Azt azonban nem értem én se, hogy étkezési célra sem termeszthetők a magas pektintartalmú fajták?
Azért ha belegondolsz, szted a piacon el tudod adni ezeket a szőlőket? Az előbb volt szó róla, hogy még a bolondnak is sikerül termelni... Egyszerűen nem lenne piaca, hiszen ez mindenkinek van otthon is...
Mondjuk pár kilót lehet el tudsz adni, de ültetvényt létesíteni és több tonna termést eladni esélytelen...
A törvény nem csak a borszőlő ültetvényekről tiltotta ki?!
Mellesleg nem a halálos metilalkoholmérgezés miatt tiltották ki a termesztésből, mivel a metanolból nagyon kis mennyiség már vakságot és más idegkárosodást okoz.
Az se pontos, hogy amerikai fajták lennének. Van közöttük amerikai és van európai nemesítés. A fajok meg V. labrusca, V. aesivalis, V. riparia, V. cinerea, V. monticola, V. vinifera, vagyis van közöttük amerikai és európai faj is. Szinte mindegyik amerikai×eurázsiai hibrid.
Az újabb, komplex hibridekből is vannak amerikai és európai nemesítésűek.
Fajtiszta V. vinifera pedig főleg csak a filloxéra előtti régi szőlők között van.
Azt azonban nem értem én se, hogy étkezési célra sem termeszthetők a magas pektintartalmú fajták?
én hívom paraszt szőlőnek mert olyan igénytelen agyon ütni nem lehet- még a bolondoknál is terem.
nekem csak azért nem kell othello mert minden hülyének az van a faluban! nekünk is volt- kinőttem -meguntam. ez a muskotályos vonal bejön most. macerásabb de finom. és mégsem majmolok senkit.
-ismerek olyat aki jópár litert megiszik naponta - nem is tudja hibátlanul leírni a nevét! butít
Gondolom az eszméletlen labrusca-íztől, valami átvitt értelemben. Az Othellonak, ha jól emlékszem, még az Isabellánál is erősebb aromája van. Javítsatok ki, ha tévednék.
Igen én is olvastam, hogy mennyit kéne meginni. Itt végül is politikai mutyiról van szó, hogy kiszorították a direkt termőket a borászatból.
Magyar ember lévén azért támogatom, hogy ne az amerikai szőlővel akarjunk piacozni... (mondjuk a francia és egyéb más országban bevált fajták majmolásnak se vagyok híve).
Vannak és voltak jó magyar szőlők, azokat kellene visszahozni, terjeszteni... Az elmúlt 150 évben szinte minden mostani "öreg" úgy élt, hogy a szőlő egyet jelentett az othello, izabella, noa, delaware szőlőkkel... Szóval direkt termők a köbön... Aztán meg ha egy régi fajta szőlőt említesz, csak néznek rád h melyik bolygóról szalasztottak :) De ha megnézel egy oltványiskola kínálatát is, a szőlők 90%-a az elmúlt 100 évben lett nemesítve.
Na hát ezek picit kényesebbek. A saszla az bírja a terhelést. De azt hozzá teszem, nekünk 20 éven át alig alig termett, hiába olyan bőtermő.... Ha nem kapja meg a gondoskodást, akkor csak "van".
Ha visszább olvasol, én 4 éve éve művelek pár tőke szőlőt, amelynél csak a 3. évben tudtam rendesen kóstolni és beazonosítani minden tőkét, idén pedig már korrekt termés van. Szóval ne várd hogy a hanyagolt tőkék egyből berakódjanak termőrüggyel, ha el volt hanyagolva. Tavaly kiváló szőlős és év volt, a szomszédnak a szőlőjének egy része 0x volt permetezve, mégse kapott el semmit, pedig metszve se volt... (azt hozzá teszem a fürtök átlag mérete fele akkora mint amekkora lehetne). Szóval a tavalyi évi permetezés hiánya nem gond... A metszés hiány lehet gond, de a korábbi évek metszései is befolyásolnak. Ha nem volt helyesen metszve, akkor kell pár év mire rendbe rakod a tőkéket.
