Keresés

Részletes keresés

Bridget1978 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1314

Miért járjak magánorvoshoz egy egyszerű vérvételért, amikor bőségesen megfizetem a rám eső vérvétel költségemet????????????????????

 

Még a magánorvosnak is fizessek külön? Miért?

 

Tilia, el vagy tévedve. Természetesen nem a pénz a gond: mert az ember megfizeti a magánorvost, ha kell (sőt sokszor a nem magánorvosnak is csurrant-cseppent az ember), de egy nyomorult vérvételért??????????????

Előzmény: Tilia (1309)
Bridget1978 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1313

Nem szeretnék senkit elkeseríteni, de mindenhol ez lesz. Budapesten már egyre több helyen van időpont kérés vérvételre és mindenhol ez lesz. Jómagam a III. kerületben lakom, konkrétan a Békásmegyeri SZTK-ról van szó, de a Vörösvári úti rendelőben is ugyanez a helyzet.

 

A "szakértők" hozzák ezeket a jó kis döntéseket, ahelyett, hogy a pénzek elfolyását akadályoznák meg. Sokkal jobb lenne a ráérős, hipohindereket kiebrudalni a várótermekből, és vmi kevésbé költséges eü szolgáltatásra elküldeni őket.

 

Tudom, hogy pl. a pajzsmirigy is egy olyan állapot (legyen az túl-, vagy alulműködés), ahol tényleg szükséges a havi (akár a két hetes) vérvétel a gyógyszerek beállítása miatt.

 

Persze kár felháborodni, de asszem jogos a felvetés, mert hányni tudnék ezektől az ötletektől!

 

És tudom, hogy ez nem politikai fórum: de ebben az államban mindenre van lóvé és mindenhol van zseton, csak ezeket a milliárdokat vhogy mindig rosszul osztják el. Hányok ettől!!!!

 

Igazság szerint, csak arra gondoltam, hogy felhívom a figyelmet, hogy ilyen is van az egészségügyben...

 

Zitka Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1312

Az tény, hogy havonta csak 1x lehet, de akkor nem csak nálunk van ez az idpont nélküli vérvétel...

Igaz, néha sorba kell állni több mintn fél órát is...

 

 

Előzmény: maestus (1310)
Zitka Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1311

Hol van ez Bp-en????

NÁlunk (22.ker) akkor megyek oda vérvételre, mikor kedvem tartja...

Előzmény: Tilia (1309)
maestus Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1310
Ez furi, én is pesti vagyok, én havonta mehettem vérkép+tsh-ra a körzetinél, és olyan, hogy időpontot kérni a vérvételre, számomra ismeretlen. Mondjuk azóta magánhoz járok, mert oda még sűrűbben mehetek, meg hamarabb végzek.
De ez elképesztő, amit írtok :(
Előzmény: Tilia (1309)
Tilia Creative Commons License 2009.12.18 0 0 1309

Kár ennyire felháborodnod... Nálunk (Budapest) ugyanez a helyzet. Nekem 3-4 havonta kell nézetni a TSH-t, mert még mindig nem állt be. Már idén január óta csak a fontosabb (koleszterin, vas, tsh, vvsejtszám) értékeket kéri a doki, és kb. 1-2 hét mire a nővérke időpontot ad a vérvételre. Nekem az a bajom ezzel, hogy lehetne más bajom is, ami nem derül ki a nem teljes vérkép miatt, és 3x kell mennem, mire kiderül, hogy hol áll a tsh (bejelentkezés, vérvétel, leletmegbeszélés). Állítólag nincs pénz a laborok működtetésére. Úgy tudom, a maszek háziorvosok nincsenek ennyire megszorítva, de az önkormányzati működtetésűek ukázba kapták.

Előzmény: Bridget1978 (1307)
maestus Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1308
Te jó ég! Ilyen van????
Előzmény: Bridget1978 (1307)
Bridget1978 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1307

Hátha vki felfigyel erre...

