Keresés

Részletes keresés

jatti1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78447

Én is olvastam és el is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne beszerezni. Vagy veszek egy bojlert :) és átalakítom, vagy megvárom a lomtalanítást és megpróbálom megelőzni a familiárisan túl pigmentált fémgyüjtőket és keresek egyet. Az első az túl drága, a másodiknál nem tudom, hogy mikor lesz, tehát kiszámíthatatlan. :)

jatti

Előzmény: pedropolis (78411)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78446

...még csak nem is "vakmerőség", hanem kényszerűség, de akár szerencsém is lehet...de "Isten megmondta nekem, hogy minden OK-lesz...

...a színnel lehet, hogy igazságod vagyon...(néha én is meresztgettem a pápaszemem)...

Előzmény: snapszmester (78444)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78445

...nem bátorság, időhiány miatt nem volt kész az új főző, a cefrék meg nem sürgettek, hogy "főzzé má le"..a finomítvány viszont meglepően jó...kiváncsi leszek a végére...a ZD-n megízleljük...

Előzmény: hal65 (78442)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78444

Ez nem bátorság, vakmerőség.

Bocs, de én is nehezen olvastam a színes betűket.

Előzmény: rézműves1 (78440)
snapszmester Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78443

Ha a leégésnek nem volt nyoma nem lehet kozmás sem. Nálam a kénhidrogénes cefrék hagynak ezüstös nyomot, ami cefrézési hiba.

Záptojás szagot nem éreztél?

Előzmény: firstgoat (78439)
hal65 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78442

Spongyát a múltra Rezesmester! :)

 

Bátor vagy. Ha jól tudom ennek elég alacsony a ph-ja. 

Az édességet valszeg a lúgosság adta. A múlt évben én is főztem földiepret. Én 4% cukorral dolgoztam, és ha jól emlékszem átlagos kihozatal volt.

A produktumtól pedig nem voltam hanyattesve. Kellemes illat, de az íz nekem nem jött be. Aztán bevágtam a szekrény mélyére, és ott pihent 6 hónapot. Aztán egyszer a kezembe akadt, és megkóstoltam. Na ekkorra lényegesen simább lett. Egy szónak is 100 a vége nekem nem jött be.

Előzmény: rézműves1 (78440)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78441

Szia Porgolo!

 

Megmértem a birs ph-ját, amit abálva cefréztem annak 3,8 a többinek 4,1. Én nem savaztam,

de ma délután már kezdem főzni a héten végezni akarok vele.

 

Üdvözlégy !!

Előzmény: porgolo (78433)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78440

...ez ám a "telepatika"...éppen Neked akartam válaszolni...tehát (lehiggadtam), "kard hüvelybe, csikket súlyba", ahogy azt egykori tanárom mondaná...a "komonistát" szégyellem, de lehet, hogy a tudatalattim útálta annyira, hogy nem akarta helyesen írni...

 

...amit most , ilyen későn finomítok (régen ki kellett volna főzni) az áprilisi eper, ami május közepe

óta várta ez  a napot...most legalább megtudom, hogy milyen a "túlérett" cefre...

...aggódtam is rendesen, de 2.8-PH-ra belőve, csurig töltött jól záródó badellákban voltak a pincében idáig...ízre, illatra semmit nem vettem észre...mivel csurig volt, se penész se pimpó...

...napfény alig 2% került bele, mert édesnek tűnt és így elég gyengén adott...egy 35-lityis felöntés,

csak 4-5-liter alszeszt eredményezett...

...

 

Előzmény: hal65 (78437)
firstgoat Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78439

Lehetséges dupla falú főzőben "leégetni" a cefrét?

Tegnap almát főztem és már az elejétől fogva enyhe kozmás, kicsit utópárlathoz hasonló illata volt a lefolyt alszesznek...

A cefre nem volt ecetes, romlott, pimpós, stb... 12 nap erjedés után főztem, tökéletesen finom alkoholos, alma illata volt.

Leégésnek természetesen nem volt nyoma, de a sisak belső felületén ezüstszerűen csillogó bevonat keletkezett...

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78438

Hát még én. A szezon lezárva, készülék elpakolva :(

Előzmény: hal65 (78437)
hal65 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78437

Irígykedem....

Mi folyik?

Előzmény: rézműves1 (78436)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78436

...finomítós, pályinkás jó reggelt...

kupeci Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78435

Én 100 L-hez 1 dl akkusavat tettem, 10szeresére hígított állapotban.

Előzmény: porgolo (78433)
kupeci Creative Commons License 2012.11.01 0 0 78434

Én mindenképpen külön főzném.Így ha az egyiknek lenne valami nemszeretem íze nem rontaná el a másikat. De a külön lefőzött pálinkákból akár össze is keverhek  kóstolásra, ha ízlik mehet az egész össze.

