Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78040

Szia Józsipapa! most kóstoltam végig a következőket: csaresznye, meggy, szilva, kajszi,ribizlibor,2011-es évjárat.........

Előzmény: csalitos (78018)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78039

Gazdaboltban kapható fehér műanyag szőtt zsák. Az első használatkor drótkefével átveregettem, hogy még több apró luk legyen rajta. Ettől függetlenül jövőre 60-tól szigorúan kóstólni!

Előzmény: SándorTiszteletes (78026)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78038

Köszönöm a választ!!

A terület az enyém!!

Egy elhanyagolt telek lett a nyáron ki takarítva és oda kerülnének a fák!!

De sajnos holnap még nem tudom megejteni az ültetést, mert itt most esik az eső!!

 

Előzmény: bujukcekmece (78034)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78037

A hidegtűrő 8-10 fok alatt is elbánik a fránya cukorral!

Előzmény: Gasparius (78035)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78036

Egy csomag hidegtűrő élesztő. Jó a Danstil-A is, csak szoktatni kell a hideghez. Nekem az erjeszti a betonkörtémet 13 fokos pincében. A csipkét viszont hidegtűrővel oltottam már be, mert az amúgy is olyan elegánsan erjeszt szinte bunda is alig van a főerjedéskor, ami nekem most pont jó, mert magukra hagytam a kicsikéimet a pincében rotyogni 4 napra:)

Előzmény: Gasparius (78035)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78035

Hali!

 

Holnap cefrézek birset és úgy gondolom, hogy borélesztőt fogok beletenni, mert a Budafoki nem nagyon tűri a hideget.

Mennyire nem tűri, tehát mi az a hőmérséklet, amin még eldolgozik és sokasodik annyira, amennyire nekünk kell.

Ja, én még eddig sose használtam csak a Budafoki kockát, mjindig megfelelt eddig.... most úgy gondoltam, a közelgő hidegre tekintettel váltok

Így nem tudom, hogy :

borélesztőből mennyit kell rakni 100 liter cefrébe? vagy ez rajta van a csomagolásán?

Mennyire bírja a hideget?

 

Köszi a válészokat

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78034

Nem árt, ha a hely a te területeden van, tehát kezdetben meg kell venni a területet:)

 

Egykét lapát trágya, vagy komplex műtrágya, rá egy 10 centi föld. A csemetéket gyükértőnél megragadod és kegyetlen módon visszavágod a gyökereket egy ököl (10-15 centi) méretre. Ráteszed a betemetett betaposott szaros földre, szórsz rá földet majd 2 vödör vízzel beiszapolod. Mikor kicsit szikkadt a csemetét megragadod és felhúzod egy kicsit, hogy az oltás (ha oltvány) a fölfelszin fölé essen, különben lelép a gyökérről a fád. A felhúzás után kicsit megnyomkodod megtaposod, föld, víz. Ez azért kell, hogy a gyökerek iszapban álljanak, tehát körbevegye a termőtalaj, valamint az összes gyökér lefele áll, ami a további növekedéshez szükséges! Jó munkát!

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
jatti1 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78033

"A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?"

Én is azzal csináltam, de nagyon-nagyon  lassan jött le a pálinka, nagyon vékony a cső. Helyette vettem 250-es üvg mérőhengert, annak az alját gyémántkorongal levágtam, majd ledugóztam. Természetesen ki volt fúrva a dugó. Ezen már kb 2 l/óra az átfolyás. Ami fontos, hogy a dugó a külső átmárőre megy, mert amikor simán beledugtam, egyből eltört a henger.

jatti

Előzmény: jagi26 (78029)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78032

belocsolni egy kicsit meg egy kis ló vagy marha "ganyé" sem árt bele

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78031

A sót úgy kell, a slag meg kicsit lassú, de amúgy tökéletes. Töményen a legjobb szűrni, mivel így a gyantába maradt ionvíz nem fog, a már kész pálinkák szeszfokán változtatni, valamint kevesebb ídőt igényel a művelet. 

