Keresés

Részletes keresés

tig_ris Creative Commons License 2003.01.10 0 0 149
Sziasztok!

Svedorszagban elek, nem tudok svedul. Szeretnek magyar nyelven tanulni a svedet, de nem talalok ilyen tanart. Ti hogy tanultatok meg a nyelvet? Itthon nekiulök, de legtöbbször elsumakolom a tanulast:) Malmötöl nem messze lakunk a ferjemmel. Most fogjuk megkerni a letelepedesit, amit ha megkapok, menni kell nyelviskolaba amit a bevandorloknak ki kell jarni. Kötelezö. Ott svedul tanitjak a svedet. Szeretnek ugy odamenni, hogy legalabb sejtsem miröl beszelnek.

Help me please!:)

Ha van jo ötletetek, vagy tudtok ilyen tanart, irjatok lecci erre a cimemre: sarkanymail@freemail.hu

Elöre is köszi.

tig_ris

Viragocska Creative Commons License 2003.01.10 0 0 148
Sziasztok!

Azoknak a segítségét szeretnénk kérni, akik jelenleg Svédországban élnek. (Végigolvastam az egész topicot, és nem sikerült elriasztani bennünket. :)) Szeretnénk kint élni, a férjem klinikai mikrobiológus (orvos), és nem találunk nemzetközi álláshírdetőben svédo-i állást. Kérlek benneteket, hogy bombázzatok linkekkel (angol nyelvűekkel plíz, svédül még nem értünk), és ha véletlenül (vagy szándékosan) belebotlotok kl. mikr.-i állásba, akkor írjátok meg légyszíves. A férjem amúgy sem szeret beszélni :D, úgyhogy nem lesz nagy szája, aztán meg szeretnénk, ha 3-4-szer ekkora fizetésért zsákmányolnának ki minket, mint idehaza. Pláne úgy, hogy 4 gyerekünk van...

OSZI,
most hogy érzitek magatokat? Vizsga? Írj meg mindent, légyszi, nagyon kíváncsiak vagyunk!

Uumo Creative Commons License 2003.01.10 0 0 147
Jó vagy ! ahogy beleolvastam válaszodba az a székely néni jutott eszembe, aki egy látogatoját megkérdezte: "MEGSÉRTHETEM MÉG EGY POHÁR PÁLINKÁVAL?" amire az illetö válaszolta: "Néni kedves csak nyugodtan sértegessen."

Visszatérve a forditásra: Elöbbb az Aftonbládetet olvastam, ahol világosan leirják, hogy többszörösen megismételt nemi eröszakról volt szó.
Amikor a Svenska Dagbladetet olvastam elsö ránézésre "sammanhang" helyet sammlagot véltem olvasni, de mindjárt észrevettem, hogy más szó van. Ezért irtam, hogy az ůjságiró milyen szépen felyezte magát ki.
sammanhang=összefüggés itt OK . De maga a szó az összekapcsolást is jelenti, mint igen sok esetben úgyanannak a svéd szónak több magyar jelentése is lehet.

Nem könnyü idegen nyelvet reflexszerüen hibátlanul használni. Minden nyelvi kijavitást külön megköszönök.
A svédek soha nem javitanak ki, ha hibásan mondok valamit. Néha én jövök rá, hogy hibáztam, ök csak kedvesen bologatnak. Az ilyesmit nem szeretem.

Előzmény: Törölt nick (145)
Uumo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 146
Van egy kedve emlékem a lagom szóval.
Valamikor SFI kurzusra jártam több arab titán társaságában. Az iskolában egy fiatal magyar boszorka seprüjét nem repülésre hanem takaritásra használta. 56-os férje minden alkalommal orákat várt az iskola elött. Ez nagyon tetszett az araboknak és fagatták a boszorkát, hogy milyen az 56-os? kérdezték jó munkát végez? hát Ö hogy szereti? kicsit vagy nagyot? keményet vagy puhábat? van aki segitse az öreget? A 88-as (68?) boszorka válasza minden kérdésre az volt, hogy "lagom".
Ennek a szónak az eszmei értékét magyarra nem lehet leforditani.
Előzmény: Boszorka (134)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 145
...."vilket är den högre graden av misstanke i sammanhanget"

