Keresés

Részletes keresés

Viragocska Creative Commons License 2003.02.12 0 0 179
Szia, Uumo,
köszönöm a válaszodat. :o) Már nem is reméltem, hogy valaki is foglalkozni fog a kérdésemmel...
Előzmény: Uumo (172)
Uumo Creative Commons License 2003.02.07 0 0 178
A SÄPO a nagy halakkal foglalkozik.
Ebben igazad van. De a számitógépes nyilvántartásban mindenki benne van.
Ha véletlenül valaki valamibe belkeveredik akkor akár a gyermekkori játékait is kitudják pakolni, ha épp akarják.
Svédországban az a jó, hogy a politikai nézetek teljes szabadságnak örvendenek mivel tudják, hogy bármelyik nap bármi változhat a politikában.
A közjogi bünözök, vagy tévedések rendszerint megérdemlik, hogy disznóságik kiderüljön és bünhödjenek. Egyedül az adórendszert és a politikusoknak az adópénzzel való üzérkedését tartom torznak.
Előzmény: Törölt nick (175)
Uumo Creative Commons License 2003.02.07 0 0 177
Kedves RAF2 :
nem hazudok es megkerlek hogy vegyel vissza magadbol egy kicsit,ok?
Amikor visszaolvastam amit irtam észrevettem, hogy az indulat beszélt belölem az ész helyett, és ott a gripenen bocsántot kértem elhamarkodott
beirásomért. Megteszem itt is OK?

"SVÉDORSZÁG BELÜLRÖL" c. könyvet. valami bezsugorodott lengyel krapek irthatta aki valamiert a nagy kelet europai mentalitasaval
nem tudott beilleszkedni svedorszagba.

JACEK KUBITSKY gyermekkora ota (1966) él Stockholmban, úgy durván számitva 34 éve régebbtöl él Svédországban mint te.
JACEK KUBITSKY az Uppsalai Egyetemen doktorált pszichologiából. Több mint 10 szakkönyve jelent meg. Svéd állampolgár. Jellenleg a stockholmi egyetemi korház pszichologusa. Ha szükségét érzed rendelhetsz idöt nála.

ez a fö cim de hogy van a folytatas?
A cikk egy mai-tegnapi-holnapi egyéni esetröl szól, és véletlenül azért jelent épp akkor meg amikor Te tagadtad a svédországi titkos
nyilvántartásokat, mert mindennap jelennek meg hasonló információk.
Ugyancsak abból a cikkböl idézek:
"Lärare ses som en del av en indoktrineringsapparat. Nu kan man ta detta som ett bevis för att denna uppfattning är
sann, säger Kent Lindahl pĺ Exit till Sundsvalls tidning."
Úgy nézz ki a tanárok részei a beavatóaparátusnak. Most ezt az esetet bizonyitéknek lehet venni , hogy ez az értelmezés valóságos mondja Kent Lindahl a Sundsvall ůjságban."

teljesen felerthetö az egesz cikk a Te kiemeleseid alapjan.vagy talan ez is volt a cel?
Ha ismernéd ezt a filozofiai posztulátomot "Az egyéni tartalmaza az álltalánost, mig az álltalános nem tartalmazza az egyénit" nem tetted volna fel a kérdést. Ez egy olyan eset amivel szívesen dicsekednek a svédek saját újságukban, de a szinpadok mögött valahol rolad is minden felvan jegyezve.

