Keresés

Részletes keresés

Czimbály Creative Commons License 2018.04.17 -4 1 65850

Szia,

 

köszi az infókat! Telefonálni kell akkor oda, csak lesz valami - hétközben mennék.

 

Nyílván 2000 elött a jelzések is tán paraszthajszálnyival jobb állapotban voltak... :) Nem vagyok egy tájékozoódó bajnok, de mindig azzal nyugtatom magam, hogy ha anno az Ujj Zoli-féle Balaton körön is végigkavarogtam a déli parton jelzés nélkül, akkor tán meg lehet oldani... + mobilnet is van. Ahhoz is hozzá vagyok szokva, hogy adott helyzetben a szükség szabja meg az útvonalat, nem a jelzett útvonal maga... Most hogy végre túl vagyok az AK utolsó etapjain is, gyakran kellett alternatív útvonalakra tevedni a faluszéli vagy tanyavilágbeli kutyaveszély miatt... értem ezalatt H-B:t...

 

...itiner...? :D nekem ritkán van olyanom, most próbálom kitalálni... föleg, hogy nem függök a tömegközlekedéstöl, mert ahogy nézem tömegközlekedés, mint olyan, nem letezik.

 

Ha Szanticska lesz a base camp, akkor kettécsapom a távot és a feléhez kititetem magam, tán sikerül így 2 nap alatt A:ból A:ba eljutni - valahogy így fog reményeim szerint menni. Ahol csak lehet, kocogás lesz, kompenzálva az eltévedésekkel eltöltött idöt... :) azért az 50+ km/ napot csak sikerül tartani idöben.

 

...vagy 20 éve a fiókomban van a füzet, "végre" valami motiváció a bejáráshoz... 

Előzmény: jzp2107 (65849)
jzp2107 Creative Commons License 2018.04.17 0 0 65849

"taxi": szanticska.eu

 

mondjuk hely már februárban nem volt náluk a hosszú hétvégére, aztán lehet hogy hétköznapra meg van

 

 

irotai talentum: kedves emlékek fűznek hozzá, ott sem volt hely mikor OKT-zni mentünk volna, de aztán mégis megoldották, remek étkezés is volt

 

 

papírtérkép: nyilván meg lehet csinálni, mert 2000. májusa előtt is voltak turisták, de elég valószínű hogy lesznek elkavarásaid (azaz lehet hogy nem a jelzett úton, sőt, akár nem úton fogsz lejutni adott faluba hanem csak úgy iránymenettel)

 

az itineredről lehet valamit tudni? mi 28-án indulunk a nagyabbik részére (mentem volna most hétvégén is a kisebbikre, de az munkahely miatt kútba esett :-(

Előzmény: Czimbály (65848)
Czimbály Creative Commons License 2018.04.17 -1 1 65848

Kedves csereháti veteránok,

 

több helyen olvastam, hogy Szanticskán valami szállásadó vállalt taxizást - melyik szálláshely volt az? nemigen láttam olyan vendégházat a faluban, ahol lenne wifi - van valakinek ellenkezö tapasztalata? ...vagy esetleg az irotai Talentum vh:ról valami?

 

...tényleg nem érdemes egy netröl aktualizált papírtérképpel és némi tereprutinnal nekivágni? :) (a GPS:töl viszketek)

 

Minden hasznos tanácsért/infoért hálás lennék (akár privátban) - jövö hétre van tervezve 2 etapban. Egyedül mennék, gondolom azért ha tisztelettudóan viselkedik a túrázó, akkor nem eszik meg az öslakosok...

 

-cz-

Simulacrum Creative Commons License 2018.04.17 -1 10 65847

De ez egy tök jó munka annak, aki szeret vezetni. Gyönyörű helyekre jut el. :) Amúgy talán logikusabb lenne megyei szervezetekhez eljuttatni és azok által pótolni a hiányzókat.

Akkor úgy tűnik egyedül vagyok azzal az érzéssel, hogy nem szívesen megyek be alkoholt áruló vendéglátó egységbe több okból se. Egyrészt nem fogyasztok, másrészt nem az én világom.

Előzmény: garass (65846)
garass Creative Commons License 2018.04.17 -1 13 65846

Mályink valóban egy megbízhat település. De ez vonatkozik magára a bélyegző elérésére is. Itt emlékeim szerint hosszú évek óta nem volt  panasz az elérhetőségre. A Sanyi kocsma tulajdonosa elvben mindenkor pozitívan áll a kérdéshez. Ezért itt nem szükséges egy pót bélyegző. De persze ez egyéni hozzáállás kérdése. 

