Keresés

Részletes keresés

OsCaR Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22940
... OFF: ha már így szóba kerültem ;)
Előzmény: OsCaR (22939)
OsCaR Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22939

Az előző beírás óta szereztem egy hőmérséklet mérés-adatgyüjtőt,

 

milyent, mennyiért, hol, mit tud? (pont ilyen méricskélések előtt állok én is)

Előzmény: micimacho (22936)
dpek Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22938
Üdv mindenkinek.

Ha már villanynál vagyunk, hadd kérdezzek én is.

Épp most állok kerámia lapos főzőlap bekötése előtt.

A cucc már megvan.
A sütő 2kw körül van, a főzőlap max.6,5 kW.
Sajna csak 220V van.
1x32A-es biztivel.

Elég a 32 A ahoz hogy normálisan működjön?
Max áramfelvételnek 27A-t irnak csak a főzőlapra.
Valaki mondott olyat, hogy 220V-nál csak egyszerre max 2 főzőlap használható, a 4 helyett.

Továbbá, hogy elég 2,5-es vezeték neki direktbe az órától, vagy kell a 4-es?
a 2,5-es ? A-t bír el?

Előre is köszi a segítséget.
nszethi Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22937
A párom technokrata. Ki is cseréli, nem csak felkapcsolja. :-))
Előzmény: micimacho (22932)
micimacho Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22936
Bocs, ha untatok, de hátha valakinek azért eszébe jut valami, szóval felmelegíteném a problémámat.

Az előző beírás óta szereztem egy hőmérséklet mérés-adatgyüjtőt, és azzal vizsgálódtam a meglévő hosszú ágam végén lévő radiátor melegedési idejét.

Nem meglepő, bár váratlan, (mert hát tudtam, csak nem sejtettem, mint Stallone az Oscarban) hogy a vegyes rendszer miatt a radiátorkörbe beépített 2000l/órás szivattyúval a melegedési görbe sokkal egyenletesebb és meredekebb, mint ha a gázkazán 1000l/órás szivattyúja megy. (a rendszer vízmennyisége közelít a 200 literhez.)
Szóval ha a kandallóval is kb 50 fokos vizet állítok elő (ez ugye azért nem annyira állandó, mint pl. gázkazánnal, de igyekezni szabad...) akkor kb fele idő alatt melegszik fel a radiátor, mintha ugyanezt gázkazánnal teszem. Ráadásul, míg 20-ról 30 fokra gázkazánnal 30 perc kell (eddigre jut 30 foknyi melegvíz ehhez a radiátorhoz, igaz közben már az egész lakásban jelentősen emelkedett a hőmérséklet) addig a kandallós esetben (amikor a nagyobb teljesítményű szivattyú megy) elég 16 perc. utána még tovább romlik a gázkazános eset, mert 30-40-re már ma hajnalban a gáznak 2 óra kellett, míg este a kandallónak másik 15 perc... Szóval vicces. Majd ismétlem a mérést.

De! Hosszas gondolkodás után két megoldás látszik (relatíve) egyszerűnek: Az egyik, hogy a kazánban is kicserélni a szivattyút. Ezt már kérdeztem, hogy valaki csinált-e ilyet pl. nekem SD kondenzációs van... milyen hatással lehet a kazánra... és miért nem nagyobb teljesítményű szivattyút tesznek be.

A másik, hogy ebbe a túlzott méretű ágba berakni egy önálló kisméretű, nem túl nagy teljesíményű (pl. cirkulációs) szivattyút, (az osztó nyomóoldali szelepe után), ami meggyorsítja ebben az ágban az áramlást. A kérdés itt az, hogy nem okoz-e egyéb problémát, hatásos lesz-e, hiszen akkor abban az ágban megnő a sebesség, miközben a többiben meg nem. Nekem a villamos agyamnak ez kicsit felfoghatatlan. (nem fog-e kidudorodni a csővég :-) Illetve inkább hogy nem károsodik-e ez a kis szivattyú attól, hogy folyamatosan gyorsabban forog ott a víz. Persze tekinthetek az egész osztóra úgy, mint egy puferre, akkor biztos nem gond, hogy más sebességgel áramlik benne a víz az egyes ágakban...

A harmadik (nem preferrált) az igazi puffer kialakítása, és arról az osztók egyenkénti megtáplálása nagyobb teljesítményű szivattyúkkal. De ez drága, és nagyon nagy átalakítással jár, bár hordoz némi lehetőséget a később továbbfejlesztendő megujuló energiahasznosítással kapcsolatban.

