Keresés

Részletes keresés

florg Creative Commons License 2008.07.25 0 0 228
Arról nem is beszélve, hogy a múltkor már az alt mellett döntöttél, mivelhogy nem vagy magas (bár elég sok 168 centis tenoros van, úgyhogy ez nem igazán lehet érv).
Előzmény: -Kulcsi- (226)
florg Creative Commons License 2008.07.25 0 0 227
Az egyik Eb, a másik Bb. Transzponáló hangszer, ami azt jelenti, hogy nem az szól, amit fújsz. Fogott C=Bb, fogott C=Eb. Ezért vannak transzponált kották. A tenor (Bb) mélyebb fekvés, nagyobb méret, az alt (Eb) magasabb fekvés, kisebb méret. Mivel transzponáló hangszer, ha az egyiken megtanulsz, könnyen váthatsz bármelyik másikra, a fogás ugyanaz marad, csak a hangnem változik.
Azt veszed, amelyik tetszik: hangra, méretre, formára, akármiért. Én alton kezdtem (Charlie Parker miatt), most szopránon és tenoron játszom(saját magam miatt). Nincs szabály (mondjuk 8 éves gyerek ne tenorozzon, mert nem éri el a billentyűket), kedv és ízlés van.

Eb: szopranino, alt, bariton
Bb: szoprán, tenor, basszus

(Mellesleg, ha valami hangszert veszel, legalább a Wikpédiában meg a Gugliban utánanézhetnél, ezek a kérdések akkor nem merülnek föl.)
Előzmény: -Kulcsi- (226)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.07.25 0 0 226
Valójában mi a különbség a kettö között? Na és persze adódik a kérdés, hogy melyik kell majd nekem?
Előzmény: florg (225)
florg Creative Commons License 2008.07.24 0 0 225
A Bb meg az Eb. Ez a két standard hangszer. Én leginkább csak olyan (tan)könyveket láttam, amik bármelyik hangnemhez jók. Kották vannak mindkettőhöz külön.
Előzmény: -Kulcsi- (224)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.07.24 0 0 224
Már jönek is a buta kérdések: Melyik a standard-abb hangszer-a "Bb" vagy az "Eb" ? Könyvek mindkettöhöz vannak külön-külön.
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.07.23 0 0 223
Lassan körvonalazódik a hangszervásárlás! :-) Drukkoljon mindenki úgy szeptember környékén. Amikor meglesz (remélhetöleg) ,úgyis fogok itt sok butaságot kérdezni. :-) -csakhogy ne legyen unalmas a fórum. Addig is a legjobbakat kivánom mindenkinek!
Longboat Creative Commons License 2008.06.24 0 0 222
Nekem már +élhetés, v. karrier szempontjából valszeg soha nem fog kelleni hangszer.
Hobbistaként pedig lehetek akkora sznob, h addig nem veszek, amíg a +lévő ezüst Super Action tenor mellé + nem engedhetek magamnak 1 Yanagisawa szopránt. És azzal valszeg nem lesz ilyen gond. :-)
Előzmény: florg (221)
florg Creative Commons License 2008.06.23 0 0 221
Hát, a Weltklang hangszerekkel nekem is vannak szép emlékeim. Az első használható (mármint mechanikailag) szaxim egy Weltklang alt volt (előtte volt egy romos Amati tenor, de nem használtam szinte semeddig, katasztrófa volt). A Weltklang annyira volt hamis, hogy évekig szenvedtem utána a normális hangszereken is. Ennek ellenére vettem később egy Weltklang baritont is, na, az volt a másik iszonyat. Azzal még lemezre is fújtam, nem volt vidám dolog. :(

Amúgy, ha 40-50 éves volt 10 éve, az még lehet,hogy gyárilag volt "hamis". A 30-as, 40-es években még előfordultak különböző A hangolások (435-457 között), és ha kifogtál valami magas cuccot, amit átalakítottak, az tragikus. Mostanában is lehet ilyen hangszereket kapni, 20-as, 30-as 40-es évek, elég olcsók, frankó hangjuk van, de nem lehet őket behangolni.
Nekem volt egy Buescher Aristocrat altom, 1920-ból, de már jó hangolású (Low Pitch), na, az nagyon jó hangszer volt, máig sajnálom, hogy el kellett adnom.
Előzmény: Longboat (219)
Longboat Creative Commons License 2008.06.23 0 0 220
Mostanában sajnos nem lesz hangszer vásárlás. A tenor hibátlan, szopránra jelenleg se esély, se szükség. :-(

