szerintem marad idehaza :))) Isteni az illata.

 

 

 

Ez pedig egy egyszerű kecsketejes szegfűszeges, pici fahéj illattal. Nagyon enyhe, de jó.

 

tildi36 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 721

Jadehogy takarom be... :))) Sőt. Szappanfőzéskor tömbszappannak mindig csinálok helyet a hűtőben, de néha így is megreped a tetejük, ha nem vagyok elég szemfüles.

 

Cora-ban és CBA-ban is láttam már fürjtojást, lehet, hogy megpróbálkozom vele.

 

Hallottatok  már krémes olíva illatról? (vagy valami ilyesmiről, tiszta olívaszappanba gondoltam, de nem emlékszem, hol olvastam...) Zsuzsu, milyen a tiszta olíva szappanod? Szárítgattad sütőben?

Előzmény: zsuzsu1218 (720)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 720

Boxmókus. nekem ebben bio tönkölybúza lé van és henna por. Azóta már jóval sötétteb zöld, olyan csalánzöld kb. Ezeket a dobozokat nem ajánlom, mert nagyon nehezen jött ki belőle a szappanom. Egyébként ez egy pár száz forintos kis szerszámos dobozka volt. Össze kellett törnöm néhány rekeszét, hogy kimásszanak belőle a szappanok. A hullámos vágóm az csak majdnem jó, de a célnak megfelel. Kicsit lágy az éle, ha nem figyelek akár el is hajlik, de amúgy 199 Ft-ért mit vár az ember. de meg lehet oldani a szeletelést vele. Majd később szerzek egy dresszing kést. Azt hiszem Sütimüti annak mondta, hogy az a neve.

 

Erika! az enyémek mindig sötét sarokban vannak, nem igazán süti őket a nap. Na de jók így is, csakhát na.. :))

 

Tildi! a fürjtojást nagyon jól elkeverem botmixerrel, majd a pudingosodás állapotánál, mikor már minden benne van, közvetlenül a formába öntésnél. Nem csapódott ki, igaz még csak 3 hetes az első ilyen, de azt érzem, hogy jobban megmarad az illat ebben és sokkal krémesebb szappan lesz belőle.

Fontos, hogy én nem takarom be tudod. Nehogy túlhevüljön. Ez meg főleg.

Előzmény: Boxmókus (717)
tildi36 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 719

Sajnos nem csak a munka miatt kevés az időm, kedvem sem volt annyira írni, Édesapám nővérét ápoltam-látogattam az utóbbi hetekben, most a temetést szervezem :( Nem akartam erről beszélni, mert azzal együtt, hogy számítanunk kellett a legrosszabbra, nagyon nehéz, mert közel állt hozzám... (ne írjatok erre inkább semmit, ok? )

 

Zsuzsu, azt tapasztaltam, hogy a zöld növényes szappanok ha fényt kapnak, akkor barnulnak-sárgulnak be, vagy kopik meg a színük. Valamennyit fakult a teafásom nekem is, de használat közben, ha nap érte (nálunk nagy ablakok vannak a fürdőszobán, a szappantartót át is helyeztem, hogy közvetlenül ne érje fény) , nagyon hamar megsárgult. Az a darab viszont, ami egy eldugott polcon csücsül sötétben, még mindig szép zöld.

 

A rozmaringos szappanom is egész szép színű maradt, abba őrölt rozmaringot, friss kakukkfüvet és friss rozmaringot is daráltam. A csalánporral szerintem elég jól lehet szabályozni a zöld színt. A borotvaszappanomban én is látok barnás növénypöttyöket, de nem tudom, mitől....szerintem is függ a szín és az illat is az egyéb alap - összetevőktől, gyakorlatilag lutri minden új összeállítású szappan, de talán pont ez adja a szépségét is, csupa meglepetés így az élet :)

 

Erika, ne sárfrányt, hanem sáfrányos szeklicét vegyél! Én egy gyógynövény nagykerben kaptam, 10 g  (kb 2 evőkanálnyi) pirosas-sárgás szárított szirom, már nem emlékszem mennyibe került, de párszáz forintnál nem volt több.  (Lakshmy fűszekereskedés van a zacskóra írva)

 

 Blankavajka, nekem ugyanez volt a tapasztalatom a kókusztejessel, a lúgom csomósodott, sűrű volt, alig tudtam átönteni a lombikomból az olajos tálba. Azt hittem, ennek a szappannak annyi lesz, de a turmixolás végül helyrepofozta. A kis formákba öntött kókusszappanok szép fehérek, a tömbös nekem is barnás, de nem csúnya, olyan natúrszappan színű (hogy is lehetne egy szappan csúnya :D ).

 

Boxmókus, szerintem mindent megírtak a többiek, a kalkulátorral egyszerűen ki tudsz mindent  számolni, a folyadék mennyiségével és a superfattel is lehet játszani az alapösszetevőkön kívül. Mentsd el mindig a receptjeidet, vagy nyomtasd ki, hogy a jól beváltakat tudd majd ismételni. Én folyton kísérletezem, nem mindig ugyanazt az alapösszetételt használom, és az arányokon is szoktam vátoztatni, attól függően, hogy ápolóbb vagy tisztítóbb szappankát szeretnék.

