Keresés

Részletes keresés

Uumo Creative Commons License 2002.11.19 0 0 124
Jó dolgod van. Nekem is vegyes kazánom van, de csak olajjal fütt jól. Megprobáltam fával is, de nagyon büdös.
Előzmény: Törölt nick (123)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.07 0 0 123
Hu de jó, hogy nálam vegyes fütés van . Tölgyfa,´fenyöfa,bükkfa. Még a villanyt is kikapcsoltatom ha ez tényleg igy van. Nehogy már a szomszédom aposán melegitsem a vacsorámat.
Előzmény: Uumo (122)
Uumo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 122
AFTONBLADET 2002-11-05

" Krematoriumok fogják mellegitani a lakásokat.
A halott testek energiáját távfütésre lehet felhasználni.
Lakásink egy részét mellegithetik a svéd krematoriumok.
A Rĺcksta krematorium höenergia fölöslegét Stockholm távfütéséhez fogják csatolni. Evvel a modszerrel fütnek már Vänersborgban és Borasban.
Több mint felét a Svédországban elhunytaknak elégetik."

" Krematorier ska värma bostäder
Energi frĺn bränningen av döda kroppar blir fjärrvärme.
Vĺra bostäder kan delvis värmas av vĺra svenska krematorier.
Krematoriet i Rĺcksta ska anslutas till Stockholms fjärrvärmenät för att bidra med sin överskottsenergi. Metoden används redan i Vänersborg och Borĺs.
Drygt hälften av alla avlidna kremeras i Sverige. "

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 112
Szevasz umo!

Lehet, hogy Szenegál játsza a döntöt de nem USA- val. Ezt még a mindenhato amerikai elnök sem tudta elintézni. Egy pár intelligens cirkálo bombát azért el kellett volna ereszteni valamerre a nyomatek kedvéért. Mostmár mindegy. Egyébként Szenegálnak drukkolok.
A Midsommart otthon töltöttem magyar svéd társaságban. Szokásos menetrend: mire megsülnek a husok stb. elered az esö. Evés elött, közben,után ivás valahol elalvás. Nemrég tértem magamhoz, most látom hogy Korea is továbbjutott.
Grattis.

Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.15 0 0 110
Kedves umo!
Hogy pontosan megértsd Te is és az esetleges érdeklödök, a következökröl van szo. Megprobálom dekodolni a hirt hosszas személyes tapasztalataim alapján.
Elöször is az SSU a svéd szocdem ifjusági szervezete. Anno ennek volt vezetöje a mostani külügyér asszony Anna Lindh./Lehet hogy még hajadon/.
Ez a szövetség mint minden ifjusági szervezet boho, és állandó forradalmi lázban ég. Most pont ezt találták ki. Ezzel az erövel bárki bemehet e legközelebbi rendörségre és feljelenthet akárkit a világon akármiért.
Mübalhé az egész.
Egyébként jellemzö Svédország külpolitikájára az állando dupla kijátszás.
Az egyik héten egy könnyezö Göran Persson tart megrázó beszédet az X edik holokauszt konferencián, pár napra rá a külügymineszter asszony drámai beszédben itéli el az izraeli kormányt, aki ártatlan palesztin asszonyokat és csecsemöket mészárol le a katonaságával.
Ezzel együtt nagyon jol ellaviroznak, illetve 34 év után mondhatom ellavirozunk a politika mocskos vizein.
Sajnos az élet nem egy habostorta.(Virág Bandi)

Remélem holnap nyerünk, majd délután bemondják valahol, hogy mennyi extrát küldtünk Szenegálnak.

Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.16 0 0 106
Pont ez jellemzö a svéd életre, hogy nem történik semmi különös. Van aki nagyon unalmasnak találja. Nekem passzol, ha mozgalmasabb környezetre várok hazamegyek pár hétre.
Előzmény: Oszi (105)
Oszi Creative Commons License 2002.05.15 0 0 105
Köszönöm az érdeklödésed.

Semmi különös.
Tanulok egész nap, készülök a nyelvvizsgára, várom, hogy kijöjjön a család.
Egyelöre semmi mesélnivaló kalandom sem volt.

Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.15 0 0 104
Oszi mi van veled??
Degec007 Creative Commons License 2002.05.12 0 0 103
elég érdekes
Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.21 0 0 99
Kedves umo!
Nos, Oszi megadta a pontos, és föleg aktuális választ, mert az ilyen dolgok állandóan változnak, attol füugöen mi a legjobb pillanatnyilag a svéd államnak.
Oszi fizetése amiröl Ö maga irt valóban magasnak tünik egy kicsit. A svéd avundsjuk-re valo tekintettel szonélkül zsebre kel tenni, reklám nélkül, mert a szakszervezet tud kellemetlen is lenni.
Előzmény: Törölt nick (97)
Oszi Creative Commons License 2002.03.19 0 0 98
Köszönöm mindnyájatoknak a kedves fogadtatást.

Nem maga a Socyalstyrelsen vizsgáztat, de az öáltaluk az orvosok számára megszabott tematikából és követelményszinttel kell levizsgázni (tehát nem az SfI, vagy az Európa-skála valamelyik szintjét kell letenni). Fizikailag a Folkuniversitetet fogja lebonyolítani a vizsgát. A szint egyebként állítólag durván megfelel az Európa-skála C1-es szintjének.

Södermalm természtesen Stockholm egyik része, a Gamla Stantól délre lévö sziget. Kicsit talán bennfentes fogalmazás volt csak a kerület nevét írni, bocsánat.

Azt mások is mondták már, hogy a helyiek elött ne nagyon elmegessem, mennyi a fizetésem. A bérszámfejtéssel foglalkozó titkárnönk reakciójából már volt módom megtapasztalni ennek a tanácsnak a helytállóságát...

Apropó, szocialisták: próbáltam tájékozódni, hogy kikre szavazzak itt szeptemberben (ha már otthon nem szavazhatok), de sajnos itt sem igazán találtam számomra rokonszenves pártot.
Helybeliek, Ti hogy vagytok ezzel?

Üdv:

Oszi

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.19 0 0 95
"Én nem értem mi az a "Socialstyrelsen-vizsga" ugyanis a Socialstyrelsen a társadalmi vezetőséget jelenti."

Socialstyrelsen106 30 StockholmTel 08–555 530 00e-post
HuvuduppgifterI Socialstyrelsens huvuduppgifter ingĺr bl a · primär medicinsk tillsyn av verksamhet och hälso- och sjukvĺrdspersonal · social tillsyn · tillsyn inom hälsoskydd, smittskydd och medicinteknik · uppföljning och utvärdering · kunskapsförmedling · utveckling och utbildning · statistiksamordning inom den sociala sektorn · epidemiologisk övervakning av hälsa och välfärd med hjälp av bl a hälsodataregister Socialstyrelsens tillsyn ska bidra till hög säkerhet, god kvalitet och rättsenlighet inom de resurser och andra ramar, som politiskt beslutats för verksamheten. Genom nationell uppföljning och utvärdering ska Socialstyrelsen kartlägga och analysera läge, innehĺll och kvalitet inom hälso- och sjukvĺrd, hälsoskydd och smittskydd, folkhälsa, välfärdsförhĺllanden och socialtjänst. Med detta som underlag ska regering, landsting och kommuner kunna värdera, utveckla, förbättra och ompröva lagar och verksamhet. Vi svarar för den officiella statistiken inom socialtjänst, hälsa och sjukdomar och hälso- och sjukvĺrd. Socialstyrelsen utfärdar föreskrifter och allmänna rĺd för hur vissa lagar ska och bör tillämpas. Vi har ocksĺ ett övergripande ansvar för planering och försörjning inom hälso- och sjukvĺrd, tandvĺrd, socialtjänst, miljö- och hälsoskydd inför svĺra pĺfrestningar pĺ samhället i fred och krig. Uppdaterad: 29 september 2000 [ Socialstyrelsen ][ Sök ] [ Om Socialstyrelsen ] Har du frĺgor om och synpunkter pĺ Socialstyrelsens www-tjänst, kontakta info@sos.se. Mer information om webbplatsen

Ezekkel a dolgokkal foglalkozik a Social styrelsen.
A szótárbol történö gépies forditás em mindig elég.

