A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziazstok! Pár hete kérdeztem, hogy SGL Podstar felújításában jártas van-e köztetek. Sajnos nem jelentkezett senki, így módosítom akérdést. Milyen POD-s gépet ajánlotok, esetleg van-e eladó jó állapotú valakinek? A jelenlegit is itt vettem, ezer éve, és nagyon elégedett voltam vele. Köszönöm előre is a segítséget!
Sokáig bírja a kartömítés. Amíg régi gépeim voltak azokban cseréltem, nem tudom mennyi idősek voltak a tömítések, de a régebbiek még nem is voltak olyan jó minőségűek, mint a mostaniak. Volt olyan, ami teljesen fel volt már keményedve és darabokban jött csak ki. A mostani gépemet 3 éve használom, eddig még nem kellett benne tömítést cserélnem. Lehet majd érezni, amikor a kart már tovább tudod húzni jobbra, mint korábban, akkor már kezd kopni.
Végül vettem egy ilyen horgos hegyes végű tömítéskiszedőt, azzal nagyon könnyen kijött. Mennyi ideig bírják egyébként ezek a tömítések? Kotyogósom már régen volt :))
Én is az expoligonnál rendeltem tömítést, több más dolog mellett, de találtam egy másik helyet: http://www.boncaffenoir.hu/ itt a gyári magasságú van és lehet hozzá papírtömítéseketvenni, ha a fej vagy a kosár már el van kopva kicsit. Szóval nem bírtam ki, és mivel közel van, vettem több tömítést és több papírtömítést is.
Én sem vitatkozni akartam, csak miután a fórumtársat előítéletesnek bélyegezted meg, jelezni akartam neked, hogy mi a probléma. Ha neked ez így jó ahogy van, nekem édesmindegy. Az hogy te 7 éve fogyasztod az adott kávét és hogy milyen gépen, nincs relevanciája. Nem mond többet annál, mint hogy "az íze önmagáért beszél."
Persze, hogy előítélettel van, hiszen amit írt általánosságban igaz. No és itt ez a kávé amit belinkeltél. A leírásból megtudjuk, hogy SO kávé. Azt is, hogy Santo Domingo. A többi mind üres, sablonos markering szöveg, marketing duma, pl. hogy "szelektív disztribúción keresztül értékesítjük". Az meg ki a fenét érdekel, már bocsi? Én nem vagyok az elzárkózó típus, pont hogy az ellenkezője, de ha ilyeneket olvasok egy leírásban az nem hogy nem hoz lázba, de elveszi a kedvemet. Ezer és ezer féle kávé van a piacon hasonlóan semmitmondó leírással, az a baj. Miközben jobbnál jobb hazai pörkölők SO kávéi közül lehet válogatni ezen az árszinten, megjegyzem. Ha tiéd itthon az értékesítés és el akarod adni, csinálj hozzá kedvet!
Nézzük a helyet, ami most nyitva van, de ha komolyan érdekel, privát üzenetbe küldök egy elérhetőséget, és ott megkóstolhatod a kávékat, közte az általam ajánlottat.
Budaörs, talán nem túl nagy "áldozat", hogy megismerd a kávét, pörkölőt..stb.
Az az igazság hogy nem igazán járok kávézókba, és ráadásul nem is tudom hogy ilyet hol tudnék inni?! Megmondom őszintén nincs nagy bizodalmam ehhez a kávéhoz, mégpedig azért, mert az ilyen nagy üzemi kávékat leginkább egsebre szokták pörkölni, tehát amíg egy kézműves micro pörkölő úgy pörköl le egy adott tételt, hogy a legjobban kihozza az adott kávé íz jegyeit, addig az ilyenek nél általában ezt megölik. Biztosan vannak kivételek, lehetséges hogy ez is az. De ha segítesz abban, hogy hol tudom megkóstolni, akkor esküszöm hogy megteszem. :)
Ilyen ipari géppel még nem volt dolgom, de az otthoni E61 vagy bármilyen más - pl Gaggia - karos gép mintájára alulról ki lehet szedni a tömítést. Óvatosan ki lehet piszkálni egy csavarhúzóval, vagy ha nagyon be van gyógyulva akkor egy kis csavart beletekerni annyira, hogy tartson, és annál fogva ki lehet húzni.