Keresés

Részletes keresés

kort33 Creative Commons License 2004.07.27 0 0 25

Nos, egy kicsit a közbiztonságról:

Nekem Ukrán a barátnőm, ő mondta, hogy nem vészes az Ukrán kirándulás. Ha viszont új vagy értékes autóval mentek, arra mindenképpen figyelni kell, mert elég könnyen új gazdája lészen.

És egy Ukrán mondás (nem teljesen hiteles a fordítás, de a lényeg érthető):

"Ne hidd el, amit 100 ember mond, Te magad nézd meg Ukrajnát!"

 

Üdv.

Előzmény: Riff-Raff (23)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.07.23 0 0 24

Tegnap felhívtam a moldovai nagykövetséget, azt mondta a hölgy, hogy fejenként 25 euroért tud adni 48 órás tranzitvízumot. Ezen még agyalunk, de nincs kizárva, hogy kérünk majd ilyet. Úgyse akarunk sok időt ott tölteni, és 48 órába akár két éjszakázás is belefér.

 

Riff-Raff Creative Commons License 2004.07.19 0 0 23

Köszi, de nem tudjuk előrébb hozni, mert 20-án lakodalomba kell mennünk. Amúgy meg nem a határátkeléssel volna gond, tavaly mászkáltunk Kárpátalján, és ott jó volt a közbiztonság. Asszony inkább Ukrajna távolabbi részei miatt aggódik, meg nem is kimondottan csak a közbiztonság miatt, csak ha akármi történik útközben, az annál nagyobb gond, minél messzebb vagyunk. Ő aggódósabb nálam, és jobban díjazná, ha lenne még valaki, aki tud vezetni (legalábbis magabiztosabban, mint ő, mert vezetni éppen ő is tud) vagy tud segíteni, ha a kocsit kell szerelni vagy éppen valami lakatosműhely vagy orvos után szaladgálni, ha mondjuk valamit hegeszteni kell, vagy kificamítja valaki a bokáját, meg effélék.

 

A Cartographia-nak van valami nagy méretarányú térképe Kárpátaljáról. Keresd meg a Cartographia boltját a telefonkönyvben!

 

Előzmény: zsombi (22)
zsombi Creative Commons License 2004.07.19 0 0 22

Riff-Raff!

 

Ha előre tudjátok hozni 18-ára az indulást, akkor mi öten (egy tele autó) jelenlétünkkel Nagyszöllősig segíthetünk áthidalni a határáthelés ill. a vadkeleti régióba érkezés okozta sokkot. (A Hoverla meghódítására indulunk.)

 

Apropó, könnyen hozzá lehet jutni budapesti túrista boltokban Ukrajna (Kárpátok) turista térképhez hozzájutni? Esetleg valakinek hoverlai útvonal-terv javaslata, tapasztalata?

Előzmény: Riff-Raff (21)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.07.19 0 0 21

Egy kis felhívás, hátha érdekel valakit.

 

Már egy ideje tervezgetjük az asszonnyal, hogy ellátogatunk a Krím-félszigetre. A tervek szerint augusztus 21-én indulnánk, három hétre. Volt az ismeretségi körünkben még egy-két ember, aki szívesen jött volna, de végül egyéni ilyen-olyan okokból ez nem jött össze, ketten maradtunk. Viszont a barátnőm biztonságérzetét jelentősen növelné, ha nem csak ketten mennénk, úgyhogy ha valakit esetleg érdekel a téma, egy vagy két ember még csatlakozhat hozzánk. Illetve több is, de akkor már kocsi is kell, mert a miénk kevés lesz.

A költségeket úgy becsültem, hogy fejenként 100000 Ft-ból akár még vissza is hozhatunk, ha nem szórjuk két kézzel. Konkrét útiterv nincs, csak pár biztos pont. Odafelé Kárpátalján egy-egy napot szánnánk a két Tisza-forrásra, mert tavaly azok kimaradtak. Visszafelé meg a csángó magyarok felé jönnénk, mert őket is megnéznénk. Ha nem túl drága a vízum (ezt még nem kérdeztem meg), akkor Moldován keresztül.

 

Ha valakit izgat a téma, az szóljon, akár itt, akár magánban.

