Ja. Én egy nyeletlen partvissal simítok rá fóliát. Ha itt-ott másnapra hólyagos lesz, az az utóerjedés miatt van, de az a kis co2 is tartósít ami a fólia alatt megül. Jó lesz az, ha csak valamit előzőleg el nem b..tál...
A nem túl vastag fóliát, mondjuk a festésnél használatos takarófóliát-, rásimogatod a cefre tetejére, kisimítva alóla a levegőt. Célszerű felsimíthatod az előzőleg letisztított hordó oldalára, pár centi magasan. Ha nagyon precízen akarod csinálni végezetül öntsél rá egy-két liter vizet, ez súlyként leszorítja azt.
Sziasztok! Én is Pb-vel fűtök, samottal bélelt üstházban, nem a hagyományos körégőt, hanem kisebb kazán égőt használok, és 9-12 adag cefrére szokott elég lenni egy palack gáz. 33-36 liter egy adag, szimpla falú. Amikor már nem nagyon van a palackban, bele szoktam állítani a pakackot 20 literes vödörbe, 1/3-ig forró vízbe.
Más: Volna egy kérdésem, csinált -e már valaki közületek ilyesmit. Szóval szert tettem 160 liter 7-10 éves fehérborra, ami szinte barna színű a hordótól. Egyik fele hordóban volt, többi nagy műanyag kannákban. Egyformán ecetes. Ma főztem belőle 40 litert próbaképp. 6 liter 30-32%-ost kaptam, ami végülis nem rossz, elég gyorsan le is jött.
De az ecet benne van az alszeszben is. Érezni is lehet, a jó illat mellett, meg ha szódabikarbónát beleteszek, pezseg.
Egy olyan ötlet fordult meg a fejemben, hogy mészkőporral semlegesíteném az ecetet az alszeszben. Aztán el is vetettem, mert ha mészkőt használnék, kalcium-acetát keletkezne a megkötött ecetből, aminek viszont nem sokáig örülnék, mert 150 C-on bomlik, méghozzá aceton keletkezne belőle, régen így állították elő.
Ráadásul alkohollal a kalcium acetát zselés anyagot eredményezne, amit kempingfőzőkben használnak.
Viszont a nátrium-hidrogén-karbonát, azaz a szódabikarbóna szintén leköti az ecetet, a nátrium-acetát csak 350 C-on bomlik, és nem acetonra, hanem ecetsavra, vissza. De az üstben tuti nincs 350 C, szóval jónak gondolom a tervet, de érdekelnének vélemények ez ügyben. Brandy-módszerrel finomítanám majd az alszeszt, ahogy a konyakot szokás.
Akkor a hordókat se töltsem színig, most már ne bolygassam(van még egy kisebb hordóban is cefre, abból meg tudnám oldani), csak simán simítsam a fóliát a tetejére?
Ahhoz képest, ahogy indult a főző projektem (eleinte nem terveztem sem keverőt, sem dupla falat, sem billenőállványt), már kész a motoros keverőm (este teszek fel képeket, ha érdekel valakit), és a dupla falam is lassan elkészül.
Nem tudom honnan szerezhetnék olcsón hőközlőnek trafóolajat, de talán jó lenne egy akciós teszkós gagyi motoralaj is? Olyan 3000 Ft körül van 5 liter, ehhez képest a fritőzolaj nem tudom mennyibe kerül, és azt se melyik lenne jobb. Szerintetek?
A spéci cucc alatt a forrassztóanyagot értettem. De így már tiszta.
A sisakról lenne szó, csak kicsit összekutyultam a dolgokat. A sisakot szeretném majd rézlemezből készíteni. Valamiféle henger alakúra. De ez még mind csak tervezet. Kitudja lehet meg se valósul!
Meglehet... én alut-aluval forrasztottam vele, oda nem kellett semmi cin. Egyszerűen felfuttatod mindkét darabra, egy rozsdamentes drótkefével átkefézed, aztán a két darabot összeillesztve összemelegíted.
...milyen "spéci cuccra" gondolsz??, a forrasztópisztolyra??...a lágyforrasztást még nagyobb felületű vörösréznél is meg lehet csinálni, egy viszonylag egyszerű, barkács PB-s cuccal...
...ha már keményet is (ezüst) szeretnél, akkor már csak kisebb daraboknál sikerül, mert a vörösréz
(nem véletlenül a legjobb hővezető) nagyon "elviszi a hőt" és amit az a lámpa tud, már kevés lesz az ezüsthöz...én ezért használok egy ötvös-pisztolyt, amit az ékszerészek is használnak, mert ez a
PB mellé levegőt is adagol...de nagyobb daraboknál, már ez is kevés és én is kénytelen vagyok a PB-hez oxigént használni...
...Vagy érdemes egy réz lemezből (milyen vastagból) csináltatni egy kúpos fedőt rá?...
...most mire gondoltál, mert az előbb sisakról érdeklődtél???...
...tehát csinálnál egy üstfedőt és arra egy sisakot???...mekkora lenne az üst átmérője???...
...de bírom, az ilyen "Ysteni" kinyilatkoztatást...nekem is kéne már egy ilyen Nick-álarcot csinálni,
amit csak fikázásra használnék...
...egyébként, ha néha vissza is olvastál volna, meg a Snapszi ábráját a fagyisdobozzal is megnéznéd, akkor látnád, amit Foxrudi fotóján is jól lehet látni, hogy a befolyócső a szint alatt
van...ezt a lerakódás pereméről is lehet látni...csak a dobozt sem úgy csinálta senki...
...régebben azt is leírtam, hogy cefrefőzés közben a felülről becsorgó alszesz, a már kicsapódott
olajat (mire leszedtem volna) szépen VISSZAOLDOTTA az alszeszbe, ami alul a gát alatt kifolyt...
...ezért nekem a középső lemez, ugyanúgy lemegy az aljáig (nincs rés), mint ahogy azt a Szöllősi-
szűrőnél csinálják...csak az a mennyiség jut át, amit a beforrasztott "szívócső" átemel...
...úgy látszik, hogy ami egy szennyvízderítő keszonnál működik (gát-alatt), az itt nem akar...
...de azért, ha majd "Ysteni" szikrára lesz szükségem szólok...DDD:::(((
...ismerem a képet, de direkt van a kamranagyság így választva...mivel változatlanul, a nagyobbik
kamra tetejéről szedem az olajat, ahogy Snapszi a fagyisdoboznál lerajzolta...mivel nekünk otthon
főzőknek, nem ekkora mennyiségű "dzsuva" gyűlik az olajon kívül a szűrőnkbe én az elfolyó kamrát is csak egy szövet szűrőre terveztem...az is SM szerint, inkább csak a folyadékáramlás lassítására
kell...
...meg aztán neki, az egész le van zárva egy tetővel és nem nyitogathatja, tisztíthatja, csak a finánc jelenlétében...maximum a kis "dzsuva"-kamrából engedheti le ha jól tudom, a szmötyit egy csapon keresztül...
Én egy vízvezeték szerelő boltba vettem ólommentes forrasztócint (4300 ft/tekercs ,250g), a rézcsöveket, és a kupolára a hollandert ezzel forrasztottam össze gázmelegítővel+ egy kis forrasztózsír használatával.
Megfelelő vastagságú rézlemezből forrasztanám. Milyen vastag anyag ajánlott? Olvastam hogy valami spéci cuccal forrasztjátok a rezet... Pontosan mi az?
Frankó lett:) Én is most filózgatok rajta, hogy összehozzak egy ilyen szűrőt, vörösrezem sajna nincsen... csak sárgaréz, és saválló lemez.. melyiket javasolnád/javasolnátok alapanyagnak?
Nem tenném! A kénlap elégetésekor képződő kénessav át fog desztillálni! Simíts a tetejére vékony (takaró) fóliát , pár hét alatt ilyen hidegben nem lehet baja.
Almacefréről volna szó, kénlapom van, amit kis facsónakon szeretnék meggyújtani, azért merült fel bennem ez a dolog, mert már kb 3 hete kiforrt a cefre, és elég sokára kaptam időpontot a főzdében, van még kb. 3 hét, és félek, nehogy valami baja legyen addig..
Vagy ha színültig tele tölteném a hordókat, az elég lenne? Vagy jó lehet a kénlap égetés, amire először gondoltam?
Pénzügyi okokból én egy mindent bele koktéllal töltöttem fel az enyémet. Nem használt, de régi olajokkal.
Volt benne motorolaj, fékolaj, még egy kis 2T olaj is.
Főztem vele kétszer, elsőre elég büdös volt, nyomást csinált, ki kellett ereszteni a gőzt többször is. Ez gondolom a fékolaj miatt lehetett, az elég sok nedvességet tud elnyelni.
Másodjára aztán már nem volt szaga, nem volt akkora nyomás sem ami betöltő nyílásba lazán bedugott parafadugót kilökte volna.
Szóval működött a dolog, de ettől függetlenül, ha lesz pénzem ki fogom cserélni valami stabilabb anyagra.
Motorolajok lobbanáspontja amúgy 200 fok fölött van picivel, viszont például a 2T olaj, vagy a hidraulika olaj alig 100 fok fölött valamivel... míg a hőközlő olajé közelebb van a 300 fokhoz.
A lobbanáspontra azért felhívnám a figyelmet, legyen legalább 180-200 C.
Nagyon fontos! Figyeljetek rá, honnét van az olaj, akármilyen dzsindzsás hulladékolajat ne használjatok, ha gázolaj került bele akkor a lobbanáspont lemehet 60 C alá, benzin esetéban még lejjebb!
Én a hidraulika olajról még nem hallottam, mint hőközlő anyag, de más olajfajta jó lehet: motorolaj, -ebből a fáradt is, fritőz, trafó, rendes ét, vagy hőközlő olaj. A pálmaolaj is jó....
...végre ez is elkészült......vízzel már kipróbáltam és úgy érzem
sikerült eltalálni...a kis rekeszből még hiányzik az "áramlás-lassító" szűrő, amit majd ferdén rakok bele, valamilyen pelenka anyagból ...remélem jól működik majd pálesszal is...
... ez még a kis főzőhöz lett tervezve és azelőtt lett lehajtva, mielőtt SM-el a szűrő magasságot
kitárgyaltuk...a következő kicsit nagyobb és mélyebb lesz...
...bocs, hogy beleszólok, de "túlliheged" ezt a dolgot...a sisakba max egy hőmérő kell, de nem nyomásmérő...hiszen ez egy nyitott rendszer, mit keresne benne nyomás...nincs is...
...ha meg ezt a fórumot olvasod, akkor a "dugulástól" sem kell félned, mert akkor olyan módon
készíted a cefrét, hogy attól nem lehet dugulás...nyomásmérőt a vízköpenyes főzőbe kell tenni,
...azt nem mondanám, hogy "sokat ront" a minőségen, inkább azt, hogy nem javít, pedig tudna...