 

A napokban megfáztam (2009.12.04.) és pajzsmirigy próblémákkal (túlműködés) is kűzdöttem. 2005-ben műtöttek is. Most nem ez a lényeg. Elbattyogtam a körzeti orvoshoz: szipogok, náthás vagyok..., segítség! A szokásos dolgok történtek: vérvételre küldtek, vizeletre és phenést javasoltak.
OK.
És most jön a meglepetés: felmásztam a második emeleten lévő vérvétel központba, ahová korábban küldött a körzeti orvosom, időpont egyeztetés miatt. Közölték velem, hogy legkorábban 2009.12.31-én tudnék menni.
Természetesen már ott és akkor felháborodásomnak adtam jogot: mert becsületes állampolgárként, aki rendesen be van jelentve a munkahelyén: adózik és TB-t fizet, orvoshoz csak akkor jár, ha muszáj és ezt a kiszolgálást kapja??? Ráadásul a legújabb debreceni ukász szerint (erről majd később) egy laboratóriumi beutalon egyszerre csak 15 db tétel jelölhető meg. Tehát kérhet vérképet vki (15 tételig), de akkor már a vizelet nem fér bele.
Debrecen: dr. Tóth Tibor utasítására jönnek létre ezek a korszakalkotó döntések, amelyek egyszerűen felháborítóak. Még 12.04-én felhívtam dr. Tóthot, de sajnos csak egy idősebb nénivel tudtam beszélni, hozzáteszem, munkaidőben telefonáltam!
Ezen szigorításokat kikérem mindanzon honfitársam nevében, aki hasonló cipőben járnak: dolgoznak és be vannak jelentve és fizetik az adót, a munkáltatója a különböző járulékokat (teszem hozzá én nem is keveset fizetek!!!!) és ilyen alanyi jogon járó szolgáltatást nem nyújt ez az állam???

 

Felháborítónak tartom!

Szankcionálják a hipohondereket, akik havonta járnak több tizezer forintos kivizsgálásokra... Utálom, hogy mindig mindenhol a tisztességes állampolgárokat rövidítik meg így vagy úgy!


Köszönöm, a figyelmet!

MGordon Creative Commons License 2009.11.27 0 0 1306

Huhh, visszaolvasva itt-ott kicsit zagyva... csak még bent vagyok a munkahelyemen, és már mennék haza :)

A lényege annyi az egésznek, hogy 3 endokrinológus sem vette észre azt, hogy inzulin rezisztanciám lehet, és nem feltétlen csak a pajzsmirigyemmel kell foglalkozni, mert nem azzal van a fő gond.

Én mindenkinek ajánlom, hogy évente egyszer legalább csináltasson egy teljes vérképet!

Akinek súlygondja is van, az pedig egy terheléses cukorvizsgálatot! Arra búzdítanak minket, hogy méressük a cukrunkat, holott az inzulinrezisztancia felismerésekor, még visszafordítható a folyamat, de ha diagnosztizálják a diabéteszt, akkor már késő :-(

 

MGordon Creative Commons License 2009.11.27 0 0 1305

Sziasztok!

 

Én is szeretném megosztani Veletek az elmúlt évi tapasztalataimat, mert remélem segíthetek vele.

Februárban megnézettem a pajzsmirigyem illetve kértem egy átfogó orvosi vizsgálatot szintemindenről, mert babát szerettünk volna, és én szerettem volna megtudni, hogy minden rendben van-e velem. Kiderült, hogy alulműködik. Nem volt annyira magas a TSH-m, 7,8, de a határérték fölött volt. Ekkor elmentem a híresdoki1- hez. Gondoltam, hogy aki könyveket meg tanulmányokat írt már, és elég koros is, biztos tapasztalt is. Még annyit hozzá tudott fűzni a súlyomhoz, hogy biztos PCO (megjegyzem, ez benne volt a korábbi leleteimben is, hogy PCO gyanú... amit mondjuk nem értek, hogy miért gyanú, amikor a nőgyógyász anno hüvelyultrahanggal vizsgált me..de ez egy másik sztori, hagyjuk, viszont később jelentősége lesz)..szóval híresdoki1 a PCO ellenszerére annyit mondott, hogy hát le kell fogyni... köszi...innen indult a beszélgetés. Szóval végül felírt egy 50-es Letroxot, aztán jónapot, nézzek be 2 hónap múlva. Nohát én úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt a TB-nek is, ezért elmentem a Rókus kórházba, híresdoki2-höz, aki látván, hogy korábban már jártam az ő orvosbarátjánal, úgy döntött, hogy nem lát el. Kérdezgette, hogy minek jöttem másik orvoshoz, mit parázok azon, hogy gyereket szeretnék, majd ha egy év alatt nem jön össze, akkor kezdjek el aggódni. Olyan hangnemben beszélt velem, hogy az asszisztensei is csodálkoztak. Úgy vágtam rá az ajtót, hogy majdnem beborult. Bocsi, de nagyon mérges voltam.

