Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.19 0 1 11185

Nekem a pöttyök a szellőzés hiánya miatt szoktak előjönni.

Rajtam az óra, aláizzadok, bemegy a kosz is (fizikai munka), és máris kirügyezek.

Függetlenül attól, hogy acél, vagy titán karóra van rajtam.  🤔

Előzmény: Órás bácsi (11183)
satzowlee Creative Commons License 2019.05.18 0 0 11184

Bízzunk benne, nekem speckó sohasem volt ilyen gondom.

Előzmény: Órás bácsi (11183)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.18 0 0 11183

Na kezd elmúlni a kezemről a 3 pötty.

 

De utána olvastam, sajnos a Seiko acél-szíjas órái tartalmaznak nikkelt amire sokan allergiásak. Remélem nálam nem lesz semmi, csak a szerelés következménye. :)

Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.18 0 0 11182

Értem. Köszönöm a válaszodat. Akkor nem fektetem le az acél szíjra inkább simán, akkor rakok közé valamit.

 

Lenne meg egy kérdésem. Mennyire normális hogy a kezem ki pattog az órától? Lett rajta 3 kiütés, igaz sokat dolgozok olajba mert szerelek, szóval lehet nem is az óra okozta. De ez lehetséges? 

 

Hiszen már európában ha jól tudom nem lehetne ilyen szíj az órán?

 

 

Előzmény: satzowlee (11181)
satzowlee Creative Commons License 2019.05.18 0 0 11181

Kérdezz csak nyugodtan, ilyen-olyan válaszok szoktak érkezni! :)

Nos, jópár éve egyszer csak kezembe került az unokaöcsém fém Casio-ja, szép darab, logarléc-bezeles, full stainless steel meg minden...-amikor megnéztem a hátlapját(az is acél) hát bizony láttam ám ott a kemény kopást amit a fémcsat követett el rajta, tisztán látszott az a kb 20mm-es sáv ott...-meggyőződésem, hogy esténként lefekvés előtt szépen hanyatt fekteti az óráját.

Azóta betegesen vigyázok arra, hogy ne károsodjanak a hátllapjai az óráimnak, vannak óradobozaim ahol a szíj-ill csat átöleli a(többnyire) plüss-párnát. Ha pedig úgy érzem, hogy máris ki tudtam választani a holnapi karórámat(hehe, reggelente van, hogy ujra átgondolom :D ), akkor az ágyam melletti szekrény polcára helyezem többnyire egy szalvétára, szétnyitható szíj(csat) esetében kiterítem, a pillangósokat pedig bezárom és az órát élére fektetem a 9-esnél.

Sokszor megtörténik, hogy elemet cserélek-ill kisebb javításokat elvégzek a kollégáim karóráinál, lassan már rászoktattam őket is, hogy szalvétába csomagolják az óratestet, függetlenül attól, hogy milyen szíj(csat) van rajtuk, és így adják ide.

Gondolom a hátlap is hardlex a Seiko-knál, nekem is van 1-példányom ebből. Tudnod kell, hogy katasztrofálisan meg tud karcolódni, nem tudom mi volt ezen a fejlesztés, de kis rosszindulattal "sima üveg"-nek is lehetne nevezni. Szóval csak óvatosan vele...

 

Előzmény: Órás bácsi (11180)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.17 0 0 11180

Üdv! Kicsit kényesebb kérdésem lenne felőletek. A jelenlegi mechanikus Seiko karórámon Hardlex üveg van (ami a Seiko saját fejlesztése). Ez ügye az ásványi üveg és a zafír között van.

 

Az óra hátlap üvegje is Hardlex? (Vagy csak az előlapi üveg ilyenkor?)

 

Ha Hardlex akkor tárolással kapcsolatban is lenne kérdésem. 

 

Ügye sokan úgy tarják otthon az órát hogy a gyári párnára ráhúzzák általában. Nos, ha munkába megyek sajnos az órát a jelenlegi "foglalkozásom" miatt le kell vennem. Ilyenkor bele rakom egy szivaccsal bélelt fémdobozba a munkahelyemen. Ekkor az óra üveges hátlapja az acél szíjon fekszik. Mennyire "egészséges" ez az óra hátlapjának? Mennyire karcolódik? Érdemes e ezzel foglalkoznom.

 

Bocsi, de mivel kezdő vagyok így inkább kérdezek. :)

 

 

kakosdobrojutro Creative Commons License 2019.05.16 0 0 11179

Vedd meg, mert olcsóbban nem kapsz!