Előzmény: jagi26 (78029)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78030

Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem ami elég amatőrnek hangzik majd!!
De tanulni soha sem késő.
Az lenne, hogy amikor az új csemetének ki van ásva a helye akkor kell e valamit csinálni a hellyel vagy mehet bele a fa egyből???

jagi26 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78029

Sziasztok! Ioncserélő gyantához 10%os sóoldatot hogy kell csinálni? 1liter víz + 100 gr só? 

Nem probléma, ha a pálinkát fokolás előtt engedem át a gyantán?

A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?

 

Jagi

jana001 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78028

Szia Snapszi !

Mi történik a műgyantával ha kiszárad?

Az a helyzet ,hogy a műanyag cső amiben volt szétrepedt és a gyanta porszáraz lett.

Kidobandó vagy van valami megoldás a megmegmentésére?

Üdv:jana

SándorTiszteletes Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78027

Próbáld ki feltétlenül, mert nagyon finom. Erjedés közben túlmelegedésre is tessék figyelni, mert akár meg is poshadhat.

Előzmény: Csakaházi (77977)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78026

Főztem idén én is s.dinnyéből. Nagyon finom lett, de van egy halvány útóíze, amit eddig nem sejtettem, h a rostok okozhatnak. Milyen zsákkal szűrted ki belőle? rachel?

Előzmény: naerreiszunk (77970)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78025

Az idei tüskéskörtét kortyolgatom épp, fremetikus lett! A betonkörtébe is nagy reményeket fektettem, jövő hónapban neki is kell állnom az első 120-as hordónak, amit már követ egy 60-as, illetve még vagy ugyanennyi gyümölcs állaptban!

A birs miatt a pincém meg olyan, mint ha felrobbant volna egy tonna birsalma, szinte már zavaró az erős illata az éppen utóérő 40 kg gyümölcsöknek. Barátom a minap szedett még vagy 70 kilót, úgyhogy lesz dolga a békebeli répadarálónak, meg az új fejlesztésű zúzószárnak. A fügéből még egy főzet maradt, az idén megint durván teljesített, ismét lesz tippverseny:)

Feriba51 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78024

Ha hosszan locsogsz, küldés előtt: kijelöl, másol!!!

Ha nem veszi be, beilleszted a már másolt szöveget.

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (78017)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78023

Én ma már csak saválló söröshordót láttam. Italboltban göngyölegként meg tudod venni tizenpárezerért. Amúgy a saválló az sav álló, az alu nem, szóval egy kis kreativítást!!!

Előzmény: pálinkás-doszi (78019)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78022

doszi uram

a saválló szép fényes, az alu meg nem annyira ,de már nagyon rég láttam aluhordót

Előzmény: pálinkás-doszi (78019)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78021

Szia kupeci uram

Azt még csak  meg értem hogy eltünnek a hsz-eid de nézd meg szilvakukacot az egész ember eltünt nem csak a hsz.

Arra tudok gondolni,hogy gyümolcs hiány miatt lecefzézte magát és majd pálinka formájában jelentkezik:)))

merre vagy szilva ? adj életjelet basszus!!!

Előzmény: kupeci (78017)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78020

Az idén nem egy esetet hallottam, hogy kevés lett a szilvából. Na nem azért, mert rossz volt az évjárat, hanem a végén mindig cefrézési hibára akadtunk! Az idei szilvaérés a kánikulai nyár netovábbján következett be. Az erjedés sok esetben heves lefutású , és kifutású volt. Aztán ott az ecet.... Azért megnéztem volna, hogy habzik a mészpor, vagy a szódabikarbóna a cefrében mielőtt ki lett főzve! Igy látatlanban  az én véleményem, hogy sajnos az ecet gyorsabb volt a főzdésnél....Ilyen kihozatal egy ecetes cefre egyik ismérve.

