...a levegős "ötvös-pisztoly" teljesen más, mint a keverőszáras hegesztő-pisztoly...itt az égő nem is ég rendesen, ha nem kapcsolom be a kompresszort...azt nem tudom, hogy ha az oxigén helyére,
a keverőszárba levegőt fújatnál, hogyan égne...a másik, az oxigénes forrasztópisztolyom, amit PB-vel használok, az egy EXPRESS-típusú francia gyártmány, ami hasonlít a normál pisztolyhoz de azért van különbség...azt nem tudom, hogy mennyivel tudna többet, mert lehet, hogy nem is működne...azt észrevettem, hogy nagyobb dolgokhoz, ha ezüsttel forrasztottam, még a levegős pisztolynál is gyakran át kellett kötnöm a nagyobbik, 8-báros kompresszoromra, mert a kicsinek
kevés volt a kapacitása...azt azért mondhatom, hogy nem komolytalan, de inkább csak kisebb darabok keményforrasztására való...én is annak idején modellezézre vettem...
A legfontosabb, hogy nagyon beérett legyen a sárgadinnye és csak az édes részt kivágni (1-2 cm hús maradjon a héjon). Ezt kóstolással kell ellenőrizni.
Cefrézni mint a gyümölcsöket........ de legalább 14-15 Brixet be kell állítani cukorral (az idén mindenhez IZO cukrot használok - szerintem finomabb íz, illatot ad mint a kristályos - ), hogy legyen elegendő alkohol ami megköti az aromákat és ne csak fanyar rostízt kapjunk.
Bőven kell tenni citromsavat (4-5 evőkanál/100l), és akkusavval kötelező a Ph-t beállítani.
Az első cefrézőknek azt ajánlom , hogy 1/3 őszibarackot tegyenek hozzá (a nagyanyáink is így csinálták a sárgadinnye lekvárt) az őszibarckíz elfedi az esetleges rostos-tök ízt, de a sárgadinnye iz megmarad.
Ha csakis sárgadinnyéből akarunk az macerásabb (de finomabb végereményt ad) megoldás, hogy főzés előtt a cefrét egy zsákon átszűrjük a rostanyagok kiszűrése miatt és csak a levet főzzük.
A hétvégi összejövetelen a nőknél az első helyen végzett, a férfiaknál a bírs és az Irsai Olivér után.
Jó néhányan vettétek a lapot a birs szőrtelenítése témában, az ötletek kiválóak, de a lényegi kérdésemre nem kaptam választ: minek is kell szőrteleníteni??
Én nem keféltem .. a birset. Nagynyomású mosóval mostam le. Egy szösz nem sok annyi sem maradt rajta, és a már rohadásnak indult barna részeket is kimosta szépen.
Támogatom. Egyrészt magyar pálinkát, magyar gyömölcsből, másrészt kíváncsi vagyok. Éppen tegnap mondtam a nejemnek (lenti képek láttán), hogy jövőre sárgadinnyét főzök. :)
Jó régen írta valakli, hogy nagyfaterja főzött sütőtökből pálinkát. Az alszeszbe birsalmát darabolt, áztatta (nem tudom meddig), majd utána tisztázta. Senkinek nem mondta meg, hogy nem birspálinka, mindenki dicsérte.
Írtad , hogy PB plusz levegővel magsabb hőfok is elérhető.
Néhányszor már kínlódtam forrasztásokkal, amikhez kevés volt a felszerelésem,de nem akarok rá több tízezret áldozni.
Ezt a levegős dolgot egyszer már javasolta egy ismerősöm, utána is kérdeztem hegesztős fórumokban, de a szakik ledumáltak róla, hogy nem komoly dolog az... Pedig pár darab ezresért beszerzhető egy használt lánghegesztős keverőpisztoly és ha az egyik csövet rákötöm a PB-re, a másikat meg valami kis ventillátorral megfújom....Szerinted akkor ez működne? Mondjuk a sima pbgázas forrasztólámpához képest mekkora előrelépést jelentene?
...megy az azért acetilén nélkül is PB-vel, csak kompresszoros (levegős) pisztoly kell, vagy oxigén,
ha még több "kakaó" kell...
...az acetilén mára már olyan drága lett, hogy például vasat darabolni is inkább PB-vel (+oxigén) szoktak...