300 kg birset cef réztem 1 hete, 200 kg -ot hagyományosan szőrtelenítés után kettévágás bárdal utána mag és magház eltávolítás majd darálás a maradék 100 kg-ot ugyanígy majd darálás előtt megabáltam, amig a fél birsek elsüllyedtek a meleg vízben. Kíváncsi vagyok a külömbségre. Ami a feltünő a 3 hordó egymás mellett van a pincében 20 fokon azonos időben keverem naponta 2-szer a két hordóban ami nem lett abálva barna a cefre teteje, amit megabáltam friss birs színű Ugyanazt a kezelést és napfényt kapta mind.
A három hete cefrézett birsem 7.8L-ert adott 4% npfénnyel.
...ráhibáztál, még csak az ötödik felöntésnél tartok és még nem nagyon tudok a minőségről nyilatkozni...
...egyébként ezzel a nick-kel más gondom is van...Kupeci uram talán még emlékszik, hogy gyermekkorában őt is riogatták ezzel (mert ez a mondás arról a fertályról való), ha nem fogadsz szót, elvisz a "rézfaszú BAGOLY"...én ezt gyermekkoromban Derecskén gyakran hallottam, ahol mint Pesti rokon-gyerek nyaraltam...
Persze ki kell ihatóra hígítani és nagy baj lenne, ha az tiszta alkohol lenne csak.
Mint írtam, azt vettem észre, hogy az SD tisztázásakor hamarabb jönnek a vacak ízek, mint egyéb gyümölcsöknél, és inkább hamarabb észrevenni mint későn.
Amúgy ez nagymértékben függ a berendezésünk deflegmációs tulajdonságától.
érdekes ez a könyv említi pl a gyalogbodzát hogy főzhető (más könyvnél erre nem emlékszem)...a citromot(erre nagyon kíváncsilennék) a narancsot a gránátalmát a fügét, datolyát, encáint és mézet...ami nagyon meglepett, hogy valaha szentjáoskenyérből is főztek...ma már hozzájutni is csak elvétve lehet.
Ki hogy tartja jónak én tettem volna bele a cukorral vizet (annyit amennyiben jól feloldódik ) a lé nélküli cefre eléggé instabil ha sokat nézegeted akkor az oxigén hozzáférhet !
Birset cefréztem 6 napja ágaprítós módszerrel.. többszörös pektinbontót (zimopec), élesztőt, és 5% napfényt kapott. Erjed rendesen, viszont szinte egyáltalán nem engedett még levet!