Köszi a meghívást! Ha tudok menni küldök egy mailt.
Én tegnap finomítottam a banán alszeszt. Lett kb. két liter 45 fokos gyümölcslé belőle.
Hát nem is tudom. Olyan illata van mint a Kubu banános gyerekitalnak. Furcsa.
Nekem -eddig- etalon a szilva. Annak kierjedt cefre korában, főzés közben és kész párlat korában is magasan a legjobb illata van. Sőt még lekvárnak főzve is.
Érdekes, hogy amíg a szilva 90 fokról indult, ez csak 70-ről, de egészen 10 fokig engedtem (harminc fok után külön, de hozzáöntöttem mert semmi kellemetlen illat, sem íz nem volt még benne).
Nem tudom lehet e ilyen, de semmi utópárlat nem volt, jó illat még tíz fok alatt is, csak az íze volt vízízű, tehát azt már nem kevertem bele. Az üstöt kinyítva sem volt kellemetlen szaga, mint más lefőzött alszesznek, csak banánillat.
Gazdaboltban kapható fehér műanyag szőtt zsák. Az első használatkor drótkefével átveregettem, hogy még több apró luk legyen rajta. Ettől függetlenül jövőre 60-tól szigorúan kóstólni!
Egy csomag hidegtűrő élesztő. Jó a Danstil-A is, csak szoktatni kell a hideghez. Nekem az erjeszti a betonkörtémet 13 fokos pincében. A csipkét viszont hidegtűrővel oltottam már be, mert az amúgy is olyan elegánsan erjeszt szinte bunda is alig van a főerjedéskor, ami nekem most pont jó, mert magukra hagytam a kicsikéimet a pincében rotyogni 4 napra:)
Nem árt, ha a hely a te területeden van, tehát kezdetben meg kell venni a területet:)
Egykét lapát trágya, vagy komplex műtrágya, rá egy 10 centi föld. A csemetéket gyükértőnél megragadod és kegyetlen módon visszavágod a gyökereket egy ököl (10-15 centi) méretre. Ráteszed a betemetett betaposott szaros földre, szórsz rá földet majd 2 vödör vízzel beiszapolod. Mikor kicsit szikkadt a csemetét megragadod és felhúzod egy kicsit, hogy az oltás (ha oltvány) a fölfelszin fölé essen, különben lelép a gyökérről a fád. A felhúzás után kicsit megnyomkodod megtaposod, föld, víz. Ez azért kell, hogy a gyökerek iszapban álljanak, tehát körbevegye a termőtalaj, valamint az összes gyökér lefele áll, ami a további növekedéshez szükséges! Jó munkát!
"A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?"
Én is azzal csináltam, de nagyon-nagyon lassan jött le a pálinka, nagyon vékony a cső. Helyette vettem 250-es üvg mérőhengert, annak az alját gyémántkorongal levágtam, majd ledugóztam. Természetesen ki volt fúrva a dugó. Ezen már kb 2 l/óra az átfolyás. Ami fontos, hogy a dugó a külső átmárőre megy, mert amikor simán beledugtam, egyből eltört a henger.
A sót úgy kell, a slag meg kicsit lassú, de amúgy tökéletes. Töményen a legjobb szűrni, mivel így a gyantába maradt ionvíz nem fog, a már kész pálinkák szeszfokán változtatni, valamint kevesebb ídőt igényel a művelet.
Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem ami elég amatőrnek hangzik majd!! De tanulni soha sem késő. Az lenne, hogy amikor az új csemetének ki van ásva a helye akkor kell e valamit csinálni a hellyel vagy mehet bele a fa egyből???
Főztem idén én is s.dinnyéből. Nagyon finom lett, de van egy halvány útóíze, amit eddig nem sejtettem, h a rostok okozhatnak. Milyen zsákkal szűrted ki belőle? rachel?
Az idei tüskéskörtét kortyolgatom épp, fremetikus lett! A betonkörtébe is nagy reményeket fektettem, jövő hónapban neki is kell állnom az első 120-as hordónak, amit már követ egy 60-as, illetve még vagy ugyanennyi gyümölcs állaptban!
A birs miatt a pincém meg olyan, mint ha felrobbant volna egy tonna birsalma, szinte már zavaró az erős illata az éppen utóérő 40 kg gyümölcsöknek. Barátom a minap szedett még vagy 70 kilót, úgyhogy lesz dolga a békebeli répadarálónak, meg az új fejlesztésű zúzószárnak. A fügéből még egy főzet maradt, az idén megint durván teljesített, ismét lesz tippverseny:)
Én ma már csak saválló söröshordót láttam. Italboltban göngyölegként meg tudod venni tizenpárezerért. Amúgy a saválló az sav álló, az alu nem, szóval egy kis kreativítást!!!
Az idén nem egy esetet hallottam, hogy kevés lett a szilvából. Na nem azért, mert rossz volt az évjárat, hanem a végén mindig cefrézési hibára akadtunk! Az idei szilvaérés a kánikulai nyár netovábbján következett be. Az erjedés sok esetben heves lefutású , és kifutású volt. Aztán ott az ecet.... Azért megnéztem volna, hogy habzik a mészpor, vagy a szódabikarbóna a cefrében mielőtt ki lett főzve! Igy látatlanban az én véleményem, hogy sajnos az ecet gyorsabb volt a főzdésnél....Ilyen kihozatal egy ecetes cefre egyik ismérve.
Kicsit visszaolvasgattam és észrevettem ezt a hozzászólásod. Magyarul ha nem rézből van az üstünk, akko saválló legyen lehetőség szerint.
Kérdésem lenne: A csapolt sörös hordóknak az anyaga alu vagy sav álló? Mert ha egyiket se fogja a mágnes, akkor miből tudom megmondani ránézésre hogy ez most jó lesz-e főzőnek vagy bele se kezdjek?
Mert igazából sörös hordóbol szeretnék egy főzőt összehozni majd valamikor a jövőben! És nem dobnék ki tizen párhány ezret egy rossz üstért...