Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2970

A levegő áramlás irányát is nézd meg, sokat számít! Ha nem megfelelő, terelőlapot érdemes beépíteni! Sokat jelentett, mikor betettem. Az új fejhez már nem kell, mert másképp ég, de a hagyomásosnál a huzat a lángot rossz irányba húzta, azaz nem a tüzelőanyag felé, így nem jól égett. Akkor is fontos lehet, ha takarni akarod a fejet! Jót tesz a hőátadásnak, ha még egy kanyart megtesz a füst!

Előzmény: gyurma89 (2968)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2969

Szia! Köszönöm! Azon én is meglepődöm, hogy 40..45°C közötti víz kell a 22..24°C közötti szobához 0..5°C közötti kinti idő esetén. Hogy kinél, mennyi azt pedig minden bizonnyal a ház vesztesége ("mekkora lyuk van a vödrön"), határozza meg, valamint a radiátor felülete, ami nálam, mint kiderült jelentősen túl van méretezve a szobához képest. Azt gondolom, hogy kedvezőbb az alacsony vízhőfok a fűtőanyag fogyás szempontjából, viszont a kazánt és a kéményt jobban terheli. Remélem meg lehet találni az arany középutat!

Én kicsit félek, hogy ha ez jobban elterjed, nem lehet fűtőanyaghoz jutni, még pénzért sem. Remélem ez nem mostanában lesz. Ettől függetlenül most gondban vagyok, mert még pár napra való fűtőanyagom van, be kéne szerezzek, de a szotyihéjas forrás elapadt(ígéret szerint havonta lett volna 10m3!), a másik oldalról meg csak nagyon vizes fport tudnék, de azt bármennyit(szárító?). Várok frissre, de az meg nem tőlem függ. Meglátom mire jutok...

Előzmény: Süsü1983 (2967)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2968

ma lemérem a távolságot az égető és az alsó tálca között.

 

a huzattal lehet gond mert 2 szintes a hát szóval elég magas a kémény is, de egyenlőre a kéménycsőbe épített zsaluval szabályoztam csak a huzatot, de mindenképp fogok csinálni egy huzatszabályozót is mert tuti hogy kell!

Előzmény: Totya3 (2964)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2967

Szervusz!

 

GRATULÁLOK! Ezek olyan eredmények ,amiért érdemes volt többször 16 órákat a fejlesztésre fordítani! Tavszra meglesz az a szükséges tapasztalat mennyiség ami alapján el lehet készíten ia vezérlő programot. Ezen a télen lesz minden, ami feladhatja a leckét. :)

A füsthőfokról hasonló véleményem van. Én 120 °C alá nem tudok lemnenni folyamatos üzemben, mert akkor már az égés stabilitása látja kárát. A vízhőfok is lemegy 45°C alá, amivel már nem igen lehet fűteni nálam. 

A huzatszabályzó nálam is működik. Elsősorban akkor üzemeltetem, amikor a szűkítéssel nem érek el eredményt. Folyamatos üzemben kis füsthőfok mellett nem merem használni, csak akkor amikor nagy fokozaton vagy szeles időben működik a rendszer. Kicsit féltem a kéményem. 

Jól meg kell nézni mi lapul a "festék" alatt. :) Én is így jártam. :/ Aztán új alapokra kellett építeni meindent. Tapasztalat! Persze nem könnyen...voltak nehéz napjaim emiatt nem is egy. Sok mindennel okosabb lettem és megtanultam sokmindent megcsinálni. 

Ha azt nézem, hogy az energiaárak nem lefelé fognak menni, akkor az apríték égetők terén is eljön az az idő és azok a típusok, ahol a festék alatt több lesz, mint csak fogaskerekek, meg villanymotorok...emelett megcsillan némi "inteligencia" is bennük, mint amit a Te berendezésednél is fel lehet fedezni. Az más kérdés ha egy ilyen vezérléssel megspékel egy gyár egy égetőt, akkor az mibe fog kerülni (lehet hogy nem sokkal többe, mert inkább lemondanak némi profitról de nem kell bezárniuk a boltot).