Rendörségi kihalgatással, fenyegetéssel, kinzással kiszedni valakiböl egy titkot az középkori örültség. A kommunismus is belebukott.
A svédek már az ovodában megtanitják, hogy mindenki "a rendre, a szabályok betartására kell ügyeljen" Carlssonka tudja, ha Björnike
belepisil a nadrágjába és nem jelenti akkor Carlssonka "megsugja" az ovonéninek, hogy Björnikének pisilés miatt segitségre van szüksége es biztos lehet, hogy az ovonéni sohasem fogja elárulni hogy Carlssonkától tudja amit tud.
Az iskolában rendre kapják a gyermekek a feladatokat, ahol a kérdésekre megadott lehetséges választ csak egy X-el kell jelölni. Hol vacsoráztok? Mit esztek otthon? Hol nyaraltál? Kivel találkozott apukád? Mit ivott a vendéglöben anyukád? stb. és a dolgozat bekerül az iskola PC-be ami rávankötve a styrelsen PC-re és az rávan kötve a nämnd PC-re és az a SÄPO pc.re és igy tovább. Csak a személyi számodat, kell a megfelelö gyüjtöhelyen beirják és azt is látják, hogy a legutolsó orvosi ellenörzésen zöldet vagy sárgát pisiltél.
Személyesen volt alkalmam direkt forrásból megismerni, hogy Svédországban számitógépes nyilvántartást vezettnek a világ minden valamit érö sportolojáról, sportvezetöjéröl és azok hozzátartozóiról. A nyilvántartások még arra is kiterjednek, hogy az illetök hogyan reagálnak egy szinre, egy izre, egy nöre stb. Ha ez igy van a sport világában te elképzeled, hogy a svédek anyira hülyék, hogy épp a katonákat vagy a politikusokat hagynák ki ?

kenöpenzzel muködik ez itt is es barhol mashol is a vilagon.vilagos hogy igy van a Gripen uzletnel is csak eppen nem kötik ezt a nagyerdemu orrara. Örvendek, hogy van egy pont amiben teljes egyettértés van közöttünk.

Igaz a svédek adnak hamis útlevlet, hamis identitással annak aki jól fizet, de biztos vagyok benne, hogy páran akik ebbe az üzletbe
belekeveredtek, elöbb utobb másvalamit fognak kapni.
gondolom arra arra a jugokra gondolsz akik megvesztegetes utjan jutottak utlevelhez.ja,ez van,valaki reg kapott fizetesemelest,kicsit
hozzatett.Säpo meg nyilvan kiallit kamu ezt azt,de ezt teszi az CIA,a Mossad,MI5 etc is mi ebbe a nagy dolog.
OK még valami amiben egyet

értünk.
Umo

Előzmény: RAF2 (176)
RAF2 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 176
"HAZUDSZ ! vagy nem élsz Svédországban ! vagy félsz a kitoloncolástól ! "

nem hazudok es megkerlek hogy vegyel vissza magadbol egy kicsit,ok? itt elek,dolgozok immar 13 eve.a kitoloncolas miatt nincsenek almatlan eszakaim,eleg erdekes lenne ha egy orszag a sajat allampolgarjat kitoloncolna.

"Aki akar tudni valamit az igazságról ajánlom a Magyarországon is megjelent: "SVÉDORSZÁG BELÜLRÖL" c. könyvet."

olvastam en is ezt a könyvet 10 evvel ezelött es jokat röhögtem rajta.valami bezsugorodott lengyel krapek irthatta aki valamiert a nagy kelet europai mentalitasaval nem tudott beilleszkedni svedorszagba.

Säkerhetspolisen kartlägger gymnasielever.Säkerhetspolisen kartlägger gymnasielever.
- Jag planerar att träffa lärare för att samla information inom de närmaste veckorna, säger Bernt Johnsson vid Säpo.
-Deras politiska mĺl är att stoppa invandringen till Sverige, skicka tillbaka invandrare till deras hemländer samt bekämpa "integration, kulturell upplösning och den hotande utplĺningen av vĺrt folk".

ez a fö cim de hogy van a folytatas? nem veletlenul a szelsöjobbodali nezeteket vallo tanulokat akarjak kiszurni eppen?
es ugye nem a tanarok vagy a titkos rendörseg tervezi hogy visszakuldjek a bevandorlokat hanem a "Nationell ungdom".

teljesen felerthetö az egesz cikk a Te kiemeleseid alapjan.vagy talan ez is volt a cel?

Svédország sok üzletéröl (Buffos, Volvo, Saab, Grippen; Ausztria, Dél Amerika, Argentina, Brazilia, India ) kiderült, hogy kenöpénzekkel
müködött

na most feltataltad a spanyolviaszt.kenöpenzzel muködik ez itt is es barhol mashol is a vilagon.vilagos hogy igy van a Gripen uzletnel is csak eppen nem kötik ezt a nagyerdemu orrara.