 

screen99 Creative Commons License 2004.06.05 0 0 20
Sziasztok Mindenkinek!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy kiev borispol reptérről hogyan lehet bejutni tömegközlekedéssel a városba?
Moldáviába vízum kell, az egyszeri belépéshez szükséges vízum ára 60 USD, ezt a határon kell kifizetni. Indulás előtt azért természetesen érdeklődjetek a konzulátuson!

L.A. Creative Commons License 2004.06.03 0 0 19
Hát igen!

Erre mondják azt hogy szivás a köbön.
Hiába, ez már a VADKELET.
Megmondom nektek öszintén én inkább nyugat felé szeretek menni. Én is hallottam már efféle lenyúlós dolgokról.

Előzmény: ZK (18)
ZK Creative Commons License 2004.05.26 0 0 18
Sziasztok!
Örülök, hogy nektek pozitív élményeitek van Ukrajnával kapcsolatban. Sajnos velem nem ilyen kellemes dolog történt.
Hétvégén Tiszabecsnél személygépkocsival léptük át barátnőmmel az Ukrán határt.
Az útlevél kezelésnél kezembe adott az Ukrán útlevélkezelő egy "Vámáru nyilatkozatot", hogy töltsük ki. Félreállítottak, amíg kitöltöttük. Amikor kész volt, az ott várakozó két vámtisztnek átadtam. Megnézték, de hiányzott az aláírásom. Amikor ezt pótoltam, újból átnézték, de már szó nélkül elkezdték a személyes tárgyainkat a kocsiban átvizsgálni.
Átvizsgálás közben megkérdezték valuta van-e nálunk? Azt feleltem, nincs. Ez után a barátnőm pénztárcájában 19.700 Ft-ot kivettek, elkobozták, és bekísértek minket a vámhivatalba.
Én a "valuta" kérdésnél dollárra, euróra gondoltam. Ezt hiába mondtam a tisztnek nem fogadta el, jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről. Ami kb. 2,5 óráig tartott, a barátnőm végig sírta, de a tiszt „Urakat” nem hatotta meg.
Az igazsághoz tartozik, hogy a "Vámárú nyilatkozaton" se jelöltük be, hogy van-e nálunk valuta, de ha egy kis jó indulat van bennük, figyelmeztetnek, hogy írjuk már be!

Az elkészült jegyzőkönyvben szerepel, hogy 2004. 06. 03.-án, a nagyszőlősi bíróságon (Ukrajnában) lesz a tárgyalásunk.

Közben beszéltem a beregszászi Konzulátussal, ők sem biztattak semmi jóval, viszont egyből mondták, a tiszabecsi határátkelőnél ez egy bevált trükk, nem mi vagyunk az elsők. Annyit tudtak segíteni, hogy megadták a nagyszőlősi bíróság telefonszámát.
Ott egy ukrán akcentussal beszélő hölgy azt mondta, mit gondolunk mi, a pénz az Ukrán államé, kapunk egy határozatot, hogy elvették, és kész. Ha gondoljuk, elmehetünk, de az is csak költség nekünk.

Szerintetek, mire lehet egy ilyen tárgyaláson számítani?
Van-e esélyünk, hogy a pénzünket visszakapjuk?

Riff-Raff Creative Commons License 2004.05.19 0 0 17
Lehet, de csak a tankban behozott üzemanyag vámmentes.
Előzmény: Infomaker (16)
Infomaker Creative Commons License 2004.05.18 0 0 16
Hi,

gyors kérdés: Ukrajnából lehet behozni marmonkannában benzint, vagy csak ami a tankban van?

Riff-Raff Creative Commons License 2004.05.05 0 0 15
Csak az edigieket tudom elismételni. Nem tudom, hogy az új kocsi vonz-e kétes elemeket, nekünk a Wartburggal semmi bajunk nem adódott a közbiztonsággal, és akkor se, amikor épp gyalogoltunk.
Kocsival egy dologra mindenesetre ügyelni kell: az utak rosszak. Ha egy út éppen viszonylag jó minőségű, a vasúti átjárók és a hidak előtt ott is le kell lassítani, mert a vasúti átjárók burkolata mindenütt nagyon rossz állapotban van, és sok híd is kátyús.
Előzmény: kort33 (14)
kort33 Creative Commons License 2004.05.02 0 0 14
Sziasztok!
Én azon emberkék segítségét kérném elsősorban, akik jártak a közelmúltban Ukrajnában (persze minden választ szívesen fogadok).

