Gazdaboltban kapható fehér műanyag szőtt zsák. Az első használatkor drótkefével átveregettem, hogy még több apró luk legyen rajta. Ettől függetlenül jövőre 60-tól szigorúan kóstólni!
Egy csomag hidegtűrő élesztő. Jó a Danstil-A is, csak szoktatni kell a hideghez. Nekem az erjeszti a betonkörtémet 13 fokos pincében. A csipkét viszont hidegtűrővel oltottam már be, mert az amúgy is olyan elegánsan erjeszt szinte bunda is alig van a főerjedéskor, ami nekem most pont jó, mert magukra hagytam a kicsikéimet a pincében rotyogni 4 napra:)
Nem árt, ha a hely a te területeden van, tehát kezdetben meg kell venni a területet:)
Egykét lapát trágya, vagy komplex műtrágya, rá egy 10 centi föld. A csemetéket gyükértőnél megragadod és kegyetlen módon visszavágod a gyökereket egy ököl (10-15 centi) méretre. Ráteszed a betemetett betaposott szaros földre, szórsz rá földet majd 2 vödör vízzel beiszapolod. Mikor kicsit szikkadt a csemetét megragadod és felhúzod egy kicsit, hogy az oltás (ha oltvány) a fölfelszin fölé essen, különben lelép a gyökérről a fád. A felhúzás után kicsit megnyomkodod megtaposod, föld, víz. Ez azért kell, hogy a gyökerek iszapban álljanak, tehát körbevegye a termőtalaj, valamint az összes gyökér lefele áll, ami a további növekedéshez szükséges! Jó munkát!
"A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?"
Én is azzal csináltam, de nagyon-nagyon lassan jött le a pálinka, nagyon vékony a cső. Helyette vettem 250-es üvg mérőhengert, annak az alját gyémántkorongal levágtam, majd ledugóztam. Természetesen ki volt fúrva a dugó. Ezen már kb 2 l/óra az átfolyás. Ami fontos, hogy a dugó a külső átmárőre megy, mert amikor simán beledugtam, egyből eltört a henger.
A sót úgy kell, a slag meg kicsit lassú, de amúgy tökéletes. Töményen a legjobb szűrni, mivel így a gyantába maradt ionvíz nem fog, a már kész pálinkák szeszfokán változtatni, valamint kevesebb ídőt igényel a művelet.
Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem ami elég amatőrnek hangzik majd!! De tanulni soha sem késő. Az lenne, hogy amikor az új csemetének ki van ásva a helye akkor kell e valamit csinálni a hellyel vagy mehet bele a fa egyből???
Főztem idén én is s.dinnyéből. Nagyon finom lett, de van egy halvány útóíze, amit eddig nem sejtettem, h a rostok okozhatnak. Milyen zsákkal szűrted ki belőle? rachel?
Az idei tüskéskörtét kortyolgatom épp, fremetikus lett! A betonkörtébe is nagy reményeket fektettem, jövő hónapban neki is kell állnom az első 120-as hordónak, amit már követ egy 60-as, illetve még vagy ugyanennyi gyümölcs állaptban!
A birs miatt a pincém meg olyan, mint ha felrobbant volna egy tonna birsalma, szinte már zavaró az erős illata az éppen utóérő 40 kg gyümölcsöknek. Barátom a minap szedett még vagy 70 kilót, úgyhogy lesz dolga a békebeli répadarálónak, meg az új fejlesztésű zúzószárnak. A fügéből még egy főzet maradt, az idén megint durván teljesített, ismét lesz tippverseny:)
Én ma már csak saválló söröshordót láttam. Italboltban göngyölegként meg tudod venni tizenpárezerért. Amúgy a saválló az sav álló, az alu nem, szóval egy kis kreativítást!!!
Az idén nem egy esetet hallottam, hogy kevés lett a szilvából. Na nem azért, mert rossz volt az évjárat, hanem a végén mindig cefrézési hibára akadtunk! Az idei szilvaérés a kánikulai nyár netovábbján következett be. Az erjedés sok esetben heves lefutású , és kifutású volt. Aztán ott az ecet.... Azért megnéztem volna, hogy habzik a mészpor, vagy a szódabikarbóna a cefrében mielőtt ki lett főzve! Igy látatlanban az én véleményem, hogy sajnos az ecet gyorsabb volt a főzdésnél....Ilyen kihozatal egy ecetes cefre egyik ismérve.
Kicsit visszaolvasgattam és észrevettem ezt a hozzászólásod. Magyarul ha nem rézből van az üstünk, akko saválló legyen lehetőség szerint.
Kérdésem lenne: A csapolt sörös hordóknak az anyaga alu vagy sav álló? Mert ha egyiket se fogja a mágnes, akkor miből tudom megmondani ránézésre hogy ez most jó lesz-e főzőnek vagy bele se kezdjek?
Mert igazából sörös hordóbol szeretnék egy főzőt összehozni majd valamikor a jövőben! És nem dobnék ki tizen párhány ezret egy rossz üstért...