Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78165

Baj?... Baj nem volt csak a ribizli olyan sz@r lett(kb 1év elteltével) hogy nem győztem utána a spájzba járni!

De a meggyed, hát az valami csoda lett, az Ő esetében kár hogy csak akkora az üveg!:)))))

Előzmény: csalitos (78161)
vf1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78164

A réz, meg sperma összeborulásából nehogy egy görbe szilvakukac jöjjön ki a vaginából... 

:)))

Előzmény: Törölt nick (78160)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78163

...arra célra jó lesz a KO-33-as lemez is...már fejben "körvonalazódik" a megoldás, mert az idő nekem is pénz...

Előzmény: Rézfaszú bagó (78145)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78162

A birset csak később fogom lefőzni. Abba is teszek az aromakosárba birsdarabokat. Sőt, ezek után mindenbe teszek a saját gyümölcséből.

Remélem az íze lesz olyan jó mint az illata.

Előzmény: kupeci (78159)
csalitos Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78161

   Mi volt a baj? Csak nem volt nagyon savanyú? Egyébként nékem sem ízlett. Ételbe viszont többször tettünk (pörkölt, mártás, saláta ...) aránylag jó volt.

   Az idén csak lekvár lett belőle. mert a fagy nagyon betett neki.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: kupeci (78157)
kupeci Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78159

A birs nekem nagy meglepetés volt annak idején. Csináltam tiszta birsből, jó lett. De igazán az ízlett aminek a fele alma volt!:)

Előzmény: Csakaházi (78156)
kupeci Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78158

( a napokban találtam meg a maradékokat:)))

Előzmény: kupeci (78157)
kupeci Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78157

Szevasz Józsipapa! A 78040 hsz-ben említettek közül csak a ribizliborod nem ízlett, de az nagyon nem!Neked van még belőle?:)

Előzmény: csalitos (78155)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78156

Gyerekek ez az aromakosár fantasztikusan jó! Dícsértessék a neve annak aki kitalálta. :)

Tíz liter vörösbort főzikélek éppen, gondoltam jó alkalom a semleges szesznél kipróbálni a kosarat. Tettem bele néhány darabolt birset és láss csodát fantasztikus illata lett tőle.

 

 

(Ha itt vagy Sógi nem tudok lemenni mert én is főzök.)

csalitos Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78155

   Hát, ez a baj az összevissza szabályokkal! Akkor most mit csináljonk, igyuk a rézmentes hiba nélküli pálinkát, vagy válasszuk inkább az aromákban gazdagabb finomabbat?  :-(

   Maradok a réznél, talán nem követek el nagy hibát. Legfeljebb a rezet gyantázom.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Miklós1 (78153)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78154

Látom most a réz/saválló hűtő kérdés folyik.

Árba melyik az olcsóbb? A saválló csőböl is létezik "lágy" kivitel? 

Üdv.

Előzmény: vf1 (78138)
Miklós1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78153

Mi is hallottunk valami nőről, valami egyetemen oktat, egyik fórumtag hallgató is volt nála, gondoltuk megkérdezzük a réz-saválló kérdésben (ti. Panyik Gábornét, Corvinus).

Zozicska16375:

Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:
"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."
Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.

Egyébként ha összevissza szabályokat találsz különféle leírásokban, az akár mind jó is lehet, egyik szabályhoz sem lehet odaírni, hogy ha nem így csinálod akkor összedől a világ. Lehet többféleképp jó pálinkát elérni ( 21048, 34318, 32600, 70823 hsz.), ha van gyakorlatod, már tudod melyik szabály mennyit ér a te körülményeid között.

Előzmény: spermadon (78143)
spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78152

A pektinbontózott daráltalma  -lé emberi fogyasztásra alkalmas? Gondolom te a pektinbontó előtt vetted ki a levet. Érdekelne.

Előzmény: vasbicikli (78150)
csalitos Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78151

     Szerinted! A törvény viszont mást ír. A melléklet címe ís az, hogy "Kihozatali arányszámok". Remélem, az arányszám fogalmán senki nem fog vitát kezdeményezni.

Más, erre utaló megjegyzést nem találtam a törvényben, pedig már visszafelé és elolvastam.

Szíves figyelmedbe ajánlom:

 

    http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.TV&timeshift=1

 

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: CefreTársaság (78101)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78150

Megvolt az idei utolsó(?) almacefrézésem.

Csavarintottunk rajta egy kicsit, 50 kg almából elvettünk 10 liter lét (cider lesz belőle), amit cukorsziruppal pótoltam vissza. Kapott pektinbontót, meg 2 liter oltócefrét, most langyosodik a kazánházban. Ha beindult, kiteszem a garázsba (15 C).

snapszmester Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78149

Úgy látom újabban nincs vevő az iróniádra, de én csípóm. :-)

Előzmény: Rézfaszú bagó (78145)
snapszmester Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78148

Ebben ne légy biztos, lehet meg is verne. vagy ahogy a klasszikusok írják "ha megszeretünk lehet hogy meg se verünk". :-)

Előzmény: spermadon (78146)
Tudorka-7 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78147

Rézfaszú bagó!

 

Ne színezd az irományaidat.

Köszi!

 

spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78146

Ha van valami értelmes hozzászólásod a témához az jó de az ilyen kioktató leereszkedő hangot nem szeretem és hidd el szemtől szembe nem is engednéd meg magadnak.

