Én is olvastam és el is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne beszerezni. Vagy veszek egy bojlert :) és átalakítom, vagy megvárom a lomtalanítást és megpróbálom megelőzni a familiárisan túl pigmentált fémgyüjtőket és keresek egyet. Az első az túl drága, a másodiknál nem tudom, hogy mikor lesz, tehát kiszámíthatatlan. :)
...nem bátorság, időhiány miatt nem volt kész az új főző, a cefrék meg nem sürgettek, hogy "főzzé má le"..a finomítvány viszont meglepően jó...kiváncsi leszek a végére...a ZD-n megízleljük...
Bátor vagy. Ha jól tudom ennek elég alacsony a ph-ja.
Az édességet valszeg a lúgosság adta. A múlt évben én is főztem földiepret. Én 4% cukorral dolgoztam, és ha jól emlékszem átlagos kihozatal volt.
A produktumtól pedig nem voltam hanyattesve. Kellemes illat, de az íz nekem nem jött be. Aztán bevágtam a szekrény mélyére, és ott pihent 6 hónapot. Aztán egyszer a kezembe akadt, és megkóstoltam. Na ekkorra lényegesen simább lett. Egy szónak is 100 a vége nekem nem jött be.
...ez ám a "telepatika"...éppen Neked akartam válaszolni...tehát (lehiggadtam), "kard hüvelybe, csikket súlyba", ahogy azt egykori tanárom mondaná...a "komonistát" szégyellem, de lehet, hogy a tudatalattim útálta annyira, hogy nem akarta helyesen írni...
...amit most , ilyen későn finomítok (régen ki kellett volna főzni) az áprilisi eper, ami május közepe
óta várta ez a napot...most legalább megtudom, hogy milyen a "túlérett" cefre...
...aggódtam is rendesen, de 2.8-PH-ra belőve, csurig töltött jól záródó badellákban voltak a pincében idáig...ízre, illatra semmit nem vettem észre...mivel csurig volt, se penész se pimpó...
...napfény alig 2% került bele, mert édesnek tűnt és így elég gyengén adott...egy 35-lityis felöntés,
Én mindenképpen külön főzném.Így ha az egyiknek lenne valami nemszeretem íze nem rontaná el a másikat. De a külön lefőzött pálinkákból akár össze is keverhek kóstolásra, ha ízlik mehet az egész össze.
Én egyébként meghagynám a borpárlatot magában, nem szeretem de elfogy mert mindíg kerül valaki aki szereti. A leérett szőlő bogyóból készült pálinka is lehet különleges főleg ha fehér,de a vörösből is lesz valami.
Mértéke van mindennek. ha csak alig ecetes akkor alig lezs kevesebb az alkoholod és alig lesz technokolos az előpárlatod de ha nagyon ,.... hát akkor nagyon.....
Egy ideig elfogadod az ilyen "25" litereket egy idő után viszont nem!:)
Nem kell 3 mm vastag, elég a másfél, max. két milis is. Az is csak azért, hogy be ne horpadjon ha odaverd az alját.
De mielőtt nekiállsz, halgass Feribára és mindenkire aki azt mondja, hogy nem elég csak az alját! Az üst kétharmadáig kell. Főleg a söröshordónál ami magasabb, mint szélesebb, ezért a cefre teteje viszonylag gyors átfűtéséhez nem ideális. Tehát magas dupla fal mellé, még egy keverő is jó lenne hozzá.
Persze megcsinálhatod csak az alját, de előbb utóbb úgy is átalakítod, meg kár a drága anyagot elpokécsokolni.
Addíg abajgatott az egyik munkatársam a tavaji körte cefréjével, hogy bevállaltam egy próbafőzést, hozott kb. 25 lityit, szerintetek menyi esélyem van, hogy jó lesz a végeredmény ?
Kóstoltam a cefrét, nem is tudom, hogy ecetes-e, vagy nem,- nem érezhető konkrétan benne, de esélyes.
Szerintetek ?
Medíg menjek el, előpárlatnál ordít az ecet, vagy ... mi legyen 120-Liter az anyag.
Egyet értek veled -mármint hogy 1,5mm es saválló lemez -ből csinálod !
A söröshordó befenekelése nem kell hogy vastagabb lemezből készüljön mint maga a söröshordó anyaga !!
Nézzük csak meg -miért is kellene vastagabb? A két fal között folyadék lesz -ha olaj akkor +nyomás nem keletkezik és csak kismértékű lesz a lemez hőmérséklet különbség ( max 130 C° lesz )
ha víz akkor mx0,5 bár túlnyomás lehet és 115 C° lemez hőmérséklet ! Ezt mid a sörös hordó mind a külső köpeny ki kell hogy bírja (ha semmivel nincs be fenekelve akkor a hordót nyaldossa a láng és van benne folyadék akkor a lemez kb 100 C°hisz nem lehet sokkal több mint a benne lévő folyadék forráspontja )