Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78912

...ja és köszönjük a megtisztelő definíciót... ahogy koszorús költőnk is mondaná, "dolgozni csak 

szépen, ahogy a csiga megy a réten, úgy érdemes"...

Előzmény: gorbekukac (78898)
Jancsimiska Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78911

Sziasztok!

 

Újabb borászati melléktermékkel volt kisebb konfliktusom:

 

 

A páracsőből kompresszorral kellett a gyümölcsdarabokat kitakarítani.

 

Jó főzést kívánok mindenkinek:

 

JM.

Előzmény: Jancsimiska (62094)
comad2 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78910

Inkább a páracső legmagasabb pontján kell annyinak lenni. A többi normális sztem mert ahogy csökken a szesztartalom úgy nő a forráspont, ha jól tévedek.

Előzmény: gorbekukac (78909)
gorbekukac Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78909

Jó reggelt mindenkinek!

 

Az új főzőbe került most hőmérő és számomra teljesen furcsa dolgok jelntkeztek.

 

Valahol olvastam korábban, hogy a sisakban lévő gőz hőmérsékletét olyan 80-90 fok között kell tartani.

 

Ebben a tartományban nekem csak éppen hogy csöpög a párlat . A hőmérő szerint nálam 92 celsiusnál folyik szépen, olyan gyufaszál vastagságnyian.

 

Sőt a vége felé mikor már csak 25-30 fok körüli az alszesz akkor 96-ot, 20 alatt meg 98-100 celsiust mutat a hőmérő.

 

Szerintetek ez normális? 

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78908

"Oteló cefrém van, 19-es cukoral. Létezhet hogy 3 hét alatt kifort."

 

Persze, ez teljesen normális.

 

"illetve nem baj az hogy 120 liter cefréhet öntöttem úgy 10 liter vizet."

 

Ez nem világos. Itt ugyanarról a cefréréről van szó, induláskor?

Nem értem, minek a víz egy szőlő cefrébe, annak anélkül is van elég leve

Előzmény: Beró1985 (78889)
gombászok Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78907

Minden ember egyforma: egyik ilyen, a másik olyan!

Előzmény: nemkezdő00 (78816)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78906

"mikro hullámú sűtő tányér forgató motor"

 

Ismerem, használom egyéb célra, de az gyenge, szóba se jöhet cefrét kavarni.

Előzmény: leparlo02 (78893)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78905

...pályinkás jó reggelt...szőlőcefre-főzőset...

gorbekukac Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78904

Így már teljesen világos  köszönöm a mindent kielégítő válaszokat.

Előzmény: rézműves1 (78901)
vf1 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 78903

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról      Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (78798)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78902

..."Nekem a 60L űstnél a cefre főzés 6óra"...    az nagyon sok!!

 

...az egy nagyon jó kis üst, "megérdemelne" egy príma "szoknyát"...meglepődnél, hogy mennyit

számít időben és főleg lóvéban...neked sem ingyen adják a gázt...

...ennek az új üstömnek, már a második főzéskor csináltam egy ideigleneset, háztartási fóliából...

...csak úgy körbetekertem alul és csináltam rá pár lukat...már így is 25-peccel hamarabb forrt...

...ha meg lesz a "rendes", aminél az oldalán is felmegy a meleg, még gyorsabb lesz...

Előzmény: leparlo02 (78894)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78901

...a magyarázat igen egyszerű...amikor a páracső csatlakozik a sisak közepén lévő szerelvénnyel,

valahogy el kell fordítani, hogy az emelkedési szöget meg tudd adni...ezt három féle módon tudod

megtenni...hajlítással, de ahhoz, hogy félkemény csövet szépen tudjál hajlítani, komoly (drága)

szerszám kell...a másik kettő, az viszonylag egyszerűbb...mindkettőnél, különböző fittingeket alkalmazunk, az egyik, amit hal is említett, az állítható verzió, két darab kúpos hollandival...így azon a páracsövön, összesen 4-db hollandi van...amit én alkalmazok, az fix, előre beállított

emelkedéssel és ezt 4-db KB-s könyökkel, összeforrasztva állítom be...nálam ezek a könyökök

teszik lehetővé, a kívánt emelkedési szög beállítását...a párlat szempontjából nincs jelentősége...