Előzmény: Rézfaszú bagó (78144)
Rézfaszú bagó Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78145

Gondolom előbb-utóbb felkerül majd egy-két kép a rézszoknyába öltöztetett főződről:-)

A lényeg: pálinkád minősége javult az újítás következtében vagy még nem főztél-tisztáztál annyit, hogy ez megállapítható legyen.

Előzmény: rézműves1 (78140)
Rézfaszú bagó Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78144

Biztosan van a linkekben pár olyan dolog amin megfelelő kísérletezés vagy tapasztalat után később módosítani fogunk, de nem egy kezdő főző javaslata alapján, aki végig sem olvasta a sokak által összeszedett anyagot és értelmezni sem tudja.

A minőségi pálinka nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti, mások az ízlések.

Az általad példázott réz hűtőből oldódik minimális rézmennyiség a pálinkába. Ha ezt a rezet sikerül kivonni ( gyantázás vagy derítés) akkor selymesebb, simább lesz a pálinka. Ha megkóstolsz egy gyantázatlan és egy gyantázott pálinkát valószínűleg a gyantázott fog jobban ízleni.

Pillanatnyi irodalmi adatok szerint, hogy a réz a katalitikus hatást legjobban a gőztérben váltja ki, tehát az üst lehet saválló és a réz kioldódás miatt a hűtő lehetőleg savállóból legyen.

Ahogy VI. Lenin is mondta tanulni tanulni tanulni ( Te kezdjed az olvasással és értelmezéssel)!

Előzmény: spermadon (78135)
spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78143

Próbáltam megkeresni de most valahogy nincs meg.

Egy időben minden pálinkás szöveget amit arra érdemesnek tartottam elraktam a gépemen és sajnos elég sok van.

Emlékeim szerint /de lehet tévedek / egy nő és egyetemi oktató valami élelmiszeripari szakos jegyzetbe írta valahol hogy az egész cucc nyugodtamn lehet saválló elég a négyzetcenti per liter... Majd még kutakodok.

Szóval ennyiből éppen elég réz ion oldódik ki. Többre nincs is szükség és a szigorú réz ion határértéket csak így lehet tartani.

Előzmény: rézműves1 (78142)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78142

..." rozsdamentes elég ha az üst térfogatát számítva literben annyi négyzetcentiméter felületű réz van benne. Ezt én a kavaróra erősítettem. :)"...

 

...hát bizony ez nem igaz!!!...gondolj csak bele, egy 100-literes üstnél ez csak 100 cm2=1 dm2     

vagyis csak egy tenyérnyi lenne a rézfelület...talán 100 dm2 akart az lenni, az már 1 m2, az már mindjárt más...

Előzmény: spermadon (78135)
spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78141

Kinek? nekem vagy neked? :)

Előzmény: snapszmester (78137)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78140

...tudod ez a drótos a "deszkamodell", de a kisérletezéshez ez is jó...viszont amit most csináltam,

az is eléggé "Kostunyicásra" sikerült, de jól működik és dícséri az alufólia nagyszerűségét, miszerint ideiglenesen ez is megteszi...

...csak azt tudom mondani mindenkinek, "SZOKNYÁRA FEL"...

Előzmény: Feriba51 (78130)
foxrudi Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78139

Üdv!Nekem mátr jól működik,csak a hőmérőm csal picit.

 Akkor jó,ha a 2 hőmérő egyforma értéket mutat. A tányérra akkor engedem a vizet,mikor a hűtő fölül már meleg.Addig csak a megtöltött tányérban lévő víz párolog,melegszik együtt a berendezéssel.Az fontos,hogy egy feltöltésnek bírnia kell,(a tányér víztartályának)amíg a hűtő vize is fölmelegszik.Vagy meleggel pótolni addig.Férsz még a műhelyben a csodáktól??

Előzmény: rézműves1 (78123)
vf1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78138

Az, hogy a fórumozók nagy részének ilyen van, nem biztos, hogy ez a tökélétes megoldás.

Nekem is réz hűtőm van, de nem tartom jó megoldásnak.

 

Tovább kell olvasni...

Előzmény: spermadon (78135)
snapszmester Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78137

Egy átolvasást szerintem is megérne.

Előzmény: spermadon (78135)
spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78136

Zseniális!

Előzmény: rézműves1 (78123)
spermadon Creative Commons License 2012.10.28 0 0 78135

Sziasztok

 

Még nem olvastam bele ebbe a linkbe de most megtettem.

Szerintem több félrevezető dolog van benne, érdemes lenne átolvasni és javítani-

 

Van egy táblázat ami a pálinkafőző szerkezeti felépítéséről ír.

A rozsamentes üst  és sisak réz hűtővel nagyon meglepett. Miszerint nem lehet benne minőségi páleszt főzni.... Szerintem a fórumozók nagy részének ilyen van... Nekem is.... Kár erőlködni? :)

Én úgy olvastam, hogy a főző nyugodtan lehet rozsdamentes elég ha az üst térfogatát számítva literben annyi négyzetcentiméter felületű réz van benne. Ezt én a kavaróra erősítettem. :)

 

Na mindegy nem megyek végig rajta vannak furcsa dolgok benne.

Egy átolvasást megérne szerintem.

Előzmény: vf1 (78133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!