Ja majd elfeledtem: bár a galuskázás a klasszikus eljárás köretnél, esetleg azt is érdemes kipróbálni, hogy egy kizsírozott tepsibe simítod, a tetejére is locsolsz egy kevés zsírt, be a sütőbe, és kicsit megpirítod, azután szeleteled, mint a sütit. De a galuskát is meg lehet kissé pirítani a sütőben.
Amúgy én is jobban szeretem darából csinálni, vagy legalább keverékből. (Kevésbé csomósodik.)
Kezdődik a talajmunkákkal, majd ültetés kapálás..:) ú, de vicces vagyok :((
Szóval, mérlegem nincs, anyukám is "szemre főzött" én is megtanultam nagy keservesen, úgyhogy -dkg, dl- arányokat nem tudom pontosan ismertetni. Monjuk 1 liter vizet kissé megsózok /Na szegény só/ és ha forr, igen kis lángra veszem, majd vékony sugárban elkezdem FOLYTONOS KEVERÉS közben beleönteni a kb. 30 dkg darát. A helyes arányt úgy találod el, ha van már tapasztalatod, mennyi vizet vesz föl ennyi dara, meg tudni kell, mennyire sűrűsödik majd be, mert 4-8 perces főzés után készen is van. Közben EGYFOLYTÁBAN KEVERNI kell, erre én kézi habverőt, izé.. azt a drótokból készült keverőt használom. Addzett alkar nem hátrány. Én széles, lapos edényben készítem.
Semmi különös trükkje nincs: sós vizet (még jobb leveskockával) felforralsz, marékkal, állandó keverés mellett beleszórod a kukoricadarát vagy -lisztet, és kevergetve főzöd, míg össze nem áll. Érdemes jó nagy fazekban csinálni, mert ahogy sűrűsödik, hajlamos a köpködésre, a kipukkanó buborékok révén.
Ha megfőtt, fedő alatt pihentesd néhány percig, majd evőkanállal szaggass nagy galuskákat, és forgasd meg olvasztott zsíron. (Pecsenye- vagy füstölt zsírral nagyon rulez - olajat viszont nem ajánlok, noha egyébként én is jórészt olajjal főzök)
Még ha a recept írja is, én nem k.lisztből, hanem k.darából csinálom. MÉG SOHA, DE SOHA, DE TÉNYLEG NEM SIKERÜLT, ha a legkisebb mértékben is lisztet használtam. Máskülönben a friss, meleg, lágy puliszka egy tányér HIDEG tejbe téve a legfinomabb. Meg szalonnával-juhtúróval, meg másnap lepirítva, meg, meg mindenhogy!!
Mulan, eMM, egyeb hozzaertok, segitsetek!
Meg soha nem csinaltam puliszkat, de a ferjem azt rendelt koretnek. Talaltam egy jo receptet, de gondoltam jobb a szemelyes tapasztalat. Van valami trukkje?
kicsi emma
Köszi a bókot, hogy ennyi porontyot nézel ki belőlem, azér kiverne a hideg veríték, ha ennyijen jelentkeznének nálam némi gyerektartásér. :-)
1épként a zasszony osztályáról + némi hozzátartozókról van szó.
bjuci, Mulan!
Köszi a zötleteket, (meg azoknak is akik ezután éreznek ingerenciját némi segítségre).
A nokedliset én is ismerem, a nagyi gyakran követi el. (Meg lecsóba is)
Oh, vivijuu, teljesen izgatotta tettel. Neked harmincot gyereked van? Vagy csak osztalyfonok vagy, esetleg mas megoldas?
Meglatasom az, hogy a gyerekek utaljak a lecsokolbaszt (en is) es a virslit szeretik (en azt sem), ugyhogy inkabb azt tegyetek bele...
Viszont szivesen elpancsolnak segitseg cimen - foleg a lanyok - a krumplipucolassal, erdemes oket befogni.
Na most elarultam magam, en is szoktam sok gyerekre fozni.
A paprikáskumlee nagyon finom tejfölösen.A mohóbbaknak hűti is amikor a tányérukon meglocsoljátok egy kanál tejföllel.Én néha sütök rá külön felkarikázott virslee-t,és ezt is csak a tányérban tesszük rá.No és persze a kovi ubi elengedhetetlen!
Juci
O.K. induljon ezzel a segdinfóval a topic, ami viszont inkább arról szóljun, kinek milyen élményei, tapasztalatai vannak fűszerekkel, ezek használatával, termesztésével (konyhaablaki) meg ilyenek. Szerintem sokszor elhangzik majd a kérdés: Ismeri valaki a ....-t? Milyen ételhez jó?
Legislegjobb ötlet: topic, melyben mindenféle fűszerekkel, fűszersókkel "fűszersatöbbikkel" meg ilyesféle "izékkel" lehet foglalatoskodni.
Ennél off-abb dolog azért már nincs, egy topicban más topic-ról ennyit beszélni...
bocs
kicsi emma, ugye nem akarsz recept nélkül hagyni hétvégére (á la extrákkal, stb.)? :-)
Szombáton nagyüzemi paprikáskrumlee lesz bográcsba. Vannak ötletek, amivel egy picit egyedivé lehet tenni úgy, hogy harmincöt kicsi poronty gyomra is bevegye? (Tehát chili kizárva :-))
Nem én vagyok a házigizda, úgyhogy szerény, mindenféle rosszallást nem kiváltó ötletet várok tisztelettel (szerény kíváncság, nem?)
Előre is köszi
Üdv!
Jó ötlet a "fűszeres" topic!
Nekem még nincs jogom topikot nyitni,de valaki ténleg megnyithatná.A lestyánra nagyon kíváncsi lennék,mert nekünk is van a kertben egy tő és fogalmam sincs hogy mire jó.Legalábbis azt hiszem,hogy lestyán,hasonlít egy kicsit a zellerre,de halványabbak a levelei,meg kisebbek is.
Bocsi,ha off voltam.
Juci
Vérmérgezésről,még nem hallottam,de tény hogy az úszón levő nyálka a szuri után,meggyűlhet.
Nem látom értelmét az úszók fogóval való kihúzgálásának.
Annyira azért nem veszélyes,nagyobb macera kihúzkodni.
Viszont ha a törpeharcsa lenyeli a csalit!
Az már a horgászós topicomba illene, de hol van az már :-(
Nemcsak szúrós, de a bőrén lévő nyálka vérmérgezést is okozhat. De egy klassz gyulladást mindenféleképpen! A legtöbb horgász első elményei között szerepel.
A pucolás előtt ajánlott egy bármilyen csípő- v. harapófogó bevetése. (remélem a grínpísz nem olvassa ezt)
Ps: olló nem jó, mert a hal csúszós és akkor...
Igen, szerintem is a forrazas az igazi a torpeharcsanal, es paprikasnak (tejfolos porkoltnek) a legjobb, szerintem. Amugy durva soval is le lehet dorzsolni a boret, csak az a te borodnek sem tesz valami jot...
Es baromira tud fajni, meg hetekig is, ha az uszojanak a tuskeje az ujjadba mar - vagy a kormod ala, brrrrrr...
(Volt szerencsem hozza.)