A vilmos miatt kicsit én is aggódom. Szept. 19-én lett cefrézve, több hordóban van. Van ami már átfordulás előtt van, van ami még mindig püré, Co2 még minden van, de nem tudom hova tenni. Hideg sincs, talán a pH-t toltam le a pürés tartálynál kissé jobban s emiatt vontatott az erjedés.
Van egy almám is - szerencsére csak kb. 30 l egy nagyobb tétele vége- ami nagyon vontatottan indult, most meg olyan technokol szaga van, mint megboldogult szipus koromban a zacsinak. Ki fogom borítani, de már csak kísérletezés miatt is meghagyom még kicsit. Az jutott eszembe, hogy a nagy birskefélés elvette az eszem és elfelejtettem beindítani s spontán indult, fals irányba.
Szerintem nem átlagban, hanem max. kiadható mennyiségben van ez a határ. Jó lenne tudni, mitől függ a kihozatal. A meggy pl. 5 hlf-ra van maximálva, majd adott 6-ot, a szilva meg alatta, a barackról nem is beszélve.
Nekünk a Lepotica 9-10 l között adott, én is keveseltem kicsit, de az íz kárpótol. Most viszont a cserszegi meghaladta a 20 litert cukor nélkül. Kell ennél több??
Akár vissza is dughatja a dugót, és elég csak egy-két napot várni! (Pláne, ha nincs hűtve!) Jelentős a "minőség változás" ! (persze, fröccsnek még jó lehet...)
Egyébként hallottam már körte cefréről, ami már főerjedés közben is ecetesedett (erről Miklós tudna mesélni...), pedig profi módon cefrézték.
Sziasztok! Tegnap főzés közben kaptam ,egy fontos telefont,el kellett mennem otthonról ,meg kellett szakitanom a főzést akkor ,amikor már épp el kezdett jönni az alszesz.
Azóta nem volt kinyítva a főző,holnap újra kezdem.
Kérdésem a következő: Szerintetek kevesebb alszesz fog lejönni a megszakítás végett,vagy fog még jönni egyáltaláén alszesz,hiszen már egyszer elkezdte adni.
Reménykedem hiszen nem nyitottam ki azóta az üstöt.
...élvezettel próbálgatom, most csurog a második felöntés...azért a 35-lityi, amit amit ebbe a 39-esbe tudok tenni, csak más mint a 17-18, ami a 21-esbe ment......
...két mérő-szonda helyet is beépítettem, a hőmérséklet mérés miatt, egyet alul-hátul az olajtérbe,
egyet meg a sisakba szintén hátra, mindkettőbe digitális mérő megy...ezt most egy kicsit jobban
megküldtem és az olaj fel is ment 140°C-ig gond nélkül...
Ha már elgondolkoztál valamin, az már egy jó lépés!:-)
Az észrevétel a nagy deflegmációval is helytálló. Szerintem. Azt már nem hiszem, hogy e miatt sok illat és aroma elveszne, hisz a fokozott deflegmáció pontosan ezeket a komponenseket válassza ki az elején. Képletesen szólva a tied is egy hangszer, a Rézművesé is. Másképp kell rajtuk játszani.
- Ha rézművesnek jobb a deflegmációja, akkor ő jobban tüzelhet, gyorsabban lemegy egy töltés. Sőt, ha nagyon igyekszik, akkor lassabban fűt és akár egymenetest is készíthet. (persze ebben az esetben jobban kell hűteni a tányért).
- Ha neked kisebb a deflegmációd, akkor nem szabad nagyon fűtened, ha azt akarod elérni, mint Rézműves.
Nagyon rosszul ideillő szóval azt mondhatnánk, hogy az övé nagyobb "kapacitású".
Eddig csak a "hangszerek" lehetőségeiről beszéltünk, na, de hol is van a közönség? A közönség pedig a nyelvünk ízlelőbimbói. Kinek, milyen pálinka ízlik????? A rézművesével könnyebb egy illatos, alkoholban tisztább pálinkát főzni. A tieddel egy ütősebb, kisüstibb (ez is pocsék kifejezés) pálinkát lehet elérni. Azt majd döntsd el Te, hogy milyen zenére vagy fogékonyabb:-)))))
Természetesen ez csak egy kis hangos gondolkodás volt, csak azért, hogy ne magadba gondolkozz:-)))
Jelen esetben a fajta és az érettség kizárható. Marad a cefre és a főzés.
A hordód tökéletes. Nekem ugyan még nem deitt afórumon már volt hsz ami robbanásszerű ecetesedésről szólt.Éppen ezért van nagy jelentősége a higiénia,és reduktív az az levegőtől elzárt erjesztésnek.
Azért ne feledd hogy amiket itt olvasol azok vélemények:)
Kezdetét vette az ioncserélés! Köszönöm az összes fórumozónak, aki valamilyen módon segített :) Első használat előtt átengedtem rajta egy liter 10%os sóolatot, majd 3 liter ioncserélt vizet. Most folyik az őszibarack! :) jatti1 ötletét kihasználva egy fél literes fütyülős üvegnek levágtam az alját gyémántkoronggal, a nyakát tele töltöttem gyantával, a "test" része pedig tölcsérként funkcionál.
Ilyen hordó mint a képen, amit végül is ha még nem bilincselsz le elég jól zár, viszont ha kicsit ferdén teszi rá az ember akkor több levegőt kap. Most ő azt mondja nem ecetesedett meg. Ha ő hazudik akkor én is :D.
Ha mondjuk 5-6 napig rá sem néz az alatt az ecetesedés folyamat lezajlik? Úgy értem, hogy estleg ezért nem észlet belőle semmit, vagy ennyi idő alatt lehetetlen?
Ahogy írtam korábban is másnak már apósom a fajtára és a gyümölcs éretségi állapotára fogja. Vagy csak takarózik.
Nekem még van 360 liter belőle szóval kiderül, bár már tudom hogy erre is lesz magyarázata.:)
Nézegetve Rézműves képeit elgondolkoztam egy kicsit a deflegmáció hatásain. Látva az igen meredek páracső emelkedést, a magas sisakot, a hatalmas pistorius tányért, most már nem értem, hogy miért jó, vagy kell, hogy a lehető legnagyobb legyen a visszacsöpögés. Nem fog túl sok illat és aroma elveszni ezáltal?
Nekem a 40 centivel hosszabb és meredekebb páracsővel is -úgy érzem- több aroma veszett el, mint kellett volna. Ezért laposabbra és rövidebbre vettem.
Hát ha végig kaphatott levegőt akkor a a nem kívánatos baktériumok a már meglévő alkoholból szépen ecetet csináltak. Egy üveg borral kipróbálhatod szobahőmérsékleten , idd meg felét, a dugót ne tedd vissza, 1-2 hét mulva kóstold meg mi lett az addidg ízekben és alkoholban gazdag italodból.A cefre ugyan így reagál. Az hogy nem mindíg ecetesedik meg az nem azt jelenti hogy szabad levegőztetni. Nekem zárható a fedőm,keverni éppen csak az elején szoktam aztán max megdöntögetem a hordót.(kotyogó van rajta)