Előzmény: omega_patek (11174)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11178

Mivel most kezdtem ezt az órás dolgot, elég sok mindent meg kell még tanulnom. És ezért kérdezek "lapvető" dolgokat is. Így legalább a szervizelésről is van fogalmam, a "laikus" emberek például ezeket nem is tudják. Több órában meg azért gondolkozok, mert meg tetszett ez az órás dolog, főleg amilyen történelmi múlttal rendelkezik egy-két óra gyártó. Lehet fura, de  elkaptam ezt az órás fonalat így elsőre. Szabad időmbe órás videókat nézek, de sajnos a Magyar tartalom nem sok a Youtubon. Szeretnék egy nagyobb óra gyűjteményt majd össze szedni, de ez elég sok idő (pénz), és nem is az egyik napról a másikra akarom. Alkalmiba egy bőr szíjas órát szeretnék, búvár órának megy egy olyant ami állja strapát, ha mondjuk strandra vagy tengerre megyek.

A szervizelés meg azért is érdekel, lehet hogy hülyén hangzik, de megszeretném őrizni az óráimat, amikhez majd sok emléket szeretnék majd kötni.

Én nem úgy akarom megközelíteni ezt az órás témát, mint ékszer, ha nem minél jobban informálódni az órákról, és a történelmi múltjukról. :)

 

Előzmény: ZésZoli (11176)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11177

Köszönöm az információt. :)

Előzmény: APT (11175)
ZésZoli Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11176

Szia!

 

APT leírta a lényeget. Szerintem most ne ezen gondolkozz! Az az 5-8 év nagyon sokára van. Aki elkezdi az órázást, nem biztos, hogy annál az első óránál marad akkorra. Majd akkor meglátod, kell-e szerviz, vagy pedig a fiókban van az óra.

 

Egy hétköznapi ... egy búvár ... egy alkalmi? Ez ma már lehet egy és ugyanaz az óra simán. Egy Seiko búvárt elhordhatsz hétköznapi órának is. Mégis mikor hordanád máskor? :-)

 

Alkalminak  vehetsz az áhított arany színű órák közül is. 

 

Nálam az alkalmi óra mindig zsebóra. 

 

Én is úgy látom, hogy inkább másoknak szeretnél öltözni. Nincs ezzel semmi baj, de azt tudni kell, hogy mindenkinek más tetszik. Nem lesz olyan, hogy mindenkinek tetszeni fog az adott óra az adott szettel. Legjobb, ha azt hordod, ami neked tetszik. Persze ide feldobhatod az ötleteidet és ha nagyon elborult, akkor majd jól lebeszélünk. :-)

 

Üdv.

 

 

Előzmény: Órás bácsi (11173)
APT Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11175

Nem a használat, hanem az idő valójában a probléma. Nem létezik tetszőleges ideig jól funkcionáló kenőanyag - gondolj arra, hogy az autóknál is x km vagy 1/2 év a gyárilag előírt olajcsere-periódus, és utána évente-kétévente elvileg akkor is előírják az olajcserét - ha a kocsi alig futott valamit.

A Moebius például egységesen 6 év "kihordási időt" mond az olajaira.

 

Nyilván ezek az adatok némi ráhagyással értendők, és azt is jó tudni, hogy azért egy óra mechanikus értelemben mindig túlméretezett (nagyon kis erők hatnak a csapoknál, még a billegőnél is), így rossz kenés esetén is csak hosszú idő után jelentkezhet érdemi kopás. Alkalmi viselésű (havonta csak pár napig, vagy még annyit sem használt) óránál valójában nincs komoly kockázata annak, ha addig használod, ameddig azért elindul-jár még egyáltalán - ennek inkább az lehet a "kockázata", hogy az óra pont akkor fog megállni vagy összevissza járni, amikor esetleg mégis szükséged lenne rá. A korrekt szervizelés egyben megbízhatóságot, kiszámíthatóságot is jelent.