Előzmény: Totya3 (2966)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2966

Reggelre feltámadt a szél, a huzatszabályzó nem győz nyitogatni! Nem volt időm a grafikont megnézni, de most aztán kiderül minden. Ilyen erős szél mostanában nem volt. Az biztos, hogy a beállított 100°C füstöt nem haladta meg a kijelzett érték, tehát nem lehet hiba benne! Mindenkinek ajánlom ezt a megoldást, ha nem az eget akarja fűteni! :)

 

Másik, amit szeretnék megosztani a minimum füst hőfoka. Sajnos úgy tűnik a 100°C alá nem érdemes menni. A legutóbbi kánikulai napokban már 80°C-ot állítottam be, még is 24°C fölé ment a szobahőfok(45°C víz mellett!), amitől nem tudtam már aludni se, mert reggelre vizipólóztam. A fejnek ez nem okozott gondot, kevesebb anyag is fogyott pár %-al, viszont a kémény könyökcsőből elkezdett viszafolyni a kátrányos lé! A kazánban is észrevettem, hogy ragacsosabb a tálcákról levakart korom. Sajnos saválló kondenzációs feltét nélkül ez több kárt okozna, mint hasznot.

Ezért új stratégiát választottam. 100°C alá nem engedem a füsthőfokot és nem csak a füst hőfokkal szabályozom a vizet, hanem lángtartással is. Azt ugyan tudom, hogy a lángtartáskor a lehűlések következtében is kicsapódik a kátrány, de a 100°C víz nem fűti túlzottan gyorsan a vizet, ezért a fűtési szakaszok sokkal hosszabbak, mint a lángtartásosak, talán ki tud száradni, ezt figyelni fogom... Nagyobb hidegben a 100°C víz már nem lesz sok a szükséges vízhőfok tartásához, ezért akkor vissza tud állni a szabályzás folyamatosra. Ha nem lenne elég a 100°C a szükséges vízhez, akkor egy PID kör megemeli azt.

Lassan kialakul a tapasztalatokból az a szabályzási módszer, amit le kell majd programoznom. Belegondoltok, elég sok idő és meló egy ilyen módszert kidolgozni, nem megy egyik napról a másikra, hónapokig folyamatosan rajta kell csüngeni. Gyáriakban nem nagyon látni ilyet, persze nekik nem cél, hogy minél kevesebb anyag fogyjon és minél jobb komfortérzeted legyen, mert az a mostani áraknál is sokkal drágább, eladhatatlan égetőkhöz vezetne. Van egy ismerősöm, akin keresztül egy srác vett egy gyári égetőt, minden kiegészítővel(melegvíz, puffer, stb.) Mikor megmutattam neki a rendszeremet azt mondta, hogy beszarás, hogy ez a "tákolmány" (mert ránézésre tényleg az) jobban működik, mint a 2,5millás gyári rendszer, még puffer nélkül is! Mondtam neki, hogy le akarom festeni! :). Azt mondta erre, hogy felesleges, mert ugyan a másik olyan profin néz ki, hogy azt el sem lehet mondani, de egy kalap fos. :) Nem mondom, hogy nem esett jól a díccséret! További szép napot!

Totya3 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2965

Ez érdekes lesz, kíváncsian várom a képeket!

Előzmény: OAndorka (2960)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 2964

Szia! Ezt írtad: "a kéménycső nem volt forró"

Ez azt jelenti, hogy nem a kazán a hibás. A nedves, vagy nyers fűrészpornak, főleg az elején, amíg nem tud átmelegedni a rendszer, nem túl jó a fűtőértéke, nagyobb mennyiség kell a fejbe. Ha már bedurrant minden, akkor kicsit javul a helyzet(a veszteség hőből több jut a víz elpárologtatására).

Milyen a levegő iránya a fej felett? Az ajtó felé indul, vagy a kazán hátfala felé? Milyen távolságra van a láng az alsó tálcától? Nincs túl nagy huzat(az kivisz minden hőt)?  

Előzmény: gyurma89 (2956)
Dzsudimano Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2963

Szia!Milyen égetőt használsz?

Előzmény: Sanyi 65 (2962)
Sanyi 65 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2962

Ugyan az a pálya nálam is!  Nem feltétlen a kazán a hibás. 

Előzmény: gyurma89 (2956)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2961

Szervusz!

 

Tágra nyílt szemekkel fogjuk mustrálni! :)

Előzmény: OAndorka (2960)
OAndorka Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2960

Sziasztok!