Ha valaki hozzá tud szólni bármelyik változathoz, annak előre is köszönöm.

mm.
Előzmény: micimacho (22791)
micimacho Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22935
hehe, sokáig én is ezt gondoltam, amíg nem KELLETT döntenem, hogy gázos szívás. vagy villany gondtalanság.
De tényleg, palacsintát már előtte is teflonban sütöttem, csak évente elgörbült. Azóta ezt nem teszi. Takarítani meg (nem) kicsit könnyebb a kerámiát.
Hogy érdemes-e VÁLTANI? na ezt nem tudom.
Egyébként elég gyorsan reagál, és félrehúzni akkor is lehet, ha mind a 4 megy, mert azért a hely nagyobb, mint pont 4 fazék. Szóval az megoldás, hidd el. És alacsony fokozaton melegítés, főzés simán könnyebb, mint a gázon. Ráadásul igaz, hogy a gáz analóg szabályozott, a villany meg kvantált, de mégis, itt ha 1,5-ön jól szokott főni a leves, az mindig 1,5. Gáznál meg annyira nem pontos még egy siemens készüléknek is a szabályozója, hogy szinte képtelenség beállítani pontosan. Állandóan hajolgatni, hogy most épp akkora-e a láng, hogy ne (nagyon) lógjon ki az edény alól... Mindegy no, nem meggyőzni akarlak, csak mint ex gáztűzhely hívő mesélem, hogy miként élem meg a korábbi kényszerű váltás hatásait.

mm.
Előzmény: halaloszto (22894)
micimacho Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22934
Sima kerámia, nem indukciós.
Előzmény: Lacivill (22892)
Dínó Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22933

Köszi.

A vegyes egyelőre nem lesz kiépítve, csak a lehetőségeket teremtem meg.

 

És persze még mindig van kérdésem: a Buderus 022-ese sajnos nem tudja a padlófűtést is időjárásfüggően szabályozni. Jelenleg az a megoldás körvonalazódik előttem, hogy az AM10-es időjárásfüggő cucchoz a gyári 707-esen kívül kapcsolok még egy termosztátot (pld az akciós 907-est :) ) és az egyiket a padlófűtéses nappaliba rakom, ez fogja vezérelni a kazánt ÉS a padlófűtés szivattyúját, a másikat meg a leghidegebb radiátoros szobába, ami viszont csak a kazánt fogja indítani. A padlófűtés hőfokszabályzóját (háromjáratú) meg kézzel letekerem összel meg tavasszal.

Nagy marhaság ez így? Esetleg ismertek olyan olcsó időjárásfüggő szabályzót, ami tudja tekergtni a Honeywell háromjáratúmat (feltéve ha teszek rá motort :) )?

 

Még gondolkodtam olyanon is, hogy a háromjáratút lecserélem olyanra, amin keverési arányt lehet állítani nem pedig hőfokot. Ekkor ha a kazán visszaveszi az előremenő hőmérsékletét akkor a padlófűtésembe is hidegebb víz lesz.

 

Előzmény: monyesz (22896)
micimacho Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22932
Na, már nem állom meg...
A stílust félretéve... 1*25-ről éltünk évekig triál klímával, mikróval és mosó valamint mosgatógéppel. DE! gáztűzhely, villanysütővel. Nomost volt azért olyan, hogy bukott a biztosíték.
Ha pedig egy villanytűzhely névlegesen 3*10At vesz fel (mert készül a nagycsaládnak a húsvéti menü) akkor tuti nem érdemes bekapcsolni az amúgy 16A lomha biztit igénylő klímát, mert sötét lesz. (Ígyhát a klímakapcsoló kvázi villanykapcsolóként is jól használható) továbbá ne aznap mosson az ember, és a mikrót is gondolja meg mikor kapcsolgatja.
Tehát igazából Lacivillnek van igaza, legalább 3*16 ami egy mai normális lakásban
már nem okoz gondot. Mármint ott is el kell sakkozni a dolgokat, de egy kisebb melléfogás nem bosszulja meg magát azonnal.

Ha Te magadnak építetted, így döntöttél, hogy majd figyelsz rá, az ok. De ne adj isten, az asszony vagy a gyerekl ezt nem veszi figyelembe, simán meglephetnek vele. Tudom, mert az 1*25-el mi is ezt játszottuk. Ha otthon voltam, ösztönösen figyeltem erre. De nélkülem nem igazán működött a dolog. Mert az ő fejükben nem fut az Ohm törvény folyamatosan. Ők vasalnak és mosnak egyszerre, a tészta meg had' főjön a makarónihoz, a süti meg legyen meg a férjnek, mire hazaér. De lehet, hogy csak sötétség fogadja a munkából fáradtan megtérő családfőt, mert azt se tuti, hogy tudják, hogy hol kell visszakapcsolni a biztit.