...a vörösréznek van egy olyan csodálatos tulajdonsága (a sok között), amit a pálinkafőzésnél
"katalizáló" hatásnak hívjuk...ez a hatás, ha egyszerűen akarok fogalmazni, átalakítja a rossz
dolgok egy részét, vagyis minőségjavító...igaz a nagy tudorok között van (Panyikné) aki azt mondja, hogy elég, ha a gőzzel érintkező rész van rézből, vagyis az üstfedő-sisak-pistórius-páracső
és kész...a hűtő az lehet saválló, mert túl "rezes" lesz a pálinka...de érdekes módon, akárhány
jónevű főzdét meglátogattam, ott az üstök is mindíg rézből voltak...a hűtők a "régi típusú" főzdékben rézből, az újaknál savállóból, mert azt könnyebb tisztítani...
Nem baj, hogy belekotyoksz, ezért van a fórum. :) Akkor ahogy vf1 képén van, engedjem le a katlan tetején, hogy az oldalán legyen vége és ott zárjon naggyából, vagy az sem baj, ha az oldalán nem zár kint használom. Akkor nem kell kivezető nyílás.
Persze, segítek. A "felénk" alatt értsd Salgótarjánt. :)
Esetleg Bp. vagy Eger környéki szállításban tudok segíteni, ha úgy jön ki a lépés. Te merre laksz? Melyikből mennyi kellene? Kereshetsz email-ben is, úgy gyorsabb.
Ma rápróbáltam az akváriumszivattyúra, nagyon perfekt, csak az átemelési magasságával volt egy kis baj, de feljebb emeltem a 120-literes tartályt, vagy fél méterrel, így már gond nélkül pumpál.
A visszafolyó meleg víz a tetejére folyik, ezért azt találtam ki, hogy a nagy tartályba beleteszek egy kb. 120 mm.-es csövet, aminek az alját perforálom, ebbe kerül a szivattyú, tehát az alsó, hideg vizet szívja nem a tetejéről a meleget vissza.
A szivattyú pedig egy plusz csövön adja vissza a hűtő aljára a hideget.
Az átáramló víz menyiségét úgy lehet szabályozni, hogy ha a nagy tartályból sokat szívna a szivattyúm, akkor elkezd levegőt szívni, vagyis nem tölt túl, amint megemelkedik a szint, ismét adja a hűtést a párolgási veszteséget pedíg egy-egy pohár vízzel pótolom.
Csak pucéran, próbáltam, nem főzés közben, de látom, hogy jó lesz.
Mai nap főztem első szőlő cefrémet, amin igen csak meglepödtam mennyi jött ki. kb 35L szőlőből, kijött 8L 40% alszesz :), még 5 főzésem lesz belőle. összesen kb 150-160L cefrém van.
3 hete szedtük és mostanra erjedt ki.
kiváncsian várom a végeredményt mennyi pálesz lesz belőle.
Bocs, hogy belekotyogok, de én fával fűtök és volna egy-két megjegyzésem a kérdésedre:
- Az elképzelt katlan szerintem nem jó mert:
- A füst és a forró gázok mind kiömlik a sisak körül, bekormoz mindent és a helyiséget is megtölti füsttel
- A sisak deflegmáló szerepe megsemmisül, nem hűtöd, hanem fűtöd. Ez még Vf1-re is érvényes.
Ezért a helyes megoldás szerintem a következő lenne:
- A tüzelőnyíllással ellentétben készíts egy füstnyílást, amit kivezetsz a helyiségből. A katlan felső harmadában.
- A fabetöltő nyílásra tegyél egy nagyon jól záródó ajtót
- Alá egy másik nyílást, amin keresztül kapja a tűz a levegőt - ezzel szabályozod a tűz intenzítását.
- Természetesen ez a levegő, belül egy rács alá megyen, amin fölül ég a tűz.
- A fa, amit a tűzre raksz kb. 25-30 centire legyen az üst aljától.
Én ezt nagyon primitíven oldottam meg, de te légy ügyesebb és szebben old meg. Ha csak egy lyukon rakod be a fát ajtó nélkül, akkor a hő több mint fele kiillan a kéményen és nem a fűtésre használod. Sajnos ezt a hibát a legmodernebb csli-vili főzdékben is elkövetik.
A sisakban vagy az üst páraterében 5mbar körüli nyomás van, ez olyan pici nyomás, hogy mérése csak U-csöves nyomásmérővel lehetséges, inkább érdekesség, gyakorlati haszna nincs, (lásd. golyós hsz.-ai között). Mindenesetre dugulás ellen jó lenne, mert kiköpi a vizet az U-csőből és kész.
Alumíniumot nem ajánlatos pálinkafőzőhöz használni, ha olcsón vetted az üstöt (remélem nem Alu) akkor inkább csináltass rá réz fedelet, réz sisakkal, még mindig olcsóbban úsztad meg.
pálinkás-doszi
Az acél sisak helyett a réz sisakot ajánlom, a réz hűtő helyett az acél hűtőt, a réz páracső az jó, az üst inkább acél de van aki a rézre esküszik. Ha ezeket a szerkezeti anyagokat valaki nem tudja betartani, akkor se essen kétségbe, elég jó átlagos pálinkái lesznek, de ha lesz egy kiváló cefréje, azt nem fogja észrevenni, mert abból is csak jó átlagos pálinka lesz, nem pedig kiváló pálinka.
Bármelyik épületgépészeti- vagy szerelvényboltban. Vagy csak írd be a gógliba hogy biztonsági szelep és rendelhetsz onnét is. Van fix és állítható is. Szerintem olyan 1,5-2 bar-os elég.
Ennek a vastagsága max 4 mm. akkor elvileg működik.
Néztem egy videót, azon a először rézre felvitték az ónt aztán az alumíniumra evvel a pálcával az anyagot azt szétkente, aztán utána a kettőt sima ónnal forrasztotta öszze.
Én vettem belőle valamikor. Mármint az alu forraszból. Elvileg ha jól emlékszem 470 fok kölrül van a munkahőmérséklete.
Az elterjedt PB gázos 22 mm-es Oxyturbo készülékkel próbáltam felhasználni. Kisebb alkatrészeket jól tudtam vele forrasztani, de pl.
egy 10 mm vastag, nagyobb alu alkatrészt már nem tudtam kellőképpen felmelegíteni az Oxyturbóval ahhoz, hogy szépen fusson rajta az anyag. Szóval használható, de komolyabb hőforrás (acetilén) kellhet hozzá.
Abban kérném a segítségeteket, hogy a sisakba milyen típusú nyomásmérőt kell beszerelni, amivel tudom mérni az üst belsejében lévő nyomást. Fő a biztonság, egy esetleges dugulás esetén nem szeretném, ha leugrana a háztető.
Hallott már valaki az ALU-FORR pálcáról?
Van ugyanis egy 100 literes konyhai gőzüst amit elég olcsón meg lehetne venni, de annak meg aluminium a teteje. Ahhoz állítólag ezzel a pálca segítségével lehet hozzáforrasztani a vörösrezet.
Szia vf1. Szereztem vas hordót katlannak, láttam Te is azzal szigetelsz, elég az elejére egy fa betöltő lukat vágni, és felülre a sisakot ahol kidugom ott kimegy a füst is?
Kb. 25 kg volt a cefre, nem kezeltem semmivel, ez volt az első vadkörtém.
A most erjedőbe tettem pektinbontót és élesztőt, 2 kg cukorral, de a cefre mennyisége
60 kg. Így lesz egy kis viszonyítási alapom mennyiségre és ízre is. Köszönöm az infót!
Üdv!
Biztos nincs olyan hatásfoka mint egy szöllősi szűrőnek. Ezen kívül sanszos, hogy csak a hígabb alszesz résznél fejti ki a hatását. Oldottan biztos átmegy valamennyi. Elméletileg.
Nekem a kozmetikai korong vált be a kozmaolajszűrésre. Amióta ezt használom, nem úszkál kozmaolaj az alszesz tetején. Nincs opálosodás. Igaz, max 45-ig szoktam lemenni. Előfordul, hogy egyszer cserélek menet közben. Leginkább akkor ha rezet látok a vattán. Elképzelhető, hogy ezt csak kis tételben és egészséges cefrénél alkalmazhatom megnyugtatóan, de egyelőre működik.
Ahogy írták is több víz lesz a cefrében. De ennek van hátránya is. Mégpedig az hogy romlékonyabb lesz a cefréd. De pl galagonyánál víz nélküli cefrézésről szó se lehet, vagy pl az almánál is kell hozzáadni valamennyi vizet, mert különben csak darálékod lesz, és nem "leveses" állagú cefréd. (persze az "átlagos" cefréhez nem kell vizet adni, mert már az aprításkor levet ereszt általában, de ha mégse akkor majd az erjedéskor, és miután a pektinbontó kifejtette a hatását!).
Igazából ha magad főződ ki, akkor az élesztőt és a pektint feliszapolhatod az előírtnál többszörös mennyiségű vízben, csak miután kiforrt főzd le pár napon belül. A többletvíz nem az erjedéskor fogja "elrontani" a cefrét, hanem mikor már kiforrt a cefre és ott áll (pl vársz a kifőzetésre...), így ha otthon az erjedés befejeződése után 1-2 napon belül tudod főzni, akkkor véleményem szerint nem lesz baja a cefrédnek!
Ha valami nem úgy van ahogy írtam, akkor kérem javítsatok ki!
van náluk réz, bronz, sárgaréz szitaszövet is, te a vörösrezet válaszd
Sárgaréz : Cu Zn 20 / Cu Zn 30
Bronz : Cu Sn 6 P
Vörösréz : Cu A1
Kariboy
Bekeverheted az élesztőt, pektinbontót a cukor vizébe is, nem lesz semmi baj. Általában nem érdemes erjedés előtt túl sok vizet a cefréhez adni, mert az amúgy is alacsony szeszfokot csökkenti a vizezés és romlékonyabb lesz a cefre (de pl. galagonyánál kénytelenek vagyunk). A sűrű cefrét a főzéshez az üstben hígítjuk.
zozomax
Szerintem is jók a csőhosszaid ne nyúlj bele, de megnéznék egy ilyen gőzölést élőben mert nem tudom elképzelni, hogy átjön 3m hideg csövön a gőz. Ha hideg tükröt tartasz oda akkor behomályosodik? Egyébként a szesz indulása előtt 5-10 percig jöhet ki illatos levegő az üstből, azután nem fújhat folyamatosan, ha liheg az még előfordulhat, de a beszívás és a kifújás egyenlege nem lehet pozitív. Ha füstöl az más, de akkor nem írtál volna gőzt...
meclarenm
Az első adag birset főzd hígítás nélkül, duplafalúval nem lehet nagy baj, ha mégse jó, akkor a maradékot még mindig hígíthatod.
franyo01
Szerintem is végig jöhet kozmaolaj a cefre főzése alatt, tehát vagy Szöllősi szűrőt alkalmazz, vagy az egész alszeszt tedd fagyasztóba, ne csak 10%-át.