A bélyegzők és más eszközök fenntartása azért nem annyira gazdaságos dolog. A központban egy fő jelentős idejét leköti ezek biztosítása. Hiszen a teljes kék kört el kell látni. Pótlás, áthelyezés, utazás, stb. 

Előzmény: Simulacrum (65843)
hörpölin Creative Commons License 2018.04.17 -13 1 65845

"Személy szerint nekem hiányzott a pár Borsodi leküzdéséről szóló beszámoló(nem tom jó útra tértél-e,vagy csak simán felsőbb utasításra-vásárlás,vezetés :D :) )"

 

A közúti közlekedés melletti alkoholizálás esetében a zéró tolerancia híve vagyok nem csak másokkal szemben, de önmagammal szemben is. Az erdei ösvényeken el lehet sasszézgatni egy-két sörrel a pocakomban, de az országutak mások. Az ott való közlekedés maximális józanságot kíván meg! Ezért aztán ilyenkor sör helyett általában kólát szoktam inni (de nem az energiamentest!), vagy ha van, akkor alkoholmentes sört.

Előzmény: Pulmy (65822)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.17 -12 0 65844

Felesleges logikát keresni ezekben a dolgokban.

A legnyugisabb helyekről is igen gyakran tűnik el bélyegző, vagy rongálják meg.

Lásd Szabó-Pallag, Szandaváralja, vagy éppen Írott-kő.

Mályinkán jobb helyen nem is lehetne a pecsét mint Sanyinál.

 

Túl van már ez is spilázva, mint minden az elmúlt években a kéktúra kapcsán.

Mikor mi kezdtük (pedig ennek alig múlt 10 éve) még akkor is minden teljesen más volt, örültünk ha egyáltalán volt esély a bélyegzőre, ha meg nem sikerült, vagy rossz minőségű volt akkor írtunk Pálmai Vencelnek.

 

Előzmény: Simulacrum (65843)
Simulacrum Creative Commons License 2018.04.16 -4 0 65843

Köszönöm a részletes választ. Elfogadom, hogy pl. egy bisztró tulajdonosa azt mondja nem meri kitenni, gyanús, hogy ebben azért egyéni érdekek is szerepet játszanak, de ettől az MTSZ még kirakhat ezen pecsételőpont közelébe még egy plusz mindig elérhetőt. Aztán, ha 1 hétre rá megrongálják, akkor soha többet. Úgy gondolom egy ilyen pecsételődoboz és kirakásának költsége nem lehet túl sok.

Konkrétan most Mályinkán jártam, ahol egy kocsmában van a bélyegző, pedig nagyon nyugodt és kieső településről van szó, meglepne, ha itt rongálásra vagy lopásra kerülne egy mindig elérhető pecsét.

Előzmény: garass (65842)
garass Creative Commons License 2018.04.16 -1 13 65842

Ez egy sok szempontos döntési feladat. Az első esetre a választ nagyjából megválaszoltad. Cél volt a sérülékeny helyekről védett elhelyezés biztosítása. Ez többnyire zárt, felügyelet melletti elhelyezést jelent. Figyelembe kellett venni  többek között a nyitvatartást, de több esetben a korábbi megszokást is. Az upponyi példa esetében korábban is volt két bélyegző, egyik megmaradt a söröző kerítésén, de az letérőt jelent az OKT-ről. Ezért most az útjelző oszlopra is került egy felügyelet nélküli bélyegző is. Ez két nem távoli hely igaz, de nem mindenki szeret letérni.

Fontos szempont az is, hogy egyes helyeken eleve kérik, hogy legyen náluk bélyegző. Ebben különböző érdekek játszhatnak szerepet. Így van ez például Regécen, de máshol is.  Ilyenkor több is lehet egy településen.

Van olyan eset is amit nem lehet általánosan megindokolni. Tudni kell, cél volt, hogy ahol az lehetséges, az adott intézmény részéről valaki átveszi és felügyeli a bélyegzőt és dobozát. Ekkor annak fenntartását is vállalja saját belátása szerint.  Egy friss példa, bár Alföldi kék, de a lényeg változatlan az OKT esetében is: Ma voltam a Bodrogközben és Karcsán kinn van a bélyegző a templom hirdetőtábláján. A gondnoknő elmondta, korábban nála volt, de munkahelyet váltott, így nem tudta folytonosan biztosítani a bélyegzést, ezért kérte, tegyék ki. Szerencsére itt nem volt még atrocitás.