Utána jött a sokatok ajánlott doktorúr, aki felemelte az adagomat 75-re, mert 4 hónap múlva sem javult a TSH-m. A súlyomra azt mondta, hogy semmi köze a pajzsmirigyemhez, el kell fogadjam, hogy nem vagyok már 20 éves, kevesebbet kell ennem (?????????)... aki ismer, tudja, hogy nem eszek sokat.

1 hónap múlva édesanyám talált nekem a szülővárosomban egy nagyon jó orvost, akinek sokat köszönhetek. Ő teljes vérképet kért tőlem, illetve terheléses cukorvizsgálatot, aminek eredményeképpen bebizonyosodott, hogy inzulinrezisztanciám van, ami azt jelenti nagyjából, hogy túl sok inzulint termel a szervezetem, mert rezisztens (érzéketlen rá). Mindemelett kiderült az is, hogy magas a prolaktinszintem (amiért aztán később MR-re küldtek agydaganatgyanúval, de hálistennek semmit nem találtak). És azt is megállípította a doktornő, hogy az inzulinprobléma, a PCO (amit azóta meg is találtak) illetve a magas prolaktinszint együttese okozhat nagymértékű hízást, és hogy nálam ezek a betegségek okozták a pajzsmirigy bajomat is. És milyen igaza lett! Az adagomat 25-ös L-thyroxinra csökkentette már a legelején (sőt, azt mondta, h szerinte majd el is hagyhatom), és adott gyógyszert az inzulinomra, aminek az lett a következménye, hogy legutóbb 1,8  volt a tsh-m. Ha nem jutok el hozzá, valószínüleg életem végig szedhetem a pmirigy bogyót és csak akkor derül ki komolyabb bajom, amikor már cukorbeteg vagyok. Ha valaki Debrecen környéki, szívesen megadom a doktornő elérhetőségét.

Zitka Creative Commons License 2009.11.14 0 0 1304

Mindenben megerősítem az előttem szóló olvtársat.

 

Sajnos erős alulműködési tüneteid vannak, de a fogyás nagyon kilóg a sorból. Egyébként mennyi volt az a magas TSH?

 

Én olyan szerencsés alkat vagyok, hogy nem híztam (de nem is fogytam!), de sok sorstársnál akkor jönnek rá, hogy mi a helyzet, mikor már 20-30 kiló felkúszott rövid idő alatt. :-(((

 

Biztatásul annyit tudok mondani, hogy a hormonpótlásként kapott gyógyszer szedése után már 4-6 héttel egy csomó tünet elkezd eltűnni. A viszketés viszonylag hamar, a fáradtság is enyhül. A hajhullás az sajnos lassabban szűnik, nekem kb. 6 hónap kellett. A feledékenység számomra is óriási probléma. :-((((( Ez sajnos nem tűnt el teljesen. Javult, de nem lett a régi. :-( De nálam ez már kortünet is lehet, szóval nem lehet _csak és kizárólag_ a pajzsmirigy diszfunkcióra fogni.

 

Még egy tanács, ha megengeded: ne engedd, hogy "okoskák" eltántorítsanak téged a hormonpótlástól, mondván az nem normális, meg veszélyei vannak, stb. stb. Kívülállók előszeretettel keverik ezt a hormonpótlást a természetellenes (pl. változókori, vagy más) hormonpótlással.

