Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78045

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Baracilin Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78044

Dinnyéről nem rég ezt találtam:

De van itt sok más is... Szentjánoskenyér pálinkáról hallottatok??

Előzmény: SándorTiszteletes (78026)
sogi01 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78043

Csakaházi!

Vasárnap birset finomítok ha gondolod gyere le!

kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78042

Locsogna a fene de ezek az asszonyok mindíg leosztanak valami munkát ami miatt itt kell néha hagyni a gépet!:)

Előzmény: Feriba51 (78024)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78041

Szia templomhegyi!

Az elgondolás az jó lehet, de nem rímel ,

Úgy hogy szilva erre nemigen reagál!:))

Előzmény: templomhegyi (78021)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78040

Szia Józsipapa! most kóstoltam végig a következőket: csaresznye, meggy, szilva, kajszi,ribizlibor,2011-es évjárat.........

Előzmény: csalitos (78018)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78039

Gazdaboltban kapható fehér műanyag szőtt zsák. Az első használatkor drótkefével átveregettem, hogy még több apró luk legyen rajta. Ettől függetlenül jövőre 60-tól szigorúan kóstólni!

Előzmény: SándorTiszteletes (78026)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78038

Köszönöm a választ!!

A terület az enyém!!

Egy elhanyagolt telek lett a nyáron ki takarítva és oda kerülnének a fák!!

De sajnos holnap még nem tudom megejteni az ültetést, mert itt most esik az eső!!

 

Előzmény: bujukcekmece (78034)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78037

A hidegtűrő 8-10 fok alatt is elbánik a fránya cukorral!

Előzmény: Gasparius (78035)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78036

Egy csomag hidegtűrő élesztő. Jó a Danstil-A is, csak szoktatni kell a hideghez. Nekem az erjeszti a betonkörtémet 13 fokos pincében. A csipkét viszont hidegtűrővel oltottam már be, mert az amúgy is olyan elegánsan erjeszt szinte bunda is alig van a főerjedéskor, ami nekem most pont jó, mert magukra hagytam a kicsikéimet a pincében rotyogni 4 napra:)

Előzmény: Gasparius (78035)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78035

Hali!

 

Holnap cefrézek birset és úgy gondolom, hogy borélesztőt fogok beletenni, mert a Budafoki nem nagyon tűri a hideget.

Mennyire nem tűri, tehát mi az a hőmérséklet, amin még eldolgozik és sokasodik annyira, amennyire nekünk kell.

Ja, én még eddig sose használtam csak a Budafoki kockát, mjindig megfelelt eddig.... most úgy gondoltam, a közelgő hidegre tekintettel váltok

Így nem tudom, hogy :

borélesztőből mennyit kell rakni 100 liter cefrébe? vagy ez rajta van a csomagolásán?

Mennyire bírja a hideget?

 

Köszi a válészokat

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78034

Nem árt, ha a hely a te területeden van, tehát kezdetben meg kell venni a területet:)

 

Egykét lapát trágya, vagy komplex műtrágya, rá egy 10 centi föld. A csemetéket gyükértőnél megragadod és kegyetlen módon visszavágod a gyökereket egy ököl (10-15 centi) méretre. Ráteszed a betemetett betaposott szaros földre, szórsz rá földet majd 2 vödör vízzel beiszapolod. Mikor kicsit szikkadt a csemetét megragadod és felhúzod egy kicsit, hogy az oltás (ha oltvány) a fölfelszin fölé essen, különben lelép a gyökérről a fád. A felhúzás után kicsit megnyomkodod megtaposod, föld, víz. Ez azért kell, hogy a gyökerek iszapban álljanak, tehát körbevegye a termőtalaj, valamint az összes gyökér lefele áll, ami a további növekedéshez szükséges! Jó munkát!

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
jatti1 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78033

"A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?"

Én is azzal csináltam, de nagyon-nagyon  lassan jött le a pálinka, nagyon vékony a cső. Helyette vettem 250-es üvg mérőhengert, annak az alját gyémántkorongal levágtam, majd ledugóztam. Természetesen ki volt fúrva a dugó. Ezen már kb 2 l/óra az átfolyás. Ami fontos, hogy a dugó a külső átmárőre megy, mert amikor simán beledugtam, egyből eltört a henger.

jatti

Előzmény: jagi26 (78029)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78032

belocsolni egy kicsit meg egy kis ló vagy marha "ganyé" sem árt bele

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78031

A sót úgy kell, a slag meg kicsit lassú, de amúgy tökéletes. Töményen a legjobb szűrni, mivel így a gyantába maradt ionvíz nem fog, a már kész pálinkák szeszfokán változtatni, valamint kevesebb ídőt igényel a művelet. 

Előzmény: jagi26 (78029)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78030

Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem ami elég amatőrnek hangzik majd!!
De tanulni soha sem késő.
Az lenne, hogy amikor az új csemetének ki van ásva a helye akkor kell e valamit csinálni a hellyel vagy mehet bele a fa egyből???

jagi26 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78029

Sziasztok! Ioncserélő gyantához 10%os sóoldatot hogy kell csinálni? 1liter víz + 100 gr só? 

Nem probléma, ha a pálinkát fokolás előtt engedem át a gyantán?