Előzmény: Váradi János (78012)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78019

Szép estét!

Kicsit visszaolvasgattam és észrevettem ezt a hozzászólásod. Magyarul ha nem rézből van az üstünk, akko saválló legyen lehetőség szerint.

Kérdésem lenne: A csapolt sörös hordóknak az anyaga alu vagy sav álló? Mert ha egyiket se fogja a mágnes, akkor miből tudom megmondani ránézésre hogy ez most jó lesz-e főzőnek vagy bele se kezdjek?

Mert igazából sörös hordóbol szeretnék egy főzőt összehozni majd valamikor a jövőben! És nem dobnék ki tizen párhány ezret egy rossz üstért...

Üdv.

Előzmény: gombászok (75480)
csalitos Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78018

   Ahogy mondod! Nagyon kevés! A NAV is átlagban 14 l/100 kg-mal számol.

Előzmény: kupeci (78017)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78017

Rendszeresen eltünnek a hsz-eim:(

De nem adjuk fel csak most rövidebbre fogom .

Tehát:A kihozatal az lehet 10L de akár 18L/hl. (szerintem ezt felénk a Bercencei és Debreceni muskotály tudja.

A többi amiket említettem azok kevesebbet is adnak, de főleg ízben és illatban jellegtelenebbek.

A ringló (nekem fehér van) az hamarabb érik, édes, hamar lepotyogés nem annyira zamatos mint a 2 előbb említett.

Az álltalad említett kihozatal az valami rendkivülien kevés !!

Előzmény: Váradi János (78009)
fehérkutya Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78016

En foztem mar zold ringlo/lila/bluefree kevereket, annak eleg erdekes aromja lett. Szerintem epp a zoldringlotol.

lila ringlobol is foztem tavaly, az szilvara hasonlitott. 5-6 literek jottek le 50 liter cefrebol. max 1 kg cukorral. Nem emlekszem cukroztam-e.

Előzmény: Váradi János (78009)
gombászok Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78015

Na, Feriba51, megint szívemből szóltál(mert emlékeim szerint ez már máskor is volt már így!)

De, azért jól esett egy kicsit a kefélésről beszélni!

Szerintem is felesleges (mármint a birs kefélgetése cefrézés előtt), bár azért majd az idő fogja eldönteni. Tervezek egy próbát, majd meglátjuk.

Előzmény: Feriba51 (77989)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78014

2 dolgot tanultam ma..

 

1. Ilyen időben a hidegtűrő élesztő sokkal hatásosabb, mint a sima!!

2. Nagyon hiányzik már a saját főző, levertem kb 30-40 kg mézédes duráncai szilvát a fáról, ami még csak most érett be teljesen, és amit nem szedek össze, mert nem tudom kifőzetni!!! :'(

leparlo02 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78013

Szia

 

Minden esetre kösönöm a fáradságot.

Ha lehet akkor kűld jó.

Előzmény: Törölt nick (77898)
Váradi János Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78012

Szia!

Persze tisztában vagyok ezzel is, de azt mondja apósom azzal nem volt gond. Az állaga, illata is jó volt és ami kijött belőle pálinka szeritem nagyon ízletes (lágy nem karcos még frissen is). Azért keveslem kicsit. Vagy átverte a főzdés?

Előzmény: szentöltvíz (78010)
franyo01 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78011

Ne menjenek bele a muslincák, és legfőképpen az esetleges szennyeződés elkerülése végett. Most is volt a zsepin 2-3 kis kosszem, meg nemtudom miért az utópárlatnál olyan 35-40 % -körül jött pár kicsi barnás "szennyeződés" ?  talán lehet hogy a rézcsőben rakódott le valami, vagy oldódott fel. Ígaz közvetlenül tisztázás előtt nem járattam át a rendszert vízzel, csak az első főzés elején, azaz 1 hete. Azóta 3x használtam.

Előzmény: barkócza (78002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!