A gyógyszerrel tkp. ugyanazt a hormont viszed be a szervezetedbe, amit az egészséges emberek pajzsmirigye saját maga megtermel. Tehát semmi mesterséges "átállítás" nem történik.

Előzmény: professorMcAlec (1302)
Tilia Creative Commons License 2009.11.14 0 0 1303

Azok közül, amit felsoroltál, a fogyás nem illik a képbe. A pajzsmirigy-alulműködés (=magas TSH érték) miatt éppenhogy hízni szoktak, mint én is. Egyébként minden más, amit írtál nálam is megvolt. Plusz kihullott a szőröm, felpüffedt az arcom, ami még ma sem múlt el teljesen. És nekem állandó hasmenésem is volt, de pl. ez sem jellemző az alulműködésre.

 

Engem is főleg a feledékenység ijesztett meg nagyon. Másfél éve szedem a gyógyszert, sokat javultam, de még nem vagyok az igazi.

Előzmény: professorMcAlec (1302)
professorMcAlec Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1302
szép estét mindenkinek!

sajnos a közelmúltban derült fény egy szokványos laboron, hogy magas a tshám :(
érdekes, korábban nem jellemző tüneteim vannak: az emlékezőképességem megromlott, jószerével már a kétperces dolgokat is elfeledem. ha átmegyek a másik szbába máris elfelejtem mit akartam...pedig fiatal vagyok, 36 éves férfi
a bőröm viszket, mint állat, a csontjaim fájnak (boka, térd) állandóan levert és fáradt vagyok, mégsem tudom normálisan kialudni magam, ezért a már a napi munka is kimerít. néha úgy érzem magam, mintha 70 éves véntrotty lennék:S
3 év alatt 22 kilót fogytam (amúgy minden más leletem normális és ép)

folyamatban van a kivizsgálásom, kérdésem ezek a tünetek túl vagy aluklműködésre utalnak-e? milyen erős gyógyszert adhatnak és milyen hatékonyan, mennyi idő alatt lehet helyrejönni ebből a sz@rból?

köszönöm a válaszokat!

evita63 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 1301
Szia,nem volt semmilyen kellemetlen mellékhatása a ferrocompnak,de érdemes betartani a használati utasítást:)Nekem egyetlen hagyományos vaskészítmény sem használt,csak ez.Emellett szívből javaslom a csíráztatott lucernát is,nem vicc,tényleg nagyon hatásos.Mint mindent ,ezeket is rendszeresen kell fogyasztani a kedvező hatásuk kifejtéséhez.Én csak pozitív dolgokról tudtam beszámolni nektek.:) Üdv
Tilia Creative Commons License 2009.10.30 0 0 1300
És neked nem fájt a gyomrod a ferrocomptól?
Előzmény: evita63 (1299)
evita63 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 1299
Sziasztok,olvasgattam a hozzászólásokat,én is szeretném veletek megosztani a tapasztalataimat.46 éves nő vagyok,tavaly húsvétkor volt pajzsmirigyműtétem,teljesen kiirtották mindkét oldalit/csak kb egy-egy szilvamagnyit hagytak bent/hatalmasra megnőtt lebenyeim voltak,tele mindenféle csúnya hideg göbbel,viszont a hormonom jó volt.A műtét után szépen lassan elkezdtem hízni,fél év alatt már 15 kg felesleg jött rám,akármit is csináltam.:(Aztán rátaláltam két készítményre,ami teljesen megváltoztatta az életemet.Az egyik a Ferrocomp nevű vastabletta,mielőtt elkezdtem szedni 1.8 volt a vasam,3 hónap után 13 lett!A másik készítmény egy táplálékkiegészítő,szójaizolátum,amit naponta kétszer iszom.Döbbenetes változásokat észleltem magamon,legfőképpen azt,hogy hihetelen jó lett a hormonszintem,és az addig is rendszeresen végzett úszás mellett,leolvadtak a felszedett kilóim,és az orvosom is csodálkozva állt az eredmény előtt.Az igazsághoz tartozik,hogy szerinte a szójakészítmény nem befolyásolt semmit.Viszont én tudom milyen hangulatom volt előtte és most :)Ami még nem elhanyagolható,hogy a szexuális életemet is teljesen megváltoztatta,úgy érzem magam,mint már nagyon régen.A libidóra is hatással van ezek szerint.:) :)Olvastam már jót és rosszat is a szójáról és nem is akarok senkit rábeszélni a használatára,csupán a saját tapasztalatomat szerettem volna megosztani veletek.Engem egyszerűen kicseréltek,hatalmas változáson mentem keresztül,holott életkörülményeim semmit sem változtak.Boldog vagyok,kiegyensúlyozott,karcsúbb,mint fiatal lány koromban,és tele vagyok életenergiával.Csak javasolni tudom mindegyikőtöknek. :)
Csók nektek
Barika66 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 1298