Igaz a svédek adnak hamis útlevlet, hamis identitással annak aki jól fizet, de biztos vagyok benne, hogy páran akik ebbe az üzletbe belekeveredtek, elöbb utobb másvalamit fognak kapni.

gondolom arra arra a jugokra gondolsz akik megvesztegetes utjan jutottak utlevelhez.ja,ez van,valaki reg kapott fizetesemelest,kicsit hozzatett.Säpo meg nyilvan kiallit kamu ezt azt,de ezt teszi az CIA,a Mossad,MI5 etc is mi ebbe a nagy dolog.



Törölt nick Creative Commons License 2003.02.06 0 0 175
Amikor én idejöttem 20 éves voltam, joformán semmi felnött multtal. Biztosan ezért nem foglalkoztak velem. De mondom nincsenek az ismeröseim között sem olyanok akinek ilyen tapasztalatai lennének. Természetesen nagyon jol tudom, hogy létezik a SÄPO, mint minden országban, de ök nagyobb halakkal foglalkoznak mint mi vagyunk.
Előzmény: Uumo (173)
Cincogi Creative Commons License 2003.02.05 0 0 174
Hej Allihop,
Nem tudja nekem valaki megszerezni Fattaru Fatta Eld albumának a szövegét? A neten csak 3-4 szám van fenn. fudejólenne...
Uumo Creative Commons License 2003.02.05 0 0 173
Válasz kormorán12345 Mig 29 vs. F 16 vs. Gripen (5799) beirására.
A rendörséget a svédek csak ijsztgetésre használják. Az információbegyüjtést csinos szökeségek, vagy egyszerü kommun alkalmazottak végzik.
Egész biztosan Te ie kitöltöttél és kitöltettél jónéhány TESZT lapot, pld azért, hogy igazold, hogy érted a svéd nyelvet, hogy dolgozhatsz svéd
környezetben stb. stb. Az ártatlan mondatokban bizonyitottad, hogy tudod hol kell irni en vagy ett Észrese vetted, hogy
elárultad mekkorákat purcolsz ha bablevest eszel. Ezeket az informáciokat szépen betáplálták egy számitogépbe, ha kell majd használják. Ne tedd magad, hogy ezeket a dolgokat Te nem tudod.
Uumo Creative Commons License 2003.02.04 0 0 172
Sajnálatos, hogy Oszi játsza a bujocskát ahelyet, hogy válszolna kérésedre.
A svéd hirdetök megint eszveszetten keresik az orvosokat. Föleg ortopedokra van szükség. A törött lábakat futoszallagon gipszelik. Söt az is elöfordult, hogy egy betegnek amputálni kellett az egyik lábát. Jelt tettek a beteg láb mellé. Az undesköterszkák hátról hasra forditották a beteget, hogy kezdödhessen az operáció, természetes a jelhez senki se nyult. Az orvos levágta a jel mellé került jó lábat. Amikor rájöttek a tévedésre a rossz lábat is levágták. A beteg nagyon örvend mert már egy lába sincs, de kapott egy kiváló elektronikus szekeret.
Idézett: " A Socialstyrelsen. adatai szerint a tavaly 150 beteg halt bele a téves kezelésbe, továbbá 250 paciens örök életre károsult, mig 500 beteg károsulásai további kezeléssel kigyogyitható. Az orvosok ellen 3070 feljeléntés érkezett az egésszségügyi minisztériumhoz. "
svéd újságcikk