Tegnap beleszerelmesdtem egy aprítékégetőbe, aztán meg is vettem. Igaz, hogy az enyém, amit barkácsolok, már kb 80%-os készültségben volt, az udvaron szoktam tesztelni, igazábol a vezérlése hiányzik. Amit vettem, hasonló elméletre alapszik, mint Totya 3 cucca, ami alulról, ívesen viszi be az anyagot. Gyári, Osztrák cucc. Használt, de jónak tűnik, kipróbálni nem tudtam.

Két hét múlva tudom hazahozni, utána teszek fel képekeket. Döbbenetesen egyszerű megoldásokat is láttam rajta. Pl a tartályban a bolygatót nem kölön motor, vagy derékszöghajtés viszi, hanem a csigalevelek mozgatják körbe-körbe pálcákkal.

Az égőfej nem a kazánban van, hanem egy külön előtétkályhában, a kazánba már csak a lág megy.

A kazánt is megvettem hozzá, ha lúd, akkor legyen kövér alapon. A kialakításából kifolyólag, kb 10 féle pozícióban építhető össze a tartály, az előégető, és a kazán. Ha akarom egy hosszabb vonal, ha akarom egymás mellett van a kazán és a tartály.

Teljesült egy álmom, van fasza gyári cuccom a fűrészporégetéshez.

Ahogy itthon van, már fotózom is.

Üdv:

OAndorka

gyurma89 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2959

rendben, holnap adok még rá kakaót és meglátom mi lesz.

Előzmény: Totya3 (2958)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.12 -1 0 2958

Fűtsd fel a lakást, majd utána fogod tudni megmondani, hogy milyen a kazán és a fej. A felfűtés mindig lassú légy türelmes. A hőntartáshoz jelentősen kevesebb energia kell, akkor majd az lesz problémás, hogy hőn tartsd. Sok sikert, ne add fel!

Előzmény: gyurma89 (2956)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2957

a kazánban már levettem róla a samotot hátha úgy jobban éri a táskát a víz azért más az égésképe

 

és egy másik ventit kellett rátennem mert a kicsinek melegedett a motorja mert ahol a motor van ott teljesen lezártam és a másik oldalon volt egy kis lyuk ahol a levegőt szívta és nem hűtötte semmi a motort, gondolom ezért melegedett.

 

ez a nagyobb motor teljesen le van fojtva és még így is látni a tűzben repkedő szikrákat, bár ez lehet azért is mert kevés a furat nem? nem feltétlen a levegő sok.

viszont ez a lavinaszerű alátemetés és a fülsölés teljesen megszűnt

gyurma89 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2956

Itt vannak a képek amiket ígértem
az első kettőt még az udvaron csináltam, utána betettem a kazánba de el vagyok kedvetlenedve kicsit....
2 óráig fűtöttem vele de csak 40fokos vizet tudtam csinálni....a kémény nem füstölt, elégetlen anyag nem maradt, a kéménycső nem volt forró és csak 40fokot sikerült.....
mondjuk lehet fölöslegesen csináltam ezt a fejet mert ez a kazán egy rakás szar szerintem..... 30éves házi kókányolás..... lehet ez is közrejátszott
a ház is 40éves kb, az ablakok is, szigetelés nulla.
Holnap újra próbálom, de valahogy nagyonn hatásfokot kell kihoznom belőle mert ez nem elég ehhez a rendszerhez....

a csiga mint mondtam 110es csőben van, 80mm es és 90/perc a fordulata
mértem a beadagolások 2-4 másodpercig tartottak és 50-70másodpercenként következtek be.

Így túl kicsi a teljesítménye?










Dzsudimano Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2955

Ha csak 1 időzítőt használsz akkor a tűztartó áramkör hiánya miatt visszaéghet az anyag.A tűztartási ventillátor vezérlés az meg a könnyebb újra gyulladást segíti,elhagyható,de nélküle nehezebben indul be az égés mikor tűztartás után a termosztát be kapcsolja az égőt. Az hogy milyen kapcsolási hiszterézist használsz a termosztáttól függ van amelyiknél szabályozható.

Előzmény: gyurma89 (2954)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.12 0 0 2954

megmondom őszintén hogy az elektronika nekem kicsit magas, de szerencsére van egy elektro ismerősöm majd vele konzultálok.