Én már hobbista is alig vagyok.
Előzmény: florg (217)
Longboat Creative Commons License 2008.06.23 0 0 219
Már nem emléxem, mert legalább 10 éve, hogy eladtam, valami 40-50 éves német (nem Weltklang - bocs, hapontatlanul írom a márkanevet). Az oktávja inkább szeptim volt különösen G fölött... :-(

Nagy húzású bari fúvókával sem volt biztosan, zenekari játékra alkalmasan intonálható...
Előzmény: florg (216)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.23 0 0 218
Törekedni fogok a legjobbra, aztán meajd lesz valahogyan.
Előzmény: Longboat (215)
florg Creative Commons License 2008.06.23 0 0 217
Amúgy ez a jó a Thomannál: megveszed, ha gáz, úgyis kiderül 30 napon belül, akkor pénz vissza. Kínai hangszert csak így lehet vásárolni, máshogy felelőtlenség.

Amikor biztos minőségre mehetsz, az már sajnos a többszázezres kategória, kezdőnek általában nem elérhető. A szoprán amúgy a legkényesebb hangszer, ott könnyebben bele lehet nyúlni rosszba.
Előzmény: Longboat (215)
florg Creative Commons License 2008.06.23 0 0 216
Milyen szopránod volt?
Előzmény: Longboat (215)
Longboat Creative Commons License 2008.06.23 0 0 215
Remélem sikerül jó darabhoz hozzájutnod. Vásárlás előtt mindenképp nézesd + hozzáértővel. Jónéhány éve a kínai hangszerekről egyértelmű volt az a vélemény, hogy szarok. Ma már bizonyára ott is jobban értenek a gyártáshoz, és mint előttem írták kulcsszerepe van a minőségellenőrzésnek, válogatásnak. Én csak abban nem vagyok biztos, hogy ezek a márkák _egyenletes_minőséget_hoznak, mi van, ha kifox 1 silány darabot?

Én szerencsésnek mond6om magam, már 20 éve megvan az a tenorom, amitől remélem, soha nem kell +válnom, azonban (kevés pénzzel és nagy vágyakozással) vettem rossz szopránt, mondván, majd ráteszünk egy erős húzású fúvókát és intonációval javítgatjuk a hangszer pontatlanságait. Lényeg, h hamar kiderült, a cső színpadképtelen. El is adtam gyorsan, a jó kis bari szoprán fúvókám azóta is várja, hogy 1x talán majd lesz cső is hozzá.

Summa summarum: Légy óvatos, körültekintő, nagyon nézd +, mire költesz el nem kevés pénzt.

Soxerencsét
Előzmény: -Kulcsi- (214)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.23 0 0 214
Ugyan ,semmi gond. Én fogalmaztam rosszul. :-) A gitáromat ugy szereztem, hogy egyik haverom és cimborája régen hülyültek és összetörtek egy gyerekgitárt. -Vagy apró spanyol gitárt, nem tudom megállapitani. Ezután elkunyeráltam a darabjait és enyvvel összeragasztgattam. Volt vele munka böven. Majd áthúroztam, behangoltam. Ez miatt mondom, hogy viharvert szegény ,mert darabokból keltettem életre. Amúgy én szeretem nagyon, de már nem szól olyan szépen ,mint valaha szólhatott. A keyboardom egy gyerekeknek szánt pici billentyüs játék/hangszer. Igazából egyiksem. Mindösze 4 oktávot tud szegényke. Ezért mondtam, hogy nem vagyok jó cuccokkal felszerelve, sajnos. :-( Nade majd talán a saxofon minöségi darab lesz, legalábbis remélem. Már nagyon rámférne egy igazán jó hangszer...
Előzmény: Longboat (213)
Longboat Creative Commons License 2008.06.23 0 0 213
Uhh, félreértettelek, akkor elnézést, számomra nem derült ki a hsz-edből, hogy a birtokodban lévő hangszerek állapotára/minőségére utalsz.
Előzmény: -Kulcsi- (212)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.22 0 0 212
Szia! :-D Félreértettél sajnos! Ugy értettem hogy gagyik - amik nekem vannak otthon, nem mint hangszerek ugy általában. Ezek szerint rosszul fogalmaztam, elnézésedet kérem. Én minden hangszert tisztelek, söt a gépeket is. Ennyi!
Longboat Creative Commons License 2008.06.22 0 0 211
Ne haragudj, - magam is szaxofonozom, nyilván elfogult vagyok a hangszeremmel szemben - de hogy lehet Oscar Peterson és John McLaughlin hangszerét "gagyinak" minősíteni?