 

 

Előzmény: gorbekukac (78898)
gorbekukac Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78900

Aha értem. Nálam is emelkedik, talán túl sokat is,olyan 25-30 fok között van valahol az emelkedési szöge.

Előzmény: hal65 (78899)
hal65 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78899

Én azért használom, ezt a megoldást, mert ennél bármekkorára állítható a páracső emelkedési,)vagy lejtési??:) szöge. Így nem kell győzködnöm az ügyfeleket, hogy ha: "10-12 fokra van állítva az emelkedés, akkor jön a tuti".

Így mindenki úgy állítja be, ahogy neki szimpatikus, mivel ezzel a megoldással, ez kivitelezhető.

Szerintem mindenképp emelkednie kell a páracsőnek, de mindjárt jön valaki, és megcáfol :))))

Előzmény: gorbekukac (78898)
gorbekukac Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78898

Sziasztok!

 

Tisztelt rézműves és hal!

 

Látom, hogy az általatok készített remekműveken oldalra is meg van törve a páracső mind az üst mind a hűtő felöli oldalon.

 

Ennek a párlat szempontából van valami jelentősége, vagy így egyszerűbb szerelni?

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78897

...szerintem az a motor, nagyon gyenge ehhez, de ez csak egy vélemény...

...a pistóriusz tányért, ha vizet nem folyatsz rá a hűtőből, akkor forró vízzel célszerű feltölteni és az elpárolgott vizet is avval pótolni...ha a főzés kezdetén töltöd, akkor mire a csöpögés megindul, valószínűleg már elég meleg lesz a tetején "hűtővíz" is...ha az elpárolgott vizet hideggel pótolod főzés közben, akkor előfordulhat, hogy annyira megnövekszik a deflegmáció, hogy leáll a csurgás..

...én digitálissal mértem a vízhőfokot a tányér tetején, amikor belül 100°C-volt, akkor a víz 85°C

körül volt...tehát már akkor is észrevehető a csurgáson a lassulás, ha a mosogató csapból 55°C-

os vizet öntesz rá...

Előzmény: leparlo02 (78893)
hal65 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78896

A vöröshagymát, csak fagyasztás után!

Tudod?

Mikor "megédesedik".

Ez a projekt engem is érdekel ha lesz egy kis "fagyoshagyma".

Előzmény: köműves (78879)
leparlo02 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78895

Mail ment.

Előzmény: rézműves1 (78890)
leparlo02 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78894

Nekem a 60L űstnél a cefre főzés 6óra.

Igaz kellene egy hőforó köpeny rá mert elvész a hő nagy része. kíváncsi lennék mekkora lenne a aváltozás időben és gázban.

 

A pictorius hűtése végett hogy alakulnak az aromák?

 

Előzmény: rézműves1 (78890)
leparlo02 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78893

Tekeknikás

Azegy békebeli traffantyúú.

Én mikro hullámú sűtő tányér forgató motorjára gondoltam szerinted?

 

Valamit nem értek a pictorius tányért folyamatosan tölteni kell, melegvízzel hideg vizzel vagy mi mit okoz ennél az eszköznél?

 

Előzmény: rézműves1 (78881)
Beró1985 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78892

Én Pest megyében (csévharszt)tudok egy jó helyet ahol lehetne szedni!

Erre nem nagyon szedik!

Az Otello cefrére tudsz választ?
Előzmény: Baracilin (78891)
Baracilin Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78891

Galagonya ha van időd megéri, külöleges pálinkát ad!