Én egyébként meghagynám a borpárlatot  magában, nem szeretem de elfogy mert mindíg kerül valaki aki szereti. A leérett szőlő bogyóból készült pálinka is lehet különleges főleg ha fehér,de a vörösből is lesz valami.

Előzmény: Darikoma (78432)
porgolo Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78433
Kivanok Urak!
Aki cefrezett birset mennyi ph-t mert? Be kell allitanom, de nincs merom.
Jovore van idopontom, nem akarom h megromoljon. Köszönöm.
Darikoma Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78432

Kedves Mindenki!

Adott egy mázsa leforrott, préselt szőlőbogyó.

Aztán adott 100 liter óbor.

Kérdés:

Érdemes-e külön főzni a kettőt?

Mi lessz az eredmény, ha együtt van kifőzve?

Aki már kóstolt ilyet, jó lenne ha minősítené.

 

köszönöm !

kupeci Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78431

Igaz is már csak 10 percem van,.....jó éjt nektek!:)

Előzmény: stapika (78430)
stapika Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78430

Nemsokára le csap a 22h.:-)

Előzmény: kupeci (78429)
kupeci Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78429

A spájzból jövet már egy kicsit figyelmetlen vagyok, és mikor egy kis "figyelemért" visszamegyek...kezdődik mnden előlről!:)

Ez a 22-es csapdája:))

 

Előzmény: stapika (78427)
kupeci Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78428

Mértéke van mindennek. ha csak alig ecetes akkor alig lezs  kevesebb az alkoholod és alig lesz technokolos az előpárlatod de ha nagyon ,.... hát akkor nagyon.....

Egy ideig elfogadod az ilyen "25" litereket egy idő után viszont nem!:)

Előzmény: Amateur-no1. (78422)
stapika Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78427

Erre mutattam rá. Hogy lehet erre válaszolni?(smajlt nem figyelted)

Előzmény: kupeci (78425)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78426

Nem kell 3 mm vastag, elég a másfél, max. két milis is. Az is csak azért, hogy be ne horpadjon ha odaverd az alját.

De mielőtt nekiállsz, halgass Feribára és mindenkire aki azt mondja, hogy nem elég csak az alját! Az üst kétharmadáig kell. Főleg a söröshordónál ami magasabb, mint szélesebb, ezért a cefre teteje viszonylag gyors átfűtéséhez nem ideális. Tehát magas dupla fal mellé, még egy keverő is jó lenne hozzá.

Persze megcsinálhatod csak az alját, de előbb utóbb úgy is átalakítod, meg kár a drága anyagot elpokécsokolni.

Előzmény: jatti1 (78409)
kupeci Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78425

"nem érezhető konkrétan benne, de esélyes."  Bocsi Stapika, de vagy terhes valaki , vagy neM!:)

Előzmény: stapika (78424)
stapika Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78424

Azt kérdezi.:-))

Előzmény: kupeci (78423)
kupeci Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78423

Ha ecetes lenne az érzik....érzed vagy nem ?:)

Előzmény: Amateur-no1. (78422)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78422

Sziasztok !

 

Addíg abajgatott az egyik munkatársam a tavaji körte cefréjével, hogy bevállaltam egy próbafőzést, hozott kb. 25 lityit, szerintetek menyi esélyem van, hogy jó lesz a végeredmény ?

 

Kóstoltam a cefrét, nem is tudom, hogy ecetes-e, vagy nem,- nem érezhető konkrétan benne, de esélyes.

 

Szerintetek ?

 

Medíg menjek el, előpárlatnál ordít az ecet, vagy ...   mi legyen    120-Liter az anyag.  

norris53 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78421

Már nem főz pálinkát :-)

Tanítja hogy kell:-)))))))

Előzmény: orient7 (78418)
norris53 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78420

Egyet értek veled -mármint hogy 1,5mm es saválló lemez -ből csinálod !

A söröshordó befenekelése nem kell hogy vastagabb lemezből készüljön mint maga a söröshordó anyaga !!

Nézzük csak meg -miért is kellene vastagabb? A két fal között folyadék lesz -ha olaj akkor +nyomás nem keletkezik és csak kismértékű lesz a lemez hőmérséklet különbség ( max 130 C° lesz )

ha víz akkor mx0,5 bár túlnyomás lehet és 115 C° lemez hőmérséklet ! Ezt mid a sörös hordó mind a külső köpeny ki kell hogy bírja (ha semmivel nincs be fenekelve akkor a hordót nyaldossa a láng és van benne folyadék akkor a lemez kb 100 C°hisz nem lehet sokkal több mint a benne lévő folyadék forráspontja )

Előzmény: hal65 (78414)
orient7 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78419

Az enyém 2mm-es saválló.

Lapos 20 *5 laposvassal megerősítve ez x alakban van az alján a x közepe a kör középpontja.

Így majd többet kapok érte ha leadom a méhbe:)

Előzmény: jatti1 (78409)
orient7 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78418

Hova tünt nabiti?!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!