Meg tudom erősíteni a mérési eredményeket pont az előző gázpalacknál én is húztam a strigulálkat az oldalára, 10 cefre felöntést birt ki az egy palack (35 liter/felöntés).
Bizony-bizony, a műanyag hordók rossz szokása, hogy egy idő után repednek, törnek. Ők is elfáradnak, megöregszenek.
A színesek később, a fehérek hamarabb.
Kisebb repedést javítottam idén 3db 20 éves hordómnál: a szilikonpaszta itt is csodát tett. Kétoldalt lecsiszoltam a hordó felületét, bekentem szlikonnal, több rétegben gézt símítottam rá, majd újabb kenés. 1 napi állás után tökéletes.
A zsákos módszerről: nagyon jó az is, csak legyen elég vastag a zsák, és lehetőleg síma a hordó belseje, különben elfolyik a LÉ
Az üstház nagyon fontos. Bánom, hogy csak most fordítottam rá figyelmet. Minimum 25% gázt spórolok vele, de talán nem is ez a legnagyobb előnye, hanem a precízebb fűtésszabályozás. Az égéstérbe belógatok egy digitális maghőmérőt, így pontosan tudom mennyire fűtök az üst alatt. A sisak is hatékonyabban működik, mert nem öleli körbe a felszálló forró füstgáz.
Nincsen semmi gond, Te sem úgy születtél, hogy pálinkátfőztél... ;)
Én úgy tudtam az alszesz elején jönnek elő a nem kívánatos illóolajok, lásd egy régebbi hozzászólás : 3642
"Az olajban gazdag frakció a lepárlás elején távozik. Tehát nem az 50 l alszeszt kell betenni a mélyhűtőbe, hanem ennek a mennyiségnek 10%-át kell kihigitani hideg vizzel, vagy lehűteni a kihigított mennyiséget."
...köszi a PB-s válaszokat, azt hiszem Hal 300-a egész jó... mert bár ez főző függő is (réz v. saválló), a főző nagyságától is függ...minél jobban közelít a 100-literhez, annál gazdaságosabb...
...azért kérdeztem, mert felhívott egy ismerősöm, akinek a nyáron csináltam egy ugyanolyat, mint amilyen az enyém lesz és ő egy palack gázzal 10-felöntést főz ki...csak cefrét...mivel nagyjából
33-35-liter egy felöntés (a 39-literesben) ezt egészen jónak tartom...azt is elárulta, hogy az üst köré csinált üstházat, méghozzá vékony samott-lapokból... így evvel a "samott-szoknyával" már
érthetőbb a jó hatásfok...én is fogok csinálni, vékony rozsdamentes lemezből...
Elkészült a főzőm, és megtörtént vele ma az első főzés, gondoltam megosztom Veletek, mivel Ti is segítettetek hozzászólásaitokkal,ötleteitekkel az előkészületekben. Köszönöm mégegyszer a segítséget. Már csak a főzést kell megtanulnom, na meg finomítgatni a főzőn, de meg vagyok vele elégedve :) kop-kop-kop :)
Kaptam tavalyról cefrét, azzal teszteltem, ha már tavaly nem lett lefőzve, tanulni jó lesz :) 50 literes a főző, szimpla falu, rozsdamentes, kb félig raktam cefrével, és ráöntöttem vagy 10 liter vizet, hogy tuti ne égjen le, lehet kicsit sok lett a víz ... ebből jött le összességében felhigítva 20-22%-osra kb 5,1 liter alszesz. Rézelejét vettem el kb 1-1.5 dl-t, bár még nem burítottam ki, mert nemtudom hozzámerjem -e önteni az alszeszhez. Az alszesz "elejét" (kb10%)betetem hideg vízzel keverve a fagyasztóba, de 3 óra után sem volt a tetején olajfolt, így ment bele a többihez. Szívesen fogadom bármiben a segítségeteket, tapasztalataitokat ;)
Szerinten jó, volt hogy siettem és úgy csináltam én is(azért nem úgy szoktam). Szerintem a páleszba semmi különbséget nem venne észre a szakértő se.:D Minden ugyanúgy történt, erejedés, stb.
Azért várd meg, hátha valaki okosabb nálam én hobbi szinten csinálom de nekem ez a tapasztalatom.
Ezt most birsnél én is így csinálom (minden kg cukorhoz 5 l víz), ezért érdekelne, hogy jó e úgy, hogy mondjuk egy adaghoz hozzáadom az élesztőt, egy másikhoz pedig a pektinbontót, vagy ilyesmi..
Pektinbontónál se, az íz kihozatal javulása egyértelműen észrevehető(első évbe nem raktam).
Élesztőnél a 15-20percet langyos vízbe állni hagytam utána bekevertem.
Szerintem a sorrend is túl van lihegve!
Valaki azt mondta itt, hogy minden kg hozzáadott cukorhoz kell 5-6l víz. Valami lehet benne, volt hogy nagyon sűrű volt a cefre alig erjedt, hozzáöntöttem vizet, másnapra a co2 termelés látványossan beindult.
A hűtő és a páracső megfelelő méretű! A hiba máshol van! Írtad, hogy fel le mozgatja a vizet a pohárba. Ennek oka lehet az, hogy dugulás van a rendszerben, azaz a hűtőspirálban pangó rész van, nem egyenletes a spirál menetemelkedése. Nézzd meg, hogy minden jó e a spirálnál. Ereszd le a vizet a hűtőből szép lassan, és ha minden jó, akkor a vízszint egyenletesen követi a spirált, ha felbukkan egy másik része is a csőnek a vízfelszínen, akkor a kettő között van pangás. Ez is pöfékeléshez vezethet.
Szerintem csak az van, hogy a felmelegedő levegő kitágul, és azért bugyog.
A hűtőd méretezése jónak tűnik, ne nyúlj hozzá. Nekem kb. ugyanez a felállás (csak 15 helyett 12-es csőből van a spirál, és nem 50 hanem 30 l-es bödönben), és jól működik.
Soha nem számolgattam mennyi vízbe tesze az élesztőt, kivétel nélkül mnden esetbe beindult másnapra. 4.éve csinálom amatőr szinten, minden évben 4-5külömböző cefre.
Ez nagyjából a papírforma szerinti cefrézés, arra volnék kíváncsi, hogy mi van, ha pl az élesztőt nem 2 dl, hanem pl 2-3-4 liter vízben oldom fel, és úgy adagolom a cefréhez? Ugyanez a pektinbontóval is..
Van 300 liter birs cefrém, két nap múlva szeretném főzni, már csak enyhe utóerjedés tapasztalható!Az állaga híg főzelék, a fakanál még megáll benne, de éppen hogy!Igy 4-szerre ki tudnám főzni a 95 literes duplafalú főzőmmel, vagy hígítsak rajta és inkább 5-szörre főzzem, mi a véleményetek?A birs mennyire habzik, meddig érdemes feltölteni vele az üstöt?Még egy kérdés finomításkor az alszeszbe érdemes birs szeleteket tenni, finomabb lesz tőle a nedű?
Nem kritika, csak vélemény, ha cukorkát adok hozzá a saját levében oldom fel, annyit mindíg ki lehet szedni, amiben feloldható.
Csak ha azt nézed, hogy vízben oldasz cukrot, ha megállsz a keveréssel, azonnal leül az aljára, az erjesztőkádban is ezt csinálja, aztán a gombácskáknak ott kell küzdeniük a kristályokkal lent :).
MINDIG jön a csőből /hűtőből/ más gáz is nem csak gőz. nekem stabilan 17 fok alatt van a kifolyónál mért folyadékhőmérséhlet de ha egy poharat teszek oda akkor fujja a buborékokat ez is. Ha a kifolyónál alacsony, 20 celzius fok alatti az alszesz vagy a pálesz hőmérséhlete akkor rendben van a dolog. Ha melegebb vagy langyos akkor az aromák elillanak ezt azonnal lehet érezni. Nagyon finom gyümölcsös illatok terjengnek a főző környékén. EZ ROSZ!
Én speciel úgy szoktam hogy mikor összegyűlt a megfelelő mennyiségű gyümölcs, akkor azt egyszerre mosom, aprítom stb... bele a hordóba. Ezek után az élesztőt kézmeleg vízben feliszapolom hozzáadom. Másik vízben a pektinbontó... (Persze az előírt higítással) ezt is hozzáadom. És utána vállig bele a cefrébe és 5-10 percig keverem-kavarom a jó eloszlás érdekében. Ilyenkor még nem árt annyira neki az oxigén, amit belekeverek. A hirtelen képződő CO2 úgyis kitolja majd mikor elkezd erjedni, meg persze az előerjedésben (amikor elszaporodnak az élesztők) szükség van valamennyi oxigénre..
Ha rakok hozzá cukrot, akkor azt sose oldom fel hanem aztis zutty bele és a szokásos "vállig bele" keverés. Ha van leve a cefrének, vagy ha ereszt akkor a cukrot úgyis feloldja.. Ez mind saját vélemény, és technika. Nem biztos hogy ez a legjobb, de én így csinálom. Építő jellegű kritikát elfgadok! :D
Ma főztem volna először a főzőmmel és sajnos úgy vettem észre, hogy a hűtő kicsi lesz, vagy valami más baj van... már amikor elindul a szesz , akkor is sok gőz jön a hűtőből.Kézzel is érezni, ha meg beleteszem egy pohárba a cső végét akkor szépen mozgatja a vizet le-fel és bugyog, pedig a hűtővíz a hordóban még hideg. 30 literes az üst, 50 literes a hűtő, másfél méter 22-es a páracső és 3 méter 15-ös csövet tekertem bele négy menetben a hordóba. Létezhet, hogy ez kevés, vagy más miatt is lehet ez?
Ha mondjuk kevés, akkor gondolom megtoldom a spirált még másfél méternyi 15 -ös csővel, úgy már csak elég ?l
Persze biztosan jobb lenne, vagy jobb lett volna 22-es csőből csinálni a spirált, de azt végképp nem tudnám meghajtani szerintem. A 15-ös is határeset volt a csőhajlító tehetségemnek...
Olyan kérdésem volna, hogy mindig fennakadok rajta, hogy az élesztőt, illetve a pektinbontót hogy adagoljam a cefréhez..
Mert ugye ha a megadott mennyiségű vízben oldom fel, akkor nehéz egyenletesen eloszlatni a cefrében, nem lehetne úgy, hogy pl. egy adag vízben feloldott napfénnyel hozzáadom az élesztőt, majd egy másik adaggal a pektinbontót? Vagy valami hasonló megoldást? Ti hogy szoktátok ezt megoldani?? :)
Teljesen keverőpárti vagyok, nekem szimplafalúm van és el kell mondanom, hogy csak szilvát főztem eddig és kimagozva minden pektinbontózás, adalékolásnélkül is kifő keverés nélkül és egyáltalán nem ég oda. Na jó egyszer leégett de hagytam leülepedni a cefrét és a hordó alján egy kicsit sű rű volt. Nem csak a gyorsabb melegedés a lényeg, hanem sokkal több aroma és íz is kijön a cefréből.