 

így hirtelen úgy gondoltam megoldani hogy csak egy beállítás lenne, az üzemi és mikor a víz eléri a 60 fokot akkor a termosztát lekapcsolná az egészet,mikor lemegy a fok pl 58-ra akkor ismét bekapcsolna......

 

 ez gondolom a gazdaságosság szempontjából nem lenne a legjobb ugye?

Dzsudimano Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2953

Szia !Igen van konbinált időrelé is amivel a meghúzást illetve az elengedési időt is betudod állítani.Ha jó időalapú vezérlést akarsz akkor ebből 3 kell:1 üzemi adagolási és szünet idő,2 tűztartási adagolási és szünet idő,3:tűztartási ventillátor vezérlő üzem és szünet idő!Én ezt saját gyártmányú időzítő áramkörökkel oldottam meg 555-ös időzítő IC-kel amelyek 1-1tranzisztoron keresztül vezérlik a segédreléket.Ha van elektronikai műszerész vagy TV szerelő ismerősöd nem nagy pénzből összerak egy ilyen vezérlést!Nekem 3 hétig csak 1áramkörőm volt az üzemi ,kísérletre ez is jó volt ,persze a jó működéshez kell a tűztartás és a venti vezérlés.Üdv.

 

Előzmény: gyurma89 (2951)
sevjo Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2952

Szerintem van olyan is amelyiken az impulzust is és a szünetidőt is lehet állítani.

PL: CRM-2H

Előzmény: Süsü1983 (2950)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2951

és ezzel a multi időrelével a behúzás hosszát is be tudom állítani vagy csak hogy mennyi időközönként húzzon be? és a behúzás hosszához valami másik kell(netán csak olcsóbb és azért kell másik)

 

reléim vannak :D

Előzmény: Süsü1983 (2950)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2950

Szervusz!

 

jól gondolod. Az egyik időkapcsolón állítom be a behúzások közti szünetet a másikon a behúzások hosszát. A bekötéshez valószínüleg kell segédrelé is legalább kettő (esetleg három), mert szerintem nem illik rákötni egy villanymotort direktbe.

Előzmény: gyurma89 (2949)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2949

az időalapú vezérlést legegyszerűbben ilyen multifunkciós időkapcsolóval lehet megoldani?

 

rákerestem az elkoep-re amit írtál, valami ilyesfélét én is nézegettem itt az elektro boltban, 8000körül adták volna.

azt is be lehet rajta állítani hogy hány másodpercenként húzzon meg?

 

amit írtál hogy 2s beadagolás 3s várakozás  úgy van megoldva hogy ezen az elkoepen beállítod hogy 5másodpercenként húzzon be, a behúzással pedig kapcsolsz egy másikat amin azt állítod hogy 2 másodpercig menjen a csiga?

 

vagy rosszul gondolkodom?

gyurma89 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2948

akkor egyenlőre megelékszem ezzel a füstjeles , lavinás fejjel :D   már ez is valami

 

a csiga fordulatát sajnos csak 90re sikerült levinnem, mert nem volt hajtóműves motorom......

 

a vezérlése nyelves egyenlőre, mert ez csak olyan bróba fej lenne mert nem sok fűrészporom van amit elégethetek, 20-30zsák csak és építenem kell egy ágaprítót amivel az erdőn leaprítom azt az ágat amit egyébként elégetnének kint.... és akkor lesz majd mit égetni :D

 

 

Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2947

Szervusz!

A töbszöri kevés beadagolás részben segíthet a problémán, ha mindíg csak annyi anyagot adagolsz be az előmelegítő szakasz elején, hogy a szakasz végén lévő rész már jól megmelegedjen és lángra tudjon kapni. Ekkor fokozódik az égés intenzitása is és a beérkező már nem friss anyag nem veti vissza az égést, nem fog hullámozni. Ha mindig olyan sok anyagot tolunk be a fejbe, hogy az előmelegítő szakasz nem is működik, akkor minden beadagoláskor a tűznek szinte a nulláról kell kezdenie. 

A lüktető tulajdonságát a csigának alacsonyabb fordulattal (20 1/min alatt), illetve a Te megoldásoddal azaz könyökös megoldással lehet szerintem csökkenteni, itt nem fordulhat elő olyan "lavina effektus" ami a kis tüzet alátemeti. Intenzív égésnél nincs ilyen gond, de odáig csak a fentiek szerint lehet eljutni.