A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?

 

Jagi

jana001 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78028

Szia Snapszi !

Mi történik a műgyantával ha kiszárad?

Az a helyzet ,hogy a műanyag cső amiben volt szétrepedt és a gyanta porszáraz lett.

Kidobandó vagy van valami megoldás a megmegmentésére?

Üdv:jana

SándorTiszteletes Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78027

Próbáld ki feltétlenül, mert nagyon finom. Erjedés közben túlmelegedésre is tessék figyelni, mert akár meg is poshadhat.

Előzmény: Csakaházi (77977)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78026

Főztem idén én is s.dinnyéből. Nagyon finom lett, de van egy halvány útóíze, amit eddig nem sejtettem, h a rostok okozhatnak. Milyen zsákkal szűrted ki belőle? rachel?

Előzmény: naerreiszunk (77970)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78025

Az idei tüskéskörtét kortyolgatom épp, fremetikus lett! A betonkörtébe is nagy reményeket fektettem, jövő hónapban neki is kell állnom az első 120-as hordónak, amit már követ egy 60-as, illetve még vagy ugyanennyi gyümölcs állaptban!

A birs miatt a pincém meg olyan, mint ha felrobbant volna egy tonna birsalma, szinte már zavaró az erős illata az éppen utóérő 40 kg gyümölcsöknek. Barátom a minap szedett még vagy 70 kilót, úgyhogy lesz dolga a békebeli répadarálónak, meg az új fejlesztésű zúzószárnak. A fügéből még egy főzet maradt, az idén megint durván teljesített, ismét lesz tippverseny:)

Feriba51 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78024

Ha hosszan locsogsz, küldés előtt: kijelöl, másol!!!

Ha nem veszi be, beilleszted a már másolt szöveget.

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (78017)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78023

Én ma már csak saválló söröshordót láttam. Italboltban göngyölegként meg tudod venni tizenpárezerért. Amúgy a saválló az sav álló, az alu nem, szóval egy kis kreativítást!!!

Előzmény: pálinkás-doszi (78019)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78022

doszi uram

a saválló szép fényes, az alu meg nem annyira ,de már nagyon rég láttam aluhordót

Előzmény: pálinkás-doszi (78019)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78021

Szia kupeci uram

Azt még csak  meg értem hogy eltünnek a hsz-eid de nézd meg szilvakukacot az egész ember eltünt nem csak a hsz.

Arra tudok gondolni,hogy gyümolcs hiány miatt lecefzézte magát és majd pálinka formájában jelentkezik:)))

merre vagy szilva ? adj életjelet basszus!!!

Előzmény: kupeci (78017)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78020

Az idén nem egy esetet hallottam, hogy kevés lett a szilvából. Na nem azért, mert rossz volt az évjárat, hanem a végén mindig cefrézési hibára akadtunk! Az idei szilvaérés a kánikulai nyár netovábbján következett be. Az erjedés sok esetben heves lefutású , és kifutású volt. Aztán ott az ecet.... Azért megnéztem volna, hogy habzik a mészpor, vagy a szódabikarbóna a cefrében mielőtt ki lett főzve! Igy látatlanban  az én véleményem, hogy sajnos az ecet gyorsabb volt a főzdésnél....Ilyen kihozatal egy ecetes cefre egyik ismérve.

Előzmény: Váradi János (78012)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78019

Szép estét!

Kicsit visszaolvasgattam és észrevettem ezt a hozzászólásod. Magyarul ha nem rézből van az üstünk, akko saválló legyen lehetőség szerint.

Kérdésem lenne: A csapolt sörös hordóknak az anyaga alu vagy sav álló? Mert ha egyiket se fogja a mágnes, akkor miből tudom megmondani ránézésre hogy ez most jó lesz-e főzőnek vagy bele se kezdjek?

Mert igazából sörös hordóbol szeretnék egy főzőt összehozni majd valamikor a jövőben! És nem dobnék ki tizen párhány ezret egy rossz üstért...

Üdv.

Előzmény: gombászok (75480)
csalitos Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78018

   Ahogy mondod! Nagyon kevés! A NAV is átlagban 14 l/100 kg-mal számol.

Előzmény: kupeci (78017)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78017

Rendszeresen eltünnek a hsz-eim:(

De nem adjuk fel csak most rövidebbre fogom .

Tehát:A kihozatal az lehet 10L de akár 18L/hl. (szerintem ezt felénk a Bercencei és Debreceni muskotály tudja.

A többi amiket említettem azok kevesebbet is adnak, de főleg ízben és illatban jellegtelenebbek.

A ringló (nekem fehér van) az hamarabb érik, édes, hamar lepotyogés nem annyira zamatos mint a 2 előbb említett.

Az álltalad említett kihozatal az valami rendkivülien kevés !!

Előzmény: Váradi János (78009)
fehérkutya Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78016

En foztem mar zold ringlo/lila/bluefree kevereket, annak eleg erdekes aromja lett. Szerintem epp a zoldringlotol.

lila ringlobol is foztem tavaly, az szilvara hasonlitott. 5-6 literek jottek le 50 liter cefrebol. max 1 kg cukorral. Nem emlekszem cukroztam-e.

Előzmény: Váradi János (78009)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!