Mi volt a baj? Csak nem volt nagyon savanyú? Egyébként nékem sem ízlett. Ételbe viszont többször tettünk (pörkölt, mártás, saláta ...) aránylag jó volt.
Az idén csak lekvár lett belőle. mert a fagy nagyon betett neki.
Gyerekek ez az aromakosár fantasztikusan jó! Dícsértessék a neve annak aki kitalálta. :)
Tíz liter vörösbort főzikélek éppen, gondoltam jó alkalom a semleges szesznél kipróbálni a kosarat. Tettem bele néhány darabolt birset és láss csodát fantasztikus illata lett tőle.
(Ha itt vagy Sógi nem tudok lemenni mert én is főzök.)
Hát, ez a baj az összevissza szabályokkal! Akkor most mit csináljonk, igyuk a rézmentes hiba nélküli pálinkát, vagy válasszuk inkább az aromákban gazdagabb finomabbat? :-(
Maradok a réznél, talán nem követek el nagy hibát. Legfeljebb a rezet gyantázom.
Mi is hallottunk valami nőről, valami egyetemen oktat, egyik fórumtag hallgató is volt nála, gondoltuk megkérdezzük a réz-saválló kérdésben (ti. Panyik Gábornét, Corvinus).
Zozicska16375:
Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt: "Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak." Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.
Egyébként ha összevissza szabályokat találsz különféle leírásokban, az akár mind jó is lehet, egyik szabályhoz sem lehet odaírni, hogy ha nem így csinálod akkor összedől a világ. Lehet többféleképp jó pálinkát elérni ( 21048, 34318, 32600, 70823 hsz.), ha van gyakorlatod, már tudod melyik szabály mennyit ér a te körülményeid között.
Szerinted! A törvény viszont mást ír. A melléklet címe ís az, hogy "Kihozatali arányszámok". Remélem, az arányszám fogalmán senki nem fog vitát kezdeményezni.
Más, erre utaló megjegyzést nem találtam a törvényben, pedig már visszafelé és elolvastam.
Csavarintottunk rajta egy kicsit, 50 kg almából elvettünk 10 liter lét (cider lesz belőle), amit cukorsziruppal pótoltam vissza. Kapott pektinbontót, meg 2 liter oltócefrét, most langyosodik a kazánházban. Ha beindult, kiteszem a garázsba (15 C).
Ha van valami értelmes hozzászólásod a témához az jó de az ilyen kioktató leereszkedő hangot nem szeretem és hidd el szemtől szembe nem is engednéd meg magadnak.
Biztosan van a linkekben pár olyan dolog amin megfelelő kísérletezés vagy tapasztalat után később módosítani fogunk, de nem egy kezdő főző javaslata alapján, aki végig sem olvasta a sokak által összeszedett anyagot és értelmezni sem tudja.
A minőségi pálinka nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti, mások az ízlések.
Az általad példázott réz hűtőből oldódik minimális rézmennyiség a pálinkába. Ha ezt a rezet sikerül kivonni ( gyantázás vagy derítés) akkor selymesebb, simább lesz a pálinka. Ha megkóstolsz egy gyantázatlan és egy gyantázott pálinkát valószínűleg a gyantázott fog jobban ízleni.
Pillanatnyi irodalmi adatok szerint, hogy a réz a katalitikus hatást legjobban a gőztérben váltja ki, tehát az üst lehet saválló és a réz kioldódás miatt a hűtő lehetőleg savállóból legyen.
Ahogy VI. Lenin is mondta tanulni tanulni tanulni ( Te kezdjed az olvasással és értelmezéssel)!
Egy időben minden pálinkás szöveget amit arra érdemesnek tartottam elraktam a gépemen és sajnos elég sok van.
Emlékeim szerint /de lehet tévedek / egy nő és egyetemi oktató valami élelmiszeripari szakos jegyzetbe írta valahol hogy az egész cucc nyugodtamn lehet saválló elég a négyzetcenti per liter... Majd még kutakodok.
Szóval ennyiből éppen elég réz ion oldódik ki. Többre nincs is szükség és a szigorú réz ion határértéket csak így lehet tartani.
Üdv!Nekem mátr jól működik,csak a hőmérőm csal picit.
Akkor jó,ha a 2 hőmérő egyforma értéket mutat. A tányérra akkor engedem a vizet,mikor a hűtő fölül már meleg.Addig csak a megtöltött tányérban lévő víz párolog,melegszik együtt a berendezéssel.Az fontos,hogy egy feltöltésnek bírnia kell,(a tányér víztartályának)amíg a hűtő vize is fölmelegszik.Vagy meleggel pótolni addig.Férsz még a műhelyben a csodáktól??
Még nem olvastam bele ebbe a linkbe de most megtettem.
Szerintem több félrevezető dolog van benne, érdemes lenne átolvasni és javítani-
Van egy táblázat ami a pálinkafőző szerkezeti felépítéséről ír.
A rozsamentes üst és sisak réz hűtővel nagyon meglepett. Miszerint nem lehet benne minőségi páleszt főzni.... Szerintem a fórumozók nagy részének ilyen van... Nekem is.... Kár erőlködni? :)
Én úgy olvastam, hogy a főző nyugodtan lehet rozsdamentes elég ha az üst térfogatát számítva literben annyi négyzetcentiméter felületű réz van benne. Ezt én a kavaróra erősítettem. :)
Na mindegy nem megyek végig rajta vannak furcsa dolgok benne.