Sziasztok,

 

Hozzám hasonló akut pajzsmirigy gyulladásban szenvedőket kérdezném néhány dologról:

- A kifejezett tünetek (láz, fájdalom, gyengeség) meddig tart?

- Mennyi idő alatt rázódott helyre utána a pajzsmirigy hormon szintetek?

 

Nekem nagyon fájt a torkom, amire beszedtem egy antibiotikum kúrát, de egyre lázasabb lettem (39 volt a max., de 38,5 gyakran volt). Elmentem fül-orr-gégészhez, aki szinte azonnal rájött, hogy PMgyulladásom van. UH és labor is igazolta. Endokrinológusnál is jártam, aki Metothyrint és Huma-pronolt javasolt. Ez 9 napja zajlik és még nem volt azóta láztalan napom. Fekszem egész nap és amikor múlik a láz és fájdalomcsillapító (Aspirint javasoltak, de az Advil Ultra jobb nekem), akkor nem tudok nyelni és nagyon erős fülbe sugárzó fájdalmam van. A pulzusom a gyógyszertől lejjebb ment, de szuszogok, mint egy "málhás ló"...

 

Nos, ezért kérdeztem a fentieket...és előre is köszi a válaszokat :)

maestus Creative Commons License 2009.09.05 0 0 1297
Köszi! Akkor nem tudom, mitől lehet :(
Előzmény: Tilia (1296)
Tilia Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1296
Nekem a vörös általában kevesebb a vérszegénység miatt, de a fehér normális volt mindig.
Előzmény: maestus (1293)
emem Creative Commons License 2009.09.04 0 0 1295
Köszönöm!
A kezelés utáni eredmény jó lett, nincs "áttét", de ettől függetlenül valószínűleg lesz még egy radiojód, februárban.
Előzmény: maestus (1294)
maestus Creative Commons License 2009.09.03 0 0 1294
Szia!

Akkor ezek szerint kibírható volt, jobbulást kívánok!!!

M.
Előzmény: emem (1290)
maestus Creative Commons License 2009.09.03 0 0 1293
Sziasztok!

Pajzsmirigy alulműködés esetén valamelyikőtöknél volt alacsony fehérvéresjtszám?
Amikor túlműködtem, nekem volt olyan, a gyógyszer miatt, kétszer is, de alulműködésnél nem tudom, lehet-e. Nekem már 1 hónapja alacsonyabb, 4-10 között jó, nekem 3,35 lett, majd két hétre rá 3,1. Emellett a vörösvértestem is alacsonyabb. A dokik csal egyintenek, én meg nem tudom, tényleg legyintsek-e, mert alapból nem szokott enniy lenni, mindig 4 felett van jóval :(
Amúgy már 75 mikrogramm Letroxnál tartok, vasárnap megyek fel 100-ra. Az 50-esnél voltak kisebb problémáim...de sikerült túljutni rajta.

Üdv

M.
Zitka Creative Commons License 2009.08.27 0 0 1292

A göbökhöz sajnos abszolút nem tudok hozzászólni.

 

A konkrét pajzsmirigy eredményeid:

 

TSH 1,96.

T3 2,59.

T4 0,95.

 

A TSH abszolút normál tartomány (0,35 - 4,94-ig tekintik jónak)

T3 iciripicirit tűnik alacsonynak (2,63 - 5,70 a ref. tartomány)

T4 ez viszont elég alacsony (9,00 - 19,50 a ref. tartomány)

 

 

Lám, produkáltál egy érdekes diagnózist, hogy tök normál a TSH-d, mégis alacsony a hormonszinted.