Nem fogok itt flémbe bocsátkozn és bocsáss meg a minősítésért, de ez nem volt muzsikushoz méltó mondat.

VasárnapDélutánKicsitKiakadtLongboat :-(
Előzmény: -Kulcsi- (210)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.22 0 0 210
Én Leányfalun élek. Szentendre északi szomszédja. úgy tervezem szeptember környékén már talán meglesz. Nagyon várom már. :-) Addig marad a zongora meg a gitár. (sajnos azok nekem nagyon gagyi hangszerek, ha egyáltalán nevezhetem annak)
Előzmény: florg (209)
florg Creative Commons License 2008.06.21 0 0 209
Érden lakom.

Ezeknek a Thomann cuccoknak mindenek modern a mechanikája, és a tenor meg a szoprán, amik nekem vannak, tiszták, meg amiket láttam, azok is jók voltak. Én a helyedben belevágnék egy Thomann altba, ha nem jó, visszaküldöd. Csak azt kell megoldani, hogy a magyar posta ne nagyon kerüljön a képbe.

Amire nem tudok infot, az a többi kínai, amik ugyanilyenek, csak más néven. Ugyanis az ellenőrzéstől, meg az átvevő helyétől függ a minőség. Amelyik jó, megy ide, a kevésbé jó oda, a sz@r meg valahova.

Ha megveszed, és ne laksz messze, megnézem szívesen, hogy milyen, egy két beállítást is meg tudok rajta csinálni.

A Thomann egy német cég, van is bemutatótermük, ha kimész Németországba, vehetsz onnan is, azt hiszem.
Előzmény: -Kulcsi- (207)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.21 0 0 208
Amugy a Thomann az angol eredetü?
Előzmény: florg (206)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.21 0 0 207
Hát igen. A legnagyobb gond ,hogy nincs kivel menjek, aki megszakértse a hangszert. Ismerösömmel mehetek Németországba is vagy akár más europiai városba,de akkor sem értünk hozzá. :-( Te helyileg merre laksz Florg? Ha eljön a pillanat én rááldoznék némi plusszt, hogy biztosan jó hangszerem legyen. Kezdö létemre ,ha nem jó a hangszer, gondolom az is csalódást okozhat a tudtomon kivül. Na azt nem szeretném. Rettentö kényes müfaj ez hangszer témakör. Jó lenne egy kinai is ,ha tudnám ,hogy jó és használható. (F# key, modern mechanika , nem hamis-e , stb. )
florg Creative Commons License 2008.06.21 0 0 206
Ausztriában nem fogsz olyan olcsón kapni, mint a Thomannál, viszont ugyanolyan minőség lesz (vagy rosszabb,vagy jobb). Nemrég voltam Bécsben, tele van kínai hangszerrel, de drágábbak. Nem próbáltam ki egyiket sem, nem érdekelt, mert van hangszerem. Kipróbálás nélkül nem könnyű hangszert venni. Az sem mindegy, hogy shopassistant, vagy vinni kell hangszerészhez. A Thomann hangszerek majdnem teljesen jól be vannak állítva, itt-ott kellett csak hozzányúlnom, de azért kellett.

Tehát akkor jársz a legjobban, ha hozzáértővel mész, ha nem, akkor meg be kell állíttatni valakivel.
Itthon is vannak kínai hangszerek, de nagyon drágák.
Előzmény: -Kulcsi- (205)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.21 0 0 205
Pontosan ugyanazt mondta amit Te! Igazából ö klarinétozik inkább meg azt oktatja, de tud saxofonozni, bár azt nem oktatja. Azt mondta meg tudja mutatni hogyan kell helyesen megfogni, megfújni, és hol vannak a hangok, meg néhány dolgot. Többet nem mondott. Vegyek hangszert és szeptembertöl rá fog érni jobban. Számomra ezek kiváló információk ,mert nekem ennél nem is kell több! Rettentöen örülök, addigra lesz is annyi pénzem talán és Ausztriába veszek egy alt-ot. :-)) Alig várom már!!! Ha valamit még tudnom kell, akkor mondd nyugodtan, mert minden információ érdekel. Most nagyon motivált vagyok! Nagyon remélem, hogy végre lesz egy igazán jó hangszerem, amit tudok jól kezelni, szeretni és azonosulni vele. (kicsit félek, hogy csalódni fogok majd)
Előzmény: florg (204)
florg Creative Commons License 2008.06.20 0 0 204
Szerintem a kínai hangszereket le fogja szólni. :) (Én is leszóltam, amíg nem próbáltam ki vagy hármat, aztán meg nem vettem kettőt. :))