 

A kecsketej valami isteni minden szappanba, csak feltétlen fagysztva használd (én jégkockatartóban tárolom, és onnan adagolom, gyógynövények főzetével szoktam kiegészíteni az adott mennyiségre, ami elő van írva, kb. 60% -40 % az arány, amit én használok.

 

Az alapolajaim: olíva, kókusz, pálma hármas mindig  megvan, napraforgó, ricinus, shea vaj, kakaóvaj, mandulaolaj, avokádó, kukoricacsíra, makadámdió, jojoba leggyakrabban   a super fat. Érdemes olajokat "macerálni", nekem a dióolaj nagyon bevált, frissen szedett zöld, megmosott és megszárított diólevelet apróra vágva olívaolajba áztattam, több hétre akár. Isteni illatú tőle a szappan (meg  a diólevél főzettől ) , és persze a hatása sem elhanyagolandó. Ugyanezt lehet tenni  más növények szirmaival is, de én is "sütöttem" már körömvirágszirmot olívában, és  kamillát is. A gyógynövények főzetét már előző nap el szoktam készíteni, hogy jó erősek legyenek, és másnap hűtőbe is teszem a lúgozás előtt.

 

A legutóbb virág alakú szappant Millis kókuszhabos-csokiöntetes dobozba öntöttem, de hasonló virágalakú minden ásványvizes palack alja is.

 

Illóolajok közül a legjobban a virágillatok maradtak meg eddig az én tapasztalatom szerint, pl. a jázmin, a geránium, a rózsafa, és az aromásabb gyógynövényes illatok, mint a teafa és a rozmaring.

 

Erika, gyönyörű a narancsos-csokis szappan, kanalazással csináltad?

Vettem a jómúltkor őrölt csillagnizst, kíváncsi vagyok, megmarad-e majd az illata szappanban, csokival, naranccsal tudom elképzelni...

 

Zsuzsu, a fürjtojást mikor - hova adagolod a szappanba? Nem csapódik ki? (biztos irtó hülye kérdés)

 

Rendelt már valamelyikőtök a vateráról szappanba alapanyagot?

 

erikafot66 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 718

Ha friss növényeket turmixolsz le és kevered bele.

Előzmény: Boxmókus (717)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 717

Hát, ezek is nagyon szépek! Amik a műanyag dobozban vannak, nagyon szépen el vannak vágva. Hogy lehet ilyet csinálni? Mivel lehet ilyen színeket kapni?

Előzmény: zsuzsu1218 (434)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 716

Mi ennek a növénynek a pontos neve? Vagy csak festőmályva? :) Holnap én is beszerző körútra megyek, majd én is megérdeklődöm.  ..és elkezdem győjteni a kifogyott dobozokat.

Most kikukáztam egy Bref duo-aktívos dobozt, pont ma dobtam el. Még időben kaptam az infót. :) A családom csak mosolyog rajtam.

Előzmény: zsuzsu1218 (714)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 715

Vannak keskenyebb mélyhűtődobozok, azok is nagyon klasszak tudnak lenni.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=210&na_step=30&t=9202605&na_order=

 

481

 

Ez pl abban készült.

Sok-sok fantázia és megoldódik minden.

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 714

Na itt vagyok már megint, csak kicsit csavarogtam a városban. Azaz a gyereket hoztam haza. Ne buksiskodj, minek vennél deszt vizet? Jó, hogy nem drága, biztos, bár nem tudom, de azért aztán igazán nem érdemes pénzt kiadni.

 

Én az első szappanomat kimosott tejesdobozba öntöttem, szuper szerintem. A tetején a keskeny oldalát levágod és akkor úhy is lehet, vagy a szélesebb hasát vágod le akkor fekvő lesz.

 

Ládát nem nagyon érdemes venni, nem is láttam még kimondottan szappanos öntőládát, de egy kreatív üzletben sok-sok méretű, festetlen natúr faláda kapható, ha nem akarsz barkácsolgatni.

 

Én joghurtos dobozba, tejes dobozba, pudingos kis formákba, sörös dobozba és sok másba is öntöttem már, mind megfelel ennek a célnak. Aztán barkácsoltam egy ládikát, azaz már kettőt is. De megteszi egy szép, formás kis asztalka fiókja is, csak béleld ki jól sütőpapírral. Az elfogyott olaj dobozát is használtam már, arról kicsit macerásabb lehámozni, de megoldható. Az oldalán egy kicsi felmelegített késsel végighúzol egy csíkot és le lehet hámozni róla. A szappannak semmi baja nem lesz. Most jelenleg a reggeli olívásomat egy porrongy műanyag dobozába öntöttem. Tök jó lett :)

 

Voltam egy üzletben és rákérdeztem a festőmályvára és azt mondta létezik, de neki nem volt még.