Boszorka Creative Commons License 2002.03.18 0 0 94
Kedves Oszi,
A svédek addig lesznek segitőkészek és fognak szeretni, amig nem érzik úgy hogy neked jól megy sorod. Lehetőleg ne legyen nagyobb autód, lakásod házad mint a környezetednek. Nem véletlenűl mondta el az öreg király (a mostani nagypapája) minden ujévkor, hogy "Svédek ne legyetek irigyek" A nyelvvizsgát gondolom a socialstyrelsen-nél kell letenni. A nyelv pofon egyszerű én meló mellett 8 hónap alatt tanultam meg magamtól, mert nem volt időm tanfolyamra járni. Sajnos a szocializmust ott is utáltam, igy aztán továbbálltam 7 év után. Érezd jól magad, ha szerencséd van a nyár tud gyönyörű lenni. Különben Södermalm nem egy stockholmi kerület??? Szerintem a slussennél kezdődik Götgatan és környéke. Persze lehet, hogy van ilyen nevü város is.
Előzmény: Oszi (91)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.16 0 0 92
Nagyon örülök a sikereidnek, és föleg annak hogy jol érzed itt magad. Én már 68 ota vagyok ugyanigy. Természetesen velem is voltak bénázások, vagy én voltam béna. A svédek pontosan ugy viselkednek Veled ahogy Te viszonyulsz hozzájuk. A lengyel dokiknak az egyharmada tett le vizsgát sikeresen az én ujságom szerint, ami végül is a világon semmit nem számit a Te esetedben. Ha odafigyelsz biztosan leteszed. Sok sikert.
Előzmény: Oszi (91)
Oszi Creative Commons License 2002.03.14 0 0 91
Kedves umo,

A 3 évre szóló munkavállalási engedélyt megkaptam.
A feleségem szintén kapott a házastárs jogán 3 évre szóló munkavállalási engedélyt.
Jelenleg itt lakom Svédországban, a leendö munkahelyem által biztosított lakásban, Södermalmban. Járok a nyelvtanfolyamra, szeptemberben kell letennem a Socialstyrelsen-vizsgát.

Idáig a legteljesebb segítökészséget tapasztaltam a svédek részéröl (a munkahelyemtöl kezdve az adóhivatalig mindenütt). Technikai problémák, bénázások akadtak rendesen (mobiltelefonokkal, számítógépekkel stb.), de ezeket emberi idön belül elhárították.

Idáig egyértelmüen pozitív a kép.

Üdv:

Oszi

Előzmény: Törölt nick (90)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 87
Én a vagy megszoksz, vagy megszöksz egyszerü elvet vallom. Ugy veszem észre az elsö sikerült. Persze nem árt korán kzdeni.
dicK Creative Commons License 2002.03.01 0 0 86
Ugyan már! Még így is helyesebben írsz, mint favágó! ;) Én meg már lassan úgy fikázok, mint Ő... ;o)
Te- és dehát a helyzet változatlan: jobbak akarunk lenni Deákné vásznánál.
De akkor sem megy! ;oP
Balra L...
Előzmény: Törölt nick (85)
Viz Elek Creative Commons License 2002.02.08 0 0 83
Ugyan Umo!

Mi köze mindennek a svédséghez? Vagy harminchét éve én is hasonlóan jártam egy magyar menyecskével. Pedig akkor már olvastam Manon Lescaut históriáját. Naiv fiuk és könnyűvérű lányok voltak mindenütt és minden időKben. Ha rosszul idézem Catullust, javíts ki:

"Senki más, senki, nem lesz a férjem,
Még Jupiter se, ha jő, esküdözött a leány.
De mint nő súg szeretője fülébe:
Szélbe írott betű, rajz rohanó vizeken."

