segitségre szorultam, pálinka főzöm idáig tökéletesen müködött de most akadályba ütköztem.
Az alszesz finomra párlásánál a pálinkafőzöm szuszog néha kilövel a pálinka a lefolyon, mind-e közben hallom hogy vissza dolgozik a föző üstbe és vissza is csorog néha. Eddig nem csilált még ilyet arra gondoltam biztos vmi belekerült eldugult ezért magasnyomásúvan visszafele a csöveket kipucoltam de még így sem volt jó, átvízköoldoztam és még így sem nyerő. Szuszog néha kilővel és olyan mintha a szokottnál nagyobb túlnyomás lenne benne, mert néha a szelepek is elkezdenek dolgozni amik csak túlzott túlnyomásra nyitnak.
Már csak arra birok gondolni h valami a cső ejtésével lehet, bár igáig jó volt. Mellékelek képet is mellesleg egy kis hobby lepárloról beszékel.
remélem valaki találkozott más ilyennel és tudtok segíteni. előre is köszi: Sulc
...azt már csak halkan jegyzem meg (nem mint követendő példát), hogy ez a szőlő 2012. április 24.-én 13-órakor került a pincémbe...aznap le is cefréztem és mivel tudtam, hogy csak "később"
tudom kifőzni, PH 2,8-ra beállítva, csurig töltött műanyag badellákban, hermetikusan lezárva, a viszonylag "hűvös" pincében szundikált idáig...persze tudom, hogy ezt régen ki kellett volna főzni
és talán nem is minden cefre bírta volna ezt ki, de gondos tárolás mellett, (csakis szükség esetén)
...ha nincs benne, akkor mi jöjjön fel???...amikor a szőlőt elkezdtem, már írtam, (nem olvastad?) hogy ebben a fajtában alig van...figyu, én az elejétől visszaolvastam ezt a topikot, de olyat nem írt senki, hogy az olaj egyszer továbbsuhan, egyszer meg nem...az epernél jött rendesen és több zsepit is elhasználtam a leszedésre, mert folyamatosan jött, nem csak az elején...
...ne aggódj, ha van benne, feljön az, mint ahogy az epernél is feljött...
...ugyan nem az én ötletem, de állítólag jól beválik...először is jól bugyoláld be pokrócokkal stb...
majd lógass bele egy akvárium melegítőt (20W), ami abszolút vízmentes...
...de hallottam olyanról is, hogy kivettek belőle 20-30-litert és egy külön edégyben (akár az üstben is) felmelegítették és a többihez keverték...arra vigyázz csak, hogy ne melegítsd 40°C-fölé, mert
Az elmúlt 2 évben már többféle gyümölcsből főztem különösebb problémák nélkül finom pálinkákat.
Most azonban - utólag rájöttem - hibát követtem el.
4 nappal ezelőtt cefréztem kb. 80 kg nem teljesen érett téli körtét (aprítva, keverőszárral turmixolva, + 4kg napfény, + 1/2 élesztő, + 40 csepp pektinbontó), egy műanyag hordóban, 6-8°C-os
garázsban. A forrás eddig nem indult meg. Feltehetően az alacsony hőmérséklet miatt. Hely hiányában máshová nem tudom rakni a cefrét.
..."Vannak bonyolultabb módszerek is például a deflegnátor használata, stb., de szerintem ez a legegyszerűbb dolog"...
...azt még nem hallottam, hogy a deflegmátorral kozmaolajat is lehet szűrni...a fagyasztós módszer jó, de akinek nincs fagyasztója, annak más módszerrel kell szűrni...vagy szöllősi
.."Én úgy szoktam eltávolítani az alszeszből, hogy ami az első főzésnél 40 V/V % fok alatt lejön, műanyag flakonokba rakom, és 1 napra beteszem a fagyasztóba.
A jeges italt átszűröm egy konyharuhán. A zavaró kozmaolajak zöme, a fagyos lében kicsapódik és zsírszerűen megtapad a az anyagon."
Szerintem nagyon helyesen cselekszel!!!! Rád kéne figyelni!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egy részükre szükségünk van a jó pálinka készítésénél, mert ezek tartalmazzák a gyümölcsre jellemző illatanyagokat.
Egy részük, főleg azok, amelyek, magasabb forráspontuak, kimondottan kellemetlen, ha bekerül a párlatba, mert ízhibákat, és zavarosodást okoznak.
Én úgy szoktam eltávolítani az alszeszből, hogy ami az első főzésnél 40 V/V % fok alatt lejön, műanyag flakonokba rakom, és 1 napra beteszem a fagyasztóba.
A jeges italt átszűröm egy konyharuhán. A zavaró kozmaolajak zöme, a fagyos lében kicsapódik és zsírszerűen megtapad a az anyagon.
A finomításnál, már nem kell foglalkoznom a kozmaolaj szűrésével. Nekem nagyon bevállt ez a módszer. Akár 20 V/V % fokra is higíthatnám a pálinkám, akkor sem zavarosodik be az ital.
Vannak bonyolultabb módszerek is például a deflegnátor használata, stb., de szerintem ez a legegyszerűbb dolog.
...ekkorára nőttek, én is csodálkoztam, finom édes volt (ezerért/kg)...nagybanis, haveri beszerzés...minden fürtben volt már pár szem rossz és így a nagyoknak már nem küldték ki...
...nekem "csak" ki kellett válogatni és leszemezni...
...hűha, ezt teljesen komolyan kérdezed???...nem szoktad elolvasni a "regge-linket"???... (meg-ne kérdezd, hogy az mi)...azért nem ártana egy kicsit néha visszaolvasgatni sem...vagy Te csak a képeket nézegeted???...DDD(((:::
...szóval a kozmaolajok, olyan 6-nál magasabb szénatom-számú alkoholok, amiket, ha nem
szűrsz ki a pálinkádból, akkor 50%-alatti hígításkor, nagyon megkeserítheti az életedet...
...ugyanis attól lesz opálos (szürke-homályos) az addig, kristálytiszta pálesz...