Bodzát nem, csak gyalogbodzát...valószínű bodzám ezen a vidéken soha nem lesz (hacsak nem veszek termelőtől), mert leszedik a dakoták...

Előzmény: Beró1985 (78888)
rézműves1 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78890

...nos megszületett a végeredmény...mindhárom főzés ideje, üstönként közel 3-óra volt...kicsit

még nyomhattam volna több "kakaót" is, a tuningolt zsámoly bírta volna, de a kicsi üst után, még nem akartam nagyon vastagon a "ceruzabelet"...a lényeg, hogy a kijött alkoholtartalom (ahogy sejtettük is Hallal) szinte hajszálra megegyezett...a két első főzés átlaga 320.5-egység, a harmadiké pedig 320.1-egység lett...mindhármat ugyanúgy "kicsavartam", vagyis ugyanannyival vittem 20%-alá...

...a különbség a lejött mennyiségekben van...ugyanannyi egység alkohollal, a harmadik főzéskor, majdnem 2.5-literrel több víz is lejött, vagyis összességében nagyobb mennyiségű, de gyengébb

alszeszt kaptam...

...a nagy kérdés, hogy azon kívül, hogy az erősebb alszesz kisebb helyet foglal el, meg ha rendesen nyomom neki, akkor az erősebb hamarabb le is fő, mi az előny??...ez az, amire még nem tudom a választ...

Előzmény: Baracilin (78872)
Beró1985 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78889

még egy plusz kérdés.

Oteló cefrém van, 19-es cukoral. Létezhet hogy 3 hét alatt kifort.

Feldobta a levet, alura leult a söreje.

illetve nem baj az hogy 120 liter cefréhet öntöttem úgy 10 liter vizet.

Már pezsget!

Beró1985 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78888

Hát kicsit elveted a kedvem!!

Én nem akartam szedni csak egy 20kg, de gondolom a barátom főzés közben anyámmal akarna szeretkezni! :-)

De van 3 napom szabad, akkor lehet nekiugrok szedni! :-)

bodza pálinkát csináltál már?

Nyáron nagyon gondolkodtam rajta! De nem volt időm!

 

Előzmény: Baracilin (78887)
Baracilin Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78887

Galagonya:

 

Nagyon munkaigényes gyümölcs...

Aprítása keverőszárral, nagyon sok víz hozzáadásával. A galagonya súlyának 2x-e lesz literben a térfogata.

Pektinbontó kell bele mert olyan, mint a félig megszáradt puding, vagy egy jó sűrű beton.

A vízhűtéses deflegmátorba folyamatosan hidegvizet pótolva is csak 20-25%-os alszeszt bírtam kipréselni belőle.

Enélkül a kifőzött alszesz alkoholtartalma pillanatok alatt eléri azt aszintet, ahol máskor befejezem a főzést.

 

Kihozatal cukor nélkül: 2,9L 50% pálinka 100 kg gyümölcsre számolva (mag is bene van a 100kg-ban), ami nem is lenne rossz ha nem félvagon cefréből kellene kinyerni azt a kevés szeszt...

 

Ennek ellenére ha sok időd van, ne hagyd ki!

Előzmény: Beró1985 (78882)
lyuko Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78886

Üdv uraim megjöttem!

sogi01 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78885

jonatán

Előzmény: köműves (78877)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78884

Én is be szoktam dugni, ne költözzenek bele a pókok.

Előzmény: Törölt nick (78813)
turmix75 Creative Commons License 2012.11.04 0 0 78883

Üdv! ledermedt a gáz palack öntöttem rá meleg vizet,közben a gyerek elesett az udvaron a gáz beindult mire oda értem megkapta.

még leadott egy litert akkor nem érzett rajta ,kicsit más volt a szine,barnás,én barom meg beleöntöttem a többihez.

másnap vettem észre az üst üritésekor.

Előzmény: leparlo02 (78875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!