Itt egy kicsit mellééreztél. Nem szeretek másokat javitgatni, de itt jelentös az eltérés.
A mondat vége nem a baszás finom kifejezése, hanem azt jelenti:
...ami egy egy magasabb foka a gyanusitásnak ebben az összefüggésben...
Sammanhang=összefüggés itt

bocs

Előzmény: Uumo (140)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 144
En ezt irtam (133): darabolasos gyilkossag
Te ezt irtad (132): az emberi élet kioltását a test szétderebolásán keresztül valositják meg

1. Nekem az utobbi kicsit kacskaringosabbnak tunik.
2. Magyarul tenyleg ez a neve, igy mondjak a radioban, stb helyeken.
3. Nem akarok kukacoskodni, de szerintem altalaban csak az aldozat megolese utan darabolnak, hogy tomoritsek a hulladekot. Ugyhogy a Te definiciod meg pontatlan is.

Előzmény: Uumo (143)
Uumo Creative Commons License 2003.01.08 0 0 143
Elözö beirásodban azt irtad, hogy a styckmordra van magyar szó. Közben ugyanolyan kacskaringosan körülirtad, hogy miröl is van szó mint én.
Máskülönben légy szives elözö beirásomból nyisd ki a "Svenska Dagbladet" mai cikkét és ott elolvashatod, hogyan irják a svédek le, hogy hogyan fagyasztotta le egy "svédédesanya" kétédesgyermekét.
Valószinü evvel a modszerrel síkerült gyermekei emlékét konzerválnia az örökkévalóságnak.
Előzmény: esj1978 (142)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 142

Igen Umo, a styckmordot voltakeppen az IKEA reklamozza vilagszete. Nem lattad meg a hutoszekrennyel egybeepitett 3 szemelyes agynemutartojukat, amit azert fejlesztettek ki, hogy oda lehessen tenni a termest?

Előzmény: Uumo (140)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 141

Igen, en kizarolag azert gondoltam, hogy jo lenne neki, ha magyar vagy mas nyelvu bulvarhireket is olvasna, mert akkor nem lenne merges a svedekre, hogy milyen zullottek. Mert mi is ennek a topiknak a celja?

En csak a svedeket akarom kicsit rehabilitalni. Umonak latni kellene, hogy mindenhol a vilagon van olyan, hogy egy gyerek gyilkossa valik, es hogy Magyarorszagon is leteznek azok a jelensegek, amiket o Svedorszagban elitel es gyulol, es megvannak ra a magyar szavak is.

Ezt csak azert irom Umonak, mert tudjuk, hogy az, hogy az ember milyennek latja azt az orszagot, amit masodik hazajanak valasztott csak attol fugg, hogy o hogy all a dolgokhoz es milyen ottani embereket ismer. Mindig van egy idoszak, mig az ember csak kritizal mindent es mindenkit. Es az en tapasztalatom az, hogy ez magatol nem mulik el, hanem kell hozza egy elhatarozas. Akarni kell az embernek jol ereznie magat ott ahol van. Es szerintem jobb belenyugodni es megszeretni, foleg ha az ember nem valtoztathat konnyen.

Lathatjatok, en nagyon megszerettem Skandinaviat. Persze felrohatunk hibakat az ottaniaknak, mert ott is megvan az az x% hulye, ami mindenhol megvan... En mostmar nem lakom Skandinaviaban, de ha visszagondolok, sokkal inkabb a jo dolgokra emlekszem, pedig voltak nekem is rossz elmenyeim par emberrel kapcsolatban, es nagyon eros honvagyam volt, mondhatnam akar ugy is, hogy eleg sokaig utaltam ott lenni. Megis, igy visszgondolva Skandinaviaban sokkal nagyobb biztonsagban ereztem magam, mint mashol a vilagban.

Pl nezzuk meg az egeszsegugyet.
Magyarorszagon az Kutvolgyi Rendeloben 2 ora varas utan a kezedbe nyomnak ket db kemcsovet, hogy pisilj bele, egy olyan WC-ben, ahol nem zarhato az ajto, nincs WC-papir es szappan es meleg viz, es nincs semmi, amire letehetned a teli kemcsoveket mikozben feloltozol. Mit gondolnak? Majd a szamban tartom? Na neeem. Szepen fogom a kezitaskamat, felakasztom a resnyire nyitott ajto felso sarkara, es az elso zsebebe zsebkendokbe csomagolva beleallitom a pisis kemcsoveket mikozben drukkolok, hogy ne jojjon senki, es ne lasson meg mig nem vagyok feloltozve. Csak buz van, koszos csempe es saros padlo, amire ha leejtesz valamit, azt jobb, ha egyenesen kidobod a kukaba. Aztan mesz vissza a rendelobe, bekopogsz, asszisztens ajtot nyit, kezen nedves gumikesztyu. Belepsz a szobaba, asszisztens visszamegy a csaphoz, es a gumikesztyus kezevel tovabb mosogatja a pisis poharakat, kemcsoveket. Szoval tapogasd nyugodtan a kilincset...