 

(normál TSH esetén nem szokták tovább vizsgálni a hormonszinteket, sajnos ez vmi előírás :-((((( )

 

A magasabb koleszterinszint sajnos az alulműködés egyik kísérő jelensége. :-(

A cukorszinted is magasabb egy kicsit a normálisnál.

 

A laborleleten nincsenek fenn a ti laborotok referenciatartományai?

Előzmény: zsolti bá' (1291)
zsolti bá' Creative Commons License 2009.08.27 0 0 1291
sziasztok! én még eddig nem írtam ,csak olvasgattam amit ti írtatok.nekem még ezután kell mennem a pm.szakrendelésre.az ultrahangos leletem a következők/amiből én egy kukot sem értek.az uh a dr-nő csak annyit mondott,hoy a másik dnő,majd elmagyarázza/ a pajzsmirigy nem nagyobb,a jobb lebenyben egy 8 mm-es echoszegény göb,valamint az alsó pólusban egy 14mm legnagyobb átmjű haloval körülvett apró meszesedést is tartalmazó isoechogen göb figyelhető meg. a bal lebeny alsó pólusában egy 7mm-es echoszegény göb látlató. vélemény:fokális eltérés a pm.mk.lebenyében. labor eredményem:gamma-gt 105.koleszterin 6,9 .LDL koleszterin 3,74.HDL koleszterin 1,36.Triglicerid 3,97.We 24.WBC 10,11.CRP 6,7.TSH 1,96.T3 2,59.T4 0,95. Glukóz 7,7 éhgyomri. Jó lenne ha valaki elmagyarázná,hogy mit is jelent ez az egész köszönöm.ami még nagyon fontos szerintem,a nevem egy kicsit megtévesztő ,nem férfi vagyok hanem NŐ!
emem Creative Commons License 2009.08.25 0 0 1290
Szia, kösz a választ.
A magyar valóság egy kicsit más persze, de nagy gondok nem voltak. Az izotóp osztálynak ez a része gyakorlatilag egy lakás: előtér tévével, zuhanyzó, vécé, 2 egyágyas és 1 kétágyas kórterem. A kaja kifejezetten jó, és a látogatás is megoldható (ablakon keresztül).
Előzmény: maestus (1283)
Tilia Creative Commons License 2009.08.13 0 0 1289
Én azt vettem észre, hogy akkor volt a vasam jó, amikor egy picit alulműködtem. Decemberben.
Előzmény: Zitka (1288)
Zitka Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1288
Egyetlen egyszer sikerült "túllőni" az adagot, amikor átlógtam túlműködésbe, de nem jelentősen.
Előzmény: Tilia (1287)
Tilia Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1287
És Te végig alulműködő voltál? Vagy nálad is volt, amikor sok volt a gyógyszer?
Előzmény: Zitka (1285)
Tilia Creative Commons License 2009.08.12 0 0 1286

Hát igen. Napi 1 dobozzal szívok általában, de ha nagyon sok a meló, akkor van, hogy 2-t is, - bár akkor inkább azért, mert sok szál csak leég a hamutartóban. Mostanában meg úgy érzem, mintha rá sem gyújtottam volna, ha nem kontrollálnám, már láncdohányos lennék, és tavaly ugyanez volt, amikor a végén kiderült a túlműködés.

Előzmény: maestus (1284)
Zitka Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1285

Más is okozhatja, de az én esetemben akkor kezdődött el rendeződni (legalább időlegesen) a vasszintem, mikor beállt a pajzsmirigyhormonszint. Addig hiába szedtem, hiába nyomták belém intravénásan, 1-2, max. 5 volt a vasam. :-(((((

 

Az utóbbi években kb. évente 2x 2 hónapig szedem a Maltofer-Folt, és - kopp-kopp - nagyjából rendben van. De én is utálom szedni, mert úgy bedugít ;-), hogy szenvedek rendesen. :-(

Előzmény: Tilia (1282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!