Pácinban a kastély pénztárában van a bélyegzés. Alig lehet észrevenni, csak kérdésre mutatták meg. Itt a gondnoknő elmondása szerint előbb itt is ki akarták helyezni, de ő inkább vállalta annak átvételét és a bélyegzés igény szerinti biztosítását, mert Ő ezt látta biztonságosabbnak.

 Alsóbereckiben is a bisztró pultjánál van a bélyegző, de azt a túrázó kezelheti, amikor nyitva van. A tulaj elmondása szerint állandóra kitenni nem merik.   Alig tizenöt kilométeren háromféle megoldás, mert a partner így vállalta.

Az ismert, bombabiztos megoldás nincs, volt ahol a láncot vágták el. volt ahol dobozostól került 'gyűjtő' kezébe. Az elmúlt évek tapasztalata mégis az, hogy a korábbiakhoz képest csökkent a rongálások száma. Még ha a fenti értelmetlennek tűnő elhelyezések fenn is állnak, talán ez is szerepet játszik ebben.

 

Előzmény: Simulacrum (65831)
asciimo Creative Commons License 2018.04.16 0 15 65841

Mi az hogy önerö? Sajat maga mennyi cuccot vitt? Boltba sem ment be, mert akkor az mar kulso segitseg? Es amikor a sajat szülei háza elött halad el a delikvens akkor nem aludhat odabent, hanem inkább a falu szélén verjen fel sátrat, mert különben nem önerö? Remelem erzed mekkora darázsfészekbe nyultál...

 

Ki lehet találni egy külön kategoriat, amiben csak Te vagy egyedül, es akkor Te leszel abban a kategoriaban a legelsö, es a leggyorsabb is.

 

Kicsit szánalmas, lasd Toplak Jozsi példáját

 

Sajnos ha nem vagy tapasztalt terepfuto, akkor nincs eselyed a leggyorsabb Kektura teljesitesre. Amire van eselyed, az a legtöbb Kektura teljesites, de ahhoz össze kell kapjad magad, es közben szolni a most is aktiv rekordernek, hogy alljon mar le. Utobbit megteheted itt a topikban is :)

 

Előzmény: Váratlan Vendég (65830)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.16 -13 0 65840

Ebben igazad van, de azt a részt szerintem be is fogom járni füzet nélkül.

 

Nem egy hirtelen jött ötlet volt ez hogy megválok két igazolófüzettől. Sakkoztam magamban.

Azért nincsen olyan mérhetetlenül sok hétvégém egy évben mikor túrázni megyek, és három dolog vonz igazán. Az Északi-Középhegység tájai a Cserháttól a Zemplénig, a régi kék utak, legyen az Kohász vagy Országos Kéktúra, és a családi túrák. 

 

Az ember nem tudja becsapni önmagát. Mikor észreveszem hogy egy túrára úgy készülök hogy sehogy, majd lesz valami, és akkor sincsen semmi ha nem megyek az azt jelenti számomra hogy nem olyan fontos.

 

De mikor már napokkal előtte az időjárást lesem, ha nem az időjárást akkor a régi térképeket az adott tájegységről, no meg az újat, tervezem a logisztikát, számolom a kilométereket az OSM logarlécével, és hajnali 3-kor felpattanok útnak indulni, na az már igen.

De ez vagy jön magától vagy nem. 

Előzmény: nagypapi (65828)
olahtamas Creative Commons License 2018.04.16 -1 12 65839

Azért neki is volt segítsége 1-2 hetente, de annyi bőven belefér, nem von le semmit a teljesítés értékéből, nagy tett volt így is, amit a gyalogtúrázás értékeinek szem előtt tartásával véghez vitt!

Amúgy is el lehetne filozofálgatni azon, hogy mit tekintünk segítségnek :)

A kéktúra nem túlélőtúra, mert akkor már úgy kellene mennie a delikvensnek, hogy 0 forint a zsebében, és oldjon meg mindent maga...

Előzmény: efemm (65836)
hörpölin Creative Commons License 2018.04.16 -15 2 65838

"Csak én érzem úgy hogy ezt a biciklis túrát élvezed is végre, vagy te is így érzed? Mert a beszámolódból ez jön át."