Sziasztok! Elkészült a vadkörte pálinka. Ha nem baj, leírom a menetet.
Cefre 30 literes hordóban, 3/4-ig, 4 hétig érlelődött, miután az érett, szottyadt vadkörtét beletettem. Se cukor, se víz, semmilyen adalék nem került a cefrébe. Két részletben, víz hozzáadásával a sűrűség miatt, lett kifőzve 30 literes főzőben.
Az alszesz 5 liter 23%-os lett. Ebből 1,2 liter 60%-os pálinka jött le, maradék 3 deci már 20%-os volt, amit nem tettem az alkoholhoz, az ízre való tekintettel, ami nem volt vészes.
4 deci desztvíz hozzáadásával 45%-os pálinát készítettem, hogy a csajok is élvezhessék.
...na látom, nem csak én vagyok ilyen gyűjtögetős (jó lesz az még valamire)...
...egyébként nagyon ügyes, gratula...este nekem is sikerült "egybegyógyítanom" a két üstöt...ma már csak olajjal kell feltölteni és mehet a főzés....itt még külön...
........
.....most már csak az aromakosár, az epruvetta, a pistórius tányér és
az új szöllősi szűrő kell, hogy elkészüljön és mehet a főzés...
Ha már ilyen slágertéma a keverő, én is kiteszek egy pár képet az újabb módosításomról.
Eddig csak a keverőtengelyen támaszkodott a motor, és volt egy ütköző a sisakon, hogy ne a motor menjen körbe-körbe, hanem a lapát.
Most csináltam egy motortartót, így nem kell annyira erőlködnie a motornak.
Egy szelet 20-as zártszelvény, ráhegesztett 6-os anyával (és az benne a legjobb, hogy ez egy 15 éves projektből származó maradék, csak elő kellett kotorni a fiókból, és fúrni rá egy pár lyukat).
Hoppá, a motor kékvérű nyugati cucc, én is csak most vettem észre, hogy BOSCH :))
A keverőszár végére a gyári ricnis hüvely van ráhegesztve, így egy mozdulattal föl/le szerelhető.
A teafőzőből készült sisak 1-es saválló lemezzel van felül lezárva, ez elég stabil ahhoz, hogy elbírja a ráhegesztett motortartó "árbocot".
...csak megerősíteni tudom, amit ilyen klasszul leírtál, mert régebben (és ezt már én is írtam)
egy kiállításon beszéltem a Ruszkai-ék egyik tervező mérnökével, aki ugyanígy elmondta, hogy a
keverő bizony nagyon hasznos még a duplafalúban is...
...amióta több nevezetes főzdét sikerült meglátogatnom országszerte, mindíg a jó megoldásokat
fírtattam, a legtöbbször nagyon készséges házigazdáknál...Adamik Anikó, Gyulai Pálinkamanufaktúra, Békési Zoltán, Békési pálinkafőzde stb...de akármerre jártunk, a cefréző
üstökben, legyen az régi vagy új, mindíg volt keverő és ez gondolom nem véletlen...
/Egylépcsős duplafalúnál egyenesen kötelező a keverő, ugyanis a konvekció hiánya miatt a cefre nem egyszerre jön forrásba, (20-30 perc is lehet) amíg a külső részek már forrnak addig a belseje még nem párologtat. Ebből következik, hogy nem lehetséges pontos előpárlat elválasztás, mert 20-30 percen keresztül mindig van éppen forrásba jövő cefre rész./
Szerintem cefre főzésénél nem választunk el semmit.
Érdemes duplafalúba is keverőt tenni, mert a cefre nem annyira folyékony mint a víz, ezért nem alakul ki magától az áramlásos hőeloszlás (konvekció) és a felfűtést inkáb a cefrén keresztül furakodó gőzbuborékok végzik. A másik jelenség az ülepedés, ami a fenék felé betömöríti a cefrét és alig marad víz amiből a gőzbuborék képződhetne. Tehát lehetőleg olyan keverőt kell csinálni ami az üst alját éri és nem engedi az ülepedést. Van hajócsavaros keverő is ami igyekszik a cefre tömegét keringetni, de ehhez erősebb motor kell és egy sűrűbb birsnél vagy vadkörténél nem biztos, hogy sikeres.
Egylépcsős duplafalúnál egyenesen kötelező a keverő, ugyanis a konvekció hiánya miatt a cefre nem egyszerre jön forrásba, (20-30 perc is lehet) amíg a külső részek már forrnak addig a belseje még nem párologtat. Ebből következik, hogy nem lehetséges pontos előpárlat elválasztás, mert 20-30 percen keresztül mindig van éppen forrásba jövő cefre rész.
A keverő általában fél órával lerövidíti a felfűtés idejét, ezért is érdemes alkalmazni.
foxrudi
Ha elektromos fűtést akarsz, a főződnek minden 10l-jére 1kW fűtőteljesítményt számíts, tehát a 100l-es üsthöz 10kW, ez inkább a felfűtéshez kell (ezt is már vagy tizedszer írom le, de úgy látszik nem olvasol klasszikusokat:-)).
Egyébként a legtöbb gazda boltban üvegeket is árulnak (legalábbis itt Pesten). De ital diszkontokban 40/db áron adják (veszik vissza) a két dekás, csavaros kupakos szeszes üvegeket. (Igaz, hogy mosogatni kell.)
Legtöbbször én is onnan szerzek. (Vagy "kocsmáros" ismerősöktől 1/2 literest.)
Ma voltam a vásárban, és beeszélgettem egy gázégő árussal, akinek a precíz cuccaira már régebben felfigyeltem.
Volt nála a hagyományos gázégő típusból, és a kazánokban üzemelő égősorokból is:
A pálinkafőzésre terelve a szót elmondta, hogy gyártott már valakinek égőt, illetve tud készíteni, összefűzni bármilyen teljesítményűt palackos és vezetékes gázra is.
Ha valakit érdekel, eltudom küldeni emilcímét és telefonszámát is.
Az én szülőfalumban a régi csavaros káposztáshordók már tönkre mentek. Újabban ezzel a módszerrel savanyítják a káposztát: Egy műanyag hordó, benne egy új fóliazsák, bele a káposzta és ahogy fogy úgy kötik el. Sőt csak becsavarják a fóliát és rátesznek egy követ.
Közben ott vannak a Norris által emlegetett előnyök is.
Nem "ördögtől való " az ötlet ! Egy új zsák tiszta , fertőzéstől mente idegen gombacsírák sincsenek rajta bajt nem okozhat .. ha pl zegzugos fül kiképzés van a hordóba ott elég nehéz kimosni -ha meg karcos öreg a hordó még kényesebb - vannak kényes cefrék -pl körte ! > Új sérülés mentes zsák hasznos lehet :-))))))
Közbevetőleg: egy beszélgetésen hallottam,hogy szaktársunk fóliazsákot tett ahordóba majd a cefrét a zsákba öntötte. Kiforrás után ha nem főzte azonnal azsák száját bekötötte
Én finomításhoz használok egy 2kW-os rezsót (15literes szimpla fazékhoz). Felfűtés maximumon (3-as) kb 1 óra, mikor megindul 2- 2,5-re tudom visszavenni, jobban nem, mert leáll. (Az talán 1,5 kW lehet.)
Ezért cefre főzéshez (pláne a duplafal miatt) elég nagy teljesítmény fog kelleni. Bár az elektromossággal a legkönnyebben automatizálható a rendszer...
Nekem egy 3.5 KWt-os gázzsámolyom van, aminek a fúvókáját megfúrtam a duplájára. Szerintem ölyan 7 - 8 Kwt kell. egy KWt/óra mintha 52 Ft lenne tehát négyszázforint egy óra egy üst főzése olyan 1200 1500 Ft. Három főzésból jön össze annyi alszesz hogy lehessen egy tisztázást csinálni 4 X 1200 _ 5000 tehát 25 liter pálesz fűtése 5000 végülis belefér.
Bizony, a romakipárolgás nem csak káros, de veszélyes is. Védekezés ellene annak ellenére, sőt annál inkább javalott, hogy áldatlan tevékenységük kormánytámogatást élvez. :)
Arra gondoltam, hogy a 160-literes edénybe, beletenném a 30-asat fedetten, természetesen, szépen mellécsordogál a melegvíz, azután kiszedem a 30-asból a cefrét, az szépen menetközben felúszik a tetejére és eccerűjen kiveszem üresen, oszt ennyi. :)
Így van, nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, ahogy Rézműves írta is a 77659-ben. Az akvárium szivattyúnál eggyel nagyobb kerti tó szökőkút szivattyú még jobb lenne. Már egész ócsóé' is vannak.
Van egy relativan nagy kapacitású akvárium szűrő-szivattyúm, alacsony elektromos fogyasztású, arra gondoltam amúgy, hogy megnézem, milyen átemelési kapacitása van (magasság) és nem a hálózati vízről pocsékolok, hanem visszakeringetek, közben he kell a következő felöntést is megmelengetem. De az a szitu, hogy a leengedett használt víz, megromlik, lepedékes lesz, stb. kéne valami anyag, amivel meglehetne fékezni a víz, "romlását" és csak a párolgási veszteség pótlására kellene figyelni. Van egy anyag, de félek, hogy a hűtőt is megeszi, ez egy brutál, ipari citomsav, ezzel takarítottam ki a WC-t és a feredőszoba vízkövesedését, mondanám, frenetikus hatása van ! A háziasszonyok hónapokon át tartó munkáját, mondjuk úgy, 36-óra alatt elvégzi.
Ha valamelyőtöknek szüksége volna erre, összedobhatjuk a lóvét és a főnökömnek szólok, hogy kéne egy zsákkal (25-kg.)
gőzöm sincs mi az ára, de szerintem, nem vészhelyzet. Csenésről szó sem lehet. :)
Igen-igen, láttam, hogy picit félreértettél, de minden ok.
Mi a véleményetek illetve a véleményed, nehogy agyonkombináljuk a dolgot,- nekem az az eccerű megoldás is kézenfekvő volna, hogy egy nagyobb edényben van a felmelegítendő anyag és csak egyszerűen "ráfolyik" a meleg víz a következő anyagra, oszt ennyi,- szerintem nem kell agyonkombinálni.
...vagy két hónapja láttam egy pont ilyet, a Nagykőrösi bolhapiac előtt árulta valaki...csak nem ez az???...megnéztem hibátlan, nagyon jó állapotú volt...
...a 2-es pont nem butaság...ha több felöntés cefréd van, akkor a hűtőből távozó forró (65-70°C-os) vízzel simán elő lehet melegíteni a következő cefrét...
...a cefréshordóba kell tenni egy jó kis rézspirált és a forró hűtővíz azon keresztűl távozhat,
miközben a meleget átadja a cefrének...