Előzmény: Törölt nick (82)
Viz Elek Creative Commons License 2002.02.08 0 0 81
Favágo!
Vannak ilyen svéd nők és vannak olyan magyar lányok. A legtöbb embernek meg van közvéleményhez igazított erre vonatkozó vélemenye, még ha saját speciális helyzetéből kizárólagósan magáénak is hiszi. De a divat is változik. Még néhány évvel ezelött is egy-egy HIV-terjesztőnek mondott szines elkapásakor százak jelentkeztek és vizsgáltatták meg magukat csupán mert gözük sem volt mikor és kivel ... A sok cikk és "felvilágosítás" persze nem maradt eredménytelen, de a vágyakat - ha pénz is van hozzá - korlátozni nehéz. Utazz egy tipikus társasutazásra. Mindkét nemből szép számmal vannak, akik nem riadnak az alkalmi kalandoktól. Hogy svéd feleséged van, azzal nem látod a dolgokat jobban, mint az ujságot sem ha 1 cm távolságbol nézed. Én húsz évvel ezelött vettem egy csinos svédesen hangzó nevet. Nekem haszontalannak bizonyult, de nejemet szinte az első naptól másként kezeltek - mindenki azt gondolta, hogy svéd a férje.
favágo Creative Commons License 2002.02.06 0 0 80
Emlékeztetnélek hogy a legnagyobb pornófilm vállalatok föhadiszállása ma Budapesten található meg.
Legtöbb pornófilmet ma Budapesten vetetnek és mégpedig magyar lányokkal.Igaz olasz nevek alatt szerepelnek.Angelicca Bella vagy Simona Vali.De még a svéd Private pornovállalat kaszettáin svédként szereplö lányok többsége is magyar lány.
A magyar lányok sem angyalok UMO:voltál te igazi bulin magyar lányokkal?Csak azt ne mondjad hogy a magyar nök nem isznak.A svéd nök hétvégeken azért is veszed észre öket a magyar lányok mindennap,igy hát ez normálisnak tünik.A magyar nö csak utánnatankol.Naaponta.
Hagyjuk csak ami az ivást illeti.
Meg aztán azt ne mond hogy a magyar lányok nem szexelnek csak a svédek.Naponta cserélik azok is a férfit mint cigány a lovát.Lepipálták ebben is svéd csajokat.
Előzmény: Törölt nick (78)
favágo Creative Commons License 2002.02.06 0 0 79
UMO!

Butaságokat beszélsz.Mondtam már hogy eredj ki a valós életbe egy kicsit és ne csak szóbeszédre irogass.A svéd nök föleg az amerikaiakra nem buknak.Magyarként sinccs semmi bajom a svéd nökkel miután a feleségem is svéd.Meg a vólt feleségem is svéd vólt.
Egyszerüen butaságokat beszélsz.A svéd nöket azért nehéz Svédországban elfogni mert témahiányban szenved az ember velük.Egyáltalán nem arrol vitatkoznak mint a magyar nök.Ezen okokból van az hogy magyaroknak föleg bevándoroltaknak nehezen akad svéd nö a horogra.Egy svéd csaj butaságokrol dumál.Gyerekes még felnött korában is Umo.Ézen okokból ez nem menö egy magyar férfinak.Čs forditva.
Az az érzésem hogy életedben svéd növel nem voltál mint honfitársaink többsége.Igy te is mint a többi csak levegöböl szeded az információkat.Ami az amerikai öregbácsikat illeti akkora butaságot mondtál hogy magad sem hiszed el biztos.Ha ez minden igaz akkor sem amerikai bácsikák a vonzóak hanem a svéd miliomos öreg bácsikák.Van itt belöllük annyi amennyit akarsz.Nézz csak bele a svéd kapcsolatkeresökbe.Többsége kizárólag svéd férfit keres.Mig a magyarországi ujságok kapcsolatkeresöiben nyugati uriemberekröl álmodoznak.Ugylátszik te ezzel keverted össze .
Čn Umo ebböl a propagandából kiszállok.Majd megprobálok gondolkozni azon hogy hogyan lehet valahogy Magyarországot is ilyen érdekessé tenni mint Svédországot.
Kedves Umo !Voltál te Spanyolországban Olaszországban Görögországban az Adrián ?Čs még sokfelé ahol magyar lányok nyaralnak?
Na mondhatom neked hogy a svéd nök elbujhatnak a fiatal magyar lányok szeszélyei mellett.Csak mi ezt nem tudtuk olyan jól eladni a világban.

Előzmény: Törölt nick (78)
favágo Creative Commons License 2002.02.06 0 0 77
Egyébként gondolkodásmodom telyesen a svéd logika szerint funkcionál.Črtékrendjeimet életemet telyesen a svéd normák szerint élem.A fizetésemet nem abban mérem hogy mennyi cigit lehet venni rajta vagy hány sört birok meginni érte.Minden olyan életfelfogást amit magyarként tanultam meg és beláttam hogy ezek itt jobban vagy okosabban teszik félredobtam és átvettem az újat.Ěgy láttam jónak.Ennyibe lettem svéd.
Előzmény: dicK (74)
favágo Creative Commons License 2002.02.06 0 0 76
UMO

IMe egy magyarázat hogy miért nem ismerik el Svédországban a külföldi okleveleket:

U N I V E R S I T Y D I P L O M A S

Obtain a prosperous future, money earning power,
and the admiration of all.