 

Mi az, hogy végre? Én élveztem az eddigi túráimat is! :-D

 

Viszont most, hogy tegnap a több mint 70 km-es meneten 1100 métert kellett kapaszkodnom a bicóval, menet közben sokszor eszembe jutottak asciimo feledhetetlen szavai: "a lejtőn még a sz@r is gurul". Ugyanis az emelkedőket mindig lejtő követte és ezek kimondottan élvezetesek voltak! Tehát annyiban mindenképpen élvezhetőbb a kerékpáros túrázás a gyalogosnál, hogy legalább lejtnek menni nem jelent erőfeszítést! Meg síkon menni is jó, ha hátszél fúj! Egyébként biztosan nem fogom sutba vágni a gyalogtúrázást a kerékpározás miatt, de amint látjátok, most erre vagyok rákattanva!

Előzmény: Törölt nick (65817)
hörpölin Creative Commons License 2018.04.16 -15 1 65837

Szeretném mindenkinek megköszönni, aki plusz jelet nyomott a Dunazug 300 első általam teljesített szakaszának leírására! Jelenleg 12:12-es döntetlenre áll a nyomogatás, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy tüntetőleg ne nyomjon senki sem a pluszra, hogy mi megmutatjuk, hogy csakazértis! :-) 

 

Mindazonáltal, miután leírtam, hogy "És hogy tréfáskedvű Fagyapónk tevékenységét kiszűrjem, csak a -12 feletti negatív kritikát fogom figyelembe venni! :-)" így aztán úgy gondolom, hogy jöhet ide a topikra a második rész is, amit tegnap már teljesítettem, ugyanis Szentendréről Esztergomba tekertem keresztül a hegyeken. A leírás már készen van piszkozatban, délután, ha lesz időm, még átolvasom, képeket válogatok hozzá és felteszem ide.

efemm Creative Commons License 2018.04.16 0 0 65836

Toplak Józsi 80 napos előzetesen tervezett szakaszolása. Emlékeim szerint tudta is tartani. Ez alapján 36 nap kellett az OKT-re gyalog, folyamatos depózás nélkül.

Előzmény: Váratlan Vendég (65833)
jzp2107 Creative Commons License 2018.04.16 0 12 65835

de ha ez a "valaki" nem egy gyakorlott túrázó, hanem most kezdené a túrázós karrierjét, akkor a napi 20 km is igen nagy kihívás egyhuzamban heteken keresztül

Heti egy pihenőnappal és nagy akaraterővel az egyhuzamban végigjárás talán még így is reális lehet, akkor 1164/20 ~ 58 nap, ez 6 napos hetekkel számolva 10 hét

 

Előzmény: Váratlan Vendég (65833)
jzp2107 Creative Commons License 2018.04.16 0 13 65834

1164km/napi 40 km ~ 29 nap

1164km/napi 30 km ~ 39 nap

 

Előzmény: Váratlan Vendég (65833)
Váratlan Vendég Creative Commons License 2018.04.16 -13 0 65833

Egyetertek. Csak kivancsisagbol kerdezem, ha valaki egyben szeretne vegigjarani, mi lenne korulbelul a minimalis ido amivel mindenkeppen szamloni kell. 

Előzmény: Csuhás (65832)
Csuhás Creative Commons License 2018.04.16 0 12 65832

Remélem nem tartják ezt számon. A kéktúra egészen másról szól..

Előzmény: Váratlan Vendég (65830)
Simulacrum Creative Commons License 2018.04.16 0 0 65831

Nemcsak tőled más bennfentestől is kérdezem, hogy mi a hivatalos, logikus indok néhány kéktúra pecsét nem mindig elérhető helyre való elhelyezésére? Mi indokolja, hogy néhány pecsét különböző boltok, kocsmák belterébe kerül és nem mondjuk a külső kerítésére? Mi motiválta pl. a regéci három mindig elérhető pecsét kihelyezését egy helyett?

Az első kérdésre azt hittem a lopástól, rongálástól való védelem az indok, de olyan helyeken is van benti helységben pecsét, ahol túrázón kívül nem igen jár más. A második felvetés esetén logikus elhelyezésnek gondolom egy település egyik, illetve másik végében való kirakást, mint pl. Upponyban van, bár ott is viszonylag közel vannak egymáshoz.