A rügyek már a vegetációs időben differenciálódnak, már idén eldől, hogy jövőre hány rügyed rakódik be terméssel. Itt sok dolog közrejátszik, időjárás, művelés mód, tőke kondíciója, tápanyag stb stb.
Szóval nem befolyásolja, hogy rövid v hosszú csapra metszettél. Ha berakódott, akkor az be van rakódva.
Nem tudom milyen művelésmódban van és hogy abban hogyan van, de az idei évben a tőke fiatalítására és kondíció javítására törekedj, csak anyi vesszőt haggy meg amennyi jövőre kell. Csonkázást meg addig kell(ene) halogatni, amíg csak lehet, hogy a jövő évi vesszők szép fejlettek legyenek. Hosszú távra gondolkozz, ne csak arra, hogy idén az a pár billing rogyasztóan nagy legyen, hanem arra, hogy jövőre és 10 év múlva is egyenletes termés legyen.
Volt itt a fórumon is szó róla, hogy akkor lenne halálos a metil tartalma, ha napi 40-45 liter meginnának belőle. De ugye ebbe az esetbe már egy másik bor is halálos lenne, szóval bukta :) Jó bort meg ittam már bőven, ergo szőlész/borász családból származom Tolcsváról, de én akkor is szeretem az othellot, róka ide vagy oda :)
A rókaíz az a labruska íz miatt van, hát jellegzetes. van aki szereti, van aki nem és aki még nem evett igazán jót az azt hiszi az a legjobb :)
A mérgező meg csak a boráról szól, a magas pektin tartalom miatt lévő magas metil alkohol tartalom miatt... De ha úgy vesszük akkor a bodza borom halálos, annak mégmagasabb a pektin tartalma...
Viszont hallottam egy olyan mítoszt, ha sok éven át (6-10) érlelik, akkor csökken a metil alkohol tartalma és nagyon korrekt bor lesz.
Parasztszőlő .... :) Azért mert az okosok kitalálták hogy "rókaíz" meg hogy mérgező. Hát jah, én attól még szeretem, nagyon. Gondolom akkor paraszt vagyok.
Először is milyen fajta szőlő? Az othello bogyói nekem is nagyok, ellentétben a a többi fajtáimmal. Ez fajtajelleg, nem azt jelenti, hogy csak levélre gyúrna. Továbbá vannak sok és kevés zöld munkát igénylő fajták. Lehet ami neked van nagyon erős növekedésű.
Továbbá ha tavaly nem volt metszve, biztosan túl lett terhelve és a fürtök kisebbek lehetnek.
OFF:
Az othello mitől paraszt szőlő? :)
kb a filoxéra után jöttek be az amerikai szőlők, előtte a kis parasztságnak is a ma már ritkaságnak számító fajtái voltak. Akkor azok most már nemesek, mert ritkák?
Műanyag 1.5-2 l-es palack, oldalára kis lyuk vágva, aztán nyakánál fogva felköt. Az aljára kb. 10 cm-nyi édes folyadék. Általában a borfejtéskor megmaradó "seprűt" szoktam kicsit megcukrozni nekik. A lyukon berepül, de ki nem talál és addig röpköd fel-le a palackban amig belefullad. Elég primitív csapda de jobban működik mint amit utoljára vettem a gazdaboltban ráadásul feromonos csalival.
az mitől van hogy a tőkém csak levélre gyúr nem bogyóra? éhes? vagy nagyon visszavágtam tavasszal?