 

De én például a gyűjteményi-vitrines óráknál, pláne nagy zsebóráknál szoktam javasolni/alkalmazni azt is, hogy ha az óra egyébként olyan jó minőségű-kidolgozottságú, hogy korrekt módon jár "szárazon", kenetlenül is (ezt az olcsó, gagyi órák sokszor nem tudják, van, ami megfelelő kenés nélkül tényleg el sem indul, vagy örökösen megáll), akkor a rugó és a felhúzószerkezet (ahol azért nagyobb erők hatnak) nehéz olajjal-zsírral kenésén túl a többi pontot lehet szárazon hagyni - így az óra nem fog évek után sem "besülni", a beszáradt kenőanyag miatt megállni, és az, hogy ha fél-egy-két évente egyszer felhúzzák, az nem fog száz év alatt sem észrevehető kopást, károsodást okozni benne.

Előzmény: Órás bácsi (11173)
omega_patek Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11174

Láttam  a Bajcsyn egy használt Seiko MM 300m. Kérnek érte 300e-et. 

 

Megéri szerintetek?

Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11173

Lenne még egy kérdésem tőletek.

 

Úgye korábban kérdeztem a mechanikus órák szervizelését hogy 5 évente ajánlott a normális kenés miatt. De pl. ha egy alkalmi mechanikus órám van, és ritkán veszem fel, így annál is az 5 év ajánlott? (Értem nem folyamatos az óra szerkezetének a járása így ha hosszabb ideig csak tárolom)

 

Vagy ezek a kenő anyagok 6-8 évig működnek csak megfelelően munkától függetlenül is?

 

 

Válaszokat előre is köszönöm.

Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.15 0 0 11172

Köszönöm a válaszod. (A többieknek is.)

 

Minden felé képpen olyan emberek véleménye érdekel, akik értenek az órákhoz mint ti. (Nyilván az ilyen emberek javaslatára hallgatok)

 

Nem szeretnék ízléstelen órákat felvenni, főleg ami más képet szeretne magáról mutatni.

(De az első megérzésem ez volt nekem is.)

 

A Citizenről így le is tettem. Jelenleg egy második Seiko órán gondolkoztam, ami csak alkalmi órának vennék...

Annak a kerete arany színű(nem az egész mint a Citizennél), de nekem is sok még így is... Szóval inkább elengedem azt is. De ennek már örülök hogy kezdek rá érezni hogy ezt az arany színt,nem érdemes erőltetni. :)

 

És minden féle képpen egyett is érték veled ebben az ízlésben.

Csak az egyik ismerősömmel feszegettem ezt a témát, hogy én kellemetlenül érezném magam ha egy ilyen óra a kezemen lenne. Vagy igazi arany vagy semmi... Többnek nem akarok tünni.

 

Mivel az első órám 30 évesen egy Seiko, így meg kell tanulnom még az ízléses óra választást. Tapasztaltabb órásoktól. :)

Jelenlegi egy acél szíjas(minden napokra), még egy alkalmi Seikot akarok, és búvár Seikot. Olvastam hogy több óra az optimális választás. És ez nyilván igaz is. :)

Előzmény: windproof (11167)
windproof Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11171

Szerintem amúgy jők ezek az arany-acél színű órák, de inkább sokadik órának, mert 1-1 ruhához, “alkalomhoz” illenek csak, nem mindennapi darabnak

Előzmény: csiro (11170)
csiro Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11170

Amikor a Tritont kiválasztottam, az arany/acél/fekete tetszett, de a feleségem szerint nem illett volna hozzám, így lett végül az acél/fekete változat. Pedig azon nem is  annyira tolakodó az aranyozás, csak nem tudtam "élőben" megnézni, ezért voltam óvatosabb.

 

 

ZésZoli Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11169

Szia!

 

Ha 60+-os órásbácsi vagy, akkor egy arany színű, fémcsatos óra egyáltalán nem ciki. 

 

A PVD tartóssága függ a hordási szokásoktól. Napi használatban mindenképpen kopik és ezzel a színe változik. Ha csak a tok arany színű és az óra bőrszíjas, akkor ez kevésbé látványos.

 

Üdv.

Előzmény: Órás bácsi (11161)
windproof Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11168
Előzmény: windproof (11167)
windproof Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11167

hogy égő e arra nem szeretnék válaszolni.  

 

egy biztos, hogy ezek a teljesen arany színű holmik első sorban az ázsiai piac miatt léteznek, mert ott komoly hagyománya van mindennek ami csillogó arany. Ezért árulnak még a relatív olcsóbb casio, seiko, citizen órák között is olyat, aminél a tok, a fém szíj, a szamlap is arany. 

 

Mifelénk a nyugati kultúrkörben kevésbé általános, inkább bizonyos subkultúrák hordanak ilyet (pl bizonyos zene stílusok kedvelői). 