Diplomas from prestigious non-accredited
universities based on your present knowledge
and life experience.

No required tests, classes, books, or interviews.

Bachelors, masters, MBA, and doctorate (PhD)
diplomas available in the field of your choice.

No one is turned down.

Confidentiality assured.

CALL NOW to receive your diploma
within days!!!

1 - 3 1 3 - 7 3 1 - 0 2 2 4
or
1 - 2 1 4 - 8 5 3 - 4 3 5 7

Call 24 hours a day, 7 days a week, including
Sundays and holidays.

Előzmény: Törölt nick (70)
favágo Creative Commons License 2002.02.06 0 0 75
Majd az unokáim.Čn sohasem.
Előzmény: dicK (74)
dicK Creative Commons License 2002.02.06 0 0 74
Leszel Te valaha svéd?!
Előzmény: favágo (72)
dicK Creative Commons License 2002.02.06 0 0 73
Ugy latom Veled nem is talaltam volna kellemes temat sem ejszakaban sem nappal. (Mert egesznapos munka utan csak este jut idom bunos csavargasra.)

Amugy öri, En eddig nem mondtam velemenyt, nem fikaztam. Nem is azert jarom a Vilagot, hogy fanyalogjak, akkor mar inkab fobe lonem magam... Adjak egy stukkert?! ;op

Előzmény: favágo (72)
favágo Creative Commons License 2002.02.05 0 0 72
Hát nem az éjszakai életben találod meg hazánkfiait mint ahogy irtad.Mi nem vagyunk turisták.Mi itt élünk.Hazádfiai többségének pedig nincs kedve a sörért 40-50 koronát fizetni kint az éjszakai életben.Te mint turista ezt megfizeted.Meg a mi gyerekeink.De a mi gyerekeink már nem hazádfiai.
Emigy nekünk hiába is magyarázól mit szürtél ki.Mint turista semmit.Elköltötted a pénzt annyit.Remélem tanultál valamit.Annyit láthattál hogy mindenhol kedvesek ,minden tiszta,és mindenhol rend van.Nem loptak meg,nem voltak udvariatlanok feléd stb.Aztán hogy ez mennyire természetes és mennyire csak profi hozzáálás a munkához?Ez más kérdés.Ha hazaérsz legalább ennyivel okosabb leszel.
Aztán ha hazaérsz küldjél nekem egy képeslapot ahol magyar házon magyar zászló leng.Mert ugyebár itt láthatod majdnem mindenhol a házakon lengnek a svéd zászlók.

Előzmény: dicK (69)
favágo Creative Commons License 2002.02.05 0 0 71
Nem tudom mire célzol.DE egy svéd nöt nem könnyü ám elfogni.Kiöregedettet meg tökrészeget azt is ötvenen felül igen.De rendes jó nöket bizony te könnyen nem szedsz le a lábról.Viszont az ilyen képek közlése jó reklám,mégha arab is van a képen.Fontos a zászló mint mindig.
Látod látod UMO megint a zászló.Meztelen magyar nök olaszúl beszélnek a pornó filmekben olasz nevek alatt.Svéd nö még meztelenül is svéd szinekben szerepel.Mondom én umo hogy ezektöl tanulni kell és muszály.
Tudják ezek a modját a jó reklámnak.Látod még mi is reklamáljuk öket.De erröl ugyebár már irtam.
Előzmény: Törölt nick (70)
dicK Creative Commons License 2002.02.05 0 0 69
Ahha! Szal messzirol ugatjatok... ;)
Nagy kar!
Mert olyan jo ido van itt kint, ilyenkor jo itt csavarogni.
Majd meselek mit pipaltam ki az altalatok vazoltakbol.
Cso!
Azaz adjö! :)

Előzmény: favágo (68)
favágo Creative Commons License 2002.02.04 0 0 68
Rosszul remélted.Nem sokkal futsz össze.Budapesten ott nagyobb az esélyed.
Előzmény: dicK (67)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!