Én még nem hallottam, hogy a füstöltet nem lehet fagyasztani. Lehet, hogy rosszul csinálom? Az általunk készített, füstöltetett kolbász-csülköt, pulykacombot kellő száradás után minden évben a fagyasztóban tárolom felhasználásig.
a fagyban a bejgli nem nagyon fog megkelni - azért kellene hidegre tenni, hogy lassan keljen
nem tudom, lesz-e baja, ha megfagy - ha letakarod, szerintem nem lesz baj (ráadásul melegszik az idő) - biztosan jobb lesz, ha kint van, mint ha bent a melegben
a füstölt holmit szerintem minden további nélkül lefagyaszthatod, én még nem hallottam a tilalomról, amiről írsz...
Szia, nyugodtan kiteheted, ha meg tudod oldani, hogy ne ázzon meg. Takarni max. egy másik tepsivel tudnám, de az összesben bejgli van. Nekem sajna nem fedett az erkélyem, ezért az egyik kisszobában, ahol nem alszunk, nyitva hagyom rájuk az ablakot. Most este kend le tojás sárgájával, reggel sütés előtt pedig fehérjével - szép márványos lesz! A füstöltet is inkább az erkélyre tedd ki, mint fagyasztóba.
Sziasztok, már jó régen csk olvasni szoktalak benneteket, de most kérdezni szeretnék:
sajnos csak majd most fogom elkezdeni a karácsonyi készülődést, most fogom begyúrni a bejglit. Az én receptem szerint betöltés után hűvös helyen kell pihentetni néhány óráig, így is szoktam, de eddig mindig délelőtt kezdtem, és délután-este sütöttem. Megtehetem-e, hogy most összeállítom és majd reggel sütöm meg? Mondjuk hűvös helyre az erkélyre tudnám kitenni, mert nincs hűvös spajzom, a konyhában túl meleg van, a hűtőbe meg nem fér.
Most 0 fok körül van, nem ártana neki a fagy? Mit tanácsoltok? Azért gondoltam erre, hogy holnap egy kicsit előrébb legyek, ne majd holnap este kelljen még a bejglit sütni.
A másik: füstölt árut szabad-e fagyasztani? Egy kicsit túlvásároltam magam, egy gyorspácolt, forró füstös csülköt lefagyasztanék, de valami dereng, hogy füstöltet nem szabad. Vagy az a hagyományos füstölésű cuccokra vonatkozik? tudtok erről valamit?
Kb ezt rozslisztes a receptet csinalta a felesegem is (ugy emlekszem), de ez mar a netrol szarmazik.
Csak fenyofa alaku kiszuronk volt, ezert amellett karikat csinalt, amit tojassal kent meg es fel volt kotve a karacsonyfara.
125 gr méz, 125 gr margarin, 3 tojás,1 citrom, 250 gr porcukor, 250 gr finomliszt, 250 gr rozskliszt, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek mézes fűszerkeverék.
A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónáva, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpackal letakarjuk és 1 éjszaka hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük. Másnap lazán átgyúrjuk, nyújtjuk, óvatosan, inkább kis lángon süssük. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel elhabart tojással is.
Esetleg ez volt? bocsánat, már nem tudom, mikor-honnan van a recept, de nem régi nálam.
Mézes
75 dkg liszt
35 dkg porcukor
5 dkg vaj/margarin
4 tojás
4 ek méz
4 tk szódabikarbóna
2 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg (nem elírás, ennyi kell, és ennyi jó bele)
csipet só
Minden hozzávalót összegyúrni. Nem érzékeny, ha nincs időd, "elvan" a hűtőben sokáig. Nagyon sok lesz belőle.
Nyújtsd ~fél centisre, majd szaggasd ki a formákat. 180 fokon süss pár próbadarabot kb. 5-10 percig (a sütőmben ez hét perc). Látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul és meg is keseredik. Amikor kiveszed, várj vele kicsit, mert lehet, hogy nagyon puha és nem tudod leszedni a tepsiről. Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem írja le a kedves topiktársunk, akkor betonra sütöm a cuccot. És valóban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilárdul és mégsem lesz kemény, pár perc után puha lesz.) Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e. Ha száraz, süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, akkor vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok meg a perc, akkor nagyon haladós).
Sima sütőpapírra teszem őket, egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.
Én egyszerre két adagot gyúrok be és amikor időm van, akkor szaggatom (vagyis ma már a gyerekek).
Díszítés (máz):
1 tojásfehérjét annyi porcukkorral kell felverni, amennyit felvesz. Ez brutálsok, nekem volt nagyobb tojással majd fél kiló is. Előnye az ennyire cukros máznak, hogy felkenés után szinte azonnal száraz, nem kell szárítgatni. Az ételfestékes valami miatt tovább szárad, de ha nincs benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz. A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot jó átszitálni, így nem dugul el a zacskó írókázásnál. (Én nem kentem meg tojással.)
Fém sütisdobozban tartom őket, akkor nem száradnak ki a fűtés miatti száraz levegőtől.
Ha "csak" sütinek, evésre szánom, akkor simán rombuszokra vágom a kinyújtott lapot. Ha dísznek készül vagy ajándékba szeretném adni írókázva, akkor kevesebb szódabikarbónát teszek bele, hogy ne folyjon szét a formája.
Előnye, hogy azonnal fogyasztható, nem kell másnapig várni a puhulásra és nem kell almát tenni a dobozba.
Én a mézeskalács tésztájába szoktam citrom és narancshéjat reszelni, finom is lesz és isteni az illata amíg sül. És nagyon szép, aranyszínű a felülete. Barátőknek nagyon bejött egyszer, amikor közös mézeskalácssütést rendeztünk.
Igen - a citromhej sokmindenbe hasznalhato... a sutemenyekbe kulonosen. A beigli tesztat, a pite tesztat nagyon szeretem citromhejjal. A narancsot inkabb csokoladesokhoz szoktam.
Van, ha nagyon belekotorok a receptkönyvbe, de évek óta nem csináltam. Ezt most egyik nagynénitől kaptam. És kimondottan Thor miatt írtam be, mert jóól meg kell hempergetni porcukorban. :) mármint a kiflit. :)
Azt nem tudom, hogy milyen, de valamiért a narancshéjat semmiben nem szeretem, és ezért aztán hülyét kapok, mikor olyanba rakják, aminek a receptjében nincsen, tehát nem számítok rá. Pl. creme brulee-vel is jártam már így... :-(