Aztan Kekgolyo utcaban a WC-k melle ki van irva, hogy nagy anyagi aldozatok aran hoztuk rendbe, kedves betegek, kerjuk, ne tegyek tonkre. Bemegyek, egyik Wc-n nincs ajto, masikon van, de nincs benne villany. kafa. Egy emelettel foljebb az egyik WC hasznalhato. Vissza a buvos ajto ele varni. 11 orara van idopontom, en vagyok aznap az 1. beteg. Orvos megerkezik fel negykor biztatoan mosolyog. 25 beteg var ra agyonkoplaltan, idegesen, egy szellozetlen meleg folyoson. A betegek fele 60 ev folotti, nagy resze hajnalban kelt, hogy orakig utazzon ide, es nem elhanyagolnato resze halalos beteg.

Folytassam?
Svedorszagban egeszen mas tapasztalataim voltak.
Es az egeszsegugy egy nagyon nagyon fontos szempont, es egy kulturalis merce is, szerintem

Nem tartozom a Magyarorszagot boszen fikazo kulfoldimadok taboraba, de ha az ember jot akar, Magyarorszgaon ne legyen beteg, es ne keveredjen kozuti balesetekbe, mert ha az egeszsegugy lecsap, ott ko kovon nem marad. Ennek ellenere mindig hazavagyok, ha nem vagyok otthon. Tegnap a Molnap Ferencet olvastam, es volt egy olyan mondata, hogy "egy meleg marciusi napon...", ettol a mondattol nagyon honvagyam lett, mert ahol most lakom, ott mindig csak osz van, es soha nincsen meleg es napsutes de meg hideg es ho sincsen, csak kod es eso. es otthon sokkal finomabbak a gyumolcsok mint az itteni, Portugaliabol zolden elhozott barackok, amik talan muanyagbol vannak...

Bocs ha hosszu voltam.

Előzmény: Törölt nick (138)
Uumo Creative Commons License 2003.01.08 0 0 140
Amint leirásodból következik a svédimádaton keresztül jó magyarjaink átveszik az olyan svéd szokásokat is mint a "styckmord".

Van egy ABC sorrendü újságlistám ezért az A betüvel kezdödö újságot gyakrabban olvasom mint az S betüvel kezdödöket, de most megforditottam:
A Svenska Dagbladet irja:
" Két bébit bántalmaztak.
Egy hat hetes kisleányt olyan mértékben bántalmazott az apja, hogy életveszélyes sebeket okozott a gyermeknek.
A rendörségi kihalgatás után valószinü lefogják tartoztatni az apát súlyos testi sértés okozása vádjával ami legvalószinübb összekapcsolodásból adódik.
( milyen szépen felyezi ki magát az ujságiró amikor azt is irhatta volna; baszás)
Az apa korábbról nincs bünözöként nyilvántartva.
Västernorrlandban egy másik hasonló esetet nyomoz a rendörség ahol az apa egy háromhonapos gyermeket bántalmazott.

(Ezután egy gusztustalan statisztika következik a 2002 évben elkövetett halálos kimenetelü gyermekkezelésekröl.)
Minden évben kb. 10 kisgyermeket ölnek meg Svédországban amiböl kilenc esetben ez édesszülök ölik meg a gyermeket.

Svenska Dagbladet 2003-01-07

Tvĺ fall av misshandel av baby

Pappan till en sex veckor gammal flicka misstänks ha misshandlat henne sĺ svĺrt att skadorna är livshotande.
Polisförhör hölls med pappan och jourhavande ĺklagare anhöll honom senare som pĺ sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, vilket är den högre graden av misstanke i sammanhanget.
Pappan är inte känd av polisen sedan tidigare.
Polisen i Västernorrland utreder ytterligare ett fall där en pappa misstänks ha misshandlat sitt spädbarn. Barnet är tre mĺnader gammalt.
Varje ĺr dödas cirka tio barn i Sverige. I nio fall av tio är det föräldrarna som tar livet av barnet.