Azt hiszem, hogy a svéd követségtöl kéne megkérdezd, hol és milyen orvosokra van szükségük.
Előzmény: Viragocska (171)
Viragocska Creative Commons License 2003.01.23 0 0 171
Oszi,
megnézte a férjem részben a linkeket. Megkérhetlek, hogy ott, ahol Te dolgozol, kérdezd meg, hogy van-e mikrobiológusi állás? És ha van ismerősöd eg.ügyi téren, őt, őket is? Előre is köszönöm.
Előzmény: Oszi (150)
Spanci Creative Commons License 2003.01.21 0 0 170
Osztán mi van a tekikkel te hűtlen?:o)
Előzmény: tig_ris (169)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.21 0 0 169
Felhivtam a nagykövetseget, csak angol nyelvu van. Meg nincs kesz a magyar weboldaluk ahol talan lesz magyarul is. Ez nemsemmi...
Előzmény: Uumo (168)
Uumo Creative Commons License 2003.01.21 0 0 168
Örvendek, hogy megkaptad a szügséges információkat, magyarul is kéne legyen. Ha nem találod. kérd a követégtöl. Nekik biztosan megvan a legíjabb változat.
A várakozási idö változó. Honapoktól évekig tarthat. Hivatalosan nem lehet ismerni melyek azok a kritériumok aminek alapján az engedélyt kiadják. Gyakori, hogy két tökk egyforma esetben teljesen más eljárást alkalmaznak. Esetleges fellebbezesékre nagyon egyszerüen azt mondják, "Két egyforma ember nincs, tehát nem lehet két egyforma szabályt se alkalmazni. A sokszor évekig tartó várakozások valódi háttere, hogy gyakran a "Stockholm szindromát" probálják elöidézni a várakozóban. Tehát Te legyél nyugodt és tegyél úgy mintha nem vennél semmit se észre és soha se törekedj arra, hogy svéd elbirálodat erkölcsi kielégďtésére mert ö úgyis az önkielégülés betegségében szenved. Hogy mennyite igy van mellékelem egy norvégiai sláger szabad forditását.
Újságcikk a zene teljes szövegével és a svéd kommentárral.

idézet:
Az újságcikk cime: "SVÉD = BETEG ? "
a sláger cime " A BETEG SVÉDORSZÁG"
zene és szöveg: Trřste és Bćre
Vers1:
Lányok, lányok nevem Kriszter,
zenekarom most van itten.
körbejárom Svédországot,
megigéznek itt a lányok.
Nem szamit, hogy durba mollba,
könyen jön a pucér csorda
versenyt fekszenek a csajok,
csak kell halják, hogy rockozok
Hajtunk körbe dirrbe durrba
szarunk a svéd szocdemokra.
Sikerünk volt Haparandán, Luleon és Göteborgba
utunk elvitt Umeoba.
REFR: (szószerint)
Én nem vagyok beteg (nem vagyok beteg)
Én csak svéd vagyok (csak svéd vagyok)
Én nem vagyok beteg (nem vagyok beteg)
Mert čn svéd vagyok ( SVÉÉD VAGYOK)"
idézet vége
Előzmény: tig_ris (166)
Beebite Creative Commons License 2003.01.19 0 0 167
Pont svédül ezt én ott nem találom, de lehet, hogy mégis el van dugva valahol, mert a svédtudásom némileg hiányos:))
Előzmény: tig_ris (166)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.19 0 0 166
Hat ezaz, hogy mindenhogy van, csak magyarul nincs... Megvarom a ferjemet vele, svedul neki menni fog.
Köszi:)
Előzmény: Beebite (165)
Beebite Creative Commons License 2003.01.19 0 0 165
Azon az oldalon van vagy 10 nyelven (pl lengyelül, arabul, oroszul, stb), de magyar nincs. Biztos odatennék, ha lenne.
Fordittasd le, ha nagoyn nem megy, nem túl bonyolult, bárki leforditja neked, ha megkéred.
Előzmény: tig_ris (164)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.19 0 0 164
Megtalalom magyarul is ezt a kervenyt a neten? Angolul meg elértem/nemértem (annyira nem vagyok jo:), de sokszor meg magyarul is többször elrontom:) Ezert is keszulök elöre:)
Előzmény: Beebite (162)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.19 0 0 163
Köszönöm Beebite, köszi:)
Előzmény: Beebite (162)
Beebite Creative Commons License 2003.01.19 0 0 162
Tig_ris!

itt a svéd bevándorlási hivatal honlapja, ahonnan le lehet tölteni amit szeretnél.
Amugy meg ajánlom figyelmedbe a stockholm.lap.hu -t is.

Előzmény: tig_ris (161)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.19 0 0 161
Gyakorolok szorgalmasan:)

Keresem a neten a Svéd Királyság Magyarországi Nagykövetsége honlapjat. Intervjura megyek, es kitöltve vinnem a letelepedesi kerelmet, amit a netröl le lehet tölteni. Csakhogy sehol nem talalom. Vagy ilyen bena vagyok...:) Fent van, az biztos, a követsegen mondtak. Ill. telefonban.
Tudtok segiteni?

