Jó néhányan vettétek a lapot a birs szőrtelenítése témában, az ötletek kiválóak, de a lényegi kérdésemre nem kaptam választ: minek is kell szőrteleníteni??
Én nem keféltem .. a birset. Nagynyomású mosóval mostam le. Egy szösz nem sok annyi sem maradt rajta, és a már rohadásnak indult barna részeket is kimosta szépen.
Támogatom. Egyrészt magyar pálinkát, magyar gyömölcsből, másrészt kíváncsi vagyok. Éppen tegnap mondtam a nejemnek (lenti képek láttán), hogy jövőre sárgadinnyét főzök. :)
Jó régen írta valakli, hogy nagyfaterja főzött sütőtökből pálinkát. Az alszeszbe birsalmát darabolt, áztatta (nem tudom meddig), majd utána tisztázta. Senkinek nem mondta meg, hogy nem birspálinka, mindenki dicsérte.
Írtad , hogy PB plusz levegővel magsabb hőfok is elérhető.
Néhányszor már kínlódtam forrasztásokkal, amikhez kevés volt a felszerelésem,de nem akarok rá több tízezret áldozni.
Ezt a levegős dolgot egyszer már javasolta egy ismerősöm, utána is kérdeztem hegesztős fórumokban, de a szakik ledumáltak róla, hogy nem komoly dolog az... Pedig pár darab ezresért beszerzhető egy használt lánghegesztős keverőpisztoly és ha az egyik csövet rákötöm a PB-re, a másikat meg valami kis ventillátorral megfújom....Szerinted akkor ez működne? Mondjuk a sima pbgázas forrasztólámpához képest mekkora előrelépést jelentene?
...megy az azért acetilén nélkül is PB-vel, csak kompresszoros (levegős) pisztoly kell, vagy oxigén,
ha még több "kakaó" kell...
...az acetilén mára már olyan drága lett, hogy például vasat darabolni is inkább PB-vel (+oxigén) szoktak...
Sziasztok! Ma kézhez kaptam az 1 liter kation cserélő gyantámat. Tudom, hogy már írtatok róla, amit el is olvastam lelkiismeretesen. Szeretném leírni én hogy gondolom a "tisztítást". Jelenleg még nincs átlátszó műanyag csövem, úgyhogy egy műanyag palackba fogom tölteni a gyantát kb 10-15 centi magasan(persze csak miután átmostam ioncserélt vízzel...). Az üveg aljára én nylon harisnyát gondoltam. Én ezen szeretném átengedni a pálinkát kétszer. A "tisztítás" után átmosom a gyantát ioncserélt vízzel (kiontöm a flakonból) és egy zacskóba teszem.
Legyetek szívesek egy megerősítéssel, vagy egy javított verzióval kisegíteni, hogy biztosan ne rontsak el semmit.
És a végére egy kérdés... Lassan elfogy a cefre, pálinkává alakul :) Hogy tegyem el jövőre? Elég a jól lezárt zacskóban eltenni jövőre, vagy valami speciális módja van?
Igen. Tegnap éjszaka főztem le. Kb. 25 liter cefréből, melybe semennyi cukrot sem tettem, csak fajélesztőt és pektinbontót. 70 fokról indult, 10-ig engedtem, van most három liter higítatlanul. Felhigítom 25 fokosra és utána finomítom. Szerintem ez holnap lesz. Fantasztikus banán illat terjengett a garázsba tőle. Furcsa, de remélem finom lesz, és kíváncsi leszek kitalálja e valaki miből van.