Ugyanez az AFTONBLADETBEN:

"6 hetes bébit életveszélyes bántalmazások nyomaival vittek korházba.- Egy fiatal férfit letartoztattak a bün elkövetéséért. - Sem rendörség, sem törvényszék nem hajlandó elarulni, a tettes kilétét.
- Az orvosok szerint a kicsi leányka megsebesitését több alkalommal otthon elkövetett eröszak okozta.
2001-ben 7 000 (hétezer) hasonló esetet vizsgált ki a Svédorszárendörségi rendörség. "

AFONBLADET 2003-01-07

6 veckors baby svĺrt misshandlad . - Hennes tillstĺnd är livshotande,
En yngre man är anhĺllen, misstänkt för brottet.
Men varken polis eller ĺklagare ville sent i natt gĺ in pĺ vilken relation mannen har till flickan.
Den lilla flickans skador har enligt läkarna orsakats av flera fall av vĺld i hemmet.
2001 anmäldes nära 7 000 fall av barnmisshandel i Sverige.

Elgondolkoztató, ha Magyarországon vagy Romániában 1 édesszülö 10 évben megöl egy gyermeket azt 20 évig tárgyalja a közvélemény. Összehasonliva 1/10 és 10/1 annyi mint Svédországban legalább 100-szor több édesszülö öli meg édesgyermekét, mint egy középeuropai országban. Mivel lehet ezt magyarázni? Kulturkülömséggel? vagy talán inkább genetikai adottságokkal ?

Előzmény: Boszorka (134)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 139

Jesszusom! Most megneztem ezt a lagomot egy-ket online szotarban. valoban olyasmit irtak, hogy "megfelelo, pont jo". Most, 14 ev sved beszeles utan kellett radobbennem, hogy hasznalom ezt a szot es nem jol tudom a jelenteset! En a svedet eredetileg hallas utan tanultam az iskolaban az osztalytarsaimtol. Szoval mindenre magamnak kellett rajonnom. Persze kesobb mar mindenhonnan, TV-bol, mas emberektol, konyvekbol... regebben egy csomo aprobb hasonlo felreertesem volt, de a legtobbre feny derult mar reges regen.

(Es gyerekkoromban evekig azt hittem, hogy a between angolul azt jelenti hogy mellett, es nem ertettem, hogy miert mondjak egyesek helyette azt, hogy beside... :-) )

Mindenesetre aaaaaaaaaa! Ez nagyon gaaz!
Koszi Boszorka, hogy felhoztad...

Előzmény: Törölt nick (137)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 138
Lehet,hogy Uumo elönyben részesiti a legolvasottabb lapot Svédországban. Szerintem azért mást is olvas. Az Aftonbladet nagyon jol müködik mint kezdölap. Minden fontos länk rajta van.
A magyarországi bulvárhirek valoban hasonlitanak a világ összes hasonlo szemetéhez,arra azonban nem alkalmasak,hogy az ember szokincsét bövitse, vagy a helyesirását csiszolja.
Ahogy a hozzászolásaidat olvasom Te sem az Indexböl meritesz.
Előzmény: esj1978 (136)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 137
A lagom szot én csak körülirni tudom. Čppen elég valamihez, egy kis biztonsági tartalékkal.
A másik szo amire a svédek büszkék, az ombudsman. Ezt forditás nélkül használják az egész világon.
Előzmény: esj1978 (135)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 136
Egyebkent epp en is azt akartam javasolni Neked, Umo, hogy olvass inkabb magyar bulvarhireket, ha mar mindenkeppp ezt a mufajt kedveled. Mert bizony otthon is ugyanilyen botranyok vannak, ugyhogy nem csak a svedek ilyen elvetemultek. Az indexen es az origon van epp eleg szoveg. Es legalabb a magyar helyesirasodat es szokincsedet is "fejleszted" vele.