Előzmény: Uumo (160)
Uumo Creative Commons License 2003.01.14 0 0 160
Na ez tényleg egy igazi svéd szó.
A bosnyákok ügy mondják: "csucsstöterska", a jugok szerint : "csússöterszka", a magyarok többnyire "szüzköterskát" mondanak, mig a
svédek: "SjÚÚkSÖÖTERszka " vagy "hsjúshöterszka" vagy valami hasonló kiejtést használnak.
Ez alatt valami korházban szorgoskodó férfit szoktak érteni és úgy irják: sjuksköterska , (régen amikor még ápolónök is
voltak svédországban akkor talán növérkét jelentett.) Ha azt mondják, hogy "undersköterszka" olyankor rendszerint kifáradt lestrapált nöket szoktak a TV-ben mutatni, de az is lehet, hogy valami hétvégi partin a férfinövérke partnerjét nevezik igy.
Előzmény: tig_ris (159)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.13 0 0 159
"Az egész
ország nagyon szép lenne, he nem lenne olyan sok svéd benne."

:))) ehez nem is fuznek semmit, de jol rimel...:))

Mi a deli reszen lakunk, itt is mas a kiejtes mint eszakon. (ugy hallom)
Ferjem mar jopar eve itt el, ö is probalja ugy tanitani a kiejtest, hogy "szep" is legyen, nem csak annyi hogy megertsenek.

Hogy derul az ki, hogy jo tanart fogtam ki, vagy ahogy Te irtad, alacsonyképesitésü tehetségtelen svéd tanárféleségek?

A kocsiban hallgatom a radiot, es egyenlöre meg nem is remlik hova teszik a nyelvuket, amikor pl az apolonöt kimondjak...:)

Előzmény: Uumo (158)
Uumo Creative Commons License 2003.01.13 0 0 158
Amint ez elöttem szólók is leirták nem lessz nehéz dolgod a svéd nyelv megtanulásával.
Vannak nagyon jó kasszetták és számitógéphez alkalmazható CD-k amik ha van idöd foglalkozni velük többet érnek mint akármilyen tanár. Az elsö fázisban arra ügyelj, hogy svédektöl (esetleg magyaroktól) tanuld a svéd nyelvet, mert a bevándorlók már kialakitottak
egy apacsnyelvet amiröl rögtön felismernek a svédek, hogy nem vagy az ö emberük.
Szaknyelvet csakis svéd emberektöl tanulhattok, mert a svéd szaknyelv eltér a nemzetközi szaknyelvtöl. Pld: 99% a svéd psyho
orvosoknak fogama sincs miféle betegség a XENOFOBIA . (pedig a svédek nemzeti betegsége, csakhogy ök máskép hivják)
Amikor már az idomos beszédet tanulod a külföldi nyelvészek (még az arabok is) szebben megtudják tanitani a svéd nyelvet mint a bevándorlókkal foglalkozó alacsonyképesitésü tehetségtelen svéd tanárféleségek. (Ugyanis minden szinten kizárólagosan ilyen svédeket fizetik böségesen, hogy foglalkozanak az átlagbevándorlókkal.

Ahogy Komorán is irta Svédország nagyon szép ország, föleg az észeki része, de én azt a részt csak mint turista szertem. Az egész
ország nagyon szép lenne, he nem lenne olyan sok svéd benne. Gyertek minnél többen mert annál jobb lessz Svédország, annál közelebb jut az Europai kulturához a színmüvészet csúcsa az Artikus kétszinüég helyet.