A kérdésem az lenne, hogy ha autóval mennék ki milyen dolgokra kell vigyáznom. Elég sok negatív dolgot hallottam már, bár főleg olyanoktól, akik még nem jártak Ukrajnában.
Az autóval való utazásról mindenki lebeszél (2 hónapos a verda).
Tényleg ennyire veszélyes?
A válaszokat szívesen várom magánban is!
Köszi előre is a segítséget!

A püspök inasa Creative Commons License 2004.04.19 0 0 13
Köszi szépen az infókat, reménylem tényleg igazad lesz és elég az útlevél, és marad ez május 1. utánra is.
Előzmény: Riff-Raff (12)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.04.18 0 0 12
Én írtam, hogy elég az útlevél, mert nekünk tavaly kellett vócser, de közben voltak itt mindenféle bizonytalan találgatások, ezért felhívtam az ukrán nagykövetséget. Ott azt mondta az ürge, akivel beszéltem, hogy nem kell semmi. Ez pár héttel ezelőtt volt, de nyilván indulás előtt valamivel ezt te is megteheted, ha biztosra akarsz menni, mert addig sok minden történhet, pl. belépünk az EU-ba meg miegymás. (1143 Budapest, Stefánia út 77., 1-4224122 vagy 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 123., 42-501014, 42-501015, 42-501018)

Moldovába jelenleg kell vízum, egyebet nem tudok róla, bizonyára nem túl drága, és minden bizonnyal mindenki megkapja, akinek nincs priusza és nem áll körözés alatt. Meg kell kérdezni a nagykövetségen, nyilván ezt is indulás előtt érdemes, hogy az aktuális helyzettel legyen tisztában az ember. (1111 Budapest, Budafoki út 9-11., III. emelet 4., 1-2091191)

Mi is kocsival akarunk menni, az utak ócskák, emiatt a haladás lassúbb, de egyéb probléma nincs (legalábbis nekünk nem volt tavaly Kárpátalján). Benzinkút, benzin, gázolaj van elég, az üzemanyag harmadába kerül az itthoninak. 95-ös ólommentest mindenütt lehet kapni. Ha nem orosz gyártmányú kocsival mentek, érdemes egy-két gömbfejet magatokkal vinni, mert ha valami törik egy gödörben, az többnyire először a gömbfej, és azt esetleg nehéz ott pótolni. Nem foglal említésre méltó helyet.
Kárpátalján némi kérdezősködés után mindig találtunk tűrhető szállást, bizonyára Ukrajna többi részén is akad. Ha a tavalyi tapasztalatokat veszem alapul, kb. 1500 Ft/fő/éjszaka áron lehet kollégiumi szintű szobában aludni, vagy ha szerencséje van az embernek, akkor egy igényesebb motelben.
A kocsilopásról nem tudok nyilatkozni, ez nyilván az adott kocsitól is függ, tavaly a Wartburg nem kellett senkinek, de amúgy a közbiztonságra semmi panaszunk nem lehetett. Általában mindenki roppant barátságos és segítőkész volt, függetlenül attól, hogy milyen nációhoz tartozott.

Előzmény: A püspök inasa (11)
A püspök inasa Creative Commons License 2004.04.18 0 0 11
Hát ez nagyon jó.
Éppen ma beszélgettünk mi is a baráti körrel, hogy Krím-félsziget az igen, a nyáron oda kéne venni az irányt.
Csakhát...
1./ Beutazáshoz mi kell? Tényleg elég az útlevél, mint ahogy itt valaki írta? Vagy valaki nekem olyant beszélt, hogy van valami "vócser", 3-4.000 forintért, amit valahol Pesten is a Blahán meg lehet venni. Ez lényeges lenne, mert biztos, hogy meghívólevelet nem tudunk összekalapálni, mert egy fia ismerősünk nincs arrafelé.
2./ Hazafelé Moldova-Románia-Erdély. Akkor a kérdés: Moldovába kell vízum? Tranzit vízum mondjuk? És ha igen, akkor azt hol kérni és mik a feltételei?
3./ Kocsival mennénk, nem lenne az zaccos, vagy semmi gond az utakkal, benzinkutakkal, egyebekkel arrafelé?
4./ Szállások? Mennyire van ellátva az ország? Van útközben kedvező motel, ha ránkszáll az est?
5./ Autólopások mennyire népszerűek?

Ha van időd válaszolj légyszíves, nagyon komolyan gondoljuk a dolgot, a moldovai tranzittal együtt.