En is eltem kulfoldon, tobbek kozt Svedo.-ban is. Es az a tapasztalatom, hogy vannak a vilagban uj jelensegek, amiket az ember mindig epp ott ismer meg, ahol eppen lakik. Pl ilyenek az uj divatok. Aki nem eleg szemfules, vagy nagyon utalja a helyet ahol el, az hajlamos arra, hogy azt gondolja, pl. hogy "Uristen, milyen hulyen oltozkodnek ezek a svedek, ez egy hulye uj dilijuk megint, csak ezek tudnak ilyen izlestelenul stb!" Mert meg soha sehol mashol nem latott olyan cuccokat. Mikozben az egez vilag olyanban jar Ausztraliatol a Izlandig.

Umo, vedd eszre, hogy Te is pont igy jartal, amikor azt mondtad, hogy "Egy nemzet sajátságosságainak megértéséhez nagyban hozzájárulnak azoknak a különleges szavaknak amiknek nincsennek más nyelvekben pontos megfelelöik."
(Haho! Hany mas nyelvet ismersz?)

Szoval irany az index es az origo! Adj egy szep ivet az Aftonbladetnek! Kezdjunk a szoftabb hirekkel. Javaslom pl a mai termesbol:

http://index.hu/politika/bulvar/oral0107/

Valamint neked valo pl:

http://www.holgyvilag.hu/main2.php?pos=1_11_1&cikk=1946

Előzmény: Uumo (132)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 135

Szerintem a "lagom"-ra eleg jo magyar szavak vannak, igaz, nincs egyetlen egy, amit mindig lehet ra hasznalni, de mondjuk a legjobb "kozepes(en)". Nem?

Nekem smidig okozott mindig forditasi gondot. Na meg a gÄrna szo jelenteset egyetlen szoban megadni.

esj

Előzmény: Boszorka (134)
Boszorka Creative Commons License 2003.01.07 0 0 134
Most pár napja volt Magyarországon is egy ilyen eset.

Egyébként az egyetlen olyan szó amire én nem találtam egyszavas magyar vagy más nyelvű megfelelőt az a svéd "lagom".

Csak az Aftonbladet-et olvasod??? Én a Svenska Dagbladet-et szoktam nézni a neten.

Előzmény: Uumo (132)
esj1978 Creative Commons License 2003.01.07 0 0 133

Van ra magyar szo:
darabolasos gyilkossag, darabolos gyilkos, es származekai.
Mindenre van. Ez sem csak a svedeknel ismert jelenseg.
Előzmény: Uumo (132)
Uumo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 132
Elkapták a tetteseket és beállt a csend. Pontosan, hogy ki (kik) volt a gýilkos azt nem akarják tudni, de azt tudják, hogy elég sokan kapcsolodnak az eseményekhez, hiszen közülük volt aki "sugott". Valoszinü majd felmentik öket.

Egy nemzet sajátságosságainak megértéséhez nagyban hozzájárulnak azoknak a különleges szavaknak amiknek nincsennek más nyelvekben pontos megfelelöik. Az utobbi idöben a svéd misztérium megértésével kapcsoltosan, úgy svéd mint más nemzetiségü nyelvészek különleges értelmezö szótárokat kezdtek közölni.
- Az egyik legelterjedtebb kizárólagosan svéd szó az "avundsjuk" ami egy genetikai betegséget jelent. Erösen finomitva irigynek szokták forditani.
- Egy másik szó ami hiányzik a svéd-XY nyelvü szótárakból a "styckmord" és az abbol képzett szavak. Ez valami olyasmit jelent, hogy az emberi élet kioltását a test szétderebolásán keresztül valositják meg.
Az utobbi idöben 40 (negyven) gyilkosságot követtek el Svédországban evvel a sajátságos modszerrel.
idézett: "Rendszerint a gyilkosok ismerik áldozataikat. A "styckgyilkos"-nak anatomiái ismereti vannak. Egy 1977-es tanulmány kimutatta, hogy fele a svédországi "styckgyilkosoknak" becsületes munkával keresi kenyerét mint mászáros, vadász, orvos."