 

Aztán megnéztem a növényt is, hát ilyenem nekem az 3 éve  volt sok színben.

Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 713

Annnyira jók ezek a formák!

Előzmény: Sütimüti (497)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 712

Még egy kérdés. A faládát, vagy amibe ki kell önteni azt hol szerezzem be?

Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 711

Benéztem az Ökokuckóba. Érdekes dolgok vannak. Még picit nézelődöm, aztán rendelek. Gyógyszertárból hozok desztillált vizet. Mit gobdoltok mennyit vegyek? Kisebb mennyiséggel kezdeném.

Előzmény: blankavajka (705)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 710

Köszönöm a segítséget, azt hiszem interneten rendelek mert győri vagyok és nem tudom itt hol lehet venni.

blankavajka Creative Commons License 2011.09.06 0 0 709

hááát ez már jó kérdés. Én minimum 1 kg-ot rendelnék, az jó lesz kedvcsinálónak, utána majd látni fogod, hogy milyen tempóban fogy. Mert ugye az sem mindegy, hogy naponta acsinálsz majd több adagot, vagy csak 1 héten max 2x tudsz nekiveselkedni a boszorkányságnak :)

Előzmény: Boxmókus (707)
erikafot66 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 708

1 doboz 900 g, ez 6-7 kiló szappanra elég leganább. Ha elmész a József körútra, ott kimérve is kapsz.

Előzmény: Boxmókus (707)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 707

És milyen mennyiséget rendeljek?

erikafot66 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 706

Gyógyszertárban nam adnak, internetről vagy Bp József krt vegyszerbolt.

Előzmény: Boxmókus (704)
blankavajka Creative Commons License 2011.09.06 0 0 705

Sajna nem fogsz lúgot kapni gyógyszertárban.

Eddig ezt a legproblematikusabb beszerezni. Ha jól tudom Bp.-en is csak a József krt.-on és Creativikyéknél lehet venni.

Én neten rendeltem az Ökokuckónál, úgy láttam nekik elég jó áraik vannak.

De a többiek is biztos tudnak jó lelőhelyeket (a neten).

Előzmény: Boxmókus (704)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 704

Köszi. És a lúgot hol vegyem? Gondolom gyógyszertárban. Ennek nincs több változata? ..és milyen mennyiséget?

Előzmény: Sütimüti (703)
Sütimüti Creative Commons License 2011.09.06 0 0 703

Pálma: a legolcsóbb a fritőzolaj néven árusított, többnyire fém dobozban, de drágább így is, mint a napraforgó.

Napraforgó, olíva olaj: a legolcsóbb, finomított is tökéletes szappanba.

Olívából találhatsz a cba-ban is, Ola Viva pomace, 1L 500ft körül, nálunk a drágában 699, nem egyenáras, érdemes több üzletükben szétnézni.

A napraforgóból van gyógyszertári is, szerintem finomítatlan (egyébként ilyen van étolajban is, egyszer megszívtam, nagyon szotyi ízű lett a kaja, nem figyeltem a boltban - nem is tudtam, h van ilyen is - szappanba viszont jó volt, főleg, h nem volt drágább a finomítottnál), azt max. superfatnek érdemes beletenni, én még sosem vettem.

 

Ezeken kívül: szója, kukorica csíra, repce olaj, kókusz olaj (Barco vagy mi 1L-1500 körül) étkezési célra érdemes venni.

 

Gyógyszertárban: ricinus olaj! Isteni a bőrnek, de belsőleg erős hajhajtó hatású, ezért nem mindenhol adnak, vagy csak 10g kis üvegcsével, hogy nem adhat... nos, én akár 1kg-ot is kapok, ha arról van szó... úgyhogy adnak, csak nem mindenhol.

 

 

Előzmény: Boxmókus (701)
ancsaborcsa Creative Commons License 2011.09.06 0 0 702

No még nincs itt az idő eszerint!

Az igazi meleg égövön honos sáfrány (ami olyan mint  a krókusz) magyar megfelelője a sáfrányos szeklice, ez a goromba, szúrós fészkesvirágzatú növény, aminek a szirmai tartalmazzák a festőanyagot, és megterem nálunk vígan, még a szárazságot is szereti. egy tőről félmaréknyi szirom szedhető. Nem tudom gyógynövényboltokban nem árulják-e?

És a büdöske (lánykori nevén bársonyvirág) Tagetes szirmai? azok sárgák is, barnák is és sötédedéskor még a közparkokat is meg lehet vámolni jó futócipőben!! :))

Tényleg kikapcs!

Előzmény: erikafot66 (700)
Boxmókus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 701

A pálmaolajat a Sparban, vagy más bev.központokban vegyem, vagy ez is kapható gyógyszertárban? A naprafogó olaj és az olíva is bolti? Milyen margarint használtok?

Előzmény: zsuzsu1218 (678)
erikafot66 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 700

Ma vettem 1 zacsi sáfrányt, arany árban van, 0,12g 227 Ft a Tescoban, alig van benne néhány szál :(

Előzmény: ancsaborcsa (699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!