Előzmény: Riff-Raff (7)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.04.16 0 0 10
Tulajdonképpen létezik egy útikönyv, csak nem pont Ukrajnával foglalkozik, a régi Panoráma sorozatból a Szovjetunió. Abban találni Ukrajnáról is dolgokat, csak persze nem olyan részletesen, mintha kizárólag Ukrajnáról szólna.
Előzmény: Maximó Lider (9)
Maximó Lider Creative Commons License 2004.04.15 0 0 9
Üdv Mindenkinek!

Úgy néz ki a nyáron egy ösztöndíjfélével Ukrajnába utazom, de nem Kárpátaljára amiről itt a legtöbb szó volt hanem Kijevbe, ahonnan valszeg lemennénk a Krímbe is.
Az a helyzet h rájöttem szinte semmit nem tudok erről az országról pedig itt van a szomszédban. Mennyire lehet pl. egyénileg mozogni (vonattal közlekednék elsősorban), értem ez alatt: rendőrök, kalauzok nem vámolják le 10 km-ként az embert? Bűnözés mennyire necces?
Ezenkívül mi az amit szerintetek feltétlenül érdemes megnézni (Kijevben és Krímben), bármilyen hihetetlen ahogy látom Ukrájnáról magyar nyelvű utikönyv egyáltalán nem létezik.

Kösz ha megdobtok egy kis infoval!

branyiszko Creative Commons License 2004.03.25 0 0 8
Ajánlom még Lviv-et mint a monarchia ÉK-i "végvárát". A tekintélyes méretű belvárosban elfogja az embert az "ezt már láttam valahol" érzése.
Én a 80-as évek közepe táján dolgoztam néhányszor 2-3hetet Ukrajnában. Kievből a Lavra kolostorra emlékszem (a föld alatti szerzetes cellákat feltétlenül nézzétek meg, néhány múmia is van)
Szumi nevű városkának igen szép templomai vannak (bár ha jól emlékszem ez mér eléggé keletre van) Szimferopol nem nagy durranás de mivel útbaesik meg lehet nézni, innen trolibusszal!!! lehetett leutazni a kb 40km-re fekvő Jaltába, melynek érdekes a mediterrán klímája (pálmafák) a tengerpartja köves, a jaltai konferencia színhelyéül szolgáló kastélyban múzeum van.
Minket annakidején kidobtak innen, mert a tárlatvezető orosz szövegét az egyik kolléga félhangosan fordította magyarra. A kikötőben volt egy jó kocsma.
Hát, ennyi emlék maradt
Előzmény: Riff-Raff (7)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.03.24 0 0 7
Kár is volna kihagyni. Pompás vidék, és olcsó is.
Mi az idén újra Ukrajna felé vesszük az irányt, a fő célpont a Krím-félsziget. Valamint Kijev, Odessza, meg ami még addig eszünkbe jut, amennyire belefér. A hazaút Moldován és Erdélyen keresztül, egy pillantást vetnénk a csángó magyarokra is.
Előzmény: branyiszko (6)
branyiszko Creative Commons License 2004.03.24 0 0 6
Elovastam (el is mentettem) az útleírásodat, hasznos adatokat tartalmaz. Örülök hogy pozitív élményeid voltak, ezekszerint az én informátorom vagy peches, vagy rosszindulatú volt.
A jövő évi túratervbe mégiscsak beillesztem Kárpátalját.
üdv

Előzmény: Riff-Raff (5)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.03.23 0 0 5
A közbintonságról sem sok jót hallottam, a rendőrség meg rutinszerűen sarcolja a külföldi autósokat, úgyhogy sok kiscímletű dollár v euró szükséges a gördülékeny haladáshoz.

Ezt egyáltalán nem tudom megerősíteni, inkább cáfolni.
Az úton néhol vannak állandó ellenőrző pontok (olyanok, mint valami kis határállomás), ott ellenőrizhetik a kocsikat, de minket meg se állítottak, csak intettek, hogy tovább, amint meglátták a magyar rendszámot.
A közbiztonsággal semmi gáz nincs, legalábbis mi egyszer se éreztük magunkat veszélyben, és általában mindegyik ukrán (vagy akármelyik nációhoz is tartozott) roppant segítőkész volt. Senki nem akart bántani minket, és a piaci pénzváltók se próbálkoztak, hogy átverjék a fejünket.
Az kétségtelen, hogy egy kis orosz (ukrán) tudás jól jön, engem némileg meglepett, hogy az ungvári taxis egyetlen kukkot se tudott magyarul, de kézzel-lábbal meg a hirtelen emlékezetembe idézett kb. öt orosz szóval már remekül megértettük egymást. De azért találkoztunk olyanokkal is, akik tudtak magyarul.
A Kárpátokban nyugodtan lehet csak úgy túrázni, mi találkoztunk is két magyar sráccal, akik ezt tették, mindössze a Fehér-Tisza forrásvidékén botlottak milíciába, mert az a román határnál van.
Egyébként a tavalyi beszámolómat itt elolvashatod (273).