Az utobbi idöben különleges kegyetlenségel elkövetett Svédországi styckgyilkosságok.

pld:
Előzmény: Uumo (131)
Uumo Creative Commons License 2003.01.03 0 0 131
Magyarország újságai szinte gyszerre a MTI jellentésének megfelelöen közölték az allábi hírt természetesen úgyanarra az "AFTONBLADET" ujságra vonatkozva amiböl , ha én idézek vérmesen támadnak a svédimádó magyar kapaszökevények:
Itt az idézett az INDEX fö oldaláról:

" Részeg jávorszarvas támadt egy svéd gyerekre
december 30. 17:21
[MTI]
Rendőrök lőttek le egy részeg jávorszarvast a svédországi Karlskoga közelében, miután az állat megtámadott egy kisfiút.
Mint az Aftonbladet című lap beszámolt róla, a jávorszarvas erjedt almától rúgott be és ettől olyan agresszívvé vált, hogy megtámadott egy nyolcéves gyereket és felöklelte. A kisfiú szerencsére megúszta a találkozást kisebb nyaki horzsolásokkal.
A Svédországban szapora jávorszarvasok általában félénk állatok, de télen gyakran előfordul, hogy erjedt almához jutnak, és ilyenkor az alkohol hatására kitörnek belőlük vad ösztöneik."

Csak ki kell nyitni az újságot és bárki megértheti, hogy miért volt szükség a pont most egy olyan eseményt közölni ami igen gyakori Svédországban

Itt van mellékelve az eredeti újságcikk:

Amint láthatjuk a következö ugyanaznap, ugyanazon az oldalon a szarvas utáni ujságcikknek a cime a következö:

Gyermekek levágott fejet találtak a játszótér mellett.

A rendörség elég hamar azonositotta fej tulajdonosát aki egy szeplötelenül tiszta svéd fiatal.
Azota egyfojtában minden újság, minden TV hiradás fö témája , hogy kik miért mikor vagdosták fancikákra a Markusz gyermeket, söt azt is szelöztették, hogy a gyermekjátszóteren fotballabda helyet használták a svéd fiatalok a levágott emberi fejet.

Hogy megfogják e találni a gyilkost illetve gyilkosokat ? Kötve hiszem, hiszen svéd még sohasem ismerte be másik svédröl, hogy gyilkos. Anyit már feltételeznek, hogy történelmi hohérjelmezes tagok hajtották végre a gyilkosságot. Tudni pedig tudják, hogy a "szeplötelen" Marcusz volt a halmstadi "történelmi" játékok vezetöje és szervezöje. A jelszó pedig: "A Svédországban szapora svédek általában félénk emberek, de télen gyakran előfordul, hogy erjedt almához jutnak, és ilyenkor az alkohol hatására kitörnek belőlük vad ösztöneik."
Ezt a mondatot pedig közölték a magyar újságok is csúppán nem a "szelid emberekre" hanem a szelid jávorszarvasokra vonatkoztatták.

Itt az AFTONBLADET 2003 JAN 2 ami szinte kizárolag evvel az üggyel foglalkozik:

A fris ůjságcikkek cimei:
"1) Az egész Halmstad a történelmi játék szinpada volt.
2) Az ö mobiltelefonja megoldhatja a gyilkosság rejtéjét.
3) Vampirnak öltöztek fel
4) Borzalmas Márkuszt történelmi figurának öltözve ölték meg.
5) Marcus Norén volt a helyi történelmi játékklubb vezétöje.
7) A rendörség további testdarabok után kutat.
8) A rendörségi nyomozást megnehezitették az ünnepek.!
További újságcikkek úgyanarra a témára: AFTONBLADET 2003 JAN 3

Hihetetlen a "szeplötelen" svéd Marcusról mára kiderült, hogy tolvaj volt.
Uumo Creative Commons License 2002.12.06 0 0 130
Igazad van. A Balkánról (Erdélyböl) kaptam az üzenetet.
Kb. én is azt gondoltam amit Te amikor azt irtam: " Svédországban tortával etetik a "balga barmokat" mig a balkánon a királynak se jut többre a mosléknál. "
Te viszont dokumentáltabban, részletesebben és helyesebben fogalmaztad meg.
Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.06 0 0 129
Aki ezt Neked üzente az nem teljesen normális, vagy nem itt él. Kevés helyen totojgatják annyit a "menekülteket" mint itt Svédországban.
Jelenleg pont ebbe a borzalmas orszgba igyekszik a legtöbb belölük az EU országok közül. Ma kb 38000 várja a döntést. Az átlag idö, amig választ kapnak több mint egy év. 80% ot elutasitanak, a többi maradhat. Elöször 2 évre kapnak letelepedést. Črdemes lenne kiszámolni, abbol a pénzböl amibe ennyi ember 1 évi eltartása kerül, hány lélegeztetö gépet lehetne venni.
Előzmény: Uumo (128)
Uumo Creative Commons License 2002.12.06 0 0 128
Most kaptam privált vonalon az alábbi idézetet:
"Svédországban akkor jó a bevándorló ha úgy viselkedik, él mint a ’balga barom’ csak épp enni kér ha éhes és húzza tovább az igát."
Ehez csak anyit tennék hozzá, hogy Svédországban tortával etetik a "balga barmokat" mig a balkánon a királynak se jut többre a mosléknál.
Uumo Creative Commons License 2002.12.04 0 0 127