Amikor az időalapú vezérlést próbálgattam,  emlékszem egyszerre 3-4-5 másodpercnyit adagoltam be 8 másodpercnyi várakozás után. (Egyszer ezt már leírtam a fórumon.) Kielégítőnek nem volt nevezhető....sőt!

Aztán lefeleztem a badagolást 2 sec betolás, 3 secvárakozás. Hatalmas lett a különbség!!! Nem ment ki azonnal az anyag az előmelegítő zónából! Rendesen lobogott ezen a fokozaton a szotyi. :) Azóta is a többször kevés elv az érvényes nálam! Csak akkor megyek el 3 sec betolásig, ha a várakozási idő10 sec, vagy az fölötti. Ha nagyon sűrű az anyag, akkor 1 sec betolás. 

Előzmény: Totya3 (2945)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2946

Semmi gond, nagyon szívesen!

Előzmény: szekimilu (2943)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2945

Szia! Az alátemetéses füstjelek a hagyományos fej külön szolgáltatása. :) Az egyetlen megoldás talán az lehet, ha kis mennyiségeket adagolsz be sűrűbben, de ennek határt szab a csiga lüktető adagolási jellege. Nekem is füstölt volna ilyenkor, ezért vettem vissza a beadagolások után a ventit és adagoltam vissza fokozatosan a fordulatot, hogy legyen ideje begyullandi és így ne fújja ki a füstöt a kazánból.

 

A leírásod alapján nem lesz már gond vele, talán egy kicsit még finomítani kell, de azt már fogod látni, hol kell. A samottos takarást szerintem csak akkor tedd rá, ha már jól ég anélkül!

Előzmény: gyurma89 (2944)
gyurma89 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2944

sziasztok

 

délután megcsináltam a javasolt átalakításokat, betömtem jópár furatot és fúrtam újakat, a nyelv hossza állítható lett, fölraktam a kis 30W-os ventit és tettem rá egy zsalut szabályozónak.

 

és megvolt a próba is

először kicsit nehezen indult be az égés, aztán mikor elkezdett beadagolni láttam hogy még jöhetne kicsit több anyag a fejbe ezért állítottam a nyelven és így elsőre úgy tűnik hogy elég szépen elégeti a fűrészport. holnap letakarom samottéglával fölülről és meglátom mi lesz.

 

viszont egy olyan gond(bár nem tudom ez az e) van hogy a beadagolt anyag néha alátemeti az égőt és a parazsat is..... de végülis utána könnyen elundul újra az égés, csak egy kis füst van.     ez lehet attól hogy az előmelegítő szakaszban is van csigalevél?   vagy ez nem is gond?

 

holnap napközben csinálok róla fotókat mert így este semmit nem lehetett látni a képeken.....

 

 

köszönöm a segítséget!

szekimilu Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2943

Bocsánat nem figyeltem eléggé, igen az első rajzodat már lárttam csak nem volt elég egyértelmű nekem :) így már tökéletesen értem , nagyon köszönöm !

Előzmény: Totya3 (2940)
Süsü1983 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2942

Szervusz!

Nálam két ELKOEP CRM 91H és egy Telemecanique RE 865 látja el a vezérlést. Az egyik ELKOEP vezérli a betolások közötti szünetet, a másik a tűztartást irányítja. A Telemecanique a beadagolások hosszár irányítja.

Előzmény: PaLac (2938)
Totya3 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 2941

Még annyit kiegészítésként, hogy ha a csigacsövem 110-es lett volna, akkor szinte biztos, hogy a patentív is kisebb lenne. Persze azt nem tudom, hogy kinek mekkora teljesítményre van szüksége, nekem nem túl nagyra, miután egy C18-as elvitte eddig a fűtést, igaz nem volt nagy köszönet benne, bár az inkább a 21°C-os spórolásnak tudható be, nem a 18kW határnak. Jelenleg egy kisebb fejben tökéletesebb égést tudnék tartani ennél a kicsi teljesítményigénynél, de nem tudom mi lenne, ha kint -20 lenne!? Ezért is mondom, hogy majd a tél végén tudok biztosabban nyilatkozni a használhatóságáról!

Előzmény: Totya3 (2940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!