Egyébként most hívtam fel az ukrán nagykövetséget, egy fickóval beszéltem, aki magyarul nem igazán tudott, csak ukránul, oroszul meg angolul, ő azt mondta, hogy már nem kell se vízum, se meghívólevél (szállásfoglalás) Ukrajnába, csak útlevél.

Előzmény: branyiszko (4)
branyiszko Creative Commons License 2004.03.23 0 0 4
Vízum valóban nem kell, de vagy meghívólevél, vagy vócsernek nevezett szállásfoglalás.
Én meg csak úgy "bele a vakvilágba" módon vadkempingezve szeretném bejárni kárpátalját. Azt hallottam hogy a kárpátokban sem lehet csak úgy túrázni, hanem engedélyekre van szükség, legalábbis bizonyos területeken
A közbintonságról sem sok jót hallottam, a rendőrség meg rutinszerűen sarcolja a külföldi autósokat, úgyhogy sok kiscímletű dollár v euró szükséges a gördülékeny haladáshoz. Szerintem (legalább minimális) orosz tudás is szükséges az egyéni utazáshoz.
Sajnos nem az európai normák érvényesülnek ebben az országban, és itt nem a fogyasztási javakhoz való hozzá(nem) jutás a bajom, hanem az undorító baksis-rendszer. Úgyhogy én (egyelőre)letettem az utazásról.
Előzmény: Riff-Raff (3)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.03.22 0 0 3
Csodálkoznék, ha vízumra lenne szükségünk a csatlakozás után. Itt igazából csak az ukrán állampolgárok egyszerűsített magyarországi vízuma a kérdés. Eddig nekik nem kellett ide vízum, de a csatlakozás után már kell, mert ez uniós követelmény.

De ha mégis vízumot kérnek, hát istenem, évente legfeljebb egyszer megyek Ukrajnába, majd kifizetem. :)

Előzmény: zsombi (2)
zsombi Creative Commons License 2004.03.21 0 0 2
Nekem is ez lenne a kérdésem, szóval vízum. Úgy tudom, hogy 2004. május 1. után sem kell nekünk magyarokank vízum Ukrajnába, de erősítsétek meg. Itt ezt olvastam:
http://www.karpatinfo.org.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=3974
Előzmény: BahnScorper (0)
Riff-Raff Creative Commons License 2004.01.02 0 0 1
Itt már volt egy ilyen téma.
Előzmény: BahnScorper (0)
BahnScorper Creative Commons License 2003.12.17 0 0 0
Kösz Beavis... :-)))) akkor nullázok, és gyerünk...

Szóval, úgy néz ki, két rövidebb, Kárpátaljára tartó tranzitút után, melyből az első csak egy különvonattal való átgurulás volt Magyarországról Romániába, a második meg szintén tranzit, csak egy este befigyelt Ungváron, jövőre kétszer is Ukrajna Kárpátokon túli vidékére szólít a sors, főleg Lvov-ba és környékére. Mivel ez ugye ismeretlen vidék, szivesen fogadnék minden hasznos infót a következő témákban:

- kaja (mit kóstoljunk meg mindenképp, hol lehet jól bevásárolni mindennapi élelmiszert)
- közbiztonság (nagyrészt szervezett út lesz, különvonatokkal, de azért jó tudni)
- higiénia
- árak (és hogy hol kapni hrivnyát)

ja, és az új megállapodás szerint csak Kárpátaljára vonatkozik a vizummentesség, vagy azon túlra is?

Tehát várom a hasznos infókat!

Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
Beavis Butt-Head Creative Commons License 2003.12.17 0 0 topiknyitó
BahnScorper megkért, hogy nyissak nekije egy ilyen topicot, mert ő rühell topicot nyitni... a többit majd ő...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!