Az Aftonbladet irta:

A VILÁG HÁROM ELSÖ SPORTOLOJA SVÉD. (de ök közül egy sincs Svédországban legjobb sportolónak nyilvánitva.)
Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft és Stefan Holm a világ legjobb sportoloi közölte a Track&Field News sport organum.
Másnap közölték a svéd hatoságok svédország legjobb sportolojának a nevét:

: Susanne Ljungskog- nöi biciklista -
idézet: " A zsuri titkár felolvasta a megokolást: " A szenzácios VB aranyérmért. . ." ( három nevet kivéve minden jelölt kilépett. . .( egy kanyarban a vezetö versenyzök csoportja leesett és a hátulrol érkezö svéd sikeresen kikerülte öket.) . . . taktikai hidegvér (ez Ljunskog )... és az erös (tüzes) akarat (ez nem Ljunskog) ". . . lehangolt állapotban" (Ez Ljunskog)"
vége az idézetnek.

Több svéd kommentárban megjegyezték, hogy az idén Svédország legjobb sportoloját ugyanolyan körültekintö elbirálás után nevezték ki mint az irodalmi nobeldíjast.

"AFTONBLADET:"Tre svenskar etta i världen
Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Stefan Holm rankas etta i världen av det ansedda fackorganet Track&Field News."
DagensNyheter:
"Bragdjuryns sekreterare läste upp motiveringen "För sensationellt VM-guld . . ." (där försvann alla utom tre kandidater) ". . . taktisk kyla (det kan vara Ljungskog) ". . . och het vilja" (det är nog Ljungskog) ". . . i pressat läge" (det är Ljungskog)."

Pelican Creative Commons License 2002.11.28 0 0 126
Halihó!

Akar valaki Stockholmba jönni dec. 6-15-ig?


Azt hiszem az akciós (29.900) jegyárhoz legalább két ember kell... Szállás van. Én várost nézni, fotózni, természetet járni megyek.
Dec. 6.-án, pénteken este 18:55-kor indul a gép, 21:20-ra ér oda,
15.-én, vasárnap reggel 7:45-kor indul vissza, 10:00-re van itthon.

Ha érdekel, küldj mail-t!

Pelican [www.pel.hu]

Uumo Creative Commons License 2002.11.28 0 0 125
Alexandra Pascalidou görög sármazású Svédországban növekedett TV-müsorvezetö újságcikke:

újságcikk


" AZ ÖREGEK EGYEDÜL VANNAK.
Irás egy nöröl aki már rég meghalt. Senkinek sem hiányzott. Más országokban értékelik az idös kort. A ráncok tiszteletet ébresztenek. De ez nincs igy itt. (Svédországban)

Egy 73 éves asszonyt holtan találtak a lakásában. Feltehetöen több mind 4 honapja halt meg.
Ez az asszony anyám lehetett volna, vagy nagyanyád lehetett volna. Ez a nö lehetne Te vagy én néhány évtizedmúlva.
A mi országunk egy modern jóléti ország. Mi vagyunk a világ számitógépekkel és telefonokkal legjobban ellátott országa. Evvel egyidejüleg egy ember hónapokon keresztül feküdhet holtan anélkül, hogy azt bárki is észrevenné, anélkül, hogy az ég világon bárki észrevenné , hogy hiányzik. Miért nem emelte fel egyetlen ember se a telefont, hogy telefonáljon ennek a nönek? Miért nem kopogott senki az ajtaján és kérdezze : Hogy vagy? "