3 hete szép sorokat hagytam ott- ma meg 2 sor között nem lehet elmenni, mert 3m t nyúlt a vessző- átkapaszkodik a másik sorba- mi a fenétől levélre hajt ennyire fürt meg mint a mesében- hol van hol nincs- van hogy méterekig semmi :( telkem: homokkő agyag, meredek. tavaly volt trágya elötte 5 évig semmi. saszla, csaba gyöngye, favorit, szőlőskertek.
ismerősnél meg a paraszt szőlő: otello rogyásig van fürtel- semmi levél csak fürt- nem is lesz erős bora de legalább lesz :S
tavayltól gondozom. sok elszáradt volt mert tavalyi metszés elmaradt. ezért idén nagon visszavágtam.
Igen még van ilyen, de nem egy víz álló sőt is nem időjárás álló. De google biztos többet tud. Én annyit tudok, hogy munkahelyemen viselni kell, és tapasztalatom szerint nem tartós.
Egy időben lehetett látni nagyon öreg néniken ún. "hajhálót", talán a 70-es, 80-as években. Még gumírozott vagy legalábbis rugalmas pereme is van azt hiszem. Vajon ilyent be lehet ma szerezni? Illetve milyen szövetből készülhetett a hajháló?
Madarak ellen a karikásostor és a légpuska. Mivel szinte minden nap kinézek, nagyjából elég.
A darázscsapdákat pedig kiteszem már tavasszal, amint az első lódarazsat meglátom. Állítólag a fészkétől 1 km-n belül röpköd csak, és amikor még éppenhogy építik a fészket, kevesen vannak, könnyebb őket "kiiktatni". Április-májusban még kiürítettem párszáz darabot a csapdákból, mostanra már teljesen eltűntek.
hofmann eta:Én évek óta gyártom a kis zsákokat a darazsak és a madarak ellen.
Télen,amikor jobban ráérek,akkor csinálom.Én fehér szúnyoghálóból készítem,először
cső alakura összevarrom saját anyagából húzott szállal,az alját elkötöm,a tetejénél
spárgát használok elkötésre.Két vagy három méretet készítek.Én inkább darazsak ellen használom a nagyon édes,és vékonyhéjú fajtáknál.Persze ezt csak kiskerti körülmények között lehet megcsinálni.A madarak ellen macskákat használok,már július közepén kajával odaszoktatom a környék összes macskáját/nekem is van kettő/.Ők "őrjáratoznak" éjjel nappal.Nagyon bevált módszer.
Azért a 2 levél az édes kevés. Egyből elkezdi a 2 levél tövéből a hónaljhajtást hajtani és átveszi a fő hajtás szerepét. Továbbá virágzás után ha csonkázol, akkor lesznek naagy tömött fürtjeid, de ezzel növeled a rothadás veszélyét, és a tőke kondíciója is gyengül. Ha túlzottan a fürtökre nyomod az erőt, a tőke nem raktároz el elég tápanyagot. Van még a gyűrűzés, ezt a fürt alatt szokták csinálni, de itt se elég a 2 levél, mert másképp nem érik be a szőlő... (tapasztalat, tavalyi kísérlet alapján xd)
Az ilyen tünetek kék szőlőknél sok féle gond esetén előfordulhat (tápanyaghiány, vírusok, stb)
Pl a paradicsom is terjeszt vmit amitől ilyen lesz a levélzet.
Ha megjelenik és tényleg több tőke pusztult már el, akkor érdemes azonnal kivágni az ilyen tőkét. A metszőollót, kést, kapát ásót pedig fertőtlenítés után használni csak újra a többi szőlőnél, mert ez is egy terjesztési lehetőség, persze ha valóban vmi vírus a gond.
A segítségeteket szeretném kérni! Az idén vettünk egy kékfrankos szőlőt. Rendszeresen permetezem, de valamiért folyamatosan az ültetvényen megjelennek az alábbi tünetek a tőkéken! Először elszíneződnek a levelek és pár nap alatt leszárad az egész tőke. Mivel kezdő vagyok, nem tudom beazonosítani a betegséget. Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni! Előre is köszönöm!