Előzmény: tig_ris (157)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.12 0 0 157
Az tenyleg nem sok. Gondoltam arra is, hogy a helyi iskolaban kene elkezdeni az erdeklödest, hatha elvallalnanak. Ha mar ketten az egynyelvu oktatast javasoljatok, biztos igy is van:) Köszönöm:)
Előzmény: Törölt nick (152)
Uumo Creative Commons License 2003.01.12 0 0 156
A magyar nyelv rendkivül gazdag és gazdagságát az összetett szavak füszerezik. A Te körülirásod azér egyszerübb, mert nem olvastad el az újságcikkeket és nem vetted figyelembe, hogy a styckmordnak igen széles skálája használatos Svédországban. Amiröl te irsz az a válfaj amikor az eltüntetés céljából darabolják fel az áldozatot, de gyakori a svéd gyilkosoknál a feldarabolás különleges öröme.
Régebben egy Stockholmi fiatalember a menyasszonyát darabolta fel. Kihasználva a hüvös idöt a balkonon helyezte el az áldozatot és szeletenként ette meg.
A tavaly is volt egy hasonló eset amikor a gyilkos férfi egy másik férfinek a nemi szervét ette meg. A kihalgatáson bevalotta, hogy hasonló lakmározásokat korábban is folytatott.
Előzmény: esj1978 (144)
Oszi Creative Commons License 2003.01.12 0 0 155
Jobban megnézed, lehet rajtuk váltani angolra is.
Előzmény: Viragocska (154)
Viragocska Creative Commons License 2003.01.12 0 0 154
Oszik,
köszi a választ. Az általad említett weboldalakkal az az egyetlen probléma, hogy svéd nyelvűek. (Ugye?) És mi nem beszélünk svédül. Még. :)
Előzmény: Oszi (150)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.11 0 0 153
čn meg most látom, hogy tévedéböl Oszinak irtam.
Előzmény: tig_ris (151)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.11 0 0 152
Én is csak az egynyelvü oktatást tudom ajánlani. Már 68 ban is igy müködött. Amig nincs tartozkodási ill. munkavállalási engedélyed marad a z Oszi által emlitett fizetö változat. Ott is svédül megy az oktatás, és szinvonal magasabb, mert oda motivált emberek járnak,nem kényszerböl tanulo arabok,szomik stb. Szerintem ma meguszod 4-500 koronábol egy 10 hetes tanfolyamot . Mégéri!
Előzmény: Oszi (150)
tig_ris Creative Commons License 2003.01.11 0 0 151
Köszi a valaszt Oszi, irtam is mailt. Most latom csak hogy Viragocskanak irtad hogy itt dolgozol, bocsi, nem olvastam vegig:) De a többi kerdesre varom a valaszt:)

Udv, tig_ris

Előzmény: Oszi (150)
Oszi Creative Commons License 2003.01.11 0 0 150
Viragocska,

Köszönöm széped kérdésedet, jól vagyunk.
A nyelvvizsgát még májusban letettem, június óta dolgozom.
A gyerekek iskolába ill. iskolaelökészítöbe járnak - az iskolában van külön osztály a svédül nem vagy kevésbé tudó gyerekeknek, az iskolaelökészítöben ugyan nincs, de az oda járó kisebbik lányom is jól veszi az akadályokat. Fonetikában már egyértelmüen jobbak nálam... :-)
A feleségem munkakeresése még zajlik - ö egyelöre az SfI iskolát (a tig_ris által említett nyelviskola bevándorlóknak) járja.
Állásötletem így elsöre nincs, de körül lehetne nézni olyan címeken, hogy www.ki.se meg www.su.se, és esetleg e-maileket írni, hogy nem kell-e nekik mikrobiológus.

tig_ris,
Nekem egy percig sem volt magyar nyelvü svédtanárom, az elsö pillanattól svédek tanítottak, és örülök neki, hogy így volt, nagyon hatékonynak bizonyult.
Az SfI sajnos nem a legjobb - nagy csoportok vannak, beosztanak egy csoportba olyanokkal, akik esetleg a (latin) betüket sem ismerik, kevés alkalmad van beszélni a nagy csoportlétszám miatt stb. Viszont legalább ingyen van.
Kezdetnek nem rossz. Ha pedig intenzívebben akarsz tanulni, beiratkozhatsz mellette egy fizetös tanfolyamra az AMS-ben vagy a Folkuniversiteten.
Malmöben egyébként egy csomó magyar van, nyilván találnál valakit, aki tanítson, de én az egynyelvü tanulás híve vagyok.
Tudok egy nagyon jó svéd tanárt, de ö Leksandban lakik...

Üdv:

Oszi

Előzmény: Viragocska (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!