EZ SVÉDORSZÁG


"Gammal är ensam

Tidningartickel om en kvinna som legat död länge. Saknad av ingen. I andra kulturer värderas ĺlderdomen. Med rynkorna följer respekten. Men sĺ är det inte här.
En 73-ĺrig kvinna hittades död i sin bostad. Hon hade troligen legat död i sin lägenhet i fyra mĺnader.
Denna kvinna skulle ha kunnat vara min mormor eller din farmor. Denna kvinna skulle ha kunnat vara du eller jag om nĺgra decennier.
Vĺrt land är ett modernt välfärdssamhälle. Vi är en av världens mobil- och datortätaste nationer. Samtidigt kan en människa ligga död i flera mĺnader utan att nĺgon märker det, utan att nĺgon undrar, utan att nĺgon saknar henne. Varför fanns det ingen som lyfte luren för att ringa denna kvinna? Varför knackade ingen pĺ hennes dörr för att säga ”Hej, hur stĺr det till?”"

Uumo Creative Commons License 2002.11.19 0 0 124
Jó dolgod van. Nekem is vegyes kazánom van, de csak olajjal fütt jól. Megprobáltam fával is, de nagyon büdös.
Előzmény: Törölt nick (123)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.07 0 0 123
Hu de jó, hogy nálam vegyes fütés van . Tölgyfa,´fenyöfa,bükkfa. Még a villanyt is kikapcsoltatom ha ez tényleg igy van. Nehogy már a szomszédom aposán melegitsem a vacsorámat.
Előzmény: Uumo (122)
Uumo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 122
AFTONBLADET 2002-11-05

" Krematoriumok fogják mellegitani a lakásokat.
A halott testek energiáját távfütésre lehet felhasználni.
Lakásink egy részét mellegithetik a svéd krematoriumok.
A Rĺcksta krematorium höenergia fölöslegét Stockholm távfütéséhez fogják csatolni. Evvel a modszerrel fütnek már Vänersborgban és Borasban.
Több mint felét a Svédországban elhunytaknak elégetik."

" Krematorier ska värma bostäder
Energi frĺn bränningen av döda kroppar blir fjärrvärme.
Vĺra bostäder kan delvis värmas av vĺra svenska krematorier.
Krematoriet i Rĺcksta ska anslutas till Stockholms fjärrvärmenät för att bidra med sin överskottsenergi. Metoden används redan i Vänersborg och Borĺs.
Drygt hälften av alla avlidna kremeras i Sverige. "

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.22 0 0 112
Szevasz umo!

Lehet, hogy Szenegál játsza a döntöt de nem USA- val. Ezt még a mindenhato amerikai elnök sem tudta elintézni. Egy pár intelligens cirkálo bombát azért el kellett volna ereszteni valamerre a nyomatek kedvéért. Mostmár mindegy. Egyébként Szenegálnak drukkolok.
A Midsommart otthon töltöttem magyar svéd társaságban. Szokásos menetrend: mire megsülnek a husok stb. elered az esö. Evés elött, közben,után ivás valahol elalvás. Nemrég tértem magamhoz, most látom hogy Korea is továbbjutott.
Grattis.

Előzmény: Törölt nick (111)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.15 0 0 110
Kedves umo!
Hogy pontosan megértsd Te is és az esetleges érdeklödök, a következökröl van szo. Megprobálom dekodolni a hirt hosszas személyes tapasztalataim alapján.
Elöször is az SSU a svéd szocdem ifjusági szervezete. Anno ennek volt vezetöje a mostani külügyér asszony Anna Lindh./Lehet hogy még hajadon/.
Ez a szövetség mint minden ifjusági szervezet boho, és állandó forradalmi lázban ég. Most pont ezt találták ki. Ezzel az erövel bárki bemehet e legközelebbi rendörségre és feljelenthet akárkit a világon akármiért.
Mübalhé az egész.
Egyébként jellemzö Svédország külpolitikájára az állando dupla kijátszás.
Az egyik héten egy könnyezö Göran Persson tart megrázó beszédet az X edik holokauszt konferencián, pár napra rá a külügymineszter asszony drámai beszédben itéli el az izraeli kormányt, aki ártatlan palesztin asszonyokat és csecsemöket mészárol le a katonaságával.
Ezzel együtt nagyon jol ellaviroznak, illetve 34 év után mondhatom ellavirozunk a politika mocskos vizein.
Sajnos az élet nem egy habostorta.(Virág Bandi)

Remélem holnap nyerünk, majd délután bemondják valahol, hogy mennyi extrát küldtünk Szenegálnak.

Előzmény: Törölt nick (109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!