Azért pici túlbiztosítás nem árt, hidd el.

mm
Előzmény: nszethi (22928)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22931
A 10A kismegszakitoval az a baj, hogy egy csomo haztartasi keszulek letezik, ami tobb mint 2300W. Egy olyan hazban ahol 3x10A van, iliyen keszuleket nem lehet hasznalni.

Lakotelepi lakasban talan elmegy, de ott is figyelni kell, hogy a mosogep es a vasalo ne keruljon egy fazisra.

Csaladi hazban sincsenek nagyobb fogyasztok, mondhatnad, de amikor majd egyszer meg kell hegeszteni a keritest, bajban leszel.

vajk
Előzmény: nszethi (22908)
sjohn Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22930
Ezek nem mi vagyunk , csak bekopiztam a Googliból , de van ott két telefonszám , esetleg ha felhívod....
Előzmény: ruhk (22927)
MZ/Y Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22929
Szerintem csak másolta valahonnan, tudtommal Sjohn nem ott dolgozik.
Előzmény: ruhk (22927)
nszethi Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22928

OFF

Kedves r0226!

Ha már a személyeskedésnél tartunk akkor mint kezdő urológus megjegyezném az agysebésznek, hogy sajna mi gyakorló urológusok az egész szervezetet müködését (komplett áramköröket, áramköri egységeket) átlátjuk, és nem csak a vakbelet és annak azt a részét, ami a lyukon látszik.

Szerinted melyikünknek okozna nagyobb gondot a másik szakmája? Mert nekem nem probléma egy üres zsigulikasztnit 2 nap alatt a nullából bevezetékelni mindenféle rajz nélkül, és nem probléma a 200e ft-ért cserére javasolt, Peugeot komjuterben megkeresni azt az 500 Ft os alakatrész ami bexart, megjavitani a fütőventillátorvezérlőt ami csak 60e lenne. Úgyhogy járnak is az agysebészek hozzám rendesen. Én adhatok az agysebésznek egy régi asztalirádiót, rajz nélkül 1ó helyett 1 napos határidővel?

 

Felvetődött egy probléma, én elmondtam, hogy szvsz mi a megoldás, ami ráadásul nálam évtizede müködik. Lehet hogy nem lenne szabad elméletben, de gondos kivitelezés (terhelésszétosztás) estén a gyakorlatban megy. Mi is szoktunk főzni de úgy ritkán, hogy mind a 4 lap + a sütő is fullon megy egyszerre, mert sajna ez a gyakorlat.

 

Nem nézem le mások szakmáját, de halkan megjegyezném, csak Neked, hogy Ohm törvényben nem telefon, villany, és autóvillamossági szerelő a tudás csúcsa. Én mindent meg tudok csinálni az Te szakmádban forditva viszont nem hiszem hogy igy lenne.  Ja és nem 10, hanem 3x10. A letöbb lakásban, a modern kütyükkel együtt 1x16-20A van, a 25 is ritka. Leülsz, aztán UxI=?  Elég gyorsan ki lehet sakkozni melyik variációbanlehet a legnagyobb csapást mérni Visontára.

 

Csókoltatlak!

 

ON

 

ruhk Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22927

Koszi  a valaszt...azt meg tudnad irni, hogy biztosan kaphato-e az alkatresz, mert ha jol latom, nagyon messze vagytok.

Előzmény: sjohn (22926)
sjohn Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22926
Címünk: Vaillant Saunier Duval Kft.
H-1116 Budapest, Hunyadi J. út 1.
Telefon: (1) 464-7800
Telefax: (1) 464-7801
E-mail: vaillant@vaillant.hu
Ott ülsz a gép előtt , és tudod a Google a legjobb barátod!:))
Előzmény: ruhk (22923)
Lacivill Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22925
Fogóval, vagy csavarhuzóval nem lehetne megoldani?
Előzmény: ruhk (22923)
nszethi Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22924

Lacivill!

Ez az álláspont számomra teljesen teljesen elfogadható, mert valóban elég egy idióta megrendelőt kifogni, hogy megkeseritse az életedet.