Anzacc majd kialakul, arra sokmindent nem fog szólni így elsőre (szerintem). Szaxofonista tanulók vagy rögtön meg tudják szólaltatni a hangszert, vagy nem. Mindkét típusból lehet kiváló játékos, nincs összefüggés.
Előzmény: -Kulcsi- (203)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.20 0 0 203
Értem. Köszönöm mégegyszer a segitséget. Ma rámmosolygott a szerencse. Két házzal arrébb lakik egy házaspár, ahol a feleség fuvós hangszereket oktat (fa és réz) nemsokára megyek hozzá konzultálni. Kiváncsi vagyok ,mit fog mondani, föleg "ansatz" témakörben. Drukkolj nekem, hogy ne szomoritson el! Ha beszéltem vele, majd elmondom ,hogy mi volt.
Előzmény: florg (202)
florg Creative Commons License 2008.06.20 0 0 202
Nem tudom. Nekem van egy ilyenem tenorban, az tuti jó:
http://www.thomann.de/gb/thomann_tas150.htm

Amihez nem adják a nevüket, arra kicsit gyanakodnék, de lehet, hogy ez csak para, hákli, sznobság.
Mindenesetre nem volt a kezemben ilyen cső, ezért nem mondanék rá semmit egy 3d fotó alapján.
Előzmény: -Kulcsi- (201)
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.20 0 0 201
http://www.thomann.de/gb/startone_sas75_altsaxophon.htm Ez Startone. Van valami köze Thomann-hoz? Erre is 3 év garancia van.
-Kulcsi- Creative Commons License 2008.06.20 0 0 200
Igazad lehet. Mégiscsak jártasabb vagy a témában. Mondjuk ez a minöség dolg a jármüiparban is hasonló kiosztású. Tehát: Thomann- Alt. A gumikesztyü nem fog szólni, csak azért kérdeztem hogy edzzem-e igy ezen a módon a tüdömet, hogy fel-felfújom egy csövel a vékony orvosi gumikesztyüt. :-) Egy barátom autobaleset után légmellet kapott, stb. Rehabilitációs célra ugyanezt mondták neki ezt az orvosai. Innen jött az ötlet. (Amúgy a srác valaha egész jól trombitált, de nem szerette igazán...) Amugy a trombitábol elsöre valami rettenetes kanásztülök nyöszögést ki tudtam préselni, de azt azt hiszem más technikával kell fújni a saxofont. :D
Előzmény: florg (199)
florg Creative Commons License 2008.06.19 0 0 199
Ez hasonló, mint az enyém (nekem Thomanntól van). Nem tudom, jó-e. Ezek az olcsó hangszerek még akkor is különbözőek, ha egyformák. Azon múlik ugyanis a minőség, hogy hol ellenőrzik. Ugyanaz a kínai hangszer német vagy amerikai piacra klasszisokkal jobb, mint mondjuk a keleti térfélre.
A Thomannt azért merem ajánlani, mert kettő is van nekem, kiválóak, pedig a legolcsóbb széria. Próbaként vettem, gondoltam, ha nem jó, egy hónapon belül úgyis kiderül, és visszakérem a pénzt. De nagyon jók. És mivel az terjed, hogy a kínai hangszerek hamar szétesnek (cáfolom amúgy, a régiek igen, de ezeket ugyanazokban az üzemekben gyártják,mint a mesterhangszereket, csak más címke van rajtuk), érdemes olyan helyen venni, ahol 3 év gari van rajta, mert ott biztos megnézik, mit vesznek át.
Egy tanítványom 4. éve gyűr egy kínai altot, még mindig nagyon egyben van, és igen jó kis hangszer.

Hajlított szopránnal ne kezdj, szerintem. A szopránt nagyon nehéz intonálni, sok a kudarc. Egy noname szopránnál meg különösen észnél kell lenni. Meg nagyon magas a hangja, ezért szűkebb az alkalmazási területe, mint a többié.
Az alt sem nagy, nem is nehéz,6-7-es gyerekek simán játszanak rajta. És van szép magas tartománya is, de azért van mélye is.

Nem kell gumikesztyű (bár az tényleg olcsóbb, mint egy szaxi, de ezt a módszert soha nem hallottam,meg nem is alkalmaztam, meg nem is értem, bevallom).
Szaxofont vegyél, az jobban szól. :)
Előzmény: -Kulcsi- (198)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!