 

Én a magam részéről nem erőltetnék egy teljesen (tok és fém szíj) arany órát, még akkor sem, ha tényleg aranyból van, egy ilyen nekem már nagyon sok lenne. Egy ízléses bőr szíjon már inkább el tudnám képzelni, de nekem még az is nagyon-nagyon sok lenne.

 

Viszont alapjában véve nem gondolom, hogy az arany egyáltalán ne mutatna megfelelő mennyiségben jól, egy SNZH57 például szerintem nagyon jól tud kinézni az ezüst tok mellett a fekete alapon arany beosztással és mutatókkal. 

 

Előzmény: Órás bácsi (11161)
Ghosen Creative Commons License 2019.05.13 0 0 11166

Egy képet tölthetnél fel... Könnyebb lenne véleményt alkotni, ha látnánk. Személy szerint engem meg érdekel is, mert arany színben még nem láttam!

Előzmény: Órás bácsi (11165)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.12 0 0 11165

Ha nekik akarnák megfelelni, akkor őket kérdeznem.

Mivel "órák a felkelő nap országból" a fórum neve, így itt kérdezek.

Ha jól tudom a Citizen Japán nem? Igen, érdekel a PVD . 

Talán van olyan itt akinek a CITIZEN órája PVD bevonattal van bevonva...

 

Másik, égő-e az óra?

 

Igen, érdekel. Mert nem tudom mennyire elfogadot az ilyen óra. Márka ide vagy oda. Nem vagyok otthon a témában. Hol kérdezzek ha nem itt? Talán valami alkalmi öltözködésnél hogy az arany színű Citizen Órám égő-e....

 

 

Na kösz a segítségét! Pá!

 

Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.12 0 0 11164

Az égő meg az hogy teljesen lekezelő ember vagy, de ha egy szikla szélén lógnál akkor persze jó lenne a segítségem akit le degradálsz..... ;)

Előzmény: Törölt nick (11162)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.12 0 0 11163

Ennél értelmesebb választ tőled nem is várhattam volna. ;)

Az hogy kérdezek dolgokat, az azért van mert nem vagyok otthon a témában Z VITAMIN! 

 

Engem úgy tanítottak anno az iskolában, ha nem értesz valamit kérdez. 

 

Nem kötelező válaszolni, se segíteni. Mivan ha megkérdezem mennyire divat az ilyen arany színű órák hordása?

 

Vagy hogy ami réteg rajta van, az mennyi idő alatt kopik le?

Az utóbbit honnan tudjam meg Master? Taníts kérlek.......

Előzmény: Törölt nick (11162)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.12 0 0 11162

Te amúgy hány éves vagy? Már csak azért kérdem, mert mindig a haverjaidnak, meg a külvilágnak akarsz megfelelni az óráiddal... Na, ez az égő.

Előzmény: Órás bácsi (11161)
Órás bácsi Creative Commons License 2019.05.12 0 0 11161

Üdv.

 

Szerintetek mennyire égő egy arany színű Citizen viselete alkalmi használatokra? (Nekem tetszik, de "bohócnak" se akarok tünni benne)

 

A kemény PVD kezeléssel aranyozva, mennyire tartja a szinét az óra?

windproof Creative Commons License 2019.05.10 0 0 11160

Köszi! 🙂

 

kipróbálom az alábbi órást!

Előzmény: bosijani (11158)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.09 0 0 11159

 

Kiss István (P.Kiss apukája)

 

Népszínház utca 57. 

Előzmény: windproof (11157)
bosijani Creative Commons License 2019.05.09 0 0 11158

mondanám,hogy küldd el,de nem sok időm van mostanság,sok a meló...

Előzmény: windproof (11157)
windproof Creative Commons License 2019.05.09 0 0 11157

Még kérdeztem is az orosz órás topicban, hogy vajon Bp-en tudnak e ajánlani helyet, ahol beolajoznák (egyszerű 17 köves, kézi húzós darab), de úgy tűnik az ottani kollégákat csak a múlt évezred relikviái érdeklik 😀

Előzmény: windproof (11156)
windproof Creative Commons License 2019.05.09 0 0 11156

Hát ezaz! 2010 után gyártott, így nem képvisel (rajtam kívül) semmi érdekességet. Egy one hand Luch, de elég pontatlan lett szegény, pedig jópofa a működése. 

Előzmény: bosijani (11155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!