Az ötlet amit irtam nálam tapasztalatból származik, mert 10 évet éltem olyan lakásban, ami gyárilag igy volt betáplálva, ezért a mostani házat is igy csináltam meg. Nekem bevált, tökéletesen müködik, ezért dobtam fel másnak is, mint arany középutat.

A narancssárga hosszabbitós trükköt én is szoktam használni, idegbajos kismegszakitók esetén. :-)

Előzmény: Lacivill (22920)
ruhk Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22923
 

Sziasztok!

 

Van egy Vaillant tipusu fali gazkeszulekem, es szeretnem a futesi rendszert vizzel feltolteni, mert nagyon lecsokkent a nyomas. A toltocsap kinyitasahoz egy kis muanyag karra van szukseg, de ez sajnos nincs nekem. Nem tudjatok, hol lehet ilyesmit Budapesten beszerezni?

 

Koszi...

nszethi Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22922
Okés, csinálok párat, és átküldöm.
Előzmény: _derola_ (22921)
_derola_ Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22921
nszethi: a szivesen megnézném képről is a rendszert, kérlek erre a címre küldd:
derola kukac freemail pont hu
Előzmény: nszethi (22879)
Lacivill Creative Commons License 2007.12.06 0 0 22920

Tényleg nem topikba vágó, és tényleg utolsó hozzászólás ebben a témában.

Elhiszem amit leirtál, de én mint kivitelező nem veszem fel azt a terhet, hogy állandóan nyüglődjenek a megrendelők, hogy valamiért hogy lever a kismegszakitó. Különben szerintem az 1*32A a legtöbb villanysütös helyre elég, és nálad is jobb lenne mint a 3*10A. A hegesztős müvelet meg szerintem a hosszabbitók miatt müködhetett. A villanyos topikban lehet ezekről a témákról jobban beszélgetni.

Előzmény: nszethi (22908)
r0226 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22919
Valóban nem ugyanaz inkább a sebész meg az urológus hasonlat a jobb példa.:-) Olyan mintha az urológus megszólná a sebészt egy vakbélműtétnél.
Én is tanultam elektrotechnikát mint autóvillamossági szerelő és tanultunk erősáramról is de ilyet nem mondok hogy a mai házakba ami tele van mindenféle elektromos kütyükkel akkor elég a 10 A , meg nem fog egyszerre menni főleg ha az asszony beszabadul karácsony előtt a full felszerelt elektromos cuccokkal felszerelt konyhába megsütni az ebédet 20 főre.:-))
Előzmény: nszethi (22917)
NRZ Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22918
A lófausztért személyeskedsz? Cáfold szakmailag és ha nem hajlandó elfogadni a véleményed, akkor figyelmen kívűl hagyod. Lacivill korrektül lekezelte a kérdést, Te meg zapkörtézel.
Elnézést, de ha nem a polidilin van az ember, akkor ne cseszegessük egymást!
Előzmény: r0226 (22915)
nszethi Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22917

na akkor

1. Nem csinálok villanyszerelést, csak magamnak + család, barátok

 2. Eletromüszerész a szakmám, ami 1 év villanyszerelönek megfelelő gyakorlati rész (drótozástól, csillag delta inditásig) 3 év elektronika.

 Ezt csak mielött kitalálnád, hogy lókórházi kedvesnővérként szakértek.

 

 

 

Előzmény: r0226 (22914)
Lay1 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22916
köszi :)
Előzmény: monyesz (22910)
r0226 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22915
Fogjál kezet -z-a-p-k-o-r-t-e- vel.:-)))
Előzmény: nszethi (22911)
r0226 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22914
Bár te kb olyan vagy mint az a doktor akinek újra kellene élesztenie valakit és és a végén kiderül ügyvéd. Dr Dr mind kettő.:-)))
Előzmény: r0226 (22913)
r0226 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22913
Veled sem csináltatnék villanyszerelést.
Előzmény: nszethi (22908)
OsziM6MPS Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22912

megint akcios a honeywell szobatermosztat

 

Honeywell CM907 - 14.900.- bruttó Programozható szobatermosztát

 

Honeywell CM927RF - 33.000.- bruttó Vezeték nélküli, programozható szobatermosztát.

nszethi Creative Commons License 2007.12.05 0 0 22911
Jó, akkor kiköttetem, és összespórolok, 3x32-re. Igaz kihasználni nem fogom, de dicsekedni lehet vele. Esetleg átiratom a házat komfort nélküli szükséglakássá. :-)
Előzmény: r0226 (22907)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!