Gondolom a mostani nagy reformáláskor ez a kérdés teljesen kimaradt? Miért?

Előzmény: garass (65733)
Váratlan Vendég Creative Commons License 2018.04.16 -11 0 65830

Udv!

 

Legfrissebb, hitelt erdemlo informacioitok szerint ki teljesitette eddig onerobol (segito csapat nelkul, sajat maga vitte a cuccat, stb.) a legrovidebb ido alatt a Kek turat? 

V43 1279 Creative Commons License 2018.04.15 0 1 65829

Kisújbánya-Óbánya a legszebb mecseki rész, persze a Zsongor-kő, Jakab-hegy és a Babás szerkövek (kitérő) + Tubes is szép.

Ilyen szempontból hátrány a látványosabb részekkel kezdeni, utána a kevésbé érdekfeszítő nem lesz annyira "ott". Épp egyik nap jutott eszembe, hogy az SNP-n milyen jó volt hogy az Alacsony-Tátra lábainál fejeztem be és pl nem ott kezdtem.

Előzmény: nagypapi (65828)
nagypapi Creative Commons License 2018.04.15 -13 0 65828

Pedig azért a Mecseknek adhattál volna még egy esélyt, Zobákpusztától Abaligetig. 

De ez tényleg az ízlések és pofonok esete.

Előzmény: Törölt nick (65820)
V43 1279 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 65827

Töltsd le a mapy.cz alkalmazást okostelefonra, nekem 3 országban, ahol túrázok bevált, nincs külön gps-em.

Előzmény: VéPetya (65821)
V43 1279 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 65826

A másik amiről lemondtál az az OKT második teljesítése?

A 3. Kohászon kívül gondolom a Cserehát a másik érdemleges folyamatban lévő.

Előzmény: Törölt nick (65820)
VéPetya Creative Commons License 2018.04.15 0 0 65825

Köszönöm!

Előzmény: _ZE (65823)
akárkibárki Creative Commons License 2018.04.15 0 0 65824

Szerintem csak a tekeréses vezetés miatt nem kortyolgatott...:)

Előzmény: Pulmy (65822)
_ZE Creative Commons License 2018.04.15 -13 2 65823

A 30x ugyan picit kisebb kijelzővel, de dupla felbontással rendelkezik, van benne barometrikus magasságmérés, meg készülékek között is lehet vele adatot cserélni - a kisebb bemső tárhely ne izgasson, SD-kártyával a 30x is bővíthető, de ha azt nézem, hogy nekem a Dakota 10-es  850MB.nyi, nem bővíthető belső tárhelyére kényelmesen ráfért a naviguide/topoguide/turistautak.hu teljes  (ez utóbbi kétféle kivitelben), akor a 30x-ben lévő 3.7GB több, mint elég. (A 850MB-ba belefért még néhány évnyi teljesítménytúrázásom összes trackje is).

Ebben az ársávban én a 30x-et választanám.

Előzmény: VéPetya (65821)
Pulmy Creative Commons License 2018.04.15 -14 0 65822

grt a szokásos magas színvonalú "hörpölines" leírásért.Személy szerint nekem hiányzott a pár Borsodi leküzdéséről szóló beszámoló(nem tom jó útra tértél-e,vagy csak simán felsőbb utasításra-vásárlás,vezetés :D :) )   Jól hangzik ez a kerékpáros mozgalom,csak sajnos ez az etap elég forgalmas utakon vezet,így azért a balesetveszély nagyon benn van a dologban,mivel az autósok nagy része nem tolerálja az egyen-billengészeti körduplányosokat ,nekem kimondott halálfélelmem szokott lenni egy-egy forgalmas útszakaszon.Annak külön örülök,hogy ha csak kicsit is,de belekóstoltál a Paris-Roubaix világába.

 

Fel a továbbiakra,várom a folytatást!

 

Előzmény: hörpölin (65816)
VéPetya Creative Commons License 2018.04.15 0 0 65821

Tisztelt turatársak, GPS szakértők.

 

Szeretnék tanácsot kérni tőletek. GPS vásárlás előtt állok, végre rászántam magam egy ilyen készülék beszerzésére. Sok-sok eltévedős plusz kilométer után.

Van 2 kiszemelt készülék a GARMIN palettájáról 

Az egyik az e-trex touch 25, a másik az e-trex 30x. 

Melyik készüléket érdemes választanom? Árban nagyjából egyforma.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!