...ehhez viszont átfolyós hűtő kell, vagy a nagy hűtőhordó tetejéről kis szivattúval keringetni a
Igen elméletileg hasznos lenne, de azt ne felejtsétek el, ha a visszavezetendő hűtővíz már 65 fokos, akkor az üstben lévő cefre is már 80-90. Akkor mit melegítesz rajta?
1./ Hűtenéd, tartósan gátolnád az "üzemi fokra" hevülést.
Egyébként az nem kondenzvíz hanem hűtővíz ami a csőben lévő forró gőzt hűti. A hűtőspirálban kondenzálódik az üstből kiáramlő gőz amit már pálinkának hívunk.
1./ A hőtőből kifolyó kondenz vízzel, ha kőrbevenném az üstöt, akkor hűteném, vagy rásegítenék a fűtésre. (A kondenzvíz 65-fokos )
2./ Folyamatos főzöcskézéskor a kondenzvizet, olyan módon kialakított spirállal mint egy merülőforraló, belevezetni a következő, lepárlandó anyagba, hogy a felmelegítés rövidebb ideíg tartsék és érthetően, kevesebb energiát használjunk el.
Igazából a hordó tetejére azt a sárgaréz közcsavart, meg azt az alátétet. Rézpálcás keményforrasz nem fogta oda a saválló alátétet. (kicsit össze is barmoltuk, csiszolhatom le)
A keverőlapátöt is egy 10-es belső átmérőjű közcsavarba tettem, azt megfogta rendesen a réz keményforrasztás.
Meg majd a páracsövet is azzal szeretném, egyenlőre még szigetelőszalaggal van összerakva, mert még "hangolom"", ahogy Feribá mondta. :) Érden.
Hát igen az enyém nem lesz olyan praktikus, mint a tiéd. Nekem a hordó tetejére kell tennem és a keverőlapát is bent marad mosásnál. Lassan ha kész a duplafalúsítás már olyan nehéz lesz, hogy hamar elmegy a kedvem a kézi borogatástól. Úgyhogy lassan kezdhetem is a guruló- billenő állványt hegeszteni.
...igen, ez egy sima Leibig-hűtő, itt a páracsövet veszi körül az áramló hűtővíz és mivel vörösrézből van elég jó a hatásfoka...ezt szokták ahol kicsi a hely távtartóval (a belső csőre) spirálisan megtekerni és akkor kevesebb helyet foglal...bármilyen párát hűt, páleszt is...
Igen amiatt én is aggódom, hogy a huzamosabb üzem mellett nem lesz hosszúéletű a motor. Most járattam egy ideig terhelés nélkül, még csak nem is melegszik. Meglátjuk...
Más: Létezik, hogy nyolc nap alatt kierjedt a birsem?? Pektinboltót és fajélesztőt is adtam hozzá amikor ledaráltam és hordóba tettem, most meg közvetlenül a felszíne fölött sem alszik már el a gyufa.
A banánt néhány nappal előtte cefréztem, és az még erjed.
HA a birs cefrézését úgy csinálnám, hogy lefagyasztom. Az nem befolyásolná az ízét rossz irányba? Talán így lenne a legkissebb fizikai munka a cefrézés. Vagy jobb a fözés? Illetve a nyersen darálás? Ezek közűl a módszerek közűl melyik adja a jobb izű pálinkát?
Minden esetre kipróbálom,lesz amilyen lesz,ugy is elfog fogyni bár milyenre sikerül! Ma délelőtt a birset darálom,ezt sem csináltam még,de erről viszont olvastam.Sajnos husdarálon,mert csak az van,meg 7 vödör birs.
Persze ez szubjektív, hogy kinek mi izlik, de vagyunk páran akik szeretik a vad ízeket! Én igen:))))
Ittam nagyon jó naspolyát, csak annyit tudok róla mondani, olyan volt, mint ha beleharaptam volna egy vödör naspolyába! A fagyasztószekrény a barátod;)
Soha ne 1-2 fát ültessetek, mert mire annyit terem, hogy cefrézni lehet, addigra ti is megszottyadtok, nem csak a berkenye, vagy a körte.
Én így gondolkodok: Ültetek 30 fát sűrűbben, mint a felnőtt fák helyigénye kívánja, 5-6 év múlva már terem pár kilót, de az 30x, úgy már nem is rossz! Ahogy nőlnek a fák, szépen lehet selejtezni őket, megmarad a terméshozam az adott területen, még az én életemben! Persze nem szép dolog kivágni egy termő fát, de a pálinkaliget....
Én egy fénymásolósnál nyomtattattam ki a cimkéimet, a sima A4-nél nehezebb papírra, talán 150g/m2(ez is volt az oka hogy odamentem). Ragasztani vettem sima ragasztó stiftet a spárban, eddig még tart! :)
Ezt pedig a naspolya témához(talán nem haragszanak meg érte):
A fekete berkenyéből nagyon finom pálinkát lehet csinálni, ha van rá lehetőséged ne hagyd ki. Házit még nem ittam, de két fajta "hivatalosat" (Szigetköz Lelke és Gyulai) már igen, nagyon intenzív marcipános, mandulás illata és íze van. Nekem a berkenye pálinkák közül eddig a fekete berkenye ízlett a legjobban. Jövőre tervezek 1-2 fát ültetni a hétvégi telekre, azt olvastam, hogy igénytelen és a bogyósokhoz képest elég jó a terméshozam. Úgy tdudom, hogy vadon is előfordul. Felénk akik rendelésre hoznak mindenféle vadon termő bogyós gyümölcsöket (100-200Ft/kg körüli áron a galagonya, madárberkenye, csipke, kökény, borzag stb.), csak azért nem hoznak fekete berkenyét mert messzebbre kellett volna menniük, ezért nem éri meg nekik. A lelőhelyet persze ennek ellenére nem árulják el...
Nekünk 1 birsalma fa van beoltva eggyik fele birs a másik naspolya. Dálután néztem még nagyon kemény.Nem sok pálinka lesz belőle,ha lesz 1 liter én már boldog leszek. De itt jön a kérdés,hogy a szottyot kinyomom a hélyábol,és ugy cefrézzem,vagy mehet egybe minden.És cukrot tegyek bele,ha igen mennyit? Mindent olvastam már róla,hogy jellegtelen izű,meg ,hogy csak beágyazva jó...stb.Nem dicsérték agyba főbe,de én azért megkóstolnám.
Vagy 15 éve ittam naspolya pálinkát, (akkor még nem főztem)..... Fenomenális volt!!!!... Kb. 2 éve ültettem 2 bokrot. Már alig várom, hogy cefrézhessem. Úgy tervezem, hogy magozni fogom, a teljes, szottyósra érett állapotában.
...én most csinálom az enyémet, az új főzőhöz (a kisebbhez még nem használtam)...
...mivel ez egy vízhűtéses deflegmátor, (erősítő feltétnek is hívják) gondolom, hogy az ízeket és az aromákat is jobban koncentrálja a finomításnál...Magyarországon a kisüsti rendszerű főzdékben használják előszeretettel, főleg a Ruszkai-ék által készített főző és finomító üstöknél...
Jólét!
Aki csinál magának saját cimkés üveget az milyen papírra nyomja a cimkét?Jó lehet a sima a4 papír is?Ja és a ragasztó milyen ajánlott hogy maholnap ne váljon le?
...nahiszen, már puskázol is???...(erre való ez a Fórum)...ÜGYES, biztosan jó lesz, csak a motor
miatt aggódom kicsit...biztosan erős, meg jó áttételű, de ezek a szervó motorok (ülésmozgató, ablakemelő) stb., szakaszos üzemre készültek, pár másodperc időre...nem tudom, hogy a folyamatos üzemet hogyan fogja bírni, mert azokban a fogaskerekek is sokszor elég hitvány műanyagból vannak...az ablaktörlő (főleg az első) meg egész álló nap is elmegy...
...a sárgaréz fitting miatt meg ne aggódj, oly kicsik, hogy semmi gondot nem okoznak...látnád egyik-másik "bóti-keverős" főzőt, a hatalmas sárgaréz fogaskerekekkel, meg tartókkal...nem is értem, hogyan engedélyeztette...
...én még a belső tartót is lelakkozom... ...csak így tovább...
Egy kérdésem lenne ha szabad.? Naspolyából lehet-e vagy szoktak-e pálinkát főzni? Ha szoktak akkor hogy kell előkésziteni cefrézésre,és mire kell ügyelni?
Ha rosszul fogalmaztam, és esetleg megsértettelek/megbántottalak, NE haragudj! Nem volt bennem egy csepp rossz indulat sem!!! Végtelenül hálás vagyok Neked ill a Fórumtársaknak is, hogy ennyi jó tanáccsal láttok el!
Néhai fateromnak volt hasonlóan vékony hűtőspirál a tákolt főzőhöz. Tt sem lehetett döngetni, mert kifujta a gőzt egyből. Hidd el a fő probléma a vékony hűtő cső!!! Ehhez a kaliberhez, még egy kukta is necces lenne, nem egy 100 lityis böszmeteg:)))
Na én közben lepuskáztam Rézműves mestertől a keverőt. :) Igaz én egy darabból vágtam ki ugyanúgy a hordó levágott pereméből, és a tengely is egy darabból lesz 10-es köracélból, némi -sajnos- sárgaréz fitting alkalmazásával. Nem a képen látható gumitömítéssel lesz, hanem inkább leforrasztom a hordóra.
Szereztem egy baromi erős ülésmozgató motort, olyan áttétele van, hogy kézzel nem lehet lefogni, és szerencsére sokkal lassabban is forog, mint egy ablaktörlő motor (és kisebb is). Remélem beválik. Most próbálok konzolt készíteni a motornak...
A páracső az az egyenes rész, ami összeköti az üstöt a hűtővel. Még az a rész is hozzátartozik, ami kijön az üstből. Na, ez a rész jobb volna, ha emelkedne egy picit és vastagabb lenne. A hűtő bemenetelnél már le lehet szűkíteni.
Az a megtörés az első kanyarban nagyon sokat rontott!!!!!! Bizonyosan nyomás alatt dolgoztál. Ha nincs leégés, akkor talán e miatt gőzölt is(?????)
A hiba a következő! A hűtő hordó mérete kielégítő, de a csőkígyó keresztmetszete nagyon kicsi!!! Ezáltal nagy a gőz áramlási sebessége, a 3 méteren nem tud lehülni, még ha jégbe lenne akkor sem. Legalább 18-as cső kellene min. 4 méter! Meg nagyobb páracső is!
A képeidet elnézve, az aparátod alkalmas szeszkinyerésre.
Ha a páracsöved nem lefele állna, hanem emelkedne, még finom pálinka főzésére is.
(ezzel majd nyilván vitatkoznak többen :))
Na vegyük sorra a kérdéseidet:
1., Úgy számolj, hogy egy liter cefre lhűtéséhez, kb 2,5 liter hideg vízre lesz szükséged.
Tehát a 60 liter cefre, biztonságos lehűtéséhez, kb 150 liter vizet fogsz elhasználni.
2., Tökéletes a hűtőd mérete, ha meg tudod oldani a víz időnkénti cserélését.
3., Én egy 4-5 újnyit szoktam elhagyni az üst tetelyétől, az esetleges habzásokra, de ezt is cefréje válogatja. (lást meggy) Nem azért jött lassan mert nem töltötted tel az üstöt, hisz ekkor még gyorsabban kéne jönnie. Azért jött lassan, mert nem volt elegendő a "tűzerő"! Valszeg gyenge az égőfejed. (mint ez a fotóból is látható)
4., Én fokozott tüzet szoktam használni a felmelegítés idelyén, ekkor kb 50 perc alatt megcsurran az alszesz. Ha elég erős az égőfejed, utána még kb 2-2,5 óra a főzés. Nekem 50 liter 3,5 óra alatt folyik le.
Az utolsó dolg pedig a "gőz" jelenléte.
Én biztos vagyok benne, hogy az NEM gőz volt!!!
Valamikor én is jártam így, még videót is készítettem róla, ami felkerült tán ide is. Vannak olyan cefrék, Amik főzés közben képesek "füstöt", "gőzt" produkálni anélkül, hogy odaégettük volna a cefrénket. Tudom hogy van ilyen jelenség, mert itt már több emberrel előfordult.
Tehát.
Ne vedd vissza a fűtést.(vegyél egy komolyabb gázzsámolyt)
Először is cseréld (min.) 200l-esre a hűtőd,ha nem átfolyós.
A páracsövet cseréld 28-asra,min 2m legyen,és az üst felé lejtsen.a hűtőbe belépve szűkülj 1,5 kört 18-asra,majd 4 kör 15-re.kb 4-5m lágy rézcső kell hozzá.Figyelj a menetek egyenletes lejtésére.Konyhai pb palackra fel tudod szépen tekerni.
100lityósnál ez a minimum.
Legközelebb az alszeszt engedd le 10-ig.
Esetleg a páracsöved nem vékonyabb mint a kondenzáló spirálod???Az baj!
Tehát. Az rézcső külső átmérője 1 cm. Kb 3 m rézcső lehet a hordóban. A vizet néztem, csak langyos volt, forró sosem, összesen kb 100-150 l-t cseréltem ki, éjszakai hőmérsékleten lévő esővízre. Rézcső 80-85 fokos volt. Vegyes cefre, jobbára alma.
A több, mint 6 órás főzés is érdekes, pláne, hogy még el sem fogyott ezidő alatt a szesz a cefréből! Ott valami nagy gebasz van! Írd meg részletesen a főző felépítését, fűtést, cefre fajtát, volt e leégés stb, akkor tudunk segíteni.
Az idő nagyon sok, mivel 26%-nál leálltál...ez nagy hiba volt, csomó szeszt bennehagytál a cefrében.
Megtöltés:
Én mindent csurig töltök (ha vanannyi cefrém), de nekem elég magas a sisak, van hová felhabzania a cefrének ha úgyadódik. Biztos hogy nem a feltöltetlen rész miatt jött ilyen lassan.
Milyen üstöd van?Dupla vagy szimpla falú? Ha duplafalú akkor kevés menet van a hordóban, és a gőz értékes nedű volt ami elszökött...rakjál bele hosszabb spirált.
Ha szimpla, akkor mégegy kérdés: Biztos hogygőz volt és nemacefre odaégéséből származó füst? (ha takarítod el a berendezést ugyis meglátod odaégett e)
Én ugy rakom alá a fát, hogy kb ceruzabél vastagon egyenletesen fojjon ki a párlat.
Közel ilyen arányú apparáttal dolgozom én is...a hűtő mérete elég kellhogy legyen.
"4, Mekkora lángot érdemes használnom, mivel ha túlzottan erős volt, a párlat mellett gőz is jött ki a csövön."
Ne viccelj, gőznek nem szabad jönni! Azért van a hűtő! Vagy túlmelegedett a vized, vagy valami nagyon el van méretezve. Milyen hosszú cső van a hűtődben? Cseréltél főzés közben hűtővizet? Nekem 20 l cefre / 30 l-es hűtőhordó arányok mellett kb. 50-60 l meleg vizem képződik egy főzés alatt. Szakaszosan cserélem, amikor már a víz felső 1/3 része meleg (a legtetejét nem állja a kezem), akkor nyomok be alulról annyi hideget, hogy a meleg kicserélődjön (pálinkás napokon ezt használom fürdővíznek ;)).
A láng akkora legyen (mint azt sokszor leírták), hogy kb 1 óra alatt forrjon fel a cefre, és +2 óra alatt kész kell lennie a főzésnek.
Most jöttem be életem első alszesz főzéséből. Van egy 100 literes üstöm, amiben 60 liter cefre volt. 120-as a hűtőhordó. 21:00-kor indult meg, 58 fokon, és 26 fokon zártam le 3:10-kor. A lejött alszesz mindössze 8 liter lett eddig! Lenne néhány kérdésem:
1, Mi lehet az oka, hogy ilyen hosszú idő kellett hozzá?
2, 100 l-s üsthöz jó a 120-as hordó hűtőnek
3, Az üstöt mennyire kell/érdemes megtölteni. (A fel nem töltött 40 literes rész miatt jöhetett ilyen lassan?)
4, Mekkora lángot érdemes használnom, mivel ha túlzottan erős volt, a párlat mellett gőz is jött ki a csövön. (Ez a le nem csapódott alszesz lehetett, ami gőz formájában távozott?)
Értem, csak azt hittem, h ez az üstben is feltámaszkodik valami perselyre, v valami más dologra.
Én az enyémre alul egy "perselyt" az üstbe és felül pedig szintén egy másik perselyszerűséget akarok a sisakba majd építeni, azért gondoltam, h a Tied is ilyesmi.
De később jobban megnézve láttam, h ez más lesz.
Az enyém csak egy egyszerű kivehető kézi keverő lesz, nem ilyen komoly motoros cucc! :-)
...1.5-mm vastag kemény sárgaréz lemez az alaplap, amire felfogattam és két hajlított 5-ös rozsdamentes pálca rögzíti a lefogató karimához...ezekre menetet vágtam, hogy a magasságot
lehessen állítani.........
.........nagyon stabilan forog,
de majd a terhelés alatt válik el a "szar a májtól", ahogy mondani szokták...
...a helyzet adja a hasonló megoldást, mert végül én is ilyet csináltam, csak nem csőből, hanem
egy 18mm-es rézrúdból (miből-másból?) kiesztergáltam, mert abba így még pont befért a 10-es cróva-fej...csak előtte még jót szívtam, mert menetet vágtam bele, hogy majd csak rátekerem...
...de az a menet kiszakadt az első meghúzásnál a rézből és így én is az anya mellett döntöttem...
...csak én nem átfúrtam, hanem kireszeltem átellenben a két palástot, mint régen a kurbli volt, mert a csapot én a tengely végébe beragasztottam menet rötzítővel...így simán csak ráhelyezem, meg leveszem a leszorító karimával együtt és nem kell szerelni semmit...
Ja még azt hozzá kell fűznom hogy látszik az egyik fotón a 6-os anya. Az ott egy befenekelt csődarab amibe készült egy furat aminek az átmérője csak egy kicsit kissebb mint a ricnis tengely átmérője,így az anya tökéletesen felpréseli a helyére.
...inkább 12-mm es félkeményet szerezzél a vörösből, ha nem tudsz savállót vagy rozsdamenteset és abba elég jól illeszkedik (én beforrasztottam) az 1-es falú, 10-es sárgaréz cső, amiből csak 3-3-centi kell alulra és fölülre...remek csapágy persely ilyen alacsony fordulatra...én teflonos szilikonzsírral kentem be, mert a kis gőzgépek tömszelencéihez, ilyet használok...
...lemértem a kihajtás fordulatszámát is, 12V-nál még gyors is 80-100-körül van, úgyhogy a 6V-al
A szivoncső valóban vastag. Kár. Veszek akkor egy 10-es csövet 1mm falvastagságút és egy 8-as köracélt tengelynek. Az pont belemegy. Lehet, hogy így persely sem kell?
Most én használok egy 20-90o-os fokolót és egy 0-20o-os borfokolót. A kettővel együtt mindent meg tudok mérni, amit akarok, nyilván nem kell nagyon pontosan. A kettő ára együtt tán 3000Ft, de akkor drágán vettem. Főzésnél mindig a páracső felső pontjának a hőmérsékletét nézem, abból, hogy hol indul, kb. tudom, hogy mennyi szeszre számítsak, és ez alapján állok is le. Persze utána megfokolom az alszeszt. Nyilván mindenkinek egyéni módszere van, és ez az igazán szép a hobbifőzésben. :)
Nálunk csak azt nézik a gyöngyözéssel, hogy jó-e a pálinka. Ha megtartja a gyöngyöt akkor igen, ha nem, akkor nem. Bár lehet, hogy úgy gondolkodnak, hogy a magas szeszfokú a jó :)
Józsipapa, Te tudsz valamit!: "Meg tarja a gyöngyét, vagy nem tartja?"
Hétfőn vendégségben voltunk a nagyobbik lányoméknál, szinte mindíg megy a Tv náluk.
A Discoveri csatornán épp az amerikai szeszcsempészetről volt egy sorozat, a feketefőzést az erdőben végezték.
Egyik feketefőző meg akart térni, elment tanulmányozni a hivatalos eljárást.
Meglepődött, mennyi eszköz és mekkora tőke kell, hogy engedélyt kapjon, vissza is ment az erdőbe keresni még pár dolcsit.
Többek között a szeszfok megállapítása is téma volt, csináltak egy összehasonlítást. A feketefőző módszere a következő volt: vett egy befőttes üveget, megrázta a benne lévő szeszt és a gyöngyözéséről, meg a mozgásáról állapította meg, hogy hány fokos!! Azt mondta, már a nagyapja is így csinálta.
A hivatalos főző utána lemérte: a 40 fokosnál tévedett 0,2 tizedet, a 62 fokost eltalálta!!
...nézegettem a söröshordódon, az aromatornyos rézfőzőt, (mint üstfedő és sisak)...klasszul megcsináltad...kiöntéskor nincs útban a felső "gallér", mert én azért flexeltem ki elől, hogy ne
ömöljön bele a moslék, ha kiöntik...az a magas toldalék rendesen növeli neked a deflegmációt...
...látom van benne egy lukas lemez, amire a gyümit kell tenni...ha meg csak üresen hagyod, akkor
simán egy nagy sisakként szolgál...
...akkor ezek szerint az enyém is aromatornyos, csak én nem így hívom...ha beleteszem az aromakosarat akkor "aromatornyos", ha kiveszem, akkor csak sisak...
Mivel amit veszek megnézetem,így nyugodtan használom,mert hitelessel van összehasonlítva,és eddig még 1°+- eltérésnél nem volt több.A hőmérőjük pedig jó.
Ezekszerint a finomítványt is efféle technológiával állítod be?
...az a szifoncső egy kicsit vastag a keverőnek...ha nincs más, akkor vegyél egy darab félkemény
vörösréz csövet és abba tegyél egy 10-es rozsdamentes tengelyt... a két perselyt egy kis páleszért, bármelyik esztergályos megcsinálja...de ha eljösz a műhelyembe, én is megesztergálom neked...
...tudod a Faterom, aki egy nagyon ügyes kezű lakatos volt, mindíg arra tanított-"édes fiam, ha egy munkát kiadsz a kezedből, akkor az úgy nézzen ki, hogy mindenki megnézhesse"...hát én ehhez tartom magam...
...de szeretem, amikor a válaszom csak úgy eltűnik...szóval a kis gőzhajómon is ilyen műanyagcsöves "hardy" van és évek óta jól szuperál (csöndes, nem kerreg).. jó az a csöves
meghajtás, csak a Lada aklaktörlő kimenő tengelye egy kis kúpos ricni, egy hatos anyával...ezt ráadásul szorosan körbeveszi a három rögzítő csavar öntvénye is, úgyhogy nem olyan egyszerű,
mint egy szabadon álló tengelyvég...de azért megoldom, kösz a tippet...
...a Maligand-mérő hogy szuperál??...használod néha???...
Minek!? Ez csak egy provokativ kérés volt. Egy hitelesitett eszköz úgy kezdődik, hogy 30 valahány ezer pénz. A három osztályba sorolt mérőeszköz nagyon sok kitételnek kell, hogy megfeleljen. Hibahatát egy osztás. Amit mi veszünk, tömegárut, nincs osztályba sorolva. A hibahatár akkora, hogy csak tályékoztató jellegnek vehetjük. Abszurd az, hogy valaki megméri a párlatot egy 10-90 fok beosztású eszközzel és megállapitja, hogy ez bizony 10 fokos.
Maradok a régi gyújtogatós módszernél. Meg tarja a gyöngyét, vagy nem tartja?
Tulajdonképpen itt hagyományápolás folyik.Minőségjavulást eredményezett a szabad pálinkafőzésA szektor mindhárom pillérének fontosságát hangsúlyozta az államtitkár.
A két éve bevezetett szabályok nyomán szinte divattá vált a pálinka, egyre több fiatal kezdi a cefrézést vagy főzet mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorban Farkas Károly, a szadai pálinkafőzde tulajdonosa.
Kevés döntést fogadott olyan széles körű egyetértés vidéken, mint azt a szabályt, amely lehetővé tette a jövedékiadó-mentes pálinkafőzést mondta el a műsornak V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az új szabályozás minőségjavulást eredményezett, valamint ráirányította a figyelmet a tájfajtákra, az elfeledett gyümölcsökre.
A pálinkaszektor mindhárom elemének a magán-, a bér- és a kereskedelmi főzésnek is megvan a maga sajátos értéke, ezért nem szabad összeugrasztani őket vélekedett V. Németh Zsolt. A kereskedelmi főzés elévülhetetlen érdeme, hogy a talponállói italból minőségi, prémium kategória lett, a bérfőzés pedig azt eredményezte, hogy az emberek újra számba veszik, mi terem a ház körül, mit lehet hasznosítani, és ez eddig elhagyatott zártkertekben újra felszedik a fa alól a gyümölcsöt. A magánfőzés a kapcsolatot teremti meg a kezdetekkel, a hagyománnyal állapította meg az államtitkár.
...vagy aki türelmetlen kattintson a hangsávon 10.05 környékére. Jók ezek a műsorok, gyakorlatilag semmi sem derül ki benne, riporter függően egy kis hangulat keltés max. Pl. édekes adat volt, hogy emlegette a 2-3e Ft-ot, mint a silány 5-6 e Ft-ot, mint a minőségi pálinka árát. Egyik jelenlévő termékét sem kapod meg literenként ennyiért, max. 0,35-öt belőle.
Viszont a korábbi adatot igazolták, hogy csökkent a pálinka forgalom, áttevődött a longdrinkek, pl. vodkás italok felé.
Ma végeztünk a birssel. A daráló jól szuperált, mind nyersen, mind hencézve könnyedén vitte a gyümölcsöt. Nyersen apróbbra darabolta, emiatt jobban tetszett az a verzió. A szőr sem volt kritikus, egy könnyed kefélés megoldotta.
Brix 15, pH 4,4 s megfelelő fűrészpor állag jellemezte. Megnyomva jó levet eresztett, de azért kíváncsi leszek mit alkot a pektinbontó holnapra.
Egy kis alma is került melléje, persze csak hordóval. Szerintem nagyon hálás gyümölcs, olcsó és jó pálinkát ad s még nem késő ilyenkor sem belekapni.
Köszönöm a gyors választ! Akkor nincs probléma! :) Én megkóstoltam a párát, de nem ecetízű volt, hanem savanyú. Gondolom az csak az alkoholtól van... Vagyis remélem. Bízom benne hogy a hosszú hétvégén cseppfolyósítani tudom... :)
Legegyszerűbb tengelykapcsoló amit láttam az egy szövetbetétes tömlő ( pl gázcső), a motorra awab bilincsel a tengelyre meg egy sasszeggel( vagy csappal ) rögzítve.
...a tengely egy 12mm-es rozsdamentes csőben forog, alul és fölül sima sárgaréz csapágyakban...
...ez a "tönkcső" hasonló, mint a motorcsónakban a propeller tengelye...nálam nem a sisakban van rögzítve, hanem az üstfedőbe van ferdén beforrasztva és így a hajtómű a sisak mögé kerül...
...így kinézetre is jobb és a motor sem kell, hogy egybe legyen a tengellyel...az áttétel kimenetét egy kis alaplappal, a lefogató karimához erősítem és amikor szétszedem, a karimával együtt lejön a motor is...igaz a tengelykapcsolóval megkínlódtam, mert nem akartam valami nagy bumszlit odatenni, meg egyszerű is legyen és amikor a karimát egy mozdulattal a helyére teszem, már kapcsolódjon is...nem egyszerű, de annak látszik...szigetelni ennél a megoldásnál nem kell, mert a cső vége mindíg lenn van a cefrébe...
Nem vélemény,de van ebben főzőben valahol réz,vagy savallo?
Mindenesetre ha mar ennyi ideje bevált,és jó is a nedű bizonyíték, hogy nem csak a
réz a lényeg!Jo csurgatast!
Az alkoholtartalmat a gyümölcs még cefre korában szerzi meg a benne lévő cukorból. Esetedben ez nem történt meg, tehát valószínűleg még nem "forrta" ki magát, azaz nem erjedt ki.
Az enyém is hasonló és szintén több mint 30 éves. Én annyit "újítottam", hogy a lezárást nem a kanna füllel csinálom, hanem 2 gumipókkal és plusz súlyokkal, ha kellenek. Ez így mindjárt biztonsági szelep is dugulás esetére. Sajnos idén már sikerült működésre bírni a "szelepet", kicsit túlpakoltam a rendszert.
Ha már aromatorony, akkor az enyémet én is megmutatom. Hétvégén 51L szilvacefrét főztem ki, a finomítás aromatornyon keresztül történ. A különbséget ízre nem nagyon vettem észre, mert nem volt sok szilvám, de nekem ez tűnt fel, hogy tisztább a párlat.
Hamarosan főzőm a 150L szőlőt is amit kb 2hete böngésztem a faluba a szüret után.
Kb. 180l szilvacefrét főztem ki az alábbi berendezéssel. (Jó sűrű cefre volt, kicsiny, szinte megtöppedt szilva szemekből.) Gondolom, hogy most jó páran szörnyűlködnek, hogy Úristen mi ez? (Kb. 30 éve készült, megörököltem) Tökéletesen működik. Finomításnál lejött 12,5 liter 73 fokos pálesz, most fogok hozzá a szeszfok beállításához. Lesz belőle min. 20 liter! Juhé! 5literes üvegekbe teszem, bele még 5-6 szem aszaltszilva (szép színt ad neki). Karácsonyig hagyom állni. Egészégünkre!
Hát nálam pl. még egy hetet biztosan áll, mert elutazunk, de tegnap le lett csutakolva, a vizet így is lepergeti magáról, én egy fa alatt hagytam asztal tetején terítve
...szevasz Kupeci barátom...igen, jól látod...már régóta tervezem, de most már úgy néz ki, hogy összejön...szereztem egy Lada, első ablaktörlő motort, (gondoltam jó strapabíró ruszki) de akkor láttam, hogy Bakony Művek... ezt még mi csináltuk az Oroszoknak...
......de azért remélem, hogy bírja...találtam egy még régebbi,
"echte" Ruszki akkutöltőt 6-12V-osat, az lesz a tápja...12V-nál 6.5-Amper van írva, gondolom elég lesz neki...
Milye fokolód van, amivel tudsz mérni 8-11%-ot. Én se ége, se földön nem tudtam beszerezni ilyet. A beszerzési forrás kéne elfogadható áron, egy 0-25% körül mérő fokolóhoz.
Régen alkalmazott és még ma is nagyon jól használható módszer. Tehát, ha a kifolyó párlatot ráöntöd a forró tetőre, és azt meg tudod gyújtani, akkor mág mehet a gyűjtőbe. Ha épp csak fellobban, vagy nem is ég, vége a főzésnez. Ez az a pont, ahol a kifolyó párlat kb. 10% körül van. Ennél tovább nem érdemes gyötörni az aparárot. Ez az első lefőzésnél érvényes. Tisztázásnál más szabályokat kell betartani. Pl. rézeleje evétel, utópárlat elvétel. A megkövezés elkerülése érdekében megjegyzem: ezeket a macerákat mindenki másképp csinálja, arért nem írok tanácsot.
Első főzésem lesz itthon ma délután. Az lenne még a kérdésem, hogy az alszeszt, meddig engedem (ilyen tippeket kaptam: amíg meggyullad, jó), de pontosabban is megoldható a dolog?
Stanley. Minden évben stabilan terem. Betegségekre nem fogékony. A vírus sem rontja a gyümölcs minőségét. Cacanska rodna. Alternanciára hajlamos, azaz nem minden évben viszonylag ellenálló.
Althann ringló...bár az kényesebb egy kicsit. Szeretik a levéltetvek. De a pálinkája finom. A Bluefre-t szerintem kerüld el. Betegségekre fogékonyabb.
Most láttam egy filmet a tihanyi apátságról, illetve a levenduláról. Egy 2 emelet magas kuktában, nagy nyomáson főzik a levendulát az olajáért. A kihozatal 2-3 liter olaj 500 kg. (!) növényből. Azt hiszem nekünk nincs okunk panaszra! :)
Sziasztok! Van egy pálinkafőző webáruház, de egyszerűen nem találom. Cseh cég, de itt is működik, ha jól emlékszem úgy is van a címe, hogy valami.cz Egy magyar fickó intézi. Esetleg valaki nem találkozott vele? Góglival eddig nem találom, az Előzményeket meg kitöröltem :-(
Pont erről van szó, te ugyanabban a kocsiban próbáltad ki a kétféle üzemanyagot, ez így objektíve összehasonlítható.
De ha A tűzhelyen B gázzal fél óráig tart a főzés, C tűzhelyen D gázzal meg egy óráig, akkor ezekből az információkból nem lehet eldönteni, hogy a gáz, vagy a tűzhely (vagy mind a kettő) okozza-e az eltérést.
Köszi a választ. Sajnos keverés közben szagoltam bele és éreztem meg az almaecet szagot. Olyat olvastam, hogy tegyek bele cukrot és a forrás beindul és majd az megszünteti az ecetesedést. Lehetséges ez?
...azt nem tudom, hogy a tűzhely milyen gyártmány, de a páldád sántít, mert már régóta tudjuk, hogy a kinti üzemanyagokkal jobban is megy, meg kevesebbet is fogyaszt a "Merci"...
...ezt most szeptember elején meg is tapasztaltam, mert az olasz úton (2200-km), a szlovén
gázolajjal jobban is ment és kevesebbet is evett a 10-éves Mercim, mint a Lukoilossal...
...szia Hal-mester...nagyon mutatós darabok, gratula...és hogyan "aromatornyoskodnak"???, mi van bennük??...abba teszed a gyümiket???, de hogyan nyílik???...
Majd kérlek mindenképpen számolj be a tapasztalatokról, nagyon érdekel.
Nagyon érdekel,h konkrétan egy ilyen eszköz valóban tud e, és ha igen mennyiben erősíteni egy pálinka aromáján, illatán.
Eddig csak elméleti szinten mondta mindenki, h igen-igen ez erősíti az aromákat, de konkrét gyakorlati teszt (ugyanaz a cefre azonos körülmények között aromatoronnyal és nélküle főzve) még nem volt.
Szóval ezért érdekes a dolog, mert te ki tudod próbálni, h gyakorlatban mit is jelent!
Így igaz! Azóta is jól szuperál. Köszönet az "éceszért" Halnak, a megvalósításért Rézművesnek!
Mondjuk, mostani eszemmel nem kellene ilyen hosszú függőleges cső. Elég volna a forrasztások miatt feltétlen szükséges hossz is. Viszont a merevítések jól teszik a dolgukat, pedig gyepálom rendesen.
...sziasztok, akkor megint elmondom a "városi legendát", hogy a mi vezetékes gázunk sajna tele van mindenféle "szarral" és ezért nincs fűtőértéke...ezt most azért mondom, mert egy Kárpátaljai
magyar ismerősöm, akinek itt is van Pesten lakásuk, azt mondja, hogy otthon fele annyi idő alatt
megfő a leves, itt meg nem győzi kivárni, hogy felforrjon...
...én egy keverővel fogom gyorsítani a folyamatot......remélem,
Először is térjél át földgázra, utána jöhet a többi probléma megoldása! Egy cimborám 100 literes üstöt vett, nem bírja a kétkörös bóti gázégővel csak 2,5 óra aléatt felfűteni...Na nee... Érdemes átgondolni mivel is tüzelsz alá!
A cefre általában a tetejéről kezd ecetesedni. Ha nem keverted még bele az ecetet, akkor próbáld meg lemerni az ecetes réteget, és utáni azonnal főzni. Esetleg főzés előtt egy kis meszet is kaphat. Az ecetesedés elkerüléséhez jól el kell zárni a levegőtől a cefrét, és nem szabad, hogy a cefre fölött túl sok levegő maradjon.
Háát igen, 50 fok felett a nyers pálinka amolyan uniformizált, szerintem úgy jártál, hogy eljött az igazság pillanata, tehát eltelt pár hét, hónap amikor is a pálesz megmutatja az igazi arcát! Jó előpárlatos volt az, csak nyersen még nem adta úgy ki mint érlelődve...Szellőztesd , talán jobb lesz.
Alaposan előkészített felület, és megfelelő minőségű forrasztás, és nem is gondolnád mennyire strapabíró! Persze lehet merevíteni lemezekkel ahogy rézmíves képén is látható , de anélkül is jó lesz az.
Igen, van ilyen. A barátod nem hazudott. Az egyes illatos gyümölcsökből készült pálinkák némelyike (őszibarack, eper) hosszabb-rövidebb idő után elvesztik az aromájukat. Jellegtelen, a pálinkára nem jellemző ízek keletkeznek. Volt már személyes tapasztalatom, hogy a frissen főzött pálinka nagyon finom ize pár hónap alatt semmivé lett.
Sziasztok! Kicsivel több, mint 2 hetes almacefrém elkezdett ecetesedni. Hogyan tudom a folyamatot megfordítani? Mit tegyek hozzà ? Nem akarnàm kiönteni.
( a megadott linkeken sajnos nem talàltam semmit)
Köszönöm
Szereztem egy főzőt, 110 literes üsttel. Viszont a gondom az, hogy kicsi hozzá a PB gázégő. Tudnaátok ajánlani vkit, aki készít még ilyeneket? Esztergom térségbe kellene. :) Köszönöm előre is!
Technokolszag nem nagyon keletkezhet a pálinkában álltjában. Ha technokolszagú, akkor az a főzéskor is ott volt, csak a kóstoló van más-más passzban, és hol erre, hol arra érzékeny. A technokolszag a megecetesedett cefre következménye.
Mondjuk elvben, ha sok acetaldehid volt a pálinkában eredetileg, az idővel ecetsavvá oxidálódhat, ami az alkohollal etil-acetátot fog képezni. De a sok aldehid is rossz ízt ad, föl kell, hogy tűnjön.
Az a baj hogy nem -csak- az olaj mennyiségét számoltad ki rosszul, hanem a külső borítás méretét túloztad el nagyon. Úgy nézem a képen, hogy még a mérőóra szintje sem ér az üst aljáig.
Szóval ahogy írták, sajnos flex, le kell vágnod belőle, mert alul bőven elég öt centi olajréteg is (neked meg van vagy húsz).
...úgy van, ahogy mondod...azt hiszem egy dugóba illesztett hőmérője van ott és ez egyben, a biztonsági szelep is...habár a barátom, már évek óta "fórumosan" cefréz és neki nem ugrik fel
Úgy értettem hogy a 28 as rézcsövet simán minden csatlakozó nélkül ráforrasztom a kupolára, akkor annak oldal irányba nincsen nagy tartása, és egy idő után elengedné. Úgy fogom megoldani én is ahogyan a képen van Neked, colos csatlakozó megy majd a kupolára, és onan egy hollanderes csatival tovább, majd megyek a hűtő felé, így szerelhető lesz. Megvan már minden, meg vettem ólommentes forraszanyagot is, ami jó ivóvizhez is.
Methanol csak akkor képződik ha a cefre cellulozt tartalmaz. Például a kész Whisky-k 1% methanolt tartalmaznak.
Ha a cefre alkohol foka eléri a 18%-ot, akkor már az első lepárláskor 46% alkohol fokos pálinkát nyerünk.
A szőlőtörköly nem más, mint a préselés után visszamaradt gerezd, mag, héj.
A törköly könnyen, gyorsan romló alapanyag! A szakszerű cefrézésre gondot kell fordítani, ezért a törkölycefrét erjesztés közben keverni kell. A lepárló berendezés léghűtéses, nincs benne több méter hosszú, bonyolult rézcső rendszer, mely a hagyományos lepárló berendezések esetében produkálja az úgynevezett réz-elejét.
Ja igen, megveszik. A 'senkit' az itt forumozókra érettem. Közülünk senki nem vesz ilyet (legalább is remélem).
Ahogyan írtam ezeket a fogyasztói társadalomnak készítik, nem az igényes vásárlóknak. Sajnos ennek is van -nem is akármekkora- vásárlóköre. Tele a világ értéktelen kacattal.
Az ilyen fogyasztói társadalomnak szánt vackokat amúgy se veszi meg senki, csakúgy ahogy a bolti, zárjegyes, minden uniós előírásnak megfelelő pálinkautánzatú löttyöket se.
Hiába tiltották, hiába üldözték évtizedeken át, így vagy úgy, de a magyar ember mindig megfőzte a pálinkáját.
Az ilyen fogyasztói társadalomnak szánt vackokat amúgy se veszi meg senki, csakúgy ahogy a bolti, zárjegyes, minden uniós előírásnak megfelelő pálinkautánzatú löttyöket se.
Uniók jönnek mennek, a magyar, a szokásaival, hagyományaival együtt marad amíg világ a világ.
" Az aktívszén szűrő tökéletesen kiszűri az esetlegesen visszamaradó kellemetlen szag és ízanyagokat. Nincs réz-eleje, methanol és más egyéb károsanyag a lecsepegett párlatban, csak a kiváló minőségű házi pálinka. "
...ja, meg az ízeket is, meg az aromákat is...
...többet nem is kell mondani...ez nem pálinkafőző, hanem házi vodkagyártó...
"Jó a 120oC a telített kalcium-klorid oldat forráspontjának."
Tegyük fel, hogy jó, és gondoljuk végig a következményeket.
A vízbe minden 1 fok forráspontemelkedéshez 2 mol oldott anyag kell literenként.
20 fokhoz 40 mol. Tehát a recept 1 liter víz + 4,44 kg CaCl2.
A 740 g/l oldhatósági adat 20 oC -ra vonatkozik. Melegen valószínűleg több feloldódik, de ez azt jelenti, hogy üzemi hőfokon kellene elkészíteni az oldatot, és betölteni az üst két fala közé, és ha elhűl, akkor kikristályosodik.
Ez azért elég messze van attól, amit a gyakorlatban várnánk egy hőközlő folyadéktól.
Ilyesmivel próbálkoztam. Tettem bele leégésgátló szerelvényt is, ennek ellenére úgy leégett, hogy még a zománc is lejött az égéssel együtt. Egy belső edénnyel duplafalusítva viszont remek lehet.
...nem kell főzni!!, csak párolni!!...én tavaly elkezdtem kettévágni, hogy legalább félbe legyen,
de a 10-ik után feladtam és inkább egyben dobáltam a fazékba...egy kb 40-literes zománcos
fazékban felraktam a zsámolyra, jó 25-liter vizet és amikor kezdett forrni beledobáltam egy adagot, ami a víz tetejét ellepte...olyan 5-7-perc után, szűrővel kiszedve már mehetett is a 30-as
kishordóba, egy kis golden alma társaságában, ahol már a "Nabiti-féle rettenetes", a 900W-os fúrógéppel már péppé verte.........egyébként a tavalyi termés nagyon "bió" volt, mert vagy 5-éve nem volt permetezve és mindegyikben "lakott" valami, de ez az íznek, aromának nemigen
ártott...és kompót íze sem lett, ahogy egyesek állítják